SZPITAL POWIATOWY ISO 9001:2015
im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie ISO 14001:2015
77-400 Złotów, ul. Szpitalna 28 ISO/IEC 27001:2013
Nr KRS 0000011762 — Sąd Rejonowy w Poznaniu PN-N-18001:2004
NIP 767-14-49-305 REGON 000300009
tel. sekr. 067-263 25 10, tel. centr. 067-263 22 33 faks: 067-263 58 78
www.szpital.zlotow.pl e-mail:sekretariatQszpital.zlotow.pl |
(U aero zona
)
Złotów, dnia 30 października 2019r.
SZP-N-259/2019
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć
- członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
Stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Nawiązując do Państwa zapytania z dnia 17 października 2019r. o następującej treści:
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. I ustawy dostępie do informacji publicznej,
stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
publicznych:1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie
zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł
ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
SZPITAL POWIATOWY ISO 14001:2004
im. Alfreda Sokołowskiego w Złotowie PN-N-18001:2004
Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ISO 9001:2008
77-400 Złotów, ul. Szpitalna 28
Nr KRS 0000011762 - Sąd Rejonowy2019-11-04 w Poznaniu
NIP 767-14-49-305 REGON 000300009
tel. dyr. 067-263 25 10, tel. centr. 067-263 22 33 faks: 067-263 58 78
www.szpital.zlotow.pl e-mail:sekretariatQszpital.zlotow.pl CERTYFIKAT 2015/62
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
(np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Nr pytania/ odpowiedź:
. Tak, zakres obowiązków w załączniku.
. śr. około 230 osób
. Tak. Informuje o tym personel medyczny, np. pielęgniarka
. Zgodnie z zarządzeniem nr 2/2019 załącznik
Nie
„Nie
. Tak. Zespół HACCP powołany zgodnie z zarządzeniem nr 75/2019 w załączeniu
. Tak, robi to personel medyczny - pielęgniarka
„ Nie dotyczy
10.Nie
11.Brak rejestru
12.Tak
13. Źródło ich opracowania - wiedza lekarza, wiedza dietetyka.
Liczba diet:
- dieta podstawowa
- dieta łatwostrawna
- dieta bogatobiałkowa
- dieta z ograniczeniem białka
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
- dieta z ograniczeniem przyswajalnych węglowodanów
- dieta niskokaloryczna
- dieta o zmiennej konsystencji (płynna, płynna wzmocniona, przecierana)
- dieta bezglutenowa
- dieta na zlecenie lekarza
14. Nie ma takich sytuacji
15. Tylko wegetariańską
16.Nie
DYREKTOR
lek. A
Sporządzono w 2 egz:
1. adresat: sprawa-16712(Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
2.a/a
Sporządził: Aneta Cieślik, Inspektor Ochrony Danych
tel. 672632233 wew. 336, fax. 672635878, e-mail: iod(Qszpital.zlotow.pl
OPIS STANOWISKA PRACY
Dietetyczki
Imię i nazwisko:
Stanowisko: dietetyczka w kuchni mlecznej
Komórka organizacyjna:
Podległość służbowa: pielęgniarka naczelna
Cel pracy:
Planowanie jadłospisów dla chorych w zakresie diet.
Obowiązki:
1.
SOB (M BP
9,
Uzgadnianie szczególnych diet z lekarzem „pielęgniarką oddziałową
na okres 7-10 dni
Sporządzanie zestawienia diet na podstawie relewu nadsyłanego codziennie z
oddziałów przez pielęgniarki.
Obliczanie diet wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej
Zamawianie produktów zgodnie z liczbą chorych i rodzajem diet
Nadzorowanie , aby potrawy były sporządzane według zasad dietetyki
Kontrolowanie jakości gotowych potraw, wydawanych w oddziały
Dietetyczka współpracuje z szefem kuchni, magazynierem, kierownikiem sekcji
administracyjno- gospodarczej
Dietetyczka zobowiązana jest do przeprowadzania okresowych kontroli oddziałów
w zakresie żywienia, według harmonogramu
Dietetyczkę obowiązuje noszenie odzieży ochronnej
10. Prowadzenie dokumentacji HACCP
11. Podnoszenie własnych kwalifikacji
Uprawnienia:
Nadzór nad funkcjonowaniem kuchni mlecznej
Odpowiedzialność:
l;
2.
Dietetyczka odpowiada za całokształt spraw należących do jej obowiązków.
Przestrzeganie tajemnicy zawodowej, służbowej, regulaminów wewnętrznych,
zarządzeń Dyrektora, dbanie o dobre imię Szpitala
Przestrzeganie przepisów BHP i p-poż
4, Przestrzeganie Praw pacjenta, dyscypliny pracy, rozkładu i czasu pracy,
5. Przestrzeganie procedur i instrukcji w ramach systemów; zarządzania jakością,
zarządzania środowiskowego oraz bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujących w
Szpitalu Powiatowym w Złotowie
Wymagane kwalifikacje
Wykształcenie
Szkoła policealna publiczna Szkolenia kwalifikacyjne
lub niepubliczna i uzyskanie
tytułu zawodowego dietetyka
Umiejętności Organizacja pracy w zespole,
konstruktywne myślenie
Cechy i predyspozycje Otwartość na zmiany, Asertywność, odporność na
dyspozycyjność, sumienność, stres
kreatywność
Planowania pracy w
warunkach stresu
Złotów, 15.01.2019r
Zarządzenie Nr 2/2019
Dyrektora Szpitala Powiatowego im. A. Sokołowskiego W Złotowie z dnia 15 stycznia 2019
w sprawie ustalenia wysokości stawki żywieniowej chorego.
Na podstawie Ustawy z dnia 15 kwietnia 2011r o działalności leczniczej (t.j. Dz. U. 2018 poz.
2190 ze zm.) Statutu Szpitala Powiatowego im. A. Sokołowskiego W Złotowie oraz
rekomendacji zespołu HACCP zarządzam Co następuje:
gl
Ustala się z dniem 1 stycznia 2019 dzienną stawkę żywieniową chorego W wysokości:
- 6,80 zł brutto stawka podstawowa;
- 8.16 zł brutto stawka dot. Oddziału Terapii Uzależnień od Alkoholu w Piecewie (120%
stawki podstawowej);
- 5,10 zł brutto stawka dot. Oddziału Psychiatrycznego dziennego (75% stawki podstawowej).
$2
Wykonanie Zarządzenia powierzam Kierownikowi Działu Techniczno — Administracyjnego-
g3
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisu, z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2019.
|
DYR KTOR
lek. Joanna Harb zińska-Turek
OWIAT
wskie
Zarządzenie nr 75 /2019
Dyrektora Szpitala Powiatowego w Złotowie z dnia 9 października 2019 roku
w sprawie aktualizacji składu i zadań zespołu ds. HACCP
$1
Z dniem 9 października 2019 roku ustala się następujący skład Zespołu ds. wdrażania
HACCP, powołanego Zarządzeniem nr 13/2016 Dyrektora Szpitala Powiatowego w Złotowie
z dnia 22.02.2016 roku:
1. Jolanta Konieczna — przewodnicząca
2. Karina Manikowska
3. Bożena Michałek
4. Barbara Krysińska
5. Małgorzata Banach
6. Mariola Thom-Cybulska
7. Paulina Trojanowska
8. Piotr Miiller
$2
Zadaniem Zespołu jest opracowanie, wdrożenie i aktualizacja w Szpitalu Powiatowym im.
Alfreda Sokołowskiego w Złotowie systemu analizy możliwych zagrożeń i krytycznych
punktów kontroli żywności oraz działania mając na celu jego integrację z systemem
zarządzania zgodną z normą ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności.
$3
Nadzór nad pracą Zespołu sprawuje Z-ca Dyrektora ds. Ekonomiczno — Eksploatacyjnych
Marcin Druszcz.
$4
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
DYREKTOR
lek. Joanna Harb ts) a-Turek.
|
U
Y