zpital Powiatu Bytowskiego Sp. z o.o. R
77-100 Bytów, ul. Lęborska 13
tel.: 59/8228500, fax: 59/8223990, e-mail: nzoz.szpital©bytow.biz
Ldz. 3188 /MN/2019 Bytów, dnia 17.10.2019r
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
UI. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na Państwa email z dnia 15.10.2019r. w sprawie udostępnienia informacji
publicznych na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy o dostępie do
informacji publicznej, o które występuje Stowarzyszenie Sieć Obywatelska Polska dotyczących
żywienia pacjenta, Szpital Powiatu Bytowskiego Sp. z 0.0 w Bytowie informuje, że:
Ad.1 Szpital Powiatu Bytowskiego Sp. z o.o zatrudnia dietetyka przez firmę cateringową
Ad. 2 Średnio na dobę w szpitalu na dietetyka przypada około 100 pacjentów.
Ad.3 W szpitalu funkcjonuje uzyskanie porady u dietetyka przez telefon
Ad.4Całodzienna stawka żywieniowa to:
-14.70 zł netto ( całodzienna stawka żywieniowa)
- 4,62 zł netto ( kleik i dieta płynna)
Ad.5 Podpisana umowa z firmą cateringową nie zawiera minimalnej kwoty/procent na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków.
Ad.6 Szpital posiada dokumentację regulującą, jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków w tym wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków i zawiera je Załącznik nr 2 do SIWZ (Umowy)
Dzienna porcja pokarmowa 1500kcal (cukrzycowa
Nazwa produktu Porcje Porcja w Miary domowe /
na dobę
gramach dzień
Produkty zbożowe
pieczywo mieszane
Zamienniki pod względem wartości
kalorycznej
4 średnie kromki
(4 * 35- 40 g)
+
Dopuszczalne zamienniki
produkty mleczne
mleko, kefir, jogurt
% szklanki
kefiru
1 szkl. mleka,
maślanki,
z jogurtu 0%
80 g
Ryby/ Mięso/
1porcja |120- 150g
Inne tłuszcze oleje 1,5 porcji
roślinne 25
(Narzywa | 4porcie |100-1500 __ |Min.400q *
1-2 porcje 100 -
Owoców: 100 g jabłka, truskawek i innych owoców.
Kompot z owocami
Ziemniaki (z 200
odpadkami)
Cukier/ dżem miód 10g cukru odpowiada 13g miodu lub 15g dżemu
czalne
*dopuszczalna w tym 1 porcja ziemniaków
Dzienna racja pokarmowa 2000-2200 kcal (lekkostrawna, lekkostrawna położnicza, bezmleczna, wątrobowo-
żołądkowa, ZOL.
Dopuszczalne zamienniki:
1szkanka mleka
2%/kefiru/maślanki=3/4 szklanki
jogurtu= 80g białego sera
25g jaja odpowiada 25g mięsa
c
5
Z
=
5
O
©
Miary domowe /
dzień
Szpital Powiatu Bytowskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Lęborska 13, 77-100 Bytów,
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy
KRS: 0000330649, NIP: 842-173-38-33, REGON: 220799636
Wysokość kapitału zakładowego: 26 852 700,00zł
ULLA
Produkty zbożowe
pieczywo mieszane
razowe
5 średnich kromek
(5 * 35- 40 g)
+
Dopuszczalne zamienniki
1. kromka zwykłego chleba
(8.5 x9x 1cm)=3
kromkom chrupkiego pieczywa= 3 łyżki
kaszy/ryżu=
2 łyżki płatków
(surowych)
mąka, kasza,
makarony płatki,
otręby
5-6 łyżki
(Lub 3 kromek i 6
łyżek kaszy/makaronu)
produkty mleczne
mleko, kefir, jogurt
maślanka,
% szklanki
kefiru
1 szkl. mleka,
maślanki,
2 porcje
twarogowy 2 jogurtu 0%
chudy 80 g
Ryby/ Mięso/ 1 porcja 120- 150 g
Wędliny
Inne tłuszcze oleje 2,5 porcji
roślinne
2-3 porcje | 100 Owoców: 100 g jabłka, truskawek i innych owoców. Kompot z
owocami
0
Dopuszczalne zamienniki:
1szkanka mleka
2%lkefiru/maślanki=3/4 szklanki
jogurtu= 80g białego sera
ser biały
Ziemniaki (z 3 duże lub 4 małe
odpadkami)
Cukier/ dżem miód 10g cukru odpowiada 13g miodu lub 15g dżemu
czalne
*dopuszczalna w tym 1 porcja ziemniaków
Dzienna racja pokarmowa 2200-2500 kcal (ogólna, wysokobiałkowa
Nazwa produktu Porcje na Porcja w Miary domowe / dzień |Zamienniki pod względem wartości
dobę gramach kalorycznej
Produkty zbożowe 35-40g 5 średnich kromek
pieczywo mieszane (1 kromka)
razowe
7 porcji
miąka, kasza,
makarony płatki,
otręby
(5 * 35- 40 g)
produkty mleczne
mleko, kefir, jogurt
maślanka,
Dopuszczalne zamienniki
+
1. kromka zwykłego chleba
(8.5 x9x 1cm)=3
kromkom chrupkiego pieczywa= 3 łyżki
kaszy/ryżu=
5-6 łyżki
(Lub 3 kromek i 6
żek kaszy/makaronu
% szklanki
kefiru
1 szkl. mleka,
maślanki,
%2 jogurtu 0%
80g
Ryby/ Mięso/ 120- 150 g
Wędlin
oślinne
Warzywa 100-150 g Min. 500 g
Owoce Owoców: 100 g jabłka, truskawek i innych owoców. Kompot z
owocami
10
Dopuszczalne zamienniki:
2 porcje
1szkanka mleka
2%/kefiru/maślanki=3/4 szklanki
jogurtu= 80g białego sera
N
©
3
=,
0
Z:
A
N
Ż
2
odpadkami
Cukier/ dżem miód dopusz M0 |
*dopuszczalna w tym 1 porcja ziemniaków
3 duże lub 4 małe
10g cukru odpowiada 13g rniodu lub 15g dżemu
Dzienna racja pokarmowa 1400 - 1600 kcal (dzieci od 1 do 6 roku życia
Nazwa produktu Porcje Porcja w Miary domowe / Zamienniki pod względem wartości
na dobę gramach dzień kalorycznej
sz
Szpital Powiatu Bytowskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Lęborska 13, 77-100 Bytów,
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy
KRS: 0000330649, NIP: 842-173-38-33, REGON: 220799636
Wysokość kapitału zakładowego: 26 852 700,00zł
CERTYFIKAT 201572
3-4 średnich kromek
(4 * 35- 40 g)
Produkty zbożowe
pieczywo mieszane
razowe
Dopuszczalne zamienniki
+ 1. kromka zwykłego chleba
(8.5x9x 1cm)=3
kromkom chrupkiego pieczywa= 3 łyżki
kaszy/ryżu=
2 łyżki płatków
(surowych)
mąka, kasza,
makarony płatki,
otręby
5-6 łyżki
(Lub 2 kromek i 6
łyżek kaszy/makaronu)
% szklanki
kefiru
2 szkl. mleka,
maślanki,
1 jogurtu
produkty mleczne
młeko, kefir, jogurt
maślanka,
Dopuszczalne zamienniki:
1szkanka mleka
2%/kefiru/maślanki=3/4 szklanki
jogurtu= 80g białego sera
40g
2
1,5 porcji
” |
Ryby/ Mięso/ 1 porcja 100- 120 g
Wędliny
Inne tłuszcze oleje 1,5 porcji 25
roślinne
Owoce 1-2 porcje Owoców: 100 g jabłka, truskawek i innych owoców. Kompot z
DWOGAM
|
DALKZM
Cukier/ dżem miód 10g cukru odpowiada 13g miodu lub 15g dżemu
czalne
Ad.7 W szpitalu kontroluje się, jakość posiłków podawanych pacjentom Przez powołany
interdyscyplinarny „Zespół ds. żywienia”, który zajmuje się organizacją, prowadzeniem i
nadzorowaniem żywienia oraz leczenia żywieniowego. Ponadto zgodnie z Umową z firma
Cateringową kontrola dostarczanych posiłków pod względem:
-zgodności z jadłospisem
-ilości i jakości posiłku
„temperatury
Czynność ta odbywa się codziennie i dokonują jej pielęgniarki dane wpisując do załącznika Nr 3
do Umowy na świadczenie usług przygotowania i dostarczania posiłków.
Ponadto okresowo odbywa się pomiar gramatury poszczególnych składników posiłku i ich
kaloryczność. Takiej kontroli dokonuje Pielęgniarka Naczelna i Pielęgniarka Epidemiologiczna.
Prowadzona jest również 2 x w roku kontrola w Firmie Cateringowej z której spisywany jest
protokół.
Ad. 8 W szpitalu kontrola spożycia odpowiedniej ilości posiłku przez pacjenta odbywa się przez :
- personel sprawujący bezpośrednią opiekę nad pacjentem pielęgniarki / opiekunki ( ilość
zjadanej porcji)
- lekarzy (zlecanie odpowiedniej diety, kontrolę poprzez wykonywanie badań)
"W szpitalu jest powołany interdyscyplinarny „Zespół ds. żywienia”, który zajmuje się organizacją,
prowadzeniem i nadzorowaniem żywienia oraz leczenia żywieniowego w tym kontrola spożycia
posiłków.
Ad. 9 W umowie z firmą Cateringową jest wymóg zatrudnienia dietetyka, co zawiera SIWZ:
- wykaz osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, w
szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usługi, kontrolę jakości, obejmujący ca
najmniej jednego dietetyka, legitymującego się minimum wykształceniem zawodowym średnim
o specjalizacji dietetyk, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych,
doświadczenia i wykształcenia niezbędnego do wykonania zamówienia, a także zakresu
wykonywanych przez nie czynności, oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi
osobami, stanowiący załącznik nr 4 do SIWZ;
Ad. 10 Zapisy w Umowie z Firmą Cateringowa ( zał. Nr 3) Procedura Zasady Leczenia
żywieniowego i Procedura żywienia pacjenta w okresie okołooperacyjnym zawierają zapisy
dotyczące zgłaszania skarg na niewłaściwe żywienie oraz zatruć. Ponadto w szpitalu
funkcjonuje Pełnomocnik Ds. Pacjenta, u którego można takie skargi składać.
Ad.11 W szpitalu w latach 2017-2018 odnotowano jedną skargę dotyczącą niewłaściwego
żywienia.
Ad.12 Członkowie interdyscyplinarnego zespołu ds. żywienia w tym również lekarze,
1/2szt. 25g jaja odpowiada 25g mięsa
Szpital Powiatu Bytowskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Lęborska 13, 77-100 Bytów,
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy
KRS: 0000330649, NIP: 842-173-38-33, REGON: 220799636
Wysokość kapitału zakładowego: 26 852 700,00zł
uczestniczą cyklicznie w szkoleniach organizowanych przez firmy promujące żywienie
medyczne w tym Nutricia oraz biorą udział w konferencjach tego zakresu.
Ad.13 Rodzaje wymaganych diet w szpitalu: ogólna, lekkostrawna - lekkostrawna położnicza,
bezresztkowa - bezmieczna, cukrzycowa, trzustkowa, beztłuszczowa, wątrobowo — żołądkowa,
płynna zwykłą, płynna pooperacyjna ( zamiennie kisiel), płynna — zmiksowana, kleikowa,
wysokobiałkowa, bezglutenowa, dziecięca od 1 do 6 roku życia, dieta ZOL.
SZCZEGÓŁOWY OPIS DIET
Ogólna Kcal. 2000 — 2200
Dieta podstawową pod względem jakościowym powinna zawierać: — 30 %
tłuszczu (głównie z ryb, drobiu)
— 55 % złożonych węglowodanów (z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin
strączkowych)
— 15 % białek (głównie pochodzenia roślinnego )
Dieta zbliżona do normalnego i racjonalnego sposobu odżywiania
Lekkostrawna , Lekkostrawna położnicza Kcal. 1950- 2200
Zasadą tej diety jest wykluczenie wszystkich produktów zawierających trudno strawne składniki
jak: błonnik, produkty wzdymające, smażone długo zalegające w żołądku [wg tabel i klasyfikacji
IŻŻ].
Do przygotowania potraw stosowane są odpowiednie techniki kulinarne pozwalające uzyskać
potrawy lekkostrawne (gotowanie, duszenie bez obsmażania, delikatne pieczenie), wyklucza się
smażenie, grillowanie, wędzenie, obsmażanie.
Przy modyfikacji położniczej wyklucza się warzywa takie jak, kalafior, brukselka „dopuszcza się
podaż pozostałych dozwolonych warzyw ze skórką.
Bezmleczna, Bezresztkowa Kcal. 2000- 2200
Dieta lekkostrawna bogatoenergetyczna i bogatobiałkowa, z ograniczeniem tłuszczu
i błonnika. Przeciwwskazane są: mleko i jego przetwory, surowe owoce, tłuste potrawy, potrawy
bogate w błonnik, ostre.
Płynna zwykła / Płynna pooperacyjna ( zamiennie kisiel) / Płynna Zmiksowanakcal.400 -
500
Dieta płynna polega na zastąpieniu produktów stałych płynami w postaci wody, herbat ziołowych,
soków warzywnych, owocowych i płynnych produktów mlecznych, kiślu. Dieta nie pokrywa
pełnego zapotrzebowania energetycznego pacjenta, ma na celu utrzymacie funkcjonowania
przewodu pokarmowego. Dieta doustna LUB przygotowana dla pacjentów żywionych przez
zgłębnik.
Kleikowa Kal.400 - 500
Podstawę diety kleikowej stanowią kleiki przygotowywane z ryżu, kaszy jęczmiennej, płatków
owsianych i kaszy manny. Dodatkowo stosowane są suchary i herbata.
Cukrzycowa / Cukrzycowa z niskim I G Kcal.1700
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów przyswajalnych (cukrów prostych) o
zredukowanej kaloryczności ogólnej. Podstawą diety powinny być produkty o niskim IG. Dieta
włączająca dwa dodatkowe posiłki: Il śniadanie i podwieczorek (każdy po ok 10% energii
całkowitej diety)
Szpital Powiatu Bytowskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Lęborska 13, 77-100 Bytów,
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy
KRS: 0000330649, NIP: 842-173-38-33, REGON: 220799636
Wysokość kapitału zakładowego: 26 852 700,00zł
CERTYFIKAT 2010/25
CERTYFIKAT 3016/25
Trzustkowa / Beztłuszczowa Kcal. 1700
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów przyswajalnych (cukrów prostych) oraz
tłuszczu z zawartością podstawowych składników odżywczych oraz składników odżywczych o
działaniu przeciwutleniającym w całodziennej diecie. Technologia obróbki potraw zgodna z
zasadami diety lekkostrawnej. Eliminujemy warzywa ciężkostrawne. Eliminowane również są
jaja gotowane na twardo oraz mleczne produkty fermentowane, surowe owoce a ograniczone
surowe warzywa na rzecz warzyw gotowanych. Wyłączone potrawy smażone, pieczone z
dodatkiem tłuszczu, sosy na zasmażkach, zabielane tłustymi śmietanami,
Wątrobowo — żołądkowa ( z ograniczeniem tłuszczu) Kcal. 2000
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększonej ilości
węglowodanów z zawartością podstawowych składników odżywczych w
całodziennej diecie
- białko: 65g- 90g,
- tłuszcz: 40g-50g,
- węglowodany: 345g
Oraz składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym
Technologia obróbki potraw zgodna z zasadami diety lekkostrawnej. Eliminujemy warzywa
ciężkostrawne. Eliminowane również są jaja gotowane na twardo oraz mleczne produkty
fermentowane, surowe owoce a ograniczone surowe warzywa na rzecz warzyw gotowanych.
Wysokobiałkowa Kcal. 2200-2500
Dieta zapewniająca dzienne spożycie białka w ilości 1,5 — 2,5 g białka na kg masy ciała na
dobę czyli dzienne zapotrzebowanie 100-150 g
Dieta bezglutenowa Kcal. 2200-2500 kcal
Dieta ogólna polegająca na eliminującej produktów zawierających gluten i zamianię na
odpowiedniki bezglutenowe, podaż składników odżywczych — jak w diecie ogólnej.
Dzieci od 1 roku do 6 lat Kcal. 1400-1600
Dieta zgodna z zasadami diety łatwostrawnej (dobór produktów i technik obróbki kulinarn j), o
kaloryczności dopasowanej do wieku dziecka (wg Norm IŻŻ), o podziale energii ze składników
odżywczych: białko 15%, tłuszcz 30%, węglowodany 55%. Dieta włączająca dwa dodatkowe
posiłki:
Il śniadanie i podwieczorek (każdy po ok 10% energii całkowitej diety)
Dieta specjalistyczna dla pacjentów ZOL Kcal. 2000
Dieta dostosowana do potrzeb pacjentów żywionych długotrwale w warunkach szpitalnych,
urozmaicona, umożliwiająca samodzielną zmianę konsystencji (z elementami diety półpłynnej),
częściowo rozdrobniona — ułatwiająca połykanie, oparta na zasadach diety lekkostrawnej, z
elementami diety ogólnej, stanowiącej wyjątki tj. produkty smażone 1-2 x tygodniu,
dopuszczalne warzywa strączkowe, dodatki do pieczywa w postaci past i pasztetów oraz jaj
gotowanych na twardo, dozwolone wszystkie sosy i zupy diety ogólnej. Dieta o zmienionych
wielkościach porcji w stosunku do dziennej racji pokarmowej diety lekkostrawnej i ogólnej. Dieta
zawierająca dodatkowy posiłek: Il śniadanie (ok 15% energii całkowitej diety).
Ad.14 Szpital ma możliwość na życzenie pacjenta zamówić w firmie cateringowej diety wskazane
przez lekarza w tym bezmleczną i bezglutenową.
Szpital Powiatu Bytowskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Lęborska 13, 77-100 Bytów,
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy
KRS: 0000330649, NIP: 842-173-38-33, REGON: 220799636
Wysokość kapitału zakładowego: 26 352 700,00zł
Ad.15 Szpital ma możliwość na życzenie pacjenta zamówić w firmie cateringowej dietę wegańską
lub wegetariańską. Posiłki są odpowiednio zbilansowane pod względem składników
budulcowych (woda, białko), energetycznych (tłuszcze, węglowodany), witamin i minerałów.
Ograniczamy cukier i sól i nie stosujemy żadnych dodatków zabronionych.
Przyprawiamy dania ziołami, dzięki czemu otrzymujemy odpowiedni aromat i smak, bez użycia
soli. Na wskazane przez personel potrzebę zastosowania dodatków np. kefiry, jogurty, suchary,
kleiki, papki, czy sondy pracownicy firmy Cateringowej reagują z pełnym profesjonalizmem i
dostarczają do Szpitala.
Ad.16 Każdy pacjent przyjmowany do Szpitala na wejściu ma określane BMI w celu wykrycia
ewentualnych zaburzeń czy niedoborów. Przy współpracy zespołów interdyscyplinarnych (
Zespół ds. odleżyn i Zespół ds. żywienia) opracowane i wdrożone została w szpitalu Procedura
- Zasady Leczenia żywieniowego i Procedura żywienia pacjenta w okresie okołooperacyjnym.
W obu tych procedurach opisane jest prawidłowe postępowanie kontroli masy ciała oraz
naliczaniu kaloryczności i suplementacji posiłku w przypadku stwierdzonych niedoborów, tak by
dieta zapewniała chorym powrót do zdrowia. Szpital bazuje na suplementach pokarmowych
firmy Nutricia.
pREZES ZARZĄDU
/
Bec kląc
Szpital Powiatu Bytowskiego Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
ul. Lęborska 13, 77-100 Bytów,
zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy
KRS: 0000330649, NIP: 842-173-38-33, REGON: 220799636
Wysokość kapitału zakładowego: 26 852 700,00zł
CERTYFIKAT 2015/25