'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez SZPITAL PUCKI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Poniżej przedstawimy odpowiedzi na pytanie:

    1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
    Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

    *Szpital bezpośrednio niezatrudnia dietetyka.Dietetyka zatrudniafirma
    cateringowa*.

    2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

    *Nie dotyczy*

    3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

    *Nie*

    4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

    *Całodzienna stawka żywieniowa przypadająca na 1 pacjenta wynosi 21.92
    zł brutto*

    5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

    *W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określonokwotę na zakup
    składników użytych do przygotowania posiłków.Wynosi ona 9zł*

    6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
    do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
    posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
    Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

    *W umowie zawarto zapisy dotyczące wartości odżywczej i źródła
    pochodzenia poszczególnych składników odżywczych, wyeliminowania podaży
    żywności modyfikowanej genetycznie, gotowych potraw w tym gotowych
    potraw garmażeryjnych, zup w proszku, jajek w proszku, stosowania suszu
    warzywnego, puree ziemniaczanego na bazie suszu, soi, produktów
    masłopodobnych, miodu sztucznego ,nisko jakościowych wędlin o dużej
    zawartości tłuszczu.Nie określono szczegółowych zapisów dotyczących
    podaży dopuszczalnych ilości konserwantów, barwników, dodatków.*

    7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

    *Na bieżąco w ramach każdej dostawyprowadzone są kontrole w zakresie
    temperatury, stanu organoleptycznego, obecności zanieczyszczeń . Wyniki
    kontroli są dokumentowane. Nadzór sprawuje Pielęgniarka Naczelna z
    udziałem pielęgniarek oddziałowych*.

    8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?

    *Kontrole prowadzone są na bieżąco. Nadzór bezpośredni sprawują
    pielęgniarki w oddziałach z udziałem lekarzy oddziału*.

    9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?

    *W umowie firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka*.

    10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

    *Tak.  Skargi dotyczące żywienia monitoruje pielęgniarka naczelna, a
    zatrucia pielęgniarkaepidemiologiczna*.

    11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

    *Skarg i zatruć nie odnotowano*.

    12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    *Tak – szkolenia indywidualne*.

    13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).

    *W wykazie zawartej umowy szpital wskazał 57 rodzajów dietdo
    realizacjiŹródła opracowania diet: zalecenia Instytutu Żywności i
    Żywienia w Warszawie oraz Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie*.

    14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

    *Szpital zapewnia posiłki zgodnie z dietą wskazana przez lekarza*.

    15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?

    *Tak szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańskąna życzenie pacjenta*.

    16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)?*Szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe*.

    Z poważaniem

    Bożena Andryskowska
    Pielęgniarka naczelna

    Szpital Pucki Sp. z o.o.
    ul. 1 Maja 13 A
    84 – 100 Puck

    e-mail:sekretariat@szpitalpuck.pl
    www:www.szpitalpuck.pl
    tel. 58 / 380-16-61

    Sąd Rejonowy Gdańsk – Północ VIII Wydział Gospodarczy KRS
    Nr KRS 0000462529, NIP: 587 170 04 18, REGON: 000308229
    Kapitał zakładowy 7 041 846,74 PLN