Odpowiedzi na pytania:
odp. 1 Tak, zakres obowiązków załącznik » - +
odp. 2 Stan jest zmienny, na dzień 04.11.2019
Godula - 183 - 1 dietetyk
Bielszowice - 82 - 1 dietetyk
odp. 3 Tak,
Zgłoszenie odbywa się przez oddział - pielęgniarka oddziałowa, jest to według potrzeb
oddziału.
Na oddziale wewnętrznym wszyscy pacjenci z dietą lekkostrawną z ograniczeniem łatwo
przyswajalnych węglowodanów maja indywidualne porady dietetyczne.
odp. 4 Obecna stawka żywieniowa 14,87 zł netto
odp. 5 Tak, korzysta z firmy zewnętrznej, w umowie nie określono minimalnej
kwoty/ procentu na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
odp. 6 Szpital posiada dokumentację regulująca jakość używanych produktów do
przygotowania posiłków
- wartość odżywcza i kaloryczna
- zawartość alergenów
Załącznik jadłospis
odp. 7 Tak - odbywają się , kontrolę organoleptyczną dokonuje dietetyk oraz
pielęgniarka odcinkowa dokonuje pomiaru temperatury posiłków, wszystkie kontrole
odbywają się codziennie
odp. 8 Tak, oddział pielęgniarka odcinkowa
odp. 9 Tak
odp. 10 Tak, osobą wyznaczoną jest dietetyk na każdej placówce
odp. 11 Zatruć w szpitalu nie byto
odp. 12 Nie
odp.13 Wykaz opracowanych diet w szpitalu- załącznik
Źródło-załącznik
odp. 14 Szpital zamawia wszystkie indywidualne diety zlecone przez lekarza
odp. 15 Tak
odp.16 Tak - apteka
DIETETYK W PLOMOWANY
Urszu. AM
ZAKRES CZYNNOŚCI/OPIS STANOWISKA PRACY
Stanowisko: dietetyczka
1. Podstawowe obowiązki pracownika:
1. Pracownik zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawa dotyczących prawa pracy a także
przepisów p/pożarowych, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wydanych na ich podstawie
wewnętrznych aktów normatywnych, takich jak:
e Regulamin Pracy
e Regulamin Wynagradzania
e Zarządzenia
e Instrukcje
e Procedury
e Polecenia służbowe
2. Pracownik odpowiada za prawidłową i terminową realizację przydzielonych mu zadań i funkcji.
3. Podejmowanie działań zgodnie z przyjętymi przez Szpital zasadami postępowania według norm
jakości.
4. Pracownik zobowiązany jest dbać o dobro szpitala i nie podejmować działalności konkurencyjnej
na rachunek własny lub osób trzecich, która mogłaby narazić pracodawcę na szkodę.
5. Pracownik wykonuje inne polecenia przełożonego, wynikające z zakresu realizowanych zadań.
Obowiązki pracownika - art.100 Kodeksu Pracy:
1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową
o pracę.
2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
a/ przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
b/ przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
c/ przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych,
d/ dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których
ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
e/ przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
f/ przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy - art.211 KP
Pracownik zobowiązany jest:
1. znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego
zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
2. wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz
stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
3. dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy,
4. stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony
indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego zgodnie z ich przeznaczeniem,
5. poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim
j stosować się do wskazań lekarskich
6. niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo
zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby
znajdujące się w rejonie zagrożenia , o grożącym im niebezpieczeństwie,
7. współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących
bezpieczeństwa i higieny pracy.
1feJuacunyop siuszpemoJd e7
'Moeid nuluejn8ay n[ejidzs m oga3Efnzeimoqo | AoE1q nsjapoy Iwesidazid z
sluposz Jsouleizpaimodpo Isouod ylumooEJd UoAzolumo2e1d Moyzkimoqo aluszsnieu eZ
'Uepez ! Moyzelmoqo ysAuoz138IMm0d 3IUBEUOĄAM BUZJAJOJA1SU 'BUUBILNS EZ
1Ez EĄ|UMOJEJd J$0U|EIZPaIMOdPO
"ADMEPOJEJd
po Apo8z niueysAzn od Aoeid wapełyez ezod ydAmopomez |beyfji|EMy UJAusEjM Eluszsoupod
'nłodssz woyuołzo uAuu! equafoed nueąs UoA3EzZOA10p UBZsZIĄSOdS | MOĄSOIUM '8EMn ElUEZSE4dz
!uepez
EIUEMAUOĄAM aIS8JĄEZ M Ą8MOZEĄSM | IDELUIOJU! O83U0ZO+SZ1d oBelupaj$odzsq po eluemAwWAz.10
10p EJIUMOJEJd EJUSTUMEJGT]
"'o8auozołszid o8aiupajsodzaq zazid UJAU0J2|z |9$0UUAZJ UJAUU! 8łUEMAUOĄAM
41o$0u28q0a1U SEzopod 14234A13]81p SIUEMOdS]SEZ
Teuzda|w IuYonĄy waluemouofoyuny z [aeuezEimz |Pejuaunyop aluszpemo.d
1fezijAl8]s Op MOLOSSJĄE | Xajalnq siuejAsod
'"UDEĄZDIOJS M WOPDaIZPp WAłELU MOĄHSOd slueMEPAM
"dil Darzp UDDąSAZSM E|p AleqiaY aluszied MoĄle|Ą UDAUZDa|LU H2UEZSAILU 3IUEMAUOĄAM
"MOJOJNqAJJSAp op Wołerzppo ApoM 8lUEMEPAM
"ao1ElUB5|9ld [8U|8Z0EN MOĄSOIUM
aluemAzeyszid zejo ysAmołeizppo Ąauayony ||olquoj aluszpemoJdazid zEJO sluemOJOzpeU
"moquafoed ElusiMAZ NUEJS EU3D0
"moyjisod yoAuemepAm by/jajsa | Blo$oyef peu J9zpeu
'ezJEĄa| LUB1OZpeU
pod ! Aoeidłodsm Azad 'sluaoajz eu oSamolualmAz Eluszoaj niuszpemojd M eluazolu]sazon
"ysAuzoh]a]eip IDeljnsuoy myund ogauje;dzaq UJELUEJ M MoJUSf2Ed siuemowfAzud
"ogdauzolui|Ą ElualMAZ
mojąadse UJAuur ! lwueyaj z YsAmolualmAz mojĄnpoud ifsyeJaqu] 'UoAMwOqO10UD UJEXĄJSOUPal
ysAuojgaijo m moluafoed elualmAz OS2MOĘPIMEJd SISAIĄRZ M EM)DIUpEJOd aluszpemoud
"elua|mAz | Ios$oumAz alm]syuszoaidzaq o AME]Sf) MOSIdEZ słuEBazI]soz1d
'fauzoA]a18ip Azpaim luedsąsod
Ez aluszpaj$ ał8BIo zejo UDAl0YD ! YDAMOJPZ [zpni niualmAz o Azpalm aluelqaj3od suzaAjeWa1sAs
'fomO8ul1231E3 |Inisn
sfpezijeai eu UDAuozoeuzazid UJAMOSUEUIJ MOĄPOJS WSIUEJSŃĄZIOĄĄM WAMOłPIMEJd peU Jozpeu
"3uijsjeo eu Amown bomeuoyAM z ADEJd+9dSM 2IUEMOJOJIUOU | SIUEMOZIUEBJO
"yoAl045 Ep moyłisod stuezo1ejsOp Eu Awoun bezijea EMO;plMEJd peu sluemnz3
'j]A]8]81p | EluslmAz 31saJyez m AJEJd sluemozlue810
"AOMEUOĄA/M OP UJDAMOIOSOYET IfDELWE|ĄSH SIUEZSE+SZ
'[eMoB8ul121E9 AMON Jolwupszid
[eobiMOUEJS IBNisn WaluszopErmM$ az fauezEimz AoMEUOĄAM IDEQUsUNYOp fepjjszsm aluepbjdszid
"Moykisod
waqodsueJ] | Efoynpoud z fauezeimz AomeuoyA/4 Iogouuńzo [apzeĄ aluemoJ0zpeu alupaigodzaq
"Aqzoi| op 02 J4810y fauwasid alu0j M sluezpieimąod szsfatuzod Ze10 sIu9zSOUM aUzoluoj2|31
"Map Eu wałejzpod z moyjisod S9meuoĄAM zszud
UsAuezoE]SOP |oSo|! alsal]ez m — fautuasid slwioj M — uemoqaszuiąodez UAuualzpo2 siuepepjs
"To MOBUIA81EJ AMOWN ILUBJUNIEM Z I8nisn faueU0ĄAM ?s0upogZ |
sol! usAskfezpisimiod 'moysod ysAuepAm aluzoA]yEj UslimMEJs2z yJAuzodlsaiw efoejdaoye
7EĄTUMODELd [ĄZEIMOqO ŚMO|985252$
"M
"SZ
"pe
EE
"ze
"Te
'0c
'6L
'8L
"1
"91
'GST
"PL
'€L
'zL
RT
'0T
GNoócG
4. Za powierzone mienie pracownik odpowiada na zasadach określonych w Kodeksie Pracy;
5. Za samodzielnie podjęte decyzje i za niepodjęcie decyzji w sytuacji tego wymagającej.
V. Oświadczenie:
Zakres czynności został przeze mnie podpisany w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach,
z których jeden otrzymałam, drugi został dołączony do moich akt osobowych w Dziale Zarządzania
Zasobami Ludzkimi.
Przyjęłam do wiadomości i przestrzegania.
podpis Prezesa
Niro Sp.z o.o. ul. Ścinawska 37 59-300 Lubin Kuchnia Ruda Śląska Jadłospisy dla
oddziałów
|
Obiad
Podwieczorek
Śniadanie
Il Śniadanie
-
Kolacja
Posiłek nocny
wtorek 2019-10-01
zupa mleczna z kaszą manną 350ml (MLE,
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB),
zupa pomidorowa z ryżem 350ml (MLE, GLU, SEL,
SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml (S02), klopsy w
pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT), |sosie koperkowym 90g/80g (GLU, JAJ, SEL, SOJ,
bułka kajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT), masło 20g|GOR, SEZ, ŻYT), ziemniaki 200g , buraki 130g ,
(MLE), wędlina 40g (SEL, GOR), ogórek zielony
309 ,
Dieta: PODSTAWOWA BG
„ |herbata 250ml „ pleczywo zwykłe 100g (GLU,
JAJ, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), twaróg z
koperkiem 50g (MLE), papryka świeża 30g,
Wartości odżywcze: Energia: 2198.81 kcal; Białko ogółem: 85.69 g; Witamina C: 141.35mi
343.76 g; Błonnik pokarmowy: 48.52 g; Procent energii z białka: 85.28 %;
lg; Tłuszcz: 62,98
kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 32.8
9: Węglowodany ogółem:
7gi
środa 2019-10-02
pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT), kompot 250ml (S02), zupa makaronowa 350ml
parówka drobiowa 70g (MWŁ, MWP, SEL, (GLU, JAJ, SEL, SOJ, GOR, SE.
GOR), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), |jabł. i cynamonem 300g (MLE),
pomidor 30g , masło 20g (MLE), bułka kajzerka
50g (GLU, JAJ, ŻYT), zupa mleczna z pł.
owsianymi 350ml (MŁE),
Wartości odżywcze: Energia: 2510.11 kcal; Białko ogółem: 71.07 g; Wtamina C: 49.47 m
363.62 g; Błonnik pokarmowy: 41.16 g; Procent energii z białka: 124,52 %;
g;
L
2), ryż zapiekany z |ŻYT), herbata 250ml, o
kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 47,44 g;
Dieta: PODSTAWOWA BG
pieczywo mieszane 1 00g (GLU, JAJ, SEZ,
górek zielony 30g ,
masło 20g (MLE), pasta jajeczna ze
szczypiorkiem 50g (GLU, JAJ, SEL, SEZ),
Tłuszcz: 94.91 g ; Węglowodany ogółem:
czwartek 2019-10-03
zupa mleczna z kaszą jęczmienna 350ml (MLE,
GLU), pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ,
ŻYT), twaróg na słodko 50g (MLE), kawa
zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), masło 20g
(MLE), bułkakajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT),
jabłko 1/2,
ziemniaki 200g , zupa brokułowa z ryzem 350ml
(MLE, GLU, SEL, SOJ, GOR, SEZ), surówka z
marchewki i jabłka 130g , kompot 250ml (S02), bitki
drobiowe w sosie pomidorowym 150g (GLU, GOR,
SEZ, ŁUB),
Dieta: PODSTAWOWA BG
herbata 250ml , pomidor 30g , pieczywo zwykłe |
50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT), wędlina 40g (SEL,
Sakli masło 20g (MLE), baton 50g (GLU, JAJ,
Z),
Wartości odżywcze: Energia: 2481,46 kcal; Białko ogółem: 109.25 g;
354.81 g; Błonnik pokarmowy: 48.18 g; Procent energii z bialka: 110.84
Witamina C: 136.74 mg, Tłuszcz: 81,09
%; kw. tłuszcz, nasycone ogółem: 37.3
9: Węglowodany ogółem:
8g;
_ piątek 2019-10-04 Dieta: PODSTAWOWA BG
zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE), kawa kompot 250ml (S02), zupa ziemniaczana 350ml
zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), pi eczywo — |(MLE, GLU, SEL), ryba smażona 100g (GLU, JĄ
zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT), bułka SEL, RYB, SEZ, ŻYT), ziemniaki 200g , surówka
kajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT), masło 20g kapusty kiszonej 130g ,
(MLE), ser topiony 50g (MLE), pomidor 30g ,
Wartości odżywcze: Energia: 2431.17 kcal; Białko ogółem: 86.56 g;
352.21 g; Błonnik pokarmowy: 43.49 g; P.
J,
z
la
Witamina C: 149.86 mg; Tłuszcz: 86.19
rocent energii z białka: 55.48 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 40.3
herbata 250ml , pieczywo zwykłe 100g (GLU, |
JAJ, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), jajko tszt
(JAJ), rzodkiewka 30g ,
9: Węglowodany ogółem:
9g;
sobota 2019-10-05
(zupa mleczna z kaszą manną 350ml (MLE,
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB)
pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT),
bułka kajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT), masło 20g
(ML), wędlina 40g (SEL, GOR), ogórek zielony
309 ,
Dieta: PODSTAWOWA BG
zupa jarzynowa z ziemniakami 400ml (MLE, SEL,
SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml (S02), Makaron z
serem 300g (MLE), jabłko 150g,
Wartości odżywcze: Energia: 2128.17 kcal; Białko ogółem: 79.88 g; Witamina C: 41.16 mg; Tłuszcz: 73.80
rocent energii z białka: 19,72 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 40,
302.38 g; Błonnik pokarmowy: 50.13 g,P
niedziela 2019-10-06 Dieta: PODSTAWOWA BG
"upa mleczna z kaszą kukurdzianą 350ml zupa rosół z makaronem 350ml (GLU, JAJ, SEL,
MLE), pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, |SOJ, GOR, SEZ), koflet z kurczaka 100g (GLU,
'YT), bułka kajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT), JAJ), ziemniaki 200g , buraki 130g , kompot 250ml
iasło 20g (MLE), twaróg 50g (MLE), pomidor (S02),
Jg „kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB),
Wartości odżywcze: Energia: 2121,47
328.16 g, Błonnik pokarmowy: 50.48 g:
"JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMANE Własność (...). Wszelkie prawa zastrzeżone
cal; Białko ogółem: 77.17 g; Witamina C: 103.96 mg, Tłuszcz: 69.19
Procent energii z białka: 94.03 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 34,1
JILL
herbata 250ml „ pieczywo zwykłe 100g (GLU,
JAJ, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), ser topiony
50g (MLE), rzodkiewka 30g,
gi Węglowodany ogółem:
919;
-
—]
pieczywo razowe 130g (GLU, JAJ, OZI, sz]
ŻYT), masło 20g (MLE), jajko iszt (JAJ),
rzodkiewka 30g , herbata 250ml,
—
g; Węglowodany ogółem:
8g;
Glemnm 4-1 P>
d ZZZ:eu03g
8u078z.ISEZ EMELd aIyj8ZSĄ '(*') 950USEŁM ZINVWZ OTIN ZZOW SldSO?0VT.
75 86 6£ :WejoBo 9u00ASEU 'zozSNĄ VJ 1%, 09 ZE :BXłEIQ z (Bleue JUaOOJq :6 0L'6€ :AMOWJEyOd yluuoJg :6 0£'Z/E
„uBłobo Auepomo(B3/M :6 gy'// :zozsnęj bw gg pzz :0 Buen :6 66-28 :wejoGo oyłElg 'leoy g9'gzyz :ElBIeug t8zomAzpo DSOJEJ
" BQe ByMapjpozi (an? 'N19 '41W) IU0SZ EMoZOQZ EMEĄ
"(238 "138 Tyr 'n19) 608 weiojdkzozs "Booz błeluwejz '(z0S) [uz Jodwoy| "Boe 1opiwod '(37y) 609 Auoidop 168 '(77/9)
ez euzosfe( sed ' (37) 607 osEw'ULAZ Tvr| '(238 'W09 TOS '13S 'n19) 5002 uimosopiwod|BQz oseu 'LAZ 'ryr 'n19) 608 Exezfey Eynq
119) 508 evszley eynq '(LAZ '238 fyr| uBSOszeEluefmez zeq yaqejob "(778 W09 fOs| Uaz z38 rvr 'n19) 608 eplAmz omńzoajd
'119) 608 epiAmz omAzsaid ' |wycz EjeqieU| "738 'N79 318) IUOSE WezA! z emoyeuIdzs Ednz (316) Iv0Sę uejóel kzsey z euzoajui ednz
9d VMOMYLSQOd :E3810 0W-0L-6L07 H8HEMza
"5 2 6€ :ejobo eucofSeU 'zozsnjj w] :% €L'LEL :EXEIQ z IBuaue JueoOlq :6 Le Lp :AMoWUEYOd YluUOJg :6 zy'8ZE
:ueiobo AuepomoBajy :6 pę'gg :zozsnąj '6u16/76€1 :9 Eulwejq :6 9, '86 :uejoGo oyjeig :|E0Y Lt LZEZ :EIB18U3 T8ZOMAZPO IDSOJJEJĄ
* BQe Auojerz yeu960 '(409
"148 'dMW "2MW) BO eMolqoip eymoued
(374) 602 osew'(LAZ "rv 'n79) 608 Ełnq
"Uaz 'za8 rvr 'n19) 505 epiAmz omAzoejd
'(anł'n19 71W) IWOgz EMozoqz eME)
"(774) IW09€ (wAueisMo *+d z euzoewednz
60-01-6107 EPOJS
« Bog Bzelms Byfided '(y09 '738) * Bog. Eytqef! PimeUDL EW
Ggb euipa '(77W) Boz ojseu'LAZ "Tyr |z 2ymouns * Boz Meluuerz "(278 "409 "138 019)
119) 508 exisztey eynq '(LAZ *z38 'rvr| _ 500L suozoaid oypn '(z08) Iu0SZ pduoy '(Z9S
'n19) 609 spimz owAzoajd * |wogz eegisu| "409 TOS HS N19 H1W) AEIĄ zozsieq Ednz
* 6002 Pleluuelz '(Z78 409 ros HvO Izo
98 VMOMYVLSGOd :E381Q
'LAZ 'Z3$ TYF 119) 608 apiAmz| 'n19) B08 aqe.Bauih wesos z Euojelz EEjes '(Z38| "179 31W) 508 BuqAi eged '(37y) 607 seu
Bl Sę :wejobo auoońsEu "z0zsnĄ MY :% Z/'€5 :BXłEIĄ z Bieue |ueo01g :6 g6'8€ :AMouuieyod yluuojg B gp'0e€
uełoGo Auepomo(63M |5 |6'€/ :zozsnęj 'Bw LLL :9 Euley/y 'B 61 'p6 :uejoGo oyłelg "leo 99'6/22 :EBJeu] 15Z0MAZpO IOSOJIEĄ
omłzoajd * ggz Ejeqiay * Ggę Eywapipozi| *Wo9 ros "138 Tvr n19) izsz uńwoyjedoy
| "(409 1738) Bot Eupóm '(77W) 6oz| ©!80sm oylef'(z08) ILOSZ PduwoĄ (778 WOD
'(804'N19 31H) IWOSZ EMOZOQZ EMEY
' Bog iopiuod '(409 IW 'OXS 'BAdl "138
ogew '(ŁAZ Tyr 19) 609 esziey Eng] ros "TAS Tyr N19) IL0SE EmouoJEJEW Ednz
9d VMOMYLSGOd :E3SId
'B zę Le :uałoBo su0ońSEU "zozsnĘĄ 'MĄ :% |-G88L :Bołelq z IBleue juaa01d :6 96/08 :Amouweyod yiuuojg :6 Gg /£€
„wejobo Auepomo|G2 :B 07:09 :zozsnęj, *Bu p6' 6h :9 EulueyN4:6 Ly'98 : wejoGo oyjeg :|E0) /€'B9LZ :eibieug T8ZOMAZPO P$OJIEM
"Az vr 'n19) 609 Exszfey Bnq 'ULAZ
738 rvr 'n19) 605 epiAmz omńzoad '(ryf
'119 '31W) IWOSę ŁYJ8DBZ z EUzog|W Ednz
80-01-6107 48105
' Bog Auojarz a19f0 "(409 *738) (tvr 'n19) 5002 uoJeyEU (778
6Qy euipóm '(77W) Boz osew'(LAZ Tvf| WoD ros "138 n19) 6002 EłezanY z eymeuod
'n19) 509 exHezfey Eynq '(LAZ 238 TYF (238 '409 TOS "138 N19 37W) I0SE
119) 505 spiimz omAzoald ' upgz eqeqisU| _ uezAu z eMoypuidzs ednz '(708) I0SZ Pdwoy
98 VMOMVLSGOd :2391Q
Kuo0u yełisoq ys1ozo8iMpod
20-01-6102 ełeizparuod
efoEJoy PEIqO
T
' Bęzxz wszp (774)
Boz ołsew '(LAZ ryr 'n79) 609 Eszley Eynq
'LAZ 'za$ Tyr 'n19) 608 spiAmz owńzoajd
'(agni'n19 31W) Iu0Sz EMozoqz eME)
"(37W) lu0gę EuejGef bzsey z euzoeju ednz
eluepEIUS I
eluepelu$
Mmołelzppo ejp Asidsołpef
eystj$ epny luuonyj ulgn1 00£-65 ZE EĄSMEUDS "jn *0'0 z "dg ON
Niro Sp. z 0.o. ul. Ścinawska 37 59-300 Lubin Kuchnia Ruda Śląska
Jadłospisy dla oddziałów
Obiad
Śniadanie
Podwieczorek
Il Śniadanie
-
Kolacja
Posiłek nocny
wtorek 2019-10-01
Dieta: ŁATWOSTRAWNA BG
zupa mleczna z kaszą manną 350ml (MLE,
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB),
baton 50g (GLU, JAJ, SEZ), bułka kajzerka 50g
(GLU, JAJ, ŻYT), masło 20g (MLE), wędlina
40g (SEL, GOR), pomidor 30g ,
SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml (S02), ziemniaki
200g , klopsy w sosie koperkowym 90g/80g (GLU,
JAJ, SEL, SOJ, GOR, SEZ, ŻYT), buraki 130g ,
sh
Wartości odżywcze: Energia: 2233.01 kcal; Białko ogółem: 88.63 g; Witamina C: 109.55 mg;
345.17 g; Błonnik pokarmowy: 48.22 g; Procent energii z białka: 195.84 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 32.86 g;
zupa pomidorowa z ryżem 350ml (MLE, GLU, SEL, |herbata 250ml „ baton 100g (GLU, JAJ, SEZ),
masło 20g (MLE), twaróg z koperkiem 50g
(MLE), pomidor 30g ,
Tłuszcz: 63.22 gi Węglowodany ogółem:
środa 2019-10-02
(zupa mleczna z pł. owsianymi 350ml (MLE),
kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), baton
50g (GLU, JAJ, SEZ), bułka kajzerka 50g (GLU,
JAJ, ŻYT), masło 20g (MLE), wędina 40g (SEL,
GOR), pomidor 30g ,
zupa makaronowa 350ml (GLU, JAJ, SEL, SOJ,
GOR, SEZ), kompot 250ml (S02), ryż zapiekany z
jabł. i cynamonem 300g (MŁE),
Wartości odżywcze: Energia: 2358.21 kcal; Białko ogółem: 74.03 g; Witamina C: 51.97 mg; Tłuszcz: 76.81 9: Węglowodany ogółem:
361.90 g; Błonnik pokarmowy: 40.87 g; Procent energii z białka: 125.29 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 42.32 g;
Dieta: ŁATWOSTRAWNA BG
herbata 250ml , pieczywo mieszane 100g
(GLU, JAJ, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE),
mea z białek z koperkiem 50g (JAJ), pomidor
30g,
—
czwartek 2019-10-03
zupa mleczna z kaszą jęczmienna 350ml (MLE,
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB),
baton 50g (GLU, JAJ, SEZ), bułka kajzerka 50g
(GLU, JAJ, ŻYT), masło 20g (MLE), twaróg na
słodko 50g (MLE), jabłko 1/2,
zupa brokułowa z ryzem 350ml (MLE, GLU, SEL,
SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml (S02), ziemniaki
200g , bitki drobiowe w sosie pomidorowym 150g
(GLU, GOR, SEZ, ŁUB), surówka zmarchewki i
jabłka 130g ,
346.43 g; Błonnik pokarmowy: 45.75 g; Procent energii z białka: 88.95
Dieta: ŁATWOSTRAWNA BG
Wartości odżywcze: Energia: 2459,46 kcal; Białko ogółem: 109.95 g; Włamina C: 129.84 mg; Tłuszcz: 80.89 9: Węglowodany ogółem:
%; kw. tłuszcz, nasycone ogółem: 37.35 9:
herbata 250ml , baton 509g (GLU, JAJ, SEZ),
masło 20g (MLE), wędlina 40g (SEL, GOR),
pomidor 30g , pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ,
SEZ, ŻYT),
piątek 2019-10-04
Dieta: ŁATWOSTRAWNA BG
kompot 250ml (S02), zupa ziemniaczana 400ml
(MLE, GLU, SEL, SOJ, GOR, SEZ), ryba gotowana
180gpo grecku 100g (SEL, RYB), ziemniaki 200g,
zupa mlecznaz ryżem 350ml (MLE), kawa
zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), baton 50g
(GLU, JAJ, SEZ); bułka kajzerka 50g (GLU,
JAJ, ŻYT), masło 20g (MLE), wędlina 40g (SEL,
GOR), pomidor 30g ,
herbata 250ml , baton 100 9 (GLU, JAJ, SEZ),
masło 20g (MLE), pasta z białek z koperkiem
50g (JAJ), pomidor 30g ,
Wartości o dżywcze: Energia: 2033.51
cal; Białko ogółem: 86.64 g; Witamina C: 116.33 mg; Tłuszcz: 57.76 gi Węglowodany ogółem:
308.36 g; Błonnik pokarmowy: 38.67 g; Procent energii z białka: 208.55 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 31.17 g;
sobota 2019-10-05
zupa mleczna z kaszą manną 350ml (MLE,
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB),
pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT),
bułka kajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT), masło 20g
(MLE), wędlina 40g (SEL, GOR), sałata zielona
309
[zupa jarzynowa z ziemniakami 400ml (MLE, SEL,
SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml
serem 300g (MLE), jabłko 150g ,
Dieta: ŁATWOSTRAWNA BG
(S02), Makaron z |ŻYT), pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ,
herbata 250ml , bułka kajzerka 50g (GLU, JAJ, |
ŻYT), masło 20g (MLE), wędiina 40g (SEL,
GOR), pomidor 30g ,
Wartości odżywcze: Energia: 2073.91 kcal; Białko ogółem: 84.90 g; Wtamina C: 43.38 mg; Tłuszcz: 61.21
312.19 g; Błonnik pokarmowy: 49.53 g; Procent energii z białka: 19,18 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 32.96 g;
9: Węglowodany ogółem:
niedziela 2019-10-06
zupa mleczna z kaszą kukurdzianą 350ml
„MLE), pieczywo zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ,
ŻYT), bułka kajzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT),
nasło 20g (MLE), twaróg 50g (MLE), pomidor
10g , kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB),
zupa rosół z makaronem 350ml (GLU, JAJ, SEL,
SOJ, GOR, SEZ), kurczak gotowany 100g ,
ziemniaki 200g , buraki 130g , kompot 250ml (S02),
Wartości odżywcze: Energia: 2235.57 kcal; Białko ogółem: 99.35 g; Witamina ©: 104.68 mg, Tłuszcz: 74.93
312.21 g; Błonnik pokarmowy: 48.41 g; Procent energii z białka: 110.05 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 36.22 g,
"JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMANE Własność (...). Wszelkie prawa zastrzeżone
Dieta: ŁATWOSTRAWNA BG
bułka kejzerka 50g (GLU, JAJ, ŻYT), pieczywo |
zwykłe 50g (GLU, JAJ, SEZ, ŻYT), masło 20g
(MLE), wędlina 40g (SEL, GOR), pomidor 30g ,
herbata 250ml ,
9: Węglowodany ogółem: |
'4 ZZZ:BUO4S
i 8U0Z8ZIISEZ EMBJd o]yjzSJĄ "("') 950USEJĄ NVINZ OTIN 3ZOW SIdSO?0VM.
16 68 Z€ :wełobo au0oŃSEU "zozsną my :% 69'9€ :E>EIQ z 1618U8 Jueo0lq :B 8/'| p :AMouuEYOd yuuojg :6 ge zZ9€
:wajoBo Auepomo[6A/4 :6 8/'h9 :zozsnę 'Bug6'6Z1 :0 Eulueyy :6 66768 :WejoBo OYEIĄ :|ey pg L8ZZ :ElBIeu3 1SZ0MAZp— TO$OJJE
* (an? 'N19 31W) IU0Sz EMOZOQZ EMEY
' Boe Jopiwod '(ryf) 605 weniadox| 6g0z Piejuwajz * Gog Extgef | byheUaieW z eymoune| * Gog dopiwod (409 '728) BOy EUYPÓM '(77W)
zyełelq z eised '(77W) 507 OseU (LAZ "AZ 'z38 "188 rvr 'n19) 600L eisukzi| Boz osEW'(LAZ 'z38 vr (19) 609 eplAmz
zas tyr n19) 609 epAMz omAzoajd '(LAZ| uezoejd '(z08) Iw0Sz pduoy (z7s wo9 ros| owizejd'(LAZ rvr 79) 609 eHezley Ejnq
"ryvf 'n19) 608 Exusztey eyłnq ' |uggz EEqieU| "738 'NT9 314) LUOGE WszAu z emoyeuidzs ednz (q7W) |uggę euejbef Ezsey z EuzoajLU Ednz
98 VNMVHLSOMLV? :EJ8IQ OL-0J-6L07 AeHIEMZO
'B 2986 :wejobo euoońSEU "zozsnęą "MY % €9'€0L :BYłEIQ z 46leue JUao0Ld :B GL p :AmOWIEYOd yluuołg :6 LL'pze
:uejoGo Auepomo(G3/ '6 90:68 :zozsnę. :6u196'p0|. :9 Euluey :6 26 pz, :uejoGo oyłel :[eo4 €0'09iz :elBiauq 18z0MAZPO DSOJNEĄ
* BQg Jopiwod "(409 '128) G0b EUIPŚM '(77W)
"LAZ 'z38 Tvr 019) 508 '|Boz ojsew '(LAZ rvr 19) 609 eolezfey eynq
epA mz omAznajd * Bgę Euoaiz ejejes '(v09 | 606 L Błqel | im 8UoUEW z EyMOJNS" BQOz płeluwarz| 'ULAZ 238 fvf n19) 608 epiAmz omAzsejd
*138) 60y Eupóm '(77W) 602 ołsew'(LĄZ| "Iz seuemojo6 oypn '(708) lu0Sz Pduoą "(278 '(an?'n19 31W) lu0Sz EMozoqz emey
ryt 'n19) 605 exiszfex Bynq msz ZEqeU| _W09 TOS "138 N79 '71W) Aelq zozsieq ednz| (47/4) uOSE luAuejsko 4d z euzoejwednz
9d VNMYHLSOMLV? 23810 60-01-6107 EPOJ$
15 ę|-Sę :wejobo euoońsEU "zozsnĄ "MY :% Z/'€S :EXEIĄ z IBieue Jueaolg :6 g6'8€ :AMOWEYOd YUUOŁg :B 00'0€€
:wsjoBo Auepomo|BŻ !6 L6'€Z <zozsnęj 'Buęg' 80. :9 Eulweqy 6 LE'p6 'wejoBo oyłelg '|e04 996/72 :EBlBieug 1szómAzpo PSOE
(an? 'n19 31W) |U09Z EMOZOqZ EMEĄ
' Booz PłeluuBiz '(z38 409 ros 'uvo| 506 Jopiuod (409 2IW 'OXS AU "IIS
AZ 'za8 Tyr 'n19) 60s| 170 'n19) 608 słeifeuh wasos z euoeiz Epeies| 179 17W) 608 euqAu eped '"(31W) 502 ojseu
epAmz omAzoajd ' |uggz Eeqiey ' Bog Euoerz| "(z08) ImOSzZ Pduoy (275 'H09 TOS TS rvr| Uaz ryr 'n19) 509 Płszey eynq '(LAZ
sjejes "(409 "738) B0y Eulpóm (47W) 602|_'n79) sz wimoyledoy e/sos M oyfe[(z9S W09| 238 Tvf 19) 505 eHANz owizoaji (ry
ojew 'ULAZ Tyr 'n19) 608 exlszfej Eynq| ros "138 Tyr 079) IW0Se emouoieyew Ednz| 19 '17W) IuQge Eyjepez z euzoelu ednz
98 VNMVULSOMLV? :EJ8IQ 80-01-6107 3j8103M
B €6 Le :uejobo euoońsEU "Zozsną] WY :% €€'88| :EYFEIĄ z Ibieue JUsa0lq :6 96/09 :AMOULEMOd YluUOJg :B g0'8e€
:uBloGo AuepomofB3/y :6 £Z'09 :zozsnęj, 'Bw py pg :9 Euluey:B zy 98 :wełofo oyłejg '|e0) 26/8912 :elieu] T8ZOMAŻD O DSOJIEM
| ' Bęzxz uezp (77W)
" Boe Jopiwod "(409 '(rvr 'n19) 5002 uoueyew'(z38 |60z seu '(LAZ ry 19) 505 eezfey Enq
138) Bop Eujpóm '(77W) B0z ł8em'LAZ| "409 'ros "138 19) 6007 Ełezoiny zeymeupd| "ULAZ 'z38 fvr 79) 508 epiAMz omńzoaid
zas Tyr 'n19) 608 epiAMz omńzeejd '(LAZ (238 '409 TOS "748 NT9 31W) U0SE '(an? 'n19 '91W) I0Sz eMozoqz emey
fvr_n19) 605 EHezfey Byłnq * |wQgz EEqI8U wazk1 z emoyeuidzs ednz '(708) nosz pdwoy| __'(47W) Inoge Euejóef bzsEy z euzoeju ednz
98 VNMVULSOMLV? :ERIQ 10-01-6107 4ałeizporuod
Auo0u YshHsod ys1oza8IMpod eluepElU$ ||
efoeloy l PEIqO aluepeju$
-—————— -
MO4E!ZPPo E|P Asidso;pef eystjg Epny eluuony ujqn 00£-65 ŻE BAsMeUDg '|n '0'0 z "dg ON
Niro Sp. z o.o. ul. Ścinawska 37 59-300 Lubin Kuchnia Ruda Śląska Jadłospisy dla oddziałów
| Śniadanie Obiad I Kolacja
Il Śniadanie Podwieczorek Posiłek nocny
wtorek 2019-10-01 Dieta: CUKRZYCOWA BG
zupa mleczna z kaszą manną 350ml (MLE, zupa pomidorowa z ryżem 350ml (MLE, GLU, SEL, |herbata 250ml, pieczywo słonecznikowe 130g
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), |SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml (S02),klopsyw — |(GLU, JAJ, OZI, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE),
pieczywo słonecznikowe 130g (GLU, JAJ, OZI, |sosie koperkowym 90g/80g (GLU, JAJ, SEL, SOJ, |twaróg z koperkiem 50g (MLE), papryka świeża
SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), wędlina 40g GOR, SEZ, ŻYT), ziemniaki 200g, buraki 130g, |30g,
(SEL, GOR), ogórek zielony 30g , Podwieczorek:
Jl Śniadanie: budyń 200g (MLE),
bułka grahamka (GLU, JAJ, ŻYT), wędlina 25g
(SEL, GOR),
Wartości odżywcze: Energia: 2665.42 kcal, Białko ogółem: 110.83 g; Wtamina C: 141.46 mg; Tłuszcz: 73.55 9; Węglowodany ogółem:
434.94 g; Błonnik pokarmowy: 55.47 g; Procent energii z białka: 16.75 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 34.42 9:
środa 2019-10-02 Dieta: CUKRZYCOWA BG
zupa mleczna z pł. owsianymi 350ml (MLE), kompot 250ml (S02), zupa makaronowa 350ml herbata 250ml , pieczywo razowe 130g (GLU,
kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), (GLU, JAJ, SEL, SOJ, GOR, SEZ), ryż zapiekany z |JAJ, OZI, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), pasta
pieczywo razowe 130g (GLU, JAJ, OZI, SEZ, — |jabł. i cynamonem 300g (MLE), jajeczna ze szczypiorkiem 50g (GLU, JAJ,
ŻYT), masło 20g (MLE), parówka drobiowa 70g |Podwieczorek: SEL, SEZ), ogórek zielony 30g ,
(MWŁ, MWP, SEL, GOR), pomidor 30g , jabłko 150g,
Il Śniadanie:
liogurt naturalny 150g (MLE, GLU),
Wartości odżywcze: Energia: 2505.68 kcal, Białko ogółem: 76.77 g; Wtamina C: 48.97 mg; Tłuszcz: 101.80 9; Węglowodany ogółem:
359.32 g; Błonnik pokarmowy: 40.41 g; Procent energii z białka: 153.32 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 47.92 g;
czwartek 2019-10-03 Dieta: CUKRZYCOWA BG
zupa mleczna z kaszą jęczmienna 350ml (MLE, |zupa brokułowa z ryzem 350ml (MLE, GLU, SEL, |herbeta 250ml , pieczywo razowe 130g (GLU,
GLU), kawa zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), |SOJ, GOR, SEZ), kompot 250ml (S02), ziemniaki |JAJ, OZI, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE),
pieczywo razowe 130g (GLU, JAJ, OZI, SEZ, |200g , biki drobiowe w sosie pomidorowym 150g _ |wędlina 40g (SEL, GOR), pomidor 30g ,
ŻYT), masło 20g (MLE), wędlina 40g (SEL, (GLU, GOR, SEZ, ŁUB), surówka z marchewki i
GOR), papryka świeża 30g , jabłka 130g ,
Il Śniadanie: Podwieczorek:
bułka grahamka (GLU, JAJ, ŻYT), ser żółty 20 g|jabłko 150g,
(MLE), sałata - dodatek śn. ,
Wartości odżywcze: Energia: 2860.62 kcal, Białko ogółem: 128.89 g; Witamina C: 185.86 mg; Tłuszcz: 91.45 9: Węglowodany ogółem: |
433.70 g; Błonnik pokarmowy: 50.87 g; Procent energii z białka: 121.86 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 38.59 g; _|
p piątek 2019-10-04 Dieta: CUKRZYCOWA BG
zupa mleczna z ryżem 350ml (MLE), kawa kompot 250ml (S02), zupa ziemniaczana 350ml herbata 250ml , pieczywo razowe 130g (GLU, |
zbożowa 250ml (MLE, GLU, ŁUB), pieczywo — |(MLE, GLU, SEL), ryba gotowana 100g (SEL, RYB, |JAJ, OZI, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), jajko
słonecznikowe 130g (GLU, JAJ, OZI, SEZ, SOJ, GOR, SEZ), ziemniaki 200g , surówka z iszt (JAJ), rzodkiewka 30g ,
ŻYT), masło 20g (MLE), wędlina 40g (SEL, kapusty kiszonej 130g ,
GOR), pomidor 30g , Podwieczorek:
Il Śniadanie: owoc sztuka ,
bułka grahamka (GŁU, JAJ, ŻYT), serżóły 30g
(MLE), sałata - dodatek śn. , _|
Wartości o dżywcze: Energia: 2563.41 kcal; Białko ogółem: 110.45 g; Włamina C: 148.83 mg; Tłuszcz: 75.87 9; Węglowodany ogółem:
406.45 g; Błonnik pokarmowy: 43.70 g; Procent energii z białka: 101.71 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 35.13 g;
sobota 2019-10-05 Dieta: CUKRZYCOWA BG
zupa mleczna z kaszą manną 350ml (MLE, zupa jarzynowa z ziemniakami 400ml (MLE, SEL, |herbata gorzka 250ml, pieczywo razowe 130g
GLU), kawa zbożowa gorzka 250ml (MLE, GLU, |SOJ, GOR, SEZ), kompot gorzki 250ml (S02), (GLU, JAJ, OZI, SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE)
ŁUB), pieczywo razowe 130g (GLU, JAJ, OZI, |Makaron z serem 300g (MLE), jabłko 150g , wędlina 40g (SEL, GOR), rzodkiewka 30g
SEZ, ŻYT), masło 20g (MLE), wędlina 40g Podwieczorek: "
(SEL, GOR), ogórek zielony 30g , budyń 200g (MLE),
II Śniadanie:
bułka grahamka (GLU, JAJ, ŻYT), sałata -
dodatek śn. , sertopiony 25g (MLE),
Wartości odżywcze: Energia: 2562.84 kcal; Białko ogółem: 110.51 g; Wtamina C: 43.69 mg; Tłuszcz: 80.87 g; Węglowodany ogółem:
388.14 g; Błonnik pokarmowy: 44.42 g; Procent energii z białka: 72.16 %; kw. tłuszcz. nasycone ogółem: 40.26 g;
*JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMANE Własność (...). Wszelkie prawa zastrzeżone
Strona: 1z3 Fo
04 £ZZ:EUOJS
4d 8U OZGZ1JSEZ EMEJd o|yjezS/Ą '("') 9$0USEJM INYWZ OTIN 370W SIdSO?0YF,
"6 gg'pę :uiejobo auoońsEu 'zozsną w) 1% |2'89 :Erfelq z |BJeua Jueoolg Ś 65'99 :AmouuEyod yluuojg :6 /G'|/p
:uajoBo AuepomoGaj:6 gy'9/ :zozsntj :6w gg'9ęz :9 Euluejjy :6 86'$0| :ueioBo OYłEJg '|E0Y SZ'G8/Z :ElBIeuĄ T5Z5MAZPO TOSOJIEJĄ
"1W)
8 oz Aęz ies "AZ Tyr 'n79) ełueUe.G eynq
"BQgk Ueueq 'efuepetug ||
:Je1ozo8IMpOq * 50€ Jopiwod
" 60e EyMapozi (278 "178 "BQ0z Meluwerz '(77S WOD 'ros| '(409 "T28) Boy eulpóm '(77W) BOz ojseu
"Fyr_n79) 508 wepiojdAzozs ez euzoefef| *738 'n79) 5002 uńmoiopiwod tuesos z eluefimez| '(gn7 179 '97W) IMQSZ EMozOqZ EMEĄ '(LAZ
Bed '(77W) Boz osew'(LAZ '738 1ZO 'rvr |zeq yeqefob '(708) Mysz pduwy '(738 *H09 'ros| "zas 1zo Tyr 'n119) Bogl emozeu omAzoald
'n'19) 50€L emozeu omAzosid ' wsz ERqiaU| "778 119 37W) lUQSę uezA! z emoyeuldzs ednz| '(47W) lu0gę euejbel Ezsey z euzoajw Ednz|
9d VMODAZUANI :EjeIQ 01-01-6102 HeHEMZO
«6 .6'6€ :Wejg6o euoońseu *zozsną woj :% Z8' LL :EYEIQ z IBleue juso01q :B pl py :AmouEXOd yluuołg 6 z8'Z/ę
'uejofo AuepomojBży 6 z1'98 :zozsnęj 'Bwgg' Lp| :9 Eulueyy 6 z6'Z6L :ajoGo OyfeIg :|E0Y £6'ZZ9Z :EIBIeu3 TSZ5MAZPO DSOJIEĄ
"(179 21W) 5001 Aujeinieu jales
'(71W) 5002 uApną :elueperug [|
1j8I0Z08IMPOd * Bog Auojeiz agfio "(409 "138)
' BQe Ezews eyfuded '(409 " Boe Eyqef I iM8UalELU z EymOJNS Ggy Euipam '(77W) 602 OBEW'(LĄZ 'Z38
138) 50b EuipóM '(77W) Boz ołsew'(1AZ| * Gocz Peluuaz '(z7s 409 "138 n19) B00L| 1z0 rvr 19) SOL eMoyuzoeuog owAzoajd
Zas 120 rvr 'n19) 50€ emoyluzosuog| — euozoeid oypn '(z08) lu0Sz Mzio6 pduoy '(z78|'(8N? 'N19 FW) IWOGZ E4z1oB EMoZOqZ EMEY
omńzoajd ' |uQgz EXz106 eeqiau| "WOS 'ros '13S 'N19 31W) Aelq zozsieq Ednz| '(37W) IVQS€ ImAuejsmo 4d z euzoejw ednz]
98 VMODAZUANI :e381T 60-01-6107 EpoJS
B /7'9€ :wajobo euoońsEU zozsnĄ WY :%, 99' LS :Eyfelq z IBeue Juao0Jq 16 py 69 :Amouueyod yluuojg :6 9z:zzy
'wejpbo AuepomoB3j):B |S'eg :zozsnęl, !Bu |g'zz|, :9 Euuej :6 49'9L | :wejoBo oVłeIg |JEOĄ /6 /Z/Z :elBlaug r8z0MmAzpo [OSOJIEJĄ
'(31W) 609 wepuotdAzozsj
82 Golem '(LAZ "rr 119) BXUEUELB enq
' 6002 uepijgef Z |elsH alUEPELUS ||
:y91oz98IMPOd '(8n+'N19
"8002 PłEluuBiz '(Z3S 409 TOS 'uvO 314) IU0Gz EMoZOqz Emey ' GQę Jopiwod
120 'n19) 608 epeJGeu wesos z Euojejz EjejeS "(409 IW '0%8 'gAU TS 'N19 31W)
" |wQSz Ejeqiey ' Bog eymejpozi '(y09| '(z08) Iu09Z PdwoĄ '(Z38 "409 ros "148 ryf| 608 euqA! egsed '(47W) 502 oBew'(LĄZ "738
*138) 60v euipóM '(77W) Boz oisew'(zaz| 'n79) zsz ukmoyJedoy ejsos m oyfel '(z3S w09| zo rvr 'n19) Boel emozej omAzoaid '(ryp
238 170 'rvr_n79) 60el eMozeu omńzseld| ros "148 Tyr 'n79) IW0SE EMouoseyew Ednz| 'q79 '11W) IL0S£ BdHepez z euzsejw ednz
98 VMOJAZHYANI *ejeId 80-01-6107 48103M
© gę'gę :wuajoGo euoońseu *zozsnąj "Wy :% Z/'29 :EYJEIQ z iGlaue JUBDOJq 6 py zk :Amouueyod yluuołg 6 L/ 10
| "uełoGo Auepomojbóyy Bi gy'G/ :zozsnęj 'Gw0|'g9:0 eulueyy :B Gy LL :eioGo oyjelg '1e04 £0'8/5Z :elBieu TEZOMAZPO TOSOJIEJJ
'(31W) Boe Ńłoz es * 'u$ yelepop
- Befes 'LAZ "Pvf 'n79) BJLEUEJG EyNq
"Bos. oygel 'eUEpBUS ||
:ye1ozo8iMpO d * Boe Jopiwod (409
'"(ryr 19) 6002 Uoieyew'(z38| *q728) B0b EupaM '(37W) Boz ołseu 'ULAZ
"Boe Auojaiz yai960 "(409 "738) Boy EulPóM| "409 'rOS "138 19) 6002 EYEZOLNY z eyme.nod| *278 jzo Tvr 'n19) OE emozeu omńzasid
(381) 502 ogew'(LAZ 'Z3S 'IZO TYP (298 '409 ros "148 'N19 41W) IW0SE '(g07 019 31W) IL09Z EMOZOTZ EMEĄ
'179) 506 emozei owizoajd * |uggz EjEqJaU uwezńj z eMoyeuidzs ednz '(708) |UQSZ Joduoy (314) lU0Sę BuejBef Ezsey z BUZoeJWEdNZ
r 98 VMOJAZUXAND 'E381Q] 20-01-6102 Aełelzpeluod
:b 99'gę :uajobo auoońseu "zozsnęj MY :% 9z'GG|. :EYłEIQ z |Gleue Jueo0ud .B gz 6$ :AMoWIEJOd YluUOJg B LE //E
:uałoBo AuepomojB3y :6 79:6/ :zozsnj | :6u1g6'z0| :0 Bule 6 py pz, :UejoG0 OyłElg -|E0Ą GZ” /poZ :EIGleu3 18Z9MAZDO TOSOJIEJĄ |
""u$ Ja]epop - Ejejes '(409 '738)
fęz ewipóm '(LAZ rvf 'n79) EłueU EJB Eynq
'eUEpELUS [|
'87W) FSL 1484 'UAZ '23$ 120 Tvf
:ye1ozo8iMpOd 'n19) B0el omoze. omńzsajd ' Bgę Jopiwod
" |iggz eeqiey ' Bog eymapjpozi| '(708) IUGz pdwoy ' Bel bieunq ' Bgoz Meuwez| "(409 '728) B0p eupóm '(774) ŚS'zL Ojsetu
'(371W) 60k Ałoz ies '(77W) ŚS'z1 Ołseu! '(LĄZ| "8001 Auemopob yezouny '(778 409 'ros| (gn? N19 '31W) lwOSz EMozoqz EMey '(77W)
228 1z0 rvr 'n19) B0gL moze. omAzoejd| "738 fvf 'N19) lUQSę WeuoJeyeW z łysou Ednz |u9 sę Euerzpinyny Ezsey z euzoejw ednz
98 VMODAZHAND :E381Q 90-01-6107 Elsizperu
Kuoou yajisod ya10z99)MpPOd 8IUEPEIUS jj
ePejoy PEIqO 8luepeIUS$
MOłEIZPpo Ejp Asidsołpep Eystj$ epntj elutony ulqnT 002-65 JE £YSKEUIOg '[n'0'0 z "dg ON
Niro Sp. z 0.0. ul. Ścinawska 37 59-300 Lubin
Kuchnia Ruda Śląska
Oznaczenia alergenów:
MLE
GLU
JAJ
MWE£
MWP
OZI
OAR
OWŁ
SEL
S02
RYB
SKO
MIĘ
SOJ
STR
GOR
SEZ
ŁUB
ŻYT
KAM
Białko mleka krowiego,
Gluten,
Jaja kurze,
Mięso wołowe,
Mięso wieprzowe,
Orzechy ziemne,
Orzechy archaidowe,
Orzechy włoskie,
Seler,
Dwutlenek siarki / siarczyny,
Ryby,
Skorupiaki,
Mięczaki,
Soja,
Rośliny strączkowe,
Gorczyca i produkty pochodne,
Ziarno sezamu,
Łubin i produkty pochodne,
Żyto,
Kamut,
Strona 3 z
OD -1,1
©! MIEJSKI WYKAZ DIET OPRACOWANYCH WYDANIE:
W SZPITALU DATA OBOWIĄZYWANI
5
WYKAZ DIET STOSOWANYCH U PACJENTÓW H OSPITALIZOWANYCH.
Zlecenia diety doustnej lekarz prowadzący wpisuje w rubryce ,, Dieta” w ka rcie zleceń lekarskich.
IA
7
-
| Nr Nazwa diety Zastosowanie diety (wskazania)
00 Dieta podstawowa - U Osób nie wymagających żywienia dietetycznego (racjonalne żywienie)
01 Dieta łatwo -w stanach zapalnych błony Śluzowej żołądka j jelit,
strawna -W nadmiernej pobudliwości jelita grubego,
-W nowotworach przewodu pokarmowego,
"W wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych,
-w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką,
"w przewlekłych chorobach uktadu oddechowego,
"W zaburzeniach krążenia płucnego(zawat),
-w okresie rekonwalescencji Bo zabiegach chirurgicznych,
-dla chorych długo leżących, u których dochodzi do zaburzenia pracy
przewodu pokarmowego,
-dla osób w podeszłym wieku,
02 Dieta łatwo "W przewlekłym zapaleniu kamicy i pęcherzyką żółciowego oraz dróg
strawna z żółciowych,
niejszy dokument Jest własności firmy „, Szpitał Miejski w Rudzie Śląskiej Śp.z0.0.*, do użytku WEWNĘTZNEgO, Żadna
część niniejszej procedury nie może być udostępniana, zmieniana bez zgody
Belnomocnika Zarządy dz, Akredytacji
tbpoińpoofy "Sto NpDZADY DyjuJUWUjacd
dpodz zoq bubiuojuiz 'vubrudólsoph pAq ozour ou 4inpaooad [ozsfotmiu p$óz0
vupvg 'oBouzyóunam nyJAzh Op *,'0 '0 z dg fotysb]g przpny % PISIGJĄ wadzg” dunj To$OUSDJM 82,
(neumsyop AzsfetuiN
'eZ]EYA| UBZEĄSM BNipaM YDAMOQOJOY2 YJELEJS UJAUU| M-
*ypAuwioąAz1dslU UDA10YD N-
pgoysiew 'Aqo1EM niusjedez wApjajmazud-Aqo21EM nzsZEJU UJEĄO10UD Me
usluszojuel3d0
| śnyAjszud | fauqsn AWef UDEqO1043 M- euuńjd Ej810 Ło
'ezIEĄA| UEZEĄSM BNĘpam UJAMOqO10UJ UDEUEJS UDAUUI Me
'ypAuwojAzuidalu UDAJOVO N- EUOJEBOQZM
'nyAjazid | [BU25N AWE[ USEqO1OLD Me euuAjd EJsIG ik 90
MQUEPOMO[35M
ybAujefemsAz1d
OMIE
tuoluazoIuel30
kzoyn|8 I[-bueuaj01 feuozpojsodn nypedAzid m A2AZIĄNO M- Z EJBIQ GO
| (euo]eiu )
"(nyAęazud pjejAz NĄAjezId aluszómz nyAjazid ejemoyded EUMEJ]S
aluajedez 'faujsn Aef aiuajedezynyAjez.d | faujsn Auref UJEqO104) M- OMĄEŁ 21910 90
odamoypejoz
njos aiuejerzpAm
"(yoAuz2lue810 UBIUZ ezo;pod ysAsEfezpnqod
asbfewalu psomijdajop)eypEjoz UdAmoJo$OUUAZO uaefsdodsAp M- tfouejsqns
"uUAMOYĄABZId-OMOYPEŁOZ 81SĄNJ94 M- LBIUSZ)UEJBO
'eypBłoz opAzalu WUAUSEMĄYPEU wApja|Maz1d m- Z EUMEJĄS
zhlujseunmp | E4pEjoZ [EMOPOZIM BIĄ010LD M- OMĄEĄ EJBIQ £0
'Aqo1043
EIUSZLĄSOEZ 81S91j0 M-OBaQn.B ejiaf ntuojedez wAsklatzpozimM 9M-
"plsnz11 niusjedez wApjajmaz1d-
'Aqos]eMm nzozsnp
VINYMAZYIMOSO Viva NTWLIdZS M
F ŚJINYGAM HOJANYMODJYHUdO L3Id ZYHAM
T'F- GO
EUOJ1S
zTzy
POZIE
a A
pea
Strona
szl
OD -1.1
Eat RÓŻ WYKAZ DIET OPRACOWANYCH WYDANIE: 1
W SZPITALU DATA OBOWIĄZYWANIA
08 Dieta fatwo - w chorobach nerek i wątroby przebiegających z niewydolnością tych O |
strawna narządów
niskobiatkowa
(20g-40g B/ dobę)
09 Dieta kleikowa -w ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, —
j pęcherzyka żółciowego, nerek,
-w chorobach zakaźnych
-w stanach pooperacyjnych,
| 10 Dieta |- w chorobach zapalnych jelit ( m.in. w chorobie Leśniowskiego-Crohna)
ubogoresztkowa
fi Dieta - w zaparciach nawykowych , w postaci atonicznej,
bogatoresztkowa - w zaburzeniach czynnościowych jelit,
(powyżej 35-40 g
błonnika)
12 | Dieta łatwo | Dla osób:
strawna -wyniszczonych,
| bogatobiałkowa -w chorobach nowotworowych, w rozległych oparzeniach, zranieniach,
(powyżej 100g -w chorobach przebiegających z gorączką,
B/dobę) -dla rekonwalescentów po przebytych chorobach
13 Dieta małego |- u dziecka 1-3 letniego
dziecka
Nr Diety specjalna (S)
Si Dieta płynna -według wskazań lekarza, |
bezmleczna
S2 Dieta dó żywienia -u chorych nieprzytomnych, |
przez zgłębnik lub -u chorych z zaburzeniami połykania na tle neurologicznym,
Niniejszy dokument jest własności firmy „Szpital Miejski w Rudzie Śląskiej Sp. z 0, 0.”, do użytku wewnętrznego. Żadna
część niniejszej procedury nie może być udostępniana, zmieniana bez zgody
Pełnomocnika Zarządu ds. Akredytacji
ibbjńpatyp 'sp npbzinz Dyluoowoujag
ńpo8z zaą pubtualuz 'vuvjuddjsopn odq ozow aru dnpoooud fozsfoluju 9Sdz2
vupng 'o8auzajdumoM NYJZN Op ''0 '0 z 'd$ fałysbjg orzpny m rysfaj JoldzS" dutf Jog$ousojM Isa pUoumyop dzsfojuyy
"MEJ1Od MIUBLIAHOSE OP 03 USZJIUEJ3O EW alU
"mEJJ0d BluezoZSŚZEZ [yluYo2a) apjisAzsm Es auojomzop 'Taujde|> p|qouqo IfuY232 2pqsAzsm bs aU0jomzop :ApESEZ
*UDAMO1pz izpn| EluslMAZ OBau|eUODEJ [HUNIEM BIĄJSAZSM 9ElUJadS OUULMOd BMOMEJSPOd SIUBIMAZ -089u22419]18Ip
, SIUBImAZ efegewAm alu AzJ91Ą 'Ue|eJIdzs m niuszoaj Eu wAsEfemAqazid WAJOUJ SIS EJS|EZ SMOMEJSPOd alualmAZ
86/7 :M '899 "40 :L '808-5/:8 '000Z *|EDĄ : EIUSZO|EZ - VMOMYLSQOd VLIIQ
EMOMEJSPOd EqBIC] - 00 AI8IP IN
131Q 3TYZGOB8 4NMOQ?35D
auzołod /ydelu3óaid — Ejej1dzs [eu0S12d — 18[p SIUEMEpod EZ au]erzpajmodpo AqosQ
1LTOZ ŁO” ZT'UP Z ŁT /SN/ Z0 JU EmoLUN odeMOŚJB1SZId eiluemodaqsod
azpoJp M BUOIUOJA M zu; UNpiosuoy eEuzidUMeZ EW - 181p aluemoąoBAzud ez aujerzpalMOodpo AqosQ
13IQ 3TYZJOH JNMOQ29D — VMODNIH31VD AWHIH ZJZYd HOANVZOWVISOG 13IQ SIdO "8 JSHZD
(eyqo1e|je3
*ueueq 'jefspj )
L 'EZIEĄO| UBZEĄSM BN)poM- EMOĄ1zs31Z8q EJOIQ SS
emoqijef ŁdAu3 qnq UZP AŁYÓWI
1ue[ wajAzalu szyej WAuemz WAMmoJI[2! -0M0ĄpPE+0Z ADAZBIU M - emoyun3eIq EJBI] 75
I I
"EZJEY2| WałuaJajEZ Z SlUpoSZ UDAMOQOJOYD UDEUEJS UDAUUI M - Emoueajn|gzaq
"e!32-[8UM824 81901043 M- eqjaiq €S
|
*pzjeya] WalusDajEZ Z SIUPOAZ UJEGOJOUJ UJAUU! M-
'o88mMOUWLIEJOd npomaz.d 15322 feu198 [D$OUZOJPDIU M -
*eypbtoz misndm 'nyAjazid UJEJOMYOMOU M-
'eypEłoz 'nyMazud '[eujsn Auf UJElusz1Edo Od-
"fauqsn Auef YDEqO10YD YPJAJOJĄSIU M- s4ojez1d
VINYMAZYVIMOBO Viva ATWLldzs M
I :JINYGAM HJANYMODJYYdO LIIQ ZYKAM IYSTEUM . © 2
TT do
ZTZ9 EUuoNS
Strona 1z5
OD-5
ti 07 > MIEJSKI WYKAZ ZALECEŃ DIETETYCZNYCH
DATA OBOWIĄZYWANIA
sa Źródło:
Helena Ciborowska, Anna Rudnicka Dietetyka Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PZWL, wydanie IV
rozszerzone i uaktualnione, 2014; https://portal.abczdrowie.pl/zdrowa-djeta
Hi a owonline.el/dobre-le-natalerzyku rozszerzanie-diety-niemowiaka-artykul 2431, rL hirnj
https://dietetycy.org.pl/zywienie-dzieci-wieku-1-3-lat/
Instytut matki i dziecka htip://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf
https://www.su.krakow.pl/system /files/14971/be7742ed01.pdf?1446457371
http://www,biomedical. pl/dieta-i-odzywianie/dieta-ubogoresztkowa-6632.html
=
Terapia 64 Zdrowie ISSN 2353-639X nr 2, st..17, kwiecień, 2014.
„Podstawy naukowe żywienia w szpitalach" -wydanie IŻiIŻ rok 2001, oraz Podstawy naukowe żywienia w
BN AMA WGN
szpitałach, red. Dr hab. N. med. Jan Dzienieszewski, dr. N. med. Lucjan Szponar
9. Jarosz. Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, 2011. ; H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka, Żywienie
zdrowego i chorego cztowieka. PZ WL, 2014.
10. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” Redaktor naukowy M. Jarosz, Wydawca: Instytut
Żywności i Żywienia 2011r
11. „Praktyczny podręcznik dietetyki” redaktor naukowy prof. dr hab. n. med. Mirostaw Jarosz wyd. Instytut
Żywności i Żywienia.
12, //aobrydietetyk.blogspot.com/p/dieta-ubogoenergetyczna.html; htta://jadlospisy. pl/zbilonsowana-dieta-
ubogoenergetyczna/;
83. https://dieta.mp.pl/diety/diety_w_ chorobach/71913 dieta-w-chorobach trzustki
14, Instytut Żywienia i Żywności, Żywienie w nadciśnieniu tętniczym, dostępne na: www.izz.waw.pl, 2017,
Niniejszy dokument jest własności firmy ,, Szpital Miejski w Rudzie Śląskiej Sp. 20.0.”, do użytku wewnętrznego. Żadna
część niniejszej procedury nie może być udostępniana, zmieniana bez zgody
Pelnomocnika Zarządu dy, dkredytacji