Instytucja: 

SZPITAL MRĄGOWSKI IM. MICHAŁA KAJKI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

3

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL MRĄGOWSKI IM. MICHAŁA KAJKI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Twoja wiadomość

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Wysłano: 2019-10-15 22:46

    odczytano w dniu 2019-10-16 07:30.

  • RE: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL MRĄGOWSKI IM. MICHAŁA KAJKI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    W odpowiedzi na Państwa e-mail z dnia 15.10.2019 r. Zarząd Szpitala Mrągowskiego Sp. z o.o. informuje:

    1. W szpitalu zatrudniony jest dietetyk.
    2. Na zatrudnionego dietetyka przypadają wszyscy pacjenci z oddziałów dziecięcego, położniczo – ginekologicznego, chirurgicznego i wewnętrznego.
    3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania przez pacjenta indywidualnej edukacji żywieniowej. Pacjent informowany jest o tym podczas przyjęcia na oddział.
    4. Średnia dzienna cena wyżywienia jednego pacjenta wynosi 19,76 zł brutto.
    5. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej MIX PLUS. W umowie określono minimalną kwotę/procent, która przeznaczona jest na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
    6. W szpitalu prowadzona jest dokumentacja regulującą wartość odżywczą i kaloryczną posiłków. Przez dietetyka nie jest prowadzona dokumentacja dotycząca dopuszczalnej ilości konserwantów, barwników i dodatków w poszczególnych produktach.
    7. W szpitalu odbywa się kontrola dystrybucji posiłków 3 razy w tygodniu oraz kontrola jakości posiłków raz w miesiącu. Kontroli jakości posiłków podlegają losowo wybrane 4 diety w miesiącu. Kontrolą w szpitalu zajmuje się dietetyk.
    8. W szpitalu kontroluje się ilość pokarmu spożywanego przez pacjenta 3 razy w tygodniu – odpowiada za to dietetyk szpitala.
    9. Tak, w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka.
    10. Procedury nie istnieją. Wszelkie informacje związane z uwagami dotyczącymi dystrybucji firm zewnętrznych w tym żywienia na oddziałach zgłaszane są Naczelnej Pielęgniarce.
    11. W latach 2017 i 2018 nie zgłoszono skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu.
    12. Tak, były prowadzone szkolenia na oddziałach.
    13. Diety na szpitalu: podstawowa, łatwostrawna, łatwostrawna bogatobiałkowa, łatwostrawna niskobiałkowa, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – cukrzycowa, ubogoenergetyczna, łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawna o zmienionej konsystencji, płynna/płynna wzmocniona, do żywienia przez zgłębnik/przetokę, papkowata, bogatoresztkowa, dziecięca z podziałem na wiek 1-3 , 4-18 lat i inne diety realizowane na indywidualne zlecenie lekarza (np. bezmleczna, bezglutenowa, ziemniaczana).

    Diety realizowane zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w

    Warszawie, „Normy Żywienia dla populacji Polski” Mirosława Jarosza z 2017 roku, „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” pod red. Jana Hasika i Jana Gawęckiego

    14. Takiej sytuacji nie było w szpitalu, wszystkie diety realizowane na indywidualne zlecenie lekarza są zapewniane przez zewnętrzną firmę cateringową.
    15. Są to diety specjalne, które zgłoszone wcześniej lekarzowi prowadzącemu są realizowane.
    16. Szpital zapewnia preparaty wspomagające typu ONS np. bogatobiałkowe w formie kroplówek - żywienie pozajelitowe.

    Z poważaniem,

    Brygida Schlueter-Górska

    Prezes Zarządu

    Szpital Mrągowski im. Michała Kajki sp. z o.o.

    Załączniki

    • image001_XXBmwXj.jpg