Ad. 1)
W Szpitalu Powiatowym w Zawierciu zatrudnionych jest dwóch dietetyków. Zakresy obowiązków
stanowią załącznik pdf.
Ad. 2)
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada ponad 100 pacjentów.
Ad. 3)
Szpital nie prowadzi Poradni Dietetycznej.
Ad. 4)
Stawka żywieniowa (całkowita) wynosi 13,00 zł.
Ad. 5)
Szpital dysponuje własną kuchnią.
Ad. 6)
Jakość produktów stosowanych do przygotowywania posiłków opisana jest w specyfikacji
zamówienia przetargowego. Ponadto dostawcy przedstawiają certyfikaty jakości, deklaracje
producenta dot. jakości. W przypadku asortymentu pakowanego od różnych producentów korzysta
się z informacji zawartych na etykietach produktów.
Ad. 7)
Jakość posiłków podawanych pacjentom jest monitorowana każdorazowo przed wydaniem
posiłków z kuchni (szef kuchni, kierownik Działu Żywienia) oraz przed podaniem pacjentowi
(personel pielęgniarski).
Ad. 8)
Szpital nie prowadzi rejestru ilości pokarmów konsumowanych przez pacjenta.
Ad. 9)
Nie dotyczy.
Ad. 10)
W Szpitalu Powiatowym w Zawierciu istnieje prosedura przyjmowania oraz rozpatrywania skarg i
wniosków, oraz wyznaczono osoby odpowiedzialne za przyjmowanie skarg i wniosków.
Ad. 11)
W latach 2017/2018 nie zgłoszono żadnych skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w
szpitalu.
Ad. 12)
W 2018 r. Lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w
szpitalu.
Ad. 13)
1. dieta podstawowa,
2. dieta bogatoresztkowa,
3. dieta łatwostrawna (niemowlęta-gotowe mieszanki w jednorazowych opakowaniach, dzieci
1-3 lat, dzieci 4-18 lat, położnice),
4. dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
5. dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
7.
8.
94
10.
11.
12.
żołądkowego,
dieta o zmienionej konsystencji:
A. dieta papkowata,
B. dieta płynna,
C. dieta płynna wzmocniona,
D. dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę- diety przemysłowe,
E. dieta kleikowa,
dieta ubogoenergetyczna,
dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
dieta łatwostrawna bogatobiałkowa,
dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
dieta łatwostrawna niskobiałkowa,
dieta eliminacyjna:
A. bezglutenowa,
B. bezsolna,
C. inne (w zależności od potrzeb: bezmleczna lub inne modyfikacje wskazane przez pacjenta).
Źródła ich opracowania to wiedza dietetyka, publikacje naukowe oraz wskazana poniżej literatura:
1.
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka.
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
2. Jarosz M.: Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Wydawca Instytut
Żywności i Żywienia, Warszawa 2011.
3. Kunachowicz H.,Czarnowska-Misztal E.,Turlejska H.: Zasady Żywienia Człowieka.
Wydawnictwo WsiP, Warszawa 2000.
4. Lutyński R., Ciborowska H.: Poradnik zasad higieny dla osób zatrudnionych w procesie
produkcji i obrocie żywnością. Wydawnictwo EUROPEX, Kraków 2003.
Ad. 14)
Szpital zapewnia pacjentom zarówno dietę bezglutenową jak i bezmleczną.
Ad. 15)
Szpital zapewnia na życzenie pacjenta dietę wegetariańską, wegańską, ale bez możliwości
suplementacji uzupełniającej ewentualne niedobory.
Ad. 16)
Tak, szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.
pIKTORA SZPIYALA ,
ZCHDYREKT RARS, TECHNICZNYCH
SZPITALĄ POJ! WEGO
w Ąw/ ERC
mgr inżjiWona Sroga
KIEROWNIK
DZIAŁU ŻJONIENIA
zł
ż.B waro
Cel pracy: opracowywanie zgodnie. z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zaleceniami lekarskimi
| właściwych dziennych racji pokarmowych i EEE orsPzowónie procesu żywienia dla poetów
„|| personelu korzystającego ze stołówki... iti :
Zara zadań i czynności:
sł Planowanie jedłospisów dia pacjentów Ww zależności od' stanu zdrowia, zasad dietetycznych
„inawyków żywieniowych. -.
2. Prowadzenie kontroli jakości produktów: żywnościowych oraz nadzór „Nad ch
prze showywaniem i i przydatnością do. spożycia.
„ Nadzói nad stanem sanitarno-epidemiologiczny 'pom eszczeń Zad
i ' kor vp pa RKA Hekoścowe,.
! dei ki źiwiołeć
5. ząj Je SPE
Dbanie « o eslstykę podawanych posiłków.
.. Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów- edukacja pacjentów i ich rodzin
„Nadzór nad należytą jakością przygotowywanych posiłków(smak, zapach, wartość odżywcza)
: Organizowanie dystrybucji: i: wydawanie posiłków na' oddziały” Ż: 'zachowani iem =
harmonogramu wydawania. ;
10. Przestrzeganie parametrów procesu technologicznego produktów śóiych:”
11. Mierzenie temperatury gotowych potraw, warunki serwowania. potraw: gorących zup, drugich
"dań.
12. Poddawanie się badanióm kontrolnym, okrsżowyii zgodnie z otrzymanym skierowaniem.
13: W zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności pracownik odpowiada za:
* przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz BHP.
«sporządzanie zapisów z monitorowania zgodnie z. księgą HACCP „
- przekazanie bezpośredniemu przełożonemu informacji. o problemach | niezgodnościach
„powiązanych z bezpieczeństwem ŻYWNOŚCI.
14. Przestrzeganie procedur zgodnie znormamiZSZ.. ..
) Wykonywanie wszystkich innych Szynneści zieconych przez kierownika,
„ | Zakres obowiązków wynikających z Kodeksu: Pracy:1) Obowiązki wynikające z art. 100 Kodeksu Pracy -
"Pracownik jest obówiązany wykonywać pracę: sumiennie i starańńie oraz stosować się do poleceń
| przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o
pracę. UNE a opu
| Pracownik jest obowiązany w szczególności:
przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
*-_ przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku, ję na
* przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów przeciwpożarowych,
* dbać 0 dóbto zakładu pracy, chronić jego mienie oraż zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie
"mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, =" psc Wie wadę, Bi:
*- . przestrzegać tajemnicy okręślonej w odrębnych przepisach,
e +... przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
<|-2) Obowiązki wynikające z art. 210 Kodeksu Pracy R Kaa h
W razie gdy warunki Bracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy i stwarzają
bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika albo gdy. wykońywana przez niego praca
grozi takim niebeżpieczeństwem innym osobom, pracownik ma prawo powstrzymać się od
wykonywania pracy; zawiadamia jąc © tym niezwłócznie przełożonego. | :
Jeżeli powstrzymanie się od wykonywania: pracy, nie usuwa zagrożenia, o.którym mowa w $ 1, pracownik
'|.ma prawo oddalić się z miejsca zagrożenia, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
Za. czas powstrzymania się od wykonywania pracy lub' oddalenia się 2 miejsca zagrożenia
w przypadkach, o których mowa w $ 1 i.2, pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.
Pracownik ma. prawo, po uprzednim zawiadomieniu pizełożonego, powstrzymać się od wykonywania pracy
„| wymagającej szczególnej sprawności psychofizycznej w przypadku, gdy jego stan psychofizyczny nie zapewnia
| bezpiecznego wykonywania pracy i stwarza zagrożenie dla innych osób. Przepisy $ 1, 2 i. 4 nie dotyczą
- | pracownika, którego obowiązkiem pracowniczym jest ratowanie życia ludzkiego lub mienia. - Minister pracy i
| polityki socjalnej w porozumieniu z. ministrem zdrowia i opieki społecznej "określi, w: drodze rozporządzenia,
| rodzaje prac wymagających szczególnej sprawności psychofizycznej.
3) Obowiązki wynikające. z art. 211 Kodeksu Pracy, zgodnie ż zapisem art. 211 Kodeksu Pracy podstawowym
obowiązkiem pracownika jest przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
«|= W ramach wdrożonego zintegrowanego systemu zarządzania pracownik jest zobowiązany do
stosowania się do wy jagań i wytycznych zawartych w dokumentacji zintegrowanego systemu
zarządzania, a w szczególności:
prawidłowej segregacji odpadów,
+ zapobieganie zanieczyszczeniom środowiska naturalnego W raniach wykonywanej pracy;
* „ograniczeniu zużycia mediów, im Cha | SEL WUS
* realizacji zadań zgodnie z wymaganiami prawnymi oraz znajomości kluczowych przepisów prawnych
związanych z wykonywaną pracą, -
* . odpowiedniego reagowania ha zauważone sytuacje potencjatnie awaryjne i śwarie środowiskowe, .
"informowanie bezpośredniego przełożonego o wszystkich aspektach bezpieczeństwa i higieńy pracy
związanych ż wykonywaną pracą, m
uczestniczenia w szkolehiach związanych z podnoszeniem świadomości proskólogicznej:oraż BHP,
zgłaszania informacji o' sytuacjach potencjalnie. wypadkowych i wypadkach,
stosowania środków prewencyjnych ograniczających ryzyko zawodowe, |
„przestrzegania wymagań dotyczących bezpieczeństwa informacji zawartych w Polityce Bezpieczeństwa,
dbać o należyty stah maszyn,.urządzeń; narzędzi i sprzętu oraz'o porządek i fad w miejscu pracy,
stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz
odzieży | obuwia roboczego, zgodnie z ich przeznaczeniem,
* poddawać:się wstępnym, okresowym i kontrolnym'oraz innym:zaleconym badaniom lekarskim
i stosować sję do wskazań lekarskich, | m ze
+ - niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagiożeniu
życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także jnne osoby znajdujące się w rejonie
zagrożenia, 6: grożącym im niebezpieczeństw, ©
v Ciągle doskonalić swoje umiejętności Oraz podnosić swoje kwalifikacje
.
e. 2 « «e
"Uprawnienia? Zakres uprawnień pracownika wynika z posiadanych kwalifikacji, przydzielonej
| odpowiedzialńości oraz braw wynikających: z Kodeksu Pracy, A «w szczególności. pracownik ma prawo do:
uzyskiwania wszystkich informacji niezbędnych do realizacji zadań
* 'Uzyskiwania informacji ód przełożoriego na temat óceny swojej pracy.
. Zgłaszanie : wniosków ( działań zapobiegawczych , niezgodności): dotyczących doskonalenia ZSZ
-sZgłaszanie wniosków i uwag dotyczących ochrony. danych osobowych:
-Zakras 35 awładziitic Pracownik:ponosi.odpowiedzialhość za:
przestrzeganie zasad dotyczących realizacji powierzonych zadań
stań powierzonych urządzeń i i sprzętu
ładi i porządek W miejscu pracy
- prawidłowość informacji przekazywanej ha inne stanowiska pracy.
prawidłowość prowadzonej dokumentacji
„» Zaznajomienie się z dokumentacją ZSZ
| Za nieprzestrzeganie przez pracownika procedur pracodawca może zastosować:
»- * Karę Upomnienia,
* Karę nagany,
* Wsytuacji rażących narusżeń przez:pracównika. pracodawca może nałożyć karę pieniężną zgodnie z art.
108: Kodeksu Pracy a także zastosować art. 52 Kodeksu Pracy — rozwiązanie umowy: beż
wybowiedzenia z winy pracownika... ...
| Relacje do innych pracowników: współpraca |
| Pracownik bezpośrednio podlega: Kiórownikowi
046.03 6 ©
/Pracownik jest zastępowany przez; ......u-.-o aussi
| Pracownik współpracuje ż: pracownikami szpitala, pełnomocnikiem ds. ZSZ, ABI, ASI,BHPPielęgniarką.
| Epidemiologiczną
|
| [Wyposażenie stanowiska „pracy: urządzenia. goepadajcze i sprzęt gospodarstwa domowego, Urządzenia
kuchenne(tj. krajalnice, maszyna wieloczynnościowa)
Warunki zatrudnienia: umowa 0 pracę wynagrodzenie zgodne z ustaleniami zawartymi w umowie o pracę
ktora oceny bracowańka: wg R okesowaj oceny kwalifikacji adiości zawodowej pracowników
|; oraż prócedity badanie satysfakcji zawodcwej Pipzowników Szpitalu Powiatowym w Zawierciu.
Wymagania wóbec osoby zatrudnionej ha Rów pracy:
. Wykształcenie: SURE SR Task zwa Plon
"_|.e. "Doświadczenie żawodowe : nie wymagane
8. Umiejętności: zdolność do. realistycznej oceny. sytuacji
- „wysoki poziom odpowiedzialności i i uczciwości
« . żdalmośći komunikacyjne,
« |" prawidłowa organizacja czasu pracy własnej
- — orientacja na wyniki,
-- « ©dporność ha stres
-. „umiejętność pracy pod presją czasu. |