CENTRUM KSZTAŁCENIA I WDROŻEŃ
ŚWIADOMY I UKIERUNKOWANY ROZWÓJ KOMPETENCJI ZAWODOWYCH
KARTA ZGŁOSZENIA NA SZKOLENIE (AK)
Data szkolenia 39.40. 4049.
Miejsce szkolenia Łatłowice ul I Dudy - Grada ć
Temat szkolenia HACCP, qramotu u ecejpftui / 3 jodlesp: z
Dane NABYWCY (do Szpital jest 0 adbomttue
wystawienia faktury) „u. Garmowsta Ź
— __ Uł-too Rodeów | NIP 6294403 465
Dane ODBIORCY (d:
wystawienia faktury)
Telefon kontaktowy 39 455 50 «3
Adres e-mail 2gwoienie © zpołai - muł. 3
Imięinazwisko JK Wyraiam zgodę na na przetwarzanie moich danych osobowych w celu realizacji szkolenia przez
uczestnika/ Centrum Kształcenia i Wdrożeń, Jolanta Wójcik-Machejek, 43-600 Jaworzno, ul. Filaretów 1B oraz
ż „| oświadczam, że zostałem poinformowany o przetwarzaniu moich danych przez Administratora danych
stanowisko/podpis osobowych: Centrum Kształcenia i wdrożeń, Jolanta Wójcik-Machejek, 43-600 Jaworzno, ul. Filaretów
SRvTWA 18, o prawie wglądu do moich danych oraz ich poprawienia, a także o dobrowolności podania moich
MWIERYNLIŚ........ danych.
Imię i nazwisko © Wyrażam zgodę na na przetwarzanie moich danych osobowych w celu realizacji szkolenia przez
uczestnika/ Centrum Kształcenia i Wdrożeń, Jolanta Wójcik-Machejek, 43-500 Jaworzno, ul. Filaretów 1B oraz
- „| oświadczam, że zostałem poinformowany © przetwarzaniu moich danych przez Administratora danych
stanowisko/podpis osobowych: Centrum Kształcenia i Wdrożeń, Jolanta Wójcik-Machejek, 43-600 Jaworzno, ul. Filaretów
18, o prawie wglądu do moich danych oraz ich poprawienia, a także o dobrowolności podania moich
danych.
UWAGA: Ilość miejsc ograniczona. O udziale w szkoleniu decyduje kolejność zgłoszeń. Zgłoszenie na szkolenie musi zostać
potwierdzone przesłaniem drogą mailową skanu karty zgłoszenia. Brak pisemnej lub telefonicznej rezygnacji ze szkolenia
najpóźniej na trzy dni robocze przed terminem niezależnie od przyczyn rezygnacji będzie równoznaczne obciążeniem
Państwa należnością za to szkolenie. Płatność należy uregulować min. 3 dni przed szkoleniem (nie dotyczy jednostek
budżetowych)
OŚWIADCZENIE:
Oświadczam, że szkolenie dla w/w pracowników jest kształceniem zawodowym finansowanym:
m w całości — zwolnienie w oparciu o art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit c) ustawy od towarów i usług z dnia 11 marca
2004 r. (Dz. U. z 2017 r., poz 1221 z późn. zm.)*,
z 2018 r., poz. 701)*,
z nie dotyczy*
Sprawa-16740Qfederowanie.siecobywatelska.pl
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków?( chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Odp. Szpital zatrudnia dietetyka.
Zakres obowiązków:
Stanowisko ds. żywienia
Specjalista ds. żywienia
imię i nazwisko
ZAŁĄCZNIK DO UMOWY O PRACĘ — ZAKRES CZYNNOŚCI
W związku z zatrudnieniem Pani na stanowisku:
SPECJALISTA DS. ŻYWIENIA
do obowiązków Pani będą należały następujące czynności:
1. Specjalista ds. żywienia podlega bezpośrednio Kierownikowi Działu
Gospodarczego
Il. _ Uprawnienia:
Pracownik zatrudniony na stanowisku specjalisty ds. żywienia ma prawo :
1. Być zaznajomiony z obowiązującymi przepisami w zakresie prawa i pracy i B.H.P. oraz
przepisami , instrukcjami i rozporządzeniami w zakresie wykonywanej pracy .
2. Być informowany o zagrożeniach jakie niesie wykonywana przez niego praca .
3. Otrzymać przewidziane odpowiednimi przepisami narzędzia, środki do wykonywania
pracy,
odzież roboczą i sprzęt ochrony osobistej.
4. Opisywać i sprawdzać faktury pod względem ich zgodności z zawartymi umowami
oraz przekładanie ich kierownikowi działu do podpisu.
5. Dokonywać kontroli przedsiębiorstw współpracujących ze szpitalem zgodnie z zawartymi
umowami a w szczególności z firmą cateringową.
6. Wykonywać czynności wynikające z uprawnień uzyskanych w wyniku kursów, szkoleń
potwierdzonych świadectwami lub certyfikatami.
7. Przedkładać kierownikowi Działu swoje spostrzeżenia i wnioski .
8. Nadzorować nad pobieraniem posiłków profilaktycznych
9. Korzystać z indywidualnych uprawnień przyznanych mu przez Dyrektora w innych
dokumentach
10.Podpisywać kartę obiegową nowo-przyjętego pracownika w celu ustalenia przydziału
odzieży roboczej i ochronnej.
11.Podpisywać kartę obiegową zwalnianego pracownika celem rozliczenia goz
wykorzystania odzieży roboczej i ochronnej.
Ill. _ Do obowiązków specjalisty do spraw żywienia na tym stanowisku należy:
1. Obowiązki ogólne:
a) wykonywać wykonywaną pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy „jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa
lub umową o pracę
b) przestrzegać ustalonego w szpitalu czasu pracy
c) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku
d) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy „a także przepisów
przeciw- pożarowych
e) dbać o dobro zakładu pracy chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje,
których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę
f) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach
9) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego
h) poddawać się badaniom lekarskim wstępnym, okresowym, kontrolnym oraz innym
zleconym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich
i) niezwłocznie powiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo
zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników i inne
znajdujące się w rejonie zagrożenia osoby o grożącym im niebezpieczeństwie
j) prowadzenie spraw związanych z żywieniem
k) pełnić zastępstwo w czasie nieobecności referenta ds. gospodarki środkami trwałymi
j) pełnić zastępstwo w czasie nieobecności kierownika działu.
2.__Do szczegółowych czynności specjalisty ds. żywienia na tym stanowisku
należy:
a) przygotowanie danych do przetargu dotyczące żywności
b) czuwanie nad prawidłową realizacją warunków zawartych w umowie
c) sporządzanie raportów z dziennych diet
d) prowadzenie ewidencji dzieci przebywających na mieszankach mlecznych i ich
rozliczanie
e) kontrolowanie ilości i jakości posiłków wydanych z kuchenek na oddziały
f) przygotowanie miesięcznych rozliczeń za wyżywienie i opisywanie rachunków
g) czuwanie nad zmianami diet
h) czuwanie nad stanem higieniczno-sanitarnym kuchenek oddziałowych i sprzętu
i) kontrola jadłospisów dekadowych zgodnie z normami żywienia z uwzględnieniem
diet
j) kontrola wartości odżywczych posiłków
k) praca w zespole żywienia
|) prowadzenie dokumentacji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania żywienia
m) udzielanie porad dietetycznych wg zleceń z oddziału
n) stały kontakt z oddziałowymi w sprawie ustalania diet
o) prowadzenie spraw związaniem z zaopatrzeniem w żywność(tzw. posiłki
profilaktyczne)
p) dbanie o dobro zakładu pracy i chronić jego mienie, oraz zachować w tajemnicy
informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę .
q) czuwanie nad zmianami procedur i instrukcji ISO oraz standardów akredytacyjnych
dotyczących działu
r) prowadzenie ewidencji środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia
roboczego
S) prowadzenie ewidencji oraz wydawanie kart parkingowych
t) wykonywanie zadań zleconych przez Kierownika Działu
Iv. Do zakresu odpowiedzialności specjalisty do spraw żywienia należy:
1. Odpowiedzialność za wydawanie środków finansowych zgodnie z przyznanymi
limitami
Odpowiedzialność za merytoryczną zawartość przekładanych do zatwierdzenia
dokumentów
Odpowiedzialność za wykonanie czynności sprawdzających .
Odpowiedzialność za nadzorowane umowy z podmiotem zewnętrznym
Odpowiedzialność dyscyplinarna i materialna za powierzone mienie Szpitala.
Odpowiedzialność za wszelkie zmiany w procedurach i instrukcjach
np
DNA
V. W czasie nieobecności pracownika zastępstwo pełni:
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odp. Na jednego zatrudnionego dietetyka w naszym szpitalu przypada
286 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odp. Tak w szpitalu pacjent ma możliwość uzyskania indywidualnej
porady dietetyka. Lekarz prowadzący zleca konsultację indywidualną
pacjentowi „gdy jest taka potrzeba.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
Odp. Całodzienny koszt wyżywienia wraz z dystrybucją posiłków do
łóżka pacjenta wynosi 21,20 zł netto 22,90 zł brutto
5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
Odp. Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie
nie ma zapisu określającego minimalnej kwoty.
6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków- chodzi o wartość odżywczą
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilość konserwantów, barwników
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odp. Szpital nie posiada dokumentacji regulującej dopuszczalną ilość
konserwantów, barwników, dodatków. Wartość kaloryczną i zawartość
składników odżywczych określa obowiązująca Nomenklatura diet w
szpitalu. W zakresie nieuregulowanym przez Szpital stosuje się
wytyczne Ministerstwa Zdrowia ujęte w publikacji z 2011r. „Zasady
prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”
Do obowiązku firmy cateringowej należy również świadczyć usługę
zgodnie z umową: $3 pkt.2 t) przestrzegać zapisów Ustawy z dnia
25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U.2017r,
poz149)oraz Rozporządzenia( WE) nr 852/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny
środków spożywczych innych określonych przepisami prawa w
odniesieniu do przedmiotu umowy Dz.U.UE.L.2004.139.1,Dz.U.UE-
sp.13-34-319,
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często się one
odbywają?
Odp. Kontrolę ze strony Szpitala nad prawidłowością żywienia sprawuje
specjalista ds. żywienia lub jego zastępca oraz Zespół Żywienia.
Posiłki kontrolowane są codziennie za wyjątkiem sobót i niedziel oraz dni
ustawowo wolnych od pracy.
8. Czy w szpitalu kontroluje się czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często się
odbywają?
Odp. Nie
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
Odp. Tak
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatruć? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odp. W szpitalu jest opracowana instrukcja „Postępowania w przypadku
podejrzenia zatrucia pokarmowego u pacjentów hospitalizowanych”,
która zawiera zasady postępowania w/w sytuacjach.
11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017i 2018 roku.
Odp. Brak
12.Czy 2018r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
Odp.Nie
13. Prosimy o podanie liczby rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania(wiedza lekarza/ wiedza
dietetyka/ publikacje naukowe/źródła internetowe/ wewnętrzne regulacje
szpitala)
Odp. W szpitalu stosuje się 17 rodzajów diet, które są opracowane na
podstawie: „Dietetyka Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka”, Helena
Ciborowska Anna Rudnicka, „Podstawy Naukowe Żywienia w
Szpitalach” Instytut Żywności i Żywienia”, „Praktyczny Podręcznik
Dietetyki” redaktor naukowy prof. Dr hab.n.med. Mirosław Jarosz i
„Normy żywienia dla populacji polskiej — nowelizacja” redaktor naukowy:
prof. Dr hab. Med. Mirosław Jarosz oraz wewnętrzne regulacje szpitala.
14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza(np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odp. W nomenklaturze diet występuje dieta XVII — diety specjalne (wg
zaleceń lekarza) w której firma cateringowa musi zgodnie z umowa
zrealizować każde zlecenie.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
Odp. Na zlecenie lekarza w/w diety są zapewnione.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia.
Odp. Zapewnia na zlecenie lekarza.
SPECJALISTA vrf
nia
—
Weronika Śrutwi