'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną przez Specjalistyczny Szpital Miejski im. Mikołaja Kopernika

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, SSM w Toruniu udostępnienia Sieci
    Obywatelskiej Watchdog Polska następujące informacje publiczne:

    1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
    Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    *        Tak – 1 dietetyk.*

    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

    *Wszystkie oddziały 23**2łóżek .*

    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

    *Tak, informuje o tym personel medyczny lekarz bądź pielęgniarka.*

    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

    *20,**75 zł**brutto– cena jednostkowa usługi, brak rozbicia na wsad do
    kotła.*

    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

    *Tak/Nie**(Tak, Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej,
    w podpisanej umowie Nie określono minimalnej kwoty).*

    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

    *Kaloryczność oraz podstawowa wartość odżywcza tj. węglowodany, białko,
    tłuszcz wybranych jadłospisów do wglądu w firmie zewnętrznej, okresowo
    kontrolujemy zgodność.*

    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

    *Komisja do spraw żywienia: Dietetyk, Naczelna Pielęgniarka, Kierownik
    Działu Zaopatrzenia – 6 razy do roku; wg potrzeb/doraźnie sam dietetyk.*

    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?

    *Pielęgniarka sprawująca opiekę nad pacjentem.*

    *Dietetyk, gdy otrzyma zgłoszenie z oddziału.*

    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?

    *Tak.*

    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. Skarg?

    *Tak – Dietetyk oraz pracownik Działu Higieny i Epidemiologii.*

    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

    *2017 – 0 zatruć, inne**- **interwencje pacjentów co do jakości żywienia
    średnio 8 w kwartale.*

    *2018 – 0 zatruć, inne**- interwencje pacjentów co do jakości żywienia
    średnio 5 w kwartale.*

    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    *Tak.*

    **
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).

    -*d. p.odstawowa*

    *-d. łatwostrawna*

    *-d. łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
    soku żołądkowego*

    *- d. łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów*

    *- d. łatwostrawna, bogatoenergetyczna, bogatobiałkowa*

    *- d. ubogobakteryjna*

    *- d. bogatobiałkowa*

    *- diety o zmienionej konsystencji (papkowata, płynna wzmocniona, kleikowa)*

    *- d. z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych*

    *- d. Bezglutenowa*

    *- d. Indywidualna wg potrzeb np. Inne diety eliminacyjne*

    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

    *Mamy możliwość zapewnienia pacjentom diet eliminacyjnych*

    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?

    *Tak*

    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    *Tak*

    *
    *

    *Justyna Wileńska*

    *Kierownik DZiOP
    *

    --- Treść przekazanej wiadomości ---
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: Tue, 15 Oct 2019 20:49:34 -0000
    Nadawca: sprawa-16754@fedrowanie.siecobywatelska.pl
    Odpowiedź-Do: sprawa-16754@fedrowanie.siecobywatelska.pl
    Adresat: info@med.torun.pl

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
    Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
    publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
    jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
    Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
    kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
    przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
    barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
    pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
    one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
    ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak
    często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
    roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
    zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez
    szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza
    lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
    internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
    wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
    jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
    lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie
    elektronicznej na adres: sprawa-16754@fedrowanie.siecobywatelska.pl

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie
    z zasadami reprezentacji

    --

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • wniosek o informację publiczną przez None

    Dzień dobry,
    w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych, Szpital Wojewódzki im. M. Kopernika w Koszalinie przesyła wnioskowane dane.

    Z poważaniem
    Iwona Lis
    inspektor ds. organizacyjnych

    Załączniki