Żywienie w szpitalach #292
Instytucja: |
SZPITAL MIEJSKI W MORĄGU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ |
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
3 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Otwarte |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Przeczytane: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL MIEJSKI W MORĄGU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
To jest potwierdzenie dla wiadomości wysłanej przez Ciebie do
<{{ email }}> o 2019-10-15 22:46To potwierdzenie mówi, że wiadomość została wyświetlona na komputerze odbiorcy o 2019-10-16 08:34
-
informacja publiczna szpital miejski w morągu sp z o.o przez SZPITAL MIEJSKI W MORĄGU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Szpital Miejski w Morągu sp z o.o
Dział Żywienia
Kierownik Działu -Marzanna Drzewiecka-dietetyk dyplomowany
Udostępniam publiczną informację wg przesłanych do nas pytań.
1.Dietetyk pełni funkcję kierownika działu i magazyniera magazynu
spożywczegoZakres obowiązków:
*
organizacja pracy Działu Żywienia czyli
-układanie harmonogramu pracy pracowników działu
-planowanie jadłospisów diet i ich modyfikacją
-sporządzanie miesięcznych kluczy kosztów żywienia na poszczególne
działy-codzienny nadzór nad produkcją potraw
-codzienny nadzór nad czynnościami higieniczni-sanitarnymi
-nadzór nad eksploatacją sprzętu drobnego i maszyn gastronomicznego
*
codzienny monitoring CCP -krytycznych punktów kontrolnych
*
prowadzenie bieżącej dokumentacji HACCP
*
nadzór nad kuchenkami oddziałowymi
*
prowadzenie gospodarki magazynowej czyli
-zamawianie produktów zgodnie z umową przetargową na produkty oraz
zapotrzebowaniem na podstawie planowanego jadłospisu-przyjmowanie dostaw i sprawdzanie zgodności z wystawioną F-VAT
-monitoring produktów poprzez selekcję ważności daty do spożycia
oraz przechowywania w odpowiednich warunkach wskazanych przez producenta-codzienne wydawanie produktów na podstawie dokumentu RW zgodnie
zapotrzebowaniemwg jadłospisu na dzień….
*
Nadzór nad produkcją potraw dietetycznych(diet specjalnych)
*
nadzór nad zgodnością wydawania ich wg zapotrzebowania na oddziały
szpitalne2. Dietetyk-kierownik Działu żywienia ma 147 pacjentów tyle jest łóżek
szpitalnych3.Poradę dietetyczna może uzyskać tylko pacjent który przebywa bądź
przebywał w szpitalu,udzielana jest na zgłoszenie pielęgniarskie
ewentualnie lekarskie w formie ustnej i pisemnej4.Całościowa stawka dzienna żywieniowa wynosi 13,87 zł w tym kwota 6,50
stanowi tkz.”wsad do kotła”5.Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy Cateringowej .
6.Są wyliczane wartości odżywcze jadłospisów dekadowych ,które
uwzględniają również alergeny,Przesyłam dekadówkę dla informacji jak wygląda w naszym szpitalu
dekadówka diety podstawowej wrzesień 2019r Załącznik nr1oprócz tego jest Księga Kart Produktu Spożywczego-zawiera opis
specyfikacji produktu przedstawionego przez producenta i co roku jest
uaktualniana.(po przetargu na produkty spożywcze)7.W naszym szpitalu zidentyfikowano 5 Krytycznych Punktów Kontrolnych w
tym 3 dotyczą etapów: -przygotowania ,przechowywania,wydawania gotowego
posiłku na oddział szpitalny-transport i wydawanie posiłków w oddziale szpitalnym
- przechowywanie gotowego posiłku w lodówce w kuchence oddziałowej oraz
przechowywanie indywidualnej żywności osoby hospitalizowanej
Codzienny nadzór nad wydawanym posiłkiem w oddziale pełni pielęgniarka
dyżurująca uczestniczy w wydawaniu,dwa razy w miesiącu przeprowadza
kontrolę pielęgniarka oddziałowa i wprowadza zapis w karcie kontrolnej i
dwa razy w miesiącu kierownik działu żywienia – dietetyk również
dokonuje zapisu w karcie kontroli ,dwa razy w roku jest przeprowadzana
kontrola przez PSSE -zapis kontroli-protokół pokontrolny8.Pacjenci w szpitalu objęci długoterminową hospitalizacją ,obłożnie
leżący ,narażeni na wyniszczenie organizmu są codziennie pod stałą
kontrolą osób opiekujących się w oddziale (pielęgniarka, opiekun
medyczny) którzy prowadzą zapisy dotyczącą żywienia i podawania płynów .9. nie dotyczy
10.W szpitalu istnieje księga skarg w której jest możliwość wpisu skargi
dotyczącej żywienia i nie tylko .Oprócz tego przeprowadzana jest ankieta
satysfakcji pacjenta i jednym z punktów ankiety są posiłki szpitalne.
Gdyby zaistniała sytuacja zatruć pokarmowych, sprawę przejmuje
pielęgniarka epidemiologiczna i jest uruchomiana procedura postępowania
w tym przypadku tzn. szukamy źródła zatrucia i zaczynamy od kuchni
szpitalnej .W kuchni szpitalnej są przechowywane próbki pokarmowe
48godz. ,które mogą być przesłane do badań epidemiologicznych.11.W przeciągu ostatnich 5 latach nie stwierdzono żadnych skarg
dotyczących żywienia i nie było żadnych zatruć.12.Lekarze w naszym szpitalu są na umowach kontraktowych i trudno
wyegzekwować u nich jakiekolwiek szkolenie na temat żywienia czy
dietetyki ,jest to temat dla nich nie istotny.13.nomenklatura diet w naszym szpitalu została opracowana w oparciu o
materiały IŻIŻ z pewnymi modyfikacjami dostosowanymi do specyfiki
naszego szpitala.Przesyłam w załączniku nr2 UKŁAD DIET
14.15.Kuchnia szpitalna w 100% jest wstanie zapewnić pacjentowi każdą
dietę wskazaną przez lekarza,w/g potrzeby przygotowania do badań
diagnostycznych ewentualnie zdiagnozowania pacjenta oraz wg potrzeb
pacjenta czyli wegańska, wegetariańska,bezglutenowa,bezmleczna,bezlaktozyPosiadamy duży asortyment produktu i bazujemy wyłącznie na swoim wyrobie
nie korzystamy z półproduktów .Personel posiada wiedzę w przygotowywaniu
tych posiłków.16.W razie potrzeby i na zlecenie kuchnia szpitalna jest w stanie w
każdej chwili przygotować i wydać produkty dodatkowe wspomagające powrót
do zdrowia:potrawy bogatobiałkowe z dużą zawartością białka zwierzęcego
jak i roślinnego odpowiednio zbilansowanego , jogurty naturalne, zakwasy
buraczane, napary z siemienia,soki świeżo wyciskane owocowe i warzywne,
kiszona kapusta,ocet jabłkowy naturalnej fermentacjiJednak potrzebna jest dobra wola i zainteresowanie tym tematem osoby
uczestniczącej i opiekującej się pacjentem hospitalizowanym w danym czasie .Ignorancja w szpitalach zawodu dietetyka jest nie od dziś. Pracuje w
zawodzie 34lata w jednym szpitalu na różnych oddziałach. Współpraca z
personelem lekarskim jest nijaka.Myślę,że w sposób wyczerpująco odpowiedziałam na pytania .
W I kwartale 2018 r nasz dział żywienia przeszedł wnikliwą ,planowaną
kontrolę NIK, której wynik wg protokołu kontrolnego NIK , jest dla mnie
jako kierownika bardzo korzystny.I mimo tej kontroli i poprzednich nic się nie robi z zawodem dietetyka w
sensie usankcjonowania prawnego zawodu jak dobrze pamiętam projekt
ustawy z 2010r oraz nakład finansowy na szpitale miejskie ze strony NFZ
jest jaki jest i nie do końca o czym mówią mediaZ góry przepraszam za niektóre słowa żalu _ale musiałam!_