Nazwa diety
Dieta podstawowa
Dieta bogato
resztkowa
Dieta łatwostrawna
Załącznik nr 1
KLASYFIKACJA DIET
Charakterystyka
diety
Określa racjonalny
sposób żywienia,
tzn. ma spełniać
zapotrzebowanie
pacjenta na
energię oraz na
wszystkie
niezbędne składniki
odżywcze
potrzebne do
prawidłowego
funkcjonowania
organizmu,
utrzymania
należytej masy
ciała i zachowania
zdrowia
Dieta jest
modyfikacją
żywienia
racjonalnego ludzi
zdrowych,, czyli
diety podstawowej
„Polega na
zwiększeniu ilości
błonnika
pokarmowego
frakcji
nierozpuszczalnych
i płynów. Celem
diety jest
pobudzenie
motoryki jelit
i uregulowanie ich
czynności.
Dieta łatwo strawna
jest modyfikacją
żywienia
racjonalnego ludzi
zdrowych.
Ma szerokie
zastosowanie
w zakładach
Zalecane
normy energii
i składników
Zastosowanie
Energia (kcal)-
2300-3000
Białko(g) 70-
100
Tłuszcz (g)-63-
82
Węglowodany
(9)-330-480
Stosuje się u chorych nie
wymagających żywienia
dietetycznego
Energia (kcal)-
2000
Białko- (g)- 70-
75
Tłuszcz- (g) -
65
Węglowodany
przyswajalne
(g)-280
Włókno
(błonnik
pokarmowy,
g)-50-60
Stosowana jest w
zaparciach nawykowych, w
postaci atonicznej oraz
zaburzonych czynnościach
jelit.
Energia (kcal)
— 2000
Białko (kcal) -
75-80, w tym
białko
zwierzęce -45
Tłuszcz (g) —
65
W stanach zapalnych błony
śluzowej żołądka i jelit, w
nadmiernej pobudliwości
jelita grubego, w
nowotworach przewodu
pokarmowego, w
wyrównanych chorobach
nerek i dróg moczowych, w
leczniczych. chorobach infekcyjnych Węglowodany
Powinna pokryć przebiegających z (g) -300
zapotrzebowanie gorączką, w zapalnych
energetyczne chorobach płuc, w okresie
i dostarczyć takiej | rekonwalescencji po
samej ilości zabiegach chirurgicznych,
składników dla chorych długo
pokarmowych, jak | leżących, dla osób w wieku
dieta podstawowa | starszym, dieta wstępna
Różnica między przy przyjęciu pacjenta do
żywieniem osób szpitala do czasu ustalenia
zdrowych diety przez lekarza.
a wymagających
diety polega na
doborze produktów
łatwa strawnych
oraz technik
sporządzania
posiłków, które
czynią potrawę
łatwo przyswajalną
Podstawą tej diety
jest ograniczenie,
a nawet
wykluczenie
produktów i potraw
tłustych,
smażonych
w tradycyjny
sposób, długo
zalegających
w żołądku,
wzdymających,
ostro
przyprawionych.
W diecie łatwa
strawnej należy
zmniejszyć podaż
błonnika
pokarmowego,
chociaż pewna
ilość tego składnika
jest potrzebna,
gdyż wchłania on
wodę, rozluźnia
masy kałowe
i wypływa na ich
wydalanie
Dieta łatwostrawna | Dieta ma na celu Stosowana dla osób Energia (kcal)-
bogatobiałkowa dostarczenie wyniszczonych, z 2400-2800, w
odpowiedniej ilości
białka do budowy
i odbudowy tkanek
ustrojowych, ciał
odpornościowych,
enzymów ,
hormonów, białek
osocza. Aby białko
mogło spełnić
swoje zadanie,
dieta musi mieć
należytą wartość
energetyczną, w
przeciwnym razie
białko będzie
wykorzystywane do
celów
energetycznych.
Dieta ma na celu
dostarczenie
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
substancji pacjentowi
pobudzających wszystkich
wydzielanie soku niezbędnych
żołądkowego. składników
odżywczych,
neutralizowanie
soku żołądkowego,
ograniczenie
produktów i potraw
|-pobudzających
- |wydzielanie kwasu
|solnego,
niedrażnienie
chemiczne,
mechaniczne
i termiczne błony
śluzowej żołądka.
Dieta ta ma na celu
ochronę wątroby
i trzustki. WWszystkie
zalecenia mające
na celu
zmniejszenie
aktywności
wydzielniczej tych
narządów a przez
to odciążenie ich
w trakcie choroby.
Dieta łatwo strawna
z ograniczeniem
tłuszczu
niedowagą w chorobach
nowotworowych, w
rozległych oparzeniach,
zranieniach, w chorobach
przebiegających
z gorączką, dla
rekonwalescentów po
przebytych chorobach,
marskość wątroby,
przewlekłe zapalenie
wątroby, wirusowe
zapalenie wątroby,
przewlekłe alkoholowe
zapalenie wątroby ,zespół
zespół złego trawienia
i wchłaniania, nadczynność
tarczycy , zespół
nerczycowy, choroby
z niedoboru.
Stosowana jest w chorobie
wrzodowej żołądka
i dwunastnicy, w okresie
|| zaostrzenia oraz w czasie
"| rekonwalescencji. Ponadto
| ma zastosowanie
-_ | w przewlekłym
nadkwaśnym nieżycie
żołądkowo-przełykowym,
w dyspepsjach
czynnościowych żołądka.
Dietę tę stosuje się w
przewlekłym zapaleniu
pęcherzyka żółciowego i
dróg żółciowych, w kamicy
żółciowej, w ostrym i
przewlekłym zapaleniu
trzustki ,( w stanie ostrym
zaleca się konsystencję
płynną lub papkowatą) w
okresie zaostrzenia
poresekcyjnych żołądka,
przypadku
wychudzenia
ilość energii
należy
zwiększyć
tj.3000
Białko (g) -
100-120
Tłuszcz (g) -
50-70
Węglowodany
(g)-350-400
Energia (kcal)-
2000-2500
Białko (g) -80-
90
Tłuszcz (g) -80
Węglowodany
(g) -300-350
Energia (kcal)
— 1800-2300
Białko (g) — 70
Tłuszcz (g) —
40-50
Węglowodany
(g) — 300-350
( w tym cukry
proste 50-60 )
Dieta z
ograniczeniem
łatwo
przyswajalnych
węglowodanów
o kontrolowanej
zawartości kwasów
tłuszczowych
tłuszczowymi
zapewnienie
odpowiedniej ilości
energii oraz
wszystkich
składników
pokarmowych
w ilościach
proporcjach
zgodnie
z potrzebami
organizmu.
Celem diety jest
zmniejszenie
stężenia glukozy
we krwi i poprawa
metabolizmu. Dieta
polega na
ograniczeniu lub
wykluczeniu
z żywienia glukozy,
fruktozy
i sacharozy,
a zwiększeniu
podawania
węglowodanów
złożonych( skrobia
i błonnika
obniżenie poziomu
lipidów w surowicy
krwi.
Najistotniejszą
cechą jest
ograniczenie ilości
nasyconych
kwasów
tłuszczowych
(NKT) i częściowe
zastąpienie ich
jedno-
nienasyconymi
kwasami
tłuszczowymi
(JNKT) i wielo-
nienasyconymi
kwasami
Celem diety jest wrzodziejącego Jelita
grubego.
Cukrzyca
pokarmowego )
Dieta Zadaniem diety jest | Hiperlipidemia. Energia (kcal)
Miażdżyca,
Podwyższone
Stężenie cholesterolu we
krwi, w profilaktyce
niedokrwiennej choroby
serca.
.| Białko (g)- 56-
Energia (kcal)
-1500
75
Tłuszcz (g) -
50-60
Węglowodany
(g)-170-190
— 2000
Białko (g) -80-
100
Tłuszcz (g) —
40-50
Węglowodany
(g) -280-310
4
kwasem linolowym.
Dieta łatwo strawna
niskobiałkowa
Dieta łatwo strawna
o zmienionej
konsystencji
Dieta papkowata
Celem diety jest
zachowanie
równowagi
metabolicznej
i wodnej. Dieta jest
leczeniem
wspomagającym.
Charakteryzuje się
zmniejszoną ilością
białka
w porównaniu
z
zapotrzebowaniem
fizjologicznym. Jest
zalecana przez
lekarza
indywidualnie,
zależnie od
tolerancji białka
przez chorego.
W przypadku
zastosowania tej
Dietę stosuje się
w następujących
schorzeniach: przewlekła
niewydolność nerek,
niewydolność wątroby,
alergie pokarmowe.
diety konieczna jest|
stała kontrola ilości
i jakości u
spożywanego
białka oraz
oznaczenie
elektrolitów (sodu,
potasu, wapnia,
fosforu) i bilansu
wodnego).
Wartość odżywcza
diety powinna
pokrywać
zapotrzebowanie
chorego
Wartość
energetyczna
i dobór produktów
są zbliżone do
diety łatwostrawnej.
Zasadnicza różnica
polega na
konsystencji
Potraw, które
muszą być tak
orzyrządzone, ab
Po zabiegach
operacyjnych.
przełyku, żylaki
przełyku) ,rekonwalescencja
po zabiegach
operacyjnych.
Utrudnione gryzienie,
w chorobach jamy ustnej
i przełyku (zapalenie jamy
ustnej, zapalenie przełyku,
rak przełyku, zwężenie
Energia )kcal)
-2000-2500
Białko (g) -40-
50, czasem
20-30
Tłuszcz (g) -
70-80
Węglowodany
(g9)-300-380
Energia (kcal)
-2000
Białko (g) -80
Tłuszcz (g) —
65-70
Węglowodany
(g) 270
Dieta do żywienia
przez zgłębnik lub
przetokę
zmienionego
chorobowo
przełyku lub jamy
ustnej
mechanicznie,
chemicznie
i termicznie.
Potrawy
miksowane,
produktów
o wysokiej wartości
odżywczej.
Głównym
zadaniem diety
płynnej jest
złagodzenie
pragnienia
i dostarczenie
niezbędnej ilości
płynu Wartość
energetyczna
ustalana jest
indywidualnie.
Dieta tego typu
musi być dobrze
tolerowana przez
chorego, by nie
powodować
wymiotów, łatwo
trawiona , by nie
powodować
wzdęcia, biegunki,
zaparcia,
o odpowiedniej
konsystencji , by
łatwo przechodzić
rzez zgłębnik.
Dieta kleikowa Dieta kleikowa jest | Dietę tę stosuje się Energia (kcal)
dietą
niefizjologiczną,
w związku z tym
nie powinno się jej
stosować dłużej niż
2-3 dni. Dłuższe
stosowanie pooperacyjnych.
prowadzi do
| ]|niedrażniły | —————,
przetarte.
Dieta płynna Potrawy płynne Stosuje się przede Energia (kcal)
z zastosowaniem
wszystkim wówczas, gdy
chory nie toleruje
pożywienia (nudności,
wymioty, brak łaknienia,
biegunka), a więc
najczęściej w chorobach
jamy ustnej i przełyku, u
chorych nieprzytomnych,
lub w żywieniu enteralnym.
Dieta tego typu może mieć
zastosowanie w niektórych
schorzeniach jamy ustnej
i urazach twarzoczaszki,
w stanach po oparzeniach
przełyku i żołądka,
w nowotworach przełyku
i wpustu żołądka,
u chorych nieprzytomnych ,
w innych stanach
chorobowych.
w ostrych schorzeniach
przewodu pokarmowego,
wątroby trzustki,
pęcherzyka żółciowego,
nerek, w chorobach
zakażnych i stanach
2000-2200
Białko (g) 80-
90
Tłuszcz (g)-75-
85
Węglowodany
(g) -250-280
-1000
Białko roślinne
(g)-25
Tłuszcz (g) — 5
Węglowodany
(g) -220
6
wyniszczenia
organizmu.
Podstawowym
składnikiem diety
kleikowej z ryżu,
kaszy jęczmiennej,
płatków owsianych,
kaszy manny.
Oprócz kleików
podaje się gorzką
herbatę i
namoczone
sucharki lub
czerstwą bułkę.
Dieta powinna być
Dieta ma zastosowanie . | Energia (kcal)
ubogoenergetyczna | ubogo podczas redukcji masy -1200-1300
energetyczna, ciała u osób z otyłością Białka (g) -70-
a równocześnie iznadwagą. *. 80
pod względem O or (9) -
zawarto 8 4 h k Węglowodany
składników > 0 (g) -100
odżywczych. 0 w
Wg zaleceń lekarz
Diety specjalne
rzvsztof Nazim