$ e , , sont ,
3. Ś Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
EJ s w Starogardzie Gdańskim
KW
Oznaczenie . Numer
; . Dat d : za
procedury: Wykaz diet stosowanych w Szpitalu. 26.03 20181 kopi: |
OD - 0
1.1.-0D-1 R
Wydanie: II "e stron:
CEL ŻYWIENIA DIETETYCZNEGO
Odżywianie stosowane u osób chorych nazywamy żywieniem dietetycznym. Zadaniem żywienia
dietetycznego jest współdziałanie z innymi środkami leczniczymi w celu zupełnego wyleczenia
chorego, lub w wypadku, gdy jest to niemożliwe, zahamowania postępującego procesu chorobowego.
W niektórych chorobach żywienie dietetyczne jest nie tylko jednym z czynników leczenia, lecz
stanowi jego podstawę.
ZASADY ŻYWIENIA DIETETYCZNEGO
Przy dużej różnorodności diet leczniczych, w których skład ilościowy i jakościowy posiłków zależą
od rodzaju choroby, jej okresu, powikłań i innych czynników, obowiązują w leczeniu dietetycznym
ogólne zasady, które powinny być przestrzegane, a mianowicie:
- regularne podawanie posiłków,
- wysoka jakość produktów używanych do przygotowania potraw,
- staranne ich przyrządzanie i podawanie,
- właściwa atmosfera otaczająca chorego w czasie spożywania posiłków.
Skuteczność stosowanej diety zależy w dużym stopniu od systematycznego podawania posiłków o
ustalonej, jednakowej porze, przy czym najwłaściwsze jest podawanie posiłków często, ale w
mniejszej ilości.
Do sporządzania posiłków dietetycznych powinny być przeznaczone artykuły najwyższego gatunku i
świeże, ponieważ odporność organizmu chorego na wszelkie szkodliwe czynniki jest zmniejszona.
Potrawy dietetyczne powinny być szczególnie starannie przygotowane, z przestrzeganiem
dozwolonych sposobów przyrządzania. Pożądane jest, aby były możliwie najsmaczniejsze, pomimo
używania tylko dozwolonych do użycia przypraw.
Przygotowywanie potraw dietetycznych powinno się odbywać zgodnie z zasadami hi gieny, a gotowe
posiłki wydawane natychmiast, w stanie świeżym do spożycia.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 1
Za przygotowanie diet w Szpitalu odpowiedzialni są pracownicy kuchni centralnej wyznaczeni przez
kierownika kuchni oraz dietetyk.
Za podawanie diet odpowiedzialny jest personel medyczny oddziału.
W Szpitalu stosuje się następujące diety:
DIETAI — dieta podstawowa — załącznik nr 1 do procedury 1.1-OD-1
DIETA I — diefa lekkostrawna — załącznik nr 2 do procedury 1.1-OD-1
DIETA IH — dieta lekkostrawna bogato białkowa — załącznik nr 3 do procedury 1.1-OD-1
DIETA IV — dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego— załącznik nr 4 do procedury 1.1-OD-1
DIETA V — dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu — załącznik nr 5 do procedury 1.1-OD-1
DIETA VI — dieta lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych
cukrzycowa -- załącznik nr 6 do procedury 1.1-0D-1
DIETA VII - dieta lekkostrawna o zmienionej konsystencji-- załącznik nr 7 do procedury 1.1-OD-1
Diety Specjalne:
DIETA VI - dieta w nietolerancji łaktozy— załącznik nr 8 do procedury 1.1-0D-1
DIETA IX - dieta w celiaklii- załącznik nr 9 do procedury 1.1-OD-1
DIETA X — dieta wegetariańska i wegańska — załącznik nr 10 do procedury 1.1-OD-1
p.o. KIEROWNIK
o , Działy Żywienia
pracował sył A .
mgr P. Pia Lipińska Oryginał
_ Pieczątka, data, podpis RaEĘ oZA :$
Zweryfikował Z-ca DYREKTORA .
i zaopiniował as<eczniczych Kopia
pod względem merytorycznym lek mid, Krzysztof Kołcę
! formalnym Pieczątka, podpis, data © sO Ą AK
Zweryfikował Wprowadzono
i zaopiniował do użytkowania
pod względem sanitarnym
Zatwierdził
Pieczątka, podpis, data __ Nie dotyczy
DYREKTOR SZPIJALA
lek. med. Jadęk Bielan
Pieczątka, podpis, dafa
t
16.095 IŻ
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 2
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
ooyi”
>
WSTAROGAKOZIE GA,
ZAŁĄCZNIK NR 2 DO
DIETA LEKKOSTRAWNA (II) PNIA ZGOS OS ROKU
Wydanie: II gość stron:
Wskazania do stosowania diety:
- stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit,
- nowotwory układu pokarmowego,
- nadmierna pobudliwość jelita grubego,
- choroby układu oddechowego,
- niewydolność krążenia,
- wyrównane choroby nerek i dróg moczowych,
- w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
- u osób w wieku podeszłym.
Cel diety:
Dieta lekkostrawna, polega na odciążeniu układu pokarmowego zarówno pod względem
ilościowym (mniejsze porcje), jak i jakościowym (wykluczenie niektórych produktów).
Ogólna charakterystyka diety:
Średnia zawartość energii i składników pokarmowych w diecie Jekkostrawnej
Składnik pożywienia
ENERGIA 2800 kcal
BIAŁKO 10-15% 70-105 g
TŁUSZCZE 15-30% 46,6 — 93,3 g
WĘGLOWODANY 50-65% 350-455 g
BŁONNIK POKARMOWY 20-25g
CHOLESTEROL <300mg
Dieta lekkostrawna jest modyfikacją diety podstawowej. Powinna pokryć zapotrzebowanie
energetyczne i dostarczyć takiej samej ilości składników pokarmowych, jak dieta podstawowa.
Podstawą diety lekkostrawnej jest ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych,
smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz
ostro przyprawionych.
W diecie lekkostrawnej należy ograniczyć podaż błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy
można zredukować poprzez:
e dobór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
« obieranie,
« gotowanie,
e przecieranie przez sito i miksowanie produktów,
* podawanie przecierów i soków,
» stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitata dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 1
Z, pieczywa pełnoziarnistego w diecie lekkostrawnej można stosować jedynie chleb graham.
Wyjątek stanowią stany pooperacyjne i zapalenie żołądka oraz jelit, w których pieczywo razowe
będzie całkowicie z diety wyeliminowane.
Obróbka technologiczna:
Zalecaną metodą obróbki termicznej jest: gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez
wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie. Wykłuczyć należy smażenie,
duszenie z wcześniejszym obsmażaniem, pieczenie w tradycyjny sposób.
Dozwolone tłuszcze (oleje roślinne, margaryna miękka, masło, śmietanka) załeca się podawać do
gotowych potraw na surowo.
Zapy przygotowuje się na wywarach roślinnych, a nie mięsnych, kostnych czy grzybowych. Zupy i
sosy zagęszcza się zawiesiną mąki i mleka lub mąki i wody. Zup, sosów czy gotowanych warzyw
nie zaprawia się zasmażką.
Należy wyeliminować z diety ostre przyprawy i marynaty, potrawy doprawiać ziołami.
Należy również ograniczyć podaż błonnika pokarmowego w diecie do ok 20-25g, aby zapobiec
podrażnieniu przewodu pokarmowego. W tym celu zalecą się dobór delikatnych warzyw i
dojrzałych owoców, a także podaż ich w postaci obranej, gotowanej, przetartej, zmiksowanej lub w
formie skoków. Z. diety trzeba także wyeliminować pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo
razowe, z ziarnami, otręby, makaron i ryż razowy, gruboziarniste kasze np. gryczana, pęczak.
PRODUKTY I POTRAWY WSKAZANE I PRZECIWSKAZANE
Nazwa Produkty/potrawy wskazane Produkty/potrawy przeciwwskazane
produktu lub
potrawy
Mleko Mleko słodkie (< 2%) i zsiadłe, jogurt, kefir, | Sery żółte i topione, sery pleśniowe, Feta, serki
i produkty biały ser (chudy lub półtłusty), | serek | typu Fromage
mieczne homogenizowany
, Gotowane na miękko, w koszulkach, Gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób
Jaja ścięte na parze w formie jajecznicy,
jaja sadzone, omlety
Mięso, Mięsa chude: wołowina, cielęcina, Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi,
wędliny, kurczaki, indyki (najlepiej mięso kaczki, wędliny tłuste; pasztety, wędliny
ryby z piersi, bez skóry), chuda wieprzowina w | podrobowe; mięsa peklowane; konserwy mięsne
ograniczonej ilości, wędliny chude: szynka, |i rybne; ryby tłuste, jeśli są źle
polędwica (wieprzowe i drobiowe), chuda | tolerowane, ryby wędzone
kiełbasa szynkowa wieprzowa lub wołowa;
ryby chude: dorsz, leszcz, mintaj,
morszczuk, pstrąg, sola, szczupak,
sandacz;
ryby tłuste w ograniczonej ilości,
jeśli są dobrze tolerowane
Margaryny miękkie; oleje roślinne: Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze | |rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, margaryny twarde
słonecznikowy, kukurydziany
Gotowane, gotowane tłuczone, puree Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone,
Ziemniaki placki ziemniaczane, pyzy, chipsy
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dła Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 2
Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, Wszystkie odmiany kapusty (czasem
Warzywa kabaczki, młody zielony dopuszcza się niewielki dodatek kapusty
groszek — najczęściej przetarty włoskiej), papryka, szczypior, cebula, ogórki,
w formie zupy lub puree, młoda rzodkiewki, kukurydza (również z puszki);
fasolka szparagowa; warzywa z wody oprószone | warzywa z zasmażką; warzywa
mąką z dodatkiem margaryny, bez zasmażek; na | konserwowane octem
surowo: zielona sałata,
cykoria, pomidory bez skórki, utarta
marchewka z jabłkiem
Suche .
strączkowe _ |Żadne Wszystkie są przeciwwskazane
Cukier Cukier (dozwolony ale nie preferowany), miód, | Chałwa, czekolada, słodycze zawierające
i słodycze dżemy bez pestek, przetwory owocowe tłuszcz, kakao, orzechy
pasteryzowane: kompoty, galaretki
Łagodne w ograniczonych Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, papryka, wszelkiego rodzaju pikle
koper zielony, kminek, tymianek,
majeranek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia,
goździki, ew. cynamon
Krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; Kapuśniak, zupa ogórkowa, fasolowa,
Zupy przetarte żupy owocowe, zupy warzywne czyste | grochówka, zupy zaprawiane zasmażkami,
(barszcz, pomidorowa), zupy jarzynowe z zupy w proszku
dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana; zupy
zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie, mieku —-
bez zasmażek
Potrawy Gotowane, duszone bez uprzedniego Smażone, duszone, pieczone w sposób
mięsne i rybne | obsmażania; pieczone w folii aluminiowej, tradycyjny
rękawie foliowym lub w pergaminie; potrawki,
pulpety, budynie
Potrawy z mąki | Kasze gotowane na sypko, budynie z kasz Smażone; kotlety z kaszy, kluski kładzione,
i kasz z dodatkiem mięsa, warzyw łub francuskie, zacierki
owoców; lane kluski, leniwe pierogi
z małym dodatkiem mąki
Sosy Łagodne, zagęszczone Ostre, na zasmażkach, sosy na mocnych i
zawiesiną mąki w wodzie lub mleku: tłustych wywarach mięsnych lub z kości
koperkowy, cytrynowy, potrawkowy;
Sosy owocowe; |.
Desery Kompoty, kisiele, musy, galaretki — Torty i ciastka z kremem lub z bitą śmietaną,
z owoców dozwolonych, galaretki, kisiełe; | pączki, faworki, tłuste ciasta jak francuskie,
galaretka z owocami; biszkopty, czerstwe ciasto | piaskowe, kruche
drożdżowe
Napoje Herbata, kawa (o ile nie ma przeciwwskazań), | Mocne kakao, płynna czekolada, napoje
mleko, napoje owocowe, soki warzywne, | alkoholowe
herbatki owocowe i ziołowe
p.o. KIER JĄ
L *
s, |
Pal psa zina pain h
Opracował data
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. 8. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. St 3
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. rona
4 Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
$ w Starogardzie Gdańskim
$
TAJ
WSTAŃEGARDZIE GO.
ZAŁĄCZNIK NR 1 DO
PROCEDURY 1.1-0D-
DIETA PODSTAWOWA (1) DNIA 26.03.2018 ROKU.
Wydanie: li Iość stron:
1
Wskazania do stosowania diety:
Stosowana jest u pacjentów przebywających w szpitalu nie wymagających leczenia dietetycznego.
Ceł diety:
Dieta podstawowa powinna spełniać zalecenia racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, tzn.: być
zbilansowana pod względem kalorycznym oraz odżywczym. Jest to konieczne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia.
Ogólna charakterystyka diety:
Średnia zawartość energii i składników pokarmowych w diecie podstawowej
Składnik pożywienia
ENERGIA 3200 kcał
BIAŁKO 10-15% 80 - 120g
TŁUSZCZE 20-30% 71 — 106,6 g
WĘGLOWODANY 45-65% 360 — 520 g
BŁONNIK POKARMOWY >25g
CHOLESTEROL <300mg
W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i wszystkie techniki przygotowywania
posiłków. Jednak z względu na małą aktywność fizyczną pacjentów należy ograniczyć potrawy
ciężko strawne i wzdymające. Dieta powinna być różnorodna. W każdym posiłku powinna się
znaleźć porcja warzyw lub owoców. Jadłospisy powinny być planowane najlepiej na 10 lub 14 dni,
by uniknąć powtarzania się potraw. Należy uwzględnić różne techniki przyrządzania posiłków,
ograniczyć sól, słodycze i potrawy smażone z dużą ilością tłuszczu. Posiłki powinny być podawane
pacjentom regularnie o tych samych godzinach.
Sposoby przygotowywania potraw:
- gotowanie w wodzie i na parze,
- duszenie,
- pieczenie w rękawie, folii aluminiowej, pergaminie lub naczyniu żaroodpornym
- smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu.
Dieta powinna być:
>
- urozmaicona,
- pełnowartościowa,
- smacznie przyrządzona,
- atrakcyjnie zestawiona kolorystycznie. „REKTOR AA
m ZAST EROWAŚAT KE
dy lek. med. Jącek Bielan
= OĄŻY ć „ t
api ka a WODDAY | azs . 36.0419
wew Palóycja Lipiński
"Opracował data data
. Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dia Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. Strona 1
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
„OWAL,
4
$ % . » » - >
j 8 _ Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
ż ś w Starogardzie Gdańskim
szą
ZAŁĄCZNIK NR 4 DO
DIETA LEKKOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM PROCEDURY 1.1-0D-1 Z
SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU DNIA 26.03.2018 ROKU
ZOŁĄDKOWEGO (V) Wydanie: II Mość 3
|
Wskazania do stosowania diety:
* choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
* przewlekły nadkwaśny nieżyt żołądka
* refluks żołądkowo - przełykowy
Cel diety:
Celem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych a także neutralizowanie
soku żołądkowego, zmniejszenie wydzielania kwasu solnego. Składniki nie powinny drażnić
chemicznie, mechanicznie i termicznie błony śluzowej żołądka.
Ogólna charakterystyka diety:
Średnia zawartość energii i składników pokarmowych w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Składnik pożywienia
ENERGIA 2500 kcal
BIAŁKO 10-15% 62,5 — 94 g
TŁUSZCZE 20-35% 535,5—97,2g
WĘGLOWODANY 45-55% 281 — 344g
BŁONNIK POKARMOWY 20-25g
CHOLESTEROL <300mg
Aby ograniczyć czynność wydzielniczą żołądka, z diety wyklucza się potrawy smażone, tłuste sosy
na zasmażkach, mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, napoje
gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, napoje alkoholowe (wino,
piwo), kawę naturalną, mocną herbatę, produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne, słone,
smażone, pieczone, ostre przyprawy.
Ograniczeniu podlega błonnik pokarmowy, stąd są przeciwwskazania do stosowania pieczywa
razowego, grubych kasz oraz surowych warzyw i owoców, które często dają objawy dyspeptyczne
— gniecenie, wzdęcia, w sposób mechaniczny podrażniające błonę śluzową żołądka.
W diecie należy uwzględnić rozsądną iłość tłuszczy, ponieważ wykazują zdolność hamowania
wydzielania kwasu solnego oraz opróżniania żołądka. Szczególnie zalecane są obok masła i
śmietanki, tłuszcze roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu.
Produktami będącym dobrym źródłem białka, którego zawartość w diecie wzrasta do 1- 1,5 g/kg
należnej masy ciała są sery twarogowe mięso, jaja i ryby.
Ważna jest temperatura potraw — nie powinny one być zbyt gorące ani zbyt zimne. Skrajne
temperatury mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowa i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 1
PRODUKTY I POTRAWY WSKAZANE, WSKAZANE W UMIARKOWANYCH
ILOŚCIACH I PRZECIWWSKAZANE
Nazwa produktu Wskazane Wskazane w Przeciwwskazane
lub potrawy umiarkowanych
ilościach
Napoje Mleko, mleko zsiadłe Słaba herbata, soki Płynna czekolada, kakao,
nieprzekwaszone, jogurt, owocowo - warzywne, mocna
kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowa, herbata | herbata, kawa naturalna,
słaba herbata z mlekiem, soki, | owocowa wszystkie
napoje młeczno - owocowe, napoje alkoholowe, napoje
mileczno- warzywne, wody gazowane,
niegazowane kwaśne przetwory mleczne,
maślanka,
kumys
Pieczywo Pszenne, jasne, czerstwe, Pieczywo cukiernicze Wszelkie pieczywo świeże,
biszkopty, pieczywo żytnie, razowe, pieczywo
półcukiernicze, drożdżowe | chrupkie, pszenne razowe
Dodatki do Masło, twarożek, serek Margaryna miękka, miód, | Tłuste wędliny, konserwy,
pieczywa homogenizowany, jaja na marmolada, chude salceson,
miękko, jajecznica na parze, wędliny: szynka, kiszka, pasztetowa, smalec,
pasta z cielęciny, drobiu polędwica, drobiowe, pikantne, sery dojrzewające
parówki cielęce, łagodny | żółte i topione, sery „feta”,
ser dżemy, jaja na twardo
podpuszczkowy, pasztet
domowy
Zupy isosy gorące | Rosół jarski, krupniki z Zupy owocowe Zupy tłuste, zawiesiste, na
dozwołonych kasz, zupy nierozcieńczone, wywarach: mięsnych,
owocowe rozcieńczone, zupa | chudy rosół z cielęciny, kostnych, grzybowych,
ziemniaczana, zupy na esencjonalnych zasmażane, zaprawiane
warzywne z dozwolonych wywarach warzywnych kwaśną śmietaną, pikantne z
warzyw, zupy przecierane, warzyw kapustnych, roślin
zaprawiane mąką i masłem, strączkowych,
zawiesiną z mąki i śmietanki, cebulowa, porowa, rosoły,
mąki i mleka, zaciągane buliony,
żółtkiem, sosy łagodne: ze zupy w proszku, sosy ostre,
słodką śmietanką — pikantne,
koperkowy, potrawkowy, zasmażane: grzybowy,
pomidorowy, pietruszkowy musztardowy,
chrzanowy, cebulowy
Dodatki do zup Bułka, grzanki, lane ciasto, Ziemniaki w całości, Grube kasze i makarony,
kluski biszkoptowe, kluski
francuskie, makaron nitki,
kasza manna, kasza
jęczmienna, ryż, ziemniaki
pure
groszek ptysiowy
kluski kładzione, nasiona
roślin strączkowych, jaja
gotowane na
twardo
Mięso, drób, ryby
Chude: cielęcina, królik,
kurczak, indyk, chude ryby:
dorsz, szczupak, morszczuk,
mintaj,
sandacz, pstrąg strumieniowy,
lin, okoń, flądra, potrawy
gotowane: pulpety, budynie,
potrawki
Wołowina, podroby,
ryby: karp, makrela,
leszcz, sardynka, potrawy
duszone bez
obsmażania na tłuszczu,
mięso mielone pieczone
w
folii łub pergaminie
Tłuste gatunki: wieprzowina,
baranina,
gęsi, kaczki, dziczyzna, tłuste
ryby: łosoś, pikling, szproty,
halibut, potrawy marynowane,
wędzone, smażone,
pieczone
Szpitala dia Nerwowo i Psychicznie Chorych im. 8. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Niniejszy dokument jest własnością
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 2
Potrawy
Budynie z drobnych kasz,
Zapiekanki z kasz
Wszystkie potrawy smażone
półmięsne i warzyw i mięsa, makaron warzyw i mięsa, kluski z | na tłuszczu np.: placki
bezmięsne nitki z mięsem, risotto, kluski | ziemniaków i sera ziemniaczane, kotlety,
biszkoptowe, kluski krokiety
francuskie
Tłuszcze Dodawane na surowo: masło, | Margaryny miękkie, Smalec, słonina, łój,
śmietanka, oleje: rzepakowy, | niezbyt kwaśna śmietana | boczek, margaryny twarde,
słonecznikowy, kwaśna śmietana
kukurydziany, oliwa z oliwek
Warzywa Młode, soczyste, gotowane: Kalafior, brokuły, fasolka | Warzywa kapustne, cebula,
marchew, dynia, kabaczki, szparagowa, groszek czosnek,
buraki, szpinak, szparagi, w zielony, pory, papryka, suche nasiona
formie puree oprószone mąką, | seler, sałata zielona, roślin
z „wody”, z masłem pomidory bez skórki, w strączkowych, ogórki,
okresie remisji choroby brukiew, rzodkiewka, rzepa,
drobno starte surówki, rabarbar,
np. z marchewki kalarepa, szczaw, kuku
rydza, grzyby, warzywa
zasmażane, sałątki z
majonezem i musztardą,
warzywa
marynowane, sołone
Żiemniaki Gotowane, w postaci puree Pieczone, gotowane Smażone z tłuszczem: frytki,
w całości krążki
Owoce Dojrzałe, soczyste bez skórki | W okresie remisji Czereśnie, gruszki, agrest,
i pestek, w okresie zaostrzenia | choroby surowe przeciery | wiśnie, śliwki, owoce suszone,
choroby w postaci przecierów | z owoców owoce marynowane
gotowanych, owoce wymienionych jako
jagodowe, winogrona, zalecane, owoce
cytrusowe, banany, rozdrobnione
brzoskwinie, morele, jabłka
gotowane, pieczone
Desery Kompoty z dozwolonych Kremy Torty, ciasta z masą
owoców — przetarte, galaretki, krówkową, ciasta z toffi,
kisiele, mus z pieczonego orzechami,
jabłka, budynie i kisiele kakao, czekolada, batony,
młeczne, desery mało chałwa,
słodzone ciasta z proszkiem
spulchniającym
Przyprawy Bardzo łagodne: cukier, Melisa, jarzynka, sól Ocet, pieprz, musztarda,
wanilia, sok z cytryny,
zielona pietruszka, koper,
cynamon
papryka ostra, chrzan, maggi,
kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść
laurowy
OWNIK
Szpitała dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. 8. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
„ Niniejszy dokument jest własnością
Strona 3
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
WSIAROGAROZIEGO,
ZAŁĄCZNIK NR 5 DO
DIETA LEKKOSTRAWANA Z OGRANICZENIEM PROCEDURY 1.1-0D-1 Z
TŁUSZCZU (V) DNIA 26.03.2018 ROKU
Wydanie: Ii Ilość stron:
3
Wskazania do stosowania diety:
» przewlekłe zapalenie i kamica pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych,
» w chorobach miąższu wątroby — przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości wątroby,
* w przewlekłym zapaleniu trzustki,
+ we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego — w okresie zaostrzenia choroby.
Cel diety:
Ochrona wymienionych narządów poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej oraz
dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Ogólna charakterystyka diety:
Średnia zawartość energii i składników pokarmowych w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem
tłuszczu
Składnik pożywienia
ENERGIA 2750 kcal
BIAŁKO 10-15% 68,7 — 103 g
TŁUSZCZE 15-20% 45,8-61,1 g
WĘGLOWODANY 55-65% 378 — 446,8 g
BŁONNIK POKARMOWY 20-25g
CHOLESTEROL <300mg
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest modyfikacją diety łatwo strawnej . Modyfikacja
ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w
cholesterol — tak aby zawartość tłuszczu w diecie (zarówno pochodzenia roślinnego jak i
zwierzęcego) nie była większa niż 40-50 g na dobę. Jest to tłuszcz znajdujący się w mięsie,
wędlinach, mleku, jajach oraz tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw. Należy pamiętać, że
produkty białkowe dostarczają ponad połowę dziennej racji tłuszczu. W chorobach, w których
stosowana jest omawiana dieta, ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze wzgłędu na upośledzone
jego trawienie i wchłanianie. Produkty tłuszczowe, które będą miały zastosowanie w ilości 20 — 30
g/ dobę to: olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, z pestek winogron, zarodków
pszennych, oliwa z oliwek i w ograniczonych ilościach margaryny miękkie. Z diety należy
wykluczyć produkty ciężko strawne, długo zalegające w żołądku, wzdymające, ostro przyprawione,
wysokobłonnikowe.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dła Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 1
Obróbka technologiczna
Potrawy powinny być przyrządzane metodą gotowania w wodzie lub na parze. Stopniowo można
wprowadzić duszenie (bez wcześniejszego obsmażania) oraz pieczenie w pergaminie, w folii
przezroczystej lub naczyniach ceramicznych. Całkowicie wykluczone jest smażenie i pieczenie na
tłuszczu, gdyż nasiąknięta tłuszczem potrawa jest ciężko strawna a także spożywanie potraw z
rożna oraz wędzonych. Z uwagi na ograniczenie tłuszczu oraz cholesterolu w diecie do potraw
wymagających zastosowania jaj nałeży dodać tylko białko, najlepiej w postaci ubitej piany.
Owoce i warzywa należy podawać gotowane i rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów.
Zupy sporządza się na wywarach warzywnych. Zupy, sosy i warzywa nałeży podprawiać zawiesiną
mąki i mieka. Do zaprawiania zup, sosów i warzyw nie stosuje się zasmażek.
Posiłki powinny być przyprawiane łagodnymi przyprawami dozwołonymi w tej diecie, atrakcyjnie
zestawione, tak aby pobudzały często upośledzone łaknienie.
PRODUKTY I POTRAWY WSKAZANE I PRZECIWWSKAZANE
Nazwa Produkty/potrawy wskazane Produkty/potrawy przeciwwskazane
produktu
lub potrawy
Produkty Pieczywo jasne i czerstwe (czasem pieczywo Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde
zbożowe typu graham w ograniczonej ilości), sucharki, | pieczywo świeże, rogaliki francuskie
drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna | (crolssant), grube kasze: pęczak, gryczana,
łamana - dobrze oczyszczona, ryż, drobne grube makarony
makarony
Mleko Mleko i produkty mleczne tylko odtłuszczone | Sery żółte i topione, sery pleśniowe, Feta, serki
i produkty lub o znacznie zmniejszonej ilości tłuszczu typu Fromage
mleczne
Białko jaja bez ograniczeń Całe jaja w ograniczonej ilości tylko do potraw
Jaja
Mięsa chude: wołowina, cielęcina, Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi,
Mięso, kurczaki, indyki (najlepiej mięso kaczki; wędliny tłuste; pasztety, wędliny
, z piersi, bez skóry), chuda wieprzowina w podrobowe; mięsa peklowane;
wędliny, ograniczonej ilości; wędliny chude: szynka, konserwy mięsne i rybne; ryby tłuste, ryby
polędwica (wieprzowe i drobiowe), chuda wędzone
ryby kiełbasa szynkowa wieprzowa lub wołowa;
ryby chude: dorsz, leszcz, mintaj,
morszczuk, pstrąg, sola, szczupak,
sandacz;
margaryny miękkie i oleje w bardzo Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze | ograniczonej ilości (np. do smarowania folii); | margaryny twarde
Gotowane, gotowane tłuczone, puree Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone,
Ziemniaki placki ziemniaczane, pyzy, chipsy
Marchew, kalafior, buraki, dynia, Wszystkie odmiany kapusty (czasem dopuszcza
Warzywa |szpinak, kabaczki, młody zielony się niewielki dodatek kapusty
groszek -— najczęściej przetarty włoskiej), papryka, szczypior, cebula, ogórki,
w formie zupy lub puree, młoda rzodkiewki, kukurydza (również ż puszki);
fasolka szparagowa; warzywa warzywa ż zasmażką; warzywa konserwowane
z wody oprószone, bez zasmażek; na ociem
surowo: ziełona sałata, cykoria, pomidory bez
skórki, utarta marchewka z jabłkiem
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. St 2
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. rona
Owoce dobrze dojrzałe bez skórki
Wszystkie owoce niedojrzałe,
Owoce i pestek - jabłka, truskawki, morele, gruszki, śliwki, czereśnie,
brzoskwinie, pomarańcze, banany; agrest;
maliny i porzeczki w formie owoce suszone, orzechy
przecieru lub soku
Suche , Wszystkie są przeciwwskazane
strączkowe Zadne
Cukier Cukier (dozwolony ale nie preferowany), miód, | Chałwa, czekolada, słodycze zawierające
i słodycze dżemy bez pestek, przetwory owocowe tłuszcz, kakao, orzechy
pasteryzowane: kompoty, galaretki
Tylko łagodne w ograniczonych Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy _ | ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, papryka, wszelkiego rodzaju pikle
koper zielony, kminek, tymianek,
majeranek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia,
goździki, ew. cynamon
Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy Kapuśniak, zupa ogórkowa, fasolowa,
Zupy młeczne; przetarte zupy owocowe, zupy grochówka, zupy zaprawiane zasmażkami,
warzywne czyste (barszcz, pomidorowa), zupy | zupy w proszku
jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa
ziemniaczana, zupy zagęszczone zawiesiną
mąki w wodzie, mleku — bez zasmażek, zupy
na wywarach mięsnych -—- niewskazane
Potrawy Gotowane, duszone bez uprzedniego Smażone, duszone, pieczone w sposób
mięsne i rybne
obsmażania; pieczone w folii aluminiowej,
rękawie foliowym lub w pergaminie, potrawki,
pulpety, budynie
tradycyjny
Potrawy z mąki | Kasze gotowane na sypko, budynie z kasz Smażone; kotlety z kaszy, kluski kładzione,
i kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców; lane | francuskie, zacierki
kluski, leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki
O smaku łagodnym, zagęszczone Ostre, na zasmażkach, sosy na mocnych i
Sosy zawiesiną mąki w wodzie lub mleku: tłustych wywarach mięsnych lub z kości,
koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, majonez
Sosy Owocowe, sosy zaprawiane tylko
niewielką ilością margaryny miękkiej
Kompoty, kisiele, musy, galaretki — Torty i ciastka z kremem lub z bitą śmietaną,
Desery z owoców dozwolonych, kisiele, galaretka z pączki, faworki, tłuste ciasta jak francuskie,
owocami, biszkopty tyłko na białku jaja, piaskowe, kruche
czerstwe ciasto drożdżowe bez jaj, z bardzo
małym dodatkiem margaryny miękkiej lub
oleju.
Herbata, kawa (o ile nie ma Mocne kakao, płynna czekolada, napoje
Napoje przeciwwskazań), mleko, napoje alkoholowe
owocowe, soki warzywne, herbatki
owocowe i ziołowe
p.o. KIERÓWAIK
tak
Opracował data
zywiętnie
ok TEDZIY
f
a, saa
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 3
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
WSTAROGAKOZECO,
ZAŁĄCZNIK NR 6 DO
PROCEDURY 1.1-0D-1 Z
DIETA LEKKOSTRAWNA Z OGRANICZENIEM DNIA 26.03.2018 ROKU,
WĘGLOWODANÓW ŁATWO PRZYSWAJALNYCH (VI) —
CUKRZYCOWA Wydanie: Il gość stron:
Wskazania do stosowania diety:
Dieta ta ma zastosowanie przede wszystkim u pacjentów z cukrzycą.
Cel diety:
Zadaniem diety jest uzyskanie i utrzymanie optymalnych wartości parametrów gospodarki
węglowodanowej, lipidowej i ciśnienia tętniczego oraz zapobieganie późnym powikłaniom
cukrzycy.
Ogólna charakterystyka diety:
Podstawę leczenia stanowi właściwe odżywianie. Dieta powinna dostarczać wszystkie składniki
pokarmowe.
Średnia zawartość energii i składników pokarmowych w diecie lekkostrawnej z ograniczeniem
węglowodanów łatwoprzyswajałnych
Składnik pożywienia
ENERGIA 1900 kcal
BIAŁKO 15-20% 71-95g
TŁUSZCZE 30-35% 63,3 — 73,8 g
WĘGLOWODANY 45-50% 214—237,5g
BŁONNIK POKARMOWY 20-25g
CHOLESTEROL <300mg
Dieta ż ograniczeniem łatwo przyswajalnych węgłowodanów powinna być jak najbardziej zbliżona
do prawidłowego żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na ograniczeniu
łatwo przyswajalnych węglowodanów, a więc cukrów, w związku z tym także słodyczy i
przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, szczególnie
zwierzęce (ze względu na profilaktykę powikłań naczyniowych). Należy wybierać produkty o
niskim indeksie glikemicznym i z dużą zawartością błonnika. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik
określający szybkość wzrastania cukru we krwi po spożyciu danego produktu. W cukrzycy
zalecany jest IG na poziomie 0-55 czyli, np. surowa marchewka ma 1G=16, a gotowana już IG=56.
Im produkt jest mniej przetworzony tym niższy ma indeks glikemiczny. Nie należy rozgotowywać
produktów zbożowych i jarzyn — potrawy bardziej rozgotowane powodują szybszy wzrost stężenia
glukozy we krwi. Warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej. Jeżeli masz podniesione lipidy
(cholesterol) we krwi używaj margaryny miękkie kubkowe, które zawierają sterole roślinne.
1. Posiłki należy spożywać regularnie 4-6 razy dziennie o stałych porach. Nie należy
jednorazowo spożywać zbyt obfitych posiłków, ani też zbyt długo przebywać na czczo.
Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny od przebudzenia. Przerwy
między posiłkami od 3-4godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny
przed snem (przy prawidłowym poziomie glukozy we krwi).
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. St 4
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Tona
Potrawy należy sporządzać następującymi technikami:
- gotowanie w wodzie,
- gotowanie na parze,
- duszenie z małą ilością tłuszczu,
- pieczenie bez tłuszczu w rękawie lub w folii do grillowania.
„. Należy unikać potraw smażonych i w panierce, Ich spożycie podnosi cukier nawet do 5
godzin po posiłku! Wysoki poziom cukru we krwi po tłustych posiłkach może utrzymywać
się przez wiele godzin.
Warzywa, które można jeść w dowolnych ilościach, to: brokuły, kalafior, boćwina, kapusta
pekińska, kapusta kiszona, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka żółta, zielona, pomidor
por, rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak, cukinia, cebula, cykoria, świeże grzyby.
„ Nałeży ograniczyć spożycie soli do jednej łyżeczki dziennie. Można zastąpić ją ziołami
świeżymi lub suszonymi, takimi jak: bazylia, tymianek, koperek, pietruszka, liść laurowy,
ziele angielskie, cynamon, goździk, czosnek, oregano, sok z cytryny, mięta, kminek, gałka
>
muszkatołowa.
6. Należy wypijać dziennie do 2 litrów płynów.
7. Słodycze dla diabetyków — nałeży spożywać je w ograniczonej ilości. Są bardzo kaloryczne
— zawierają dużo tłuszczu. Słodycze słodzone fruktozą mają wpływ na wzrost cukru we
krwi.
PRODUKTY I POTRAWY WSKAZANE I PRZECIWSKAZANE
Nazwa produktu
lub potrawy
Produkty/potrawy wskazane
Produkty/potrawy przeciwwskazane
Produkty zbożowe
Pieczywo razowe, najlepiej chłeb żytni
pełnoziarnisty, chłeb chrupki.
Nierozgotowane: płatki owsiane, żytnie,
jęczmienne, pszenne; ryż brązowy;
kasze gruboziarniste: gryczana,
jęczmienna, pęczak; makaron
(ugotowany na pół twardo al dente).
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
ryż biały, płatki kukurydziane, kasza
jagłana
Rogaliki francuskie, pieczywo białe,
paluszki słone, krakersy
Warzywa
Warzywa świeże i mrożone. Soki
warzywne.
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
ziemniaki
Warzywa konserwowe, frytki, chipsy
Owoce
W ilości uzgodnionej z lekarzem lub
dietetykiem owoce świeże i mrożone;
owoce konserwowe (niesłodzone).
Dozwolone w umiarkowanych ilościach:
owoce suszone, soki owocowe
Owoce kandyzowane i w syropie
Nabiał
Mleko, jogurt naturalny, kefir i maślanka o
zawartości tłuszczu £ 1%, serwatka, ser
biały chudy lub półtłusty, białko jaj.
Dozwolone w umiarkowanych iłościach:
mleko półtłuste, sery: Mozarella, żółte o
obniżonej zawartości tłuszczu; dwa całe
jaja na tydzień
Tłuste mleko, śmietana, mleko
skondensowane, zabielacze do kawy, jogurt
pełnotłusty, kremowy; sery pełnotłuste
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 2
Ryby Ryby gotowane, duszone, pieczone, w
galarecie. Unikać skóry.
Dozwolone w umiarkowanych
ilościach: ryby smażone na oleju
rzepakowym lub oliwie z oliwek
Ryby smażone na innych tłuszczach niż
wymienione
Mięso Indyki i kurczaki (bez skóry), cielęcina,
chuda wołowina.
Dozwolone w umiarkowanych ilo-
ściach: chuda wieprzowina, wędliny
typu polędwica i szynka (bez tłuszczu)
drobiowe, wołowe, wieprzowe
Mięso z widocznym tłuszczem, gotowe
mięso mielone, kaczki, gęsi, kiełbasy,
salami, pasztety, wątroba
Nasiona roślin Fasola, groch, soja i soczewica -
strączkowych
Tłuszcze Oleje zawierające jednonienasycone Masło, smalec, słonina, łój,
kwasy tłuszczowe: olej rzepakowy i
oliwa z oliwek. Dozwołone w
umiarkowanych ilościach: oleje
zawierające kwasy wielonienasycone
np. słonecznikowy, kukurydziany,
sojowy, z pestek winogron, kroko-
SZOwy.
Margaryny miękkie (nieuwodornione),
margaryny o zmniejszonej zawartości
margaryny twarde, olej palmowy i
kokosowy, tłuszcze uwodornione,
tłuszcz spod pieczeni
tłuszczu
Zupy Żupy warzywne, chude wywary Zupy zaprawiane śmietaną i innymi
mięsne tłuszczami
Desery Wszelkie orzechy i migdały Wszelkie słodkie desery i słodycze,
(niesolone), sałatki owocowe (bez
dodatku cukru), galaretki, kisiele,
budynie na młeku chudym (bez
dodatku cukru).
Dozwolony w umiarkowanych
ilościach dżem niskosłodzony
sosy na śmietanie lub maśle, orzechy i
wiórki kokosowe, orzechy solone
Napoje Herbata, kawa, herbatki owocowe i
ziołowe, woda, napoje bezkaloryczne,
bezalkoholowe, kawa zbożowa, soki
warzywne.
Dozwolone w umiarkowanych
ilościach: ałkohol, kakao
Czekolada, kawa ze śmietanką,
gotowana kawa, kawa po turecku,
napoje słodzone
Sosy i przyprawy Pieprz, musztarda, zioła, chrzan,
przyprawy korzenne, koncentrat
pomidorowy.
Dozwolone w umiarkowanych
ilościach: sosy sałatkowe
niskotłuszczowe (np. na bazie chudego
jogurtu), sos winegret
Majonez, sól dodana, sosy do mięsa i
ryb zawierające tłuszcz
(* Produkty zapisane pogrubioną czcionką zawierają węglowodany, cechują się jednak niskim
indeksem 6, KIERU ).
kpiuży NIR
i łu
Ra pińska dąta
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 3
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
wa
WSJABOGAPDZIGCH,
ZAŁĄCZNIK NR 3 DO
PROCEDURY 1.1-OD-1 Z
DIETA LEKKOSTRAWNA BOGATO BIAŁKOWA (UD DNIA 26.05.2018 ROKU
Wydanie: II Jiość stron:
3
Wskazania do stosowania diety:
- wyniszczenie organizmu,
.- w chorobach nowotworowych,
- po zabiegach operacyjnych,
- w chorobach przebiegających z gorączką,
- dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.
Cel diety:
Zadaniem diety bogatobiałkowej jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka o
wysokiej wartości odżywczej, przede wszystkim dla celów anabolicznych takich jak:
- budowa i odbudowa komórek i tkanek ustroju,
- tworzenie białka ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.
Dieta jest bogata głównie w produkty obfitujące w białko pochodzenia zwierzęcego a więc mleko,
sery, jaja, mięso i jego przetwory, ryby. Aby białko mogło spełniać swoje zadanie, dieta musi mieć
należną wartość energetyczną, w przeciwnym razie białko będzie wykorzystywane do celów
energetycznych.
Ogólna charakterystyka diety:
Średnia zawartość energii i składników pokarmowych w diecie lekkostrawnej bogatobiałkowej
Składnik pożywienia
ENERGIA 2500 kcal
BIAŁKO 15-20% 94 — 125 g
TŁUSZCZE 15-30% 41,6—83,3 g
WĘGLOWODANY 50-65% 312,5 — 406 g
BŁONNIK POKARMOWY 20-25g
CHOLESTEROL <300mg
Dieta lekkostrawna bogatobiałkowa jest modyfikacją diety lekkostrawnej, więc zasady którymi
należy się kierować przy jej stosowaniu są podobne do tradycyjnej diety lekkostrawnej. Podstawą
diety lekkostrawnej jest ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych,
smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz
ostro przyprawionych. Ograniczyć należy również podaż wraz z dietą błonnika pokarmowego.
Bardzo ważną zasadą diety jest, taki dobór technik przyrządzania potraw, które spowodują, że
będzie ona maksymalnie łatwa do strawienia.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dła Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. Strona 1
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Zalecenia, które należy stosować przy przygotowywaniu potraw:
wybieramy lekkostrawne sposoby przygotowywania posiłków: gotowanie w wodzie lub na
parze, duszenie bez uprzedniego obsmażania, pieczenie w folii lub specjalnym rękawie
(przy zastosowaniu tego typu form pieczenia produkty nie wysychają i stają się łatwiejsze
do przyswojenia),
dokładnie rozdrabniamy produkty spożywcze — mielimy mięso, przecieramy lub drobno
ścieramy warzywa i owoce,
jeżeli chcemy zagęścić potrawę to dodajemy zawiesinę wody lub mleka z mąką,
z eliminacją zasmażek,
aby polepszyć wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dodajemy tłuszcz do
warzyw po skończeniu, a nie w trakcie gotowania (np. masło),
usuwamy pestki iskórki zwarzyw iowoców — porzeczek, pomidorów, winogron,
kabaczków,
wykorzystujemy w diecie oczyszczone produkty zbożowe — pieczywo białe, drobne kasze,
czasami zamieniamy całe warzywa i owoce na soki i przeciery z nich przygotowane.
PRODUKTY I POTRAWY WSKAZANE I PRZECIWSKAZANE
Nazwa Produkty/potrawy wskazane Produkty/potrawy przeciwwskazane
produktu
lub potrawy
Produkty Pieczywo jasne i czerstwe (czasem pieczywo | Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo
zbożowe typu graham w ograniczonej ilości), sucharki, | świeże, rogaliki francuskie
drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna | (croissant), grube kasze: pęczak, gryczana, grube
łamana - dobrze oczyszczona, ryż, drobne makarony
makarony
Mleko Mleko (5£ 2%) i produkty mleczne o niskiej | Sery żółte i topione, sery pleśniowe, Feta, serki typu
iprodukty | zawartości tłuszczu Fromage
mleczne
Gotowane na miękko, w koszulkach, Gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób
Jaja ścięte na parze w formie jajecznicy,
jaja sadzone, omlety
Mięso, Mięsa chude: wołowina, cielęcina, Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki;
wędliny, kurczaki, indyki (najlepiej mięso wędliny tłuste; pasztety, wędliny podrobowe; mięsa
ryby z piersi, bez skóry), chuda wieprzowina w peklowane; konserwy mięsne i rybne; ryby tłuste,
ograniczonej ilości; wędliny chude: szynka, | jeśli są źle
polędwica (wieprzowe i drobiowe), chuda tolerowane, ryby wędzone
kiełbasa szynkowa wieprzowa lub wołowa;
ryby chude: dorsz, leszcz, mintaj,
morszczuk, pstrąg, sola, szczupak,
sandacz;
ryby tłuste w ograniczonej ilości,
jeśli są dobrze tolerowane
Tłuszcze Margaryny miękkie; oleje roślinne: Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny
rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, twarde
słonecznikowy, kukurydziany
Niniejszy dokument jest własnością:
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 2
Gotowane, gotowane tłuczone, puree
Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki
Ziemniaki ziemniaczane, pyzy, chipsy
Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, | Wszystkie odmiany kapusty (czasem dopuszcza się
Warzywa — | kabaczki, młody zielony niewielki dodatek kapusty
groszek -- najczęściej przetarty włoskiej), papryka, szczypior, cebuła, ogórki,
w formie zupy lub puree, młoda rzodkiewki, kukurydza (również z puszki); warzywa z
fasolka szparagowa; warzywa z wody | zasmażką; warzywa konserwowane octem
oprószone mąką z dodatkiem margaryny, bez
zasmażek; na surowo: zielona sałata,
cykoria, pomidory bez skórki, utarta
marchewka z jabłkiem
Suche , Wszystkie są przeciwwskazane
strączkowe | Zadne
Cukier Cukier (dozwolony ale nie preferowany), Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz,
i słodycze miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe | kakao, orzechy
pasteryzowane: kompoty, galaretki
Łagodne w ograniczonych Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka,
Przyprawy — | ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, wszelkiego rodzaju pikle
koper zielony, kminek, tymianek,
majeranek, bazylia, lubczyk, rozmaryn,
wanilia, goździki, ew. cynamon
Krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; | Kapuśniak, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka,
Zupy przetarte zupy owocowe, zupy warzywne zupy zaprawiane zasmażkami,
czyste (barszcz, pomidorowa), zupy zupy w proszku
jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa
ziemniaczana; zupy zagęszczone zawiesiną
mąki w wodzie, młeku — bez zasmażek
Potrawy Gotowane, duszone bez uprzedniego Smażone, duszone, pieczone w sposób tradycyjny
mięsne i rybne
obsmażania; pieczone w folii aluminiowej,
rękawie foliowym lub w pergaminie;
potrawki, pulpety, budynie
Potrawy z mąki | Kasze gotowane na sypko, budynie z kasz Smażone; kotlety z kaszy, kluski kładzione,
i kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub francuskie, zacierki
owoców; lane kluski, leniwe pierogi
z małym dodatkiem mąki
Łagodne, zagęszczone Ostre, na zasmażkach, sosy na mocnych i tłustych
Sosy zawiesiną mąki w wodzie lub mleku: wywarach mięsnych lub z kości
koperkowy, cytrynowy, potrawkowy;
SOSy OWOCOWE;
Kompoty, kisiełe, musy, galaretki — Torty i ciastka z kremem lub z bitą śmietaną, pączki,
Desery z owoców dozwolonych; galaretki, kisiele; faworki, tłuste ciasta jak francuskie, piaskowe, kruche
galaretka z owocami; biszkopty, czerstwe
ciasto drożdżowe
Herbata, kawa (o ile nie ma przeciwwskazań), | Mocne kakao, płynna czekolada, napoje
Napoje mleko, napoje owocowe, soki warzywne, alkoholowe
e
Mogo gibłeN€ "
Bo A nia 2
GDY
EZR wi Fryta... RZE EZ EZE:
Opracował data Zawiera
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitała dia Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 3
ź
RO
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
>
%
g
2
Z
A
wstakacktwżiech.
ZAŁĄCZNIK NR 8 DO
PROCEDURY 1.1-OD-1 Z
DIETA W NIETOLERANCJI LAKTOZY (VIT) DNIA 26.03.2018 ROKU
Ilość
W ie:
ydanie: il stron:2
Wskazania do stosowania diety:
- nietolerancja laktozy.
Cel diety:
Unikanie produktów i potraw zawierających laktozę, aby nie wystąpiły objawy nietolerancji
( wzdęcia, uczucie pełności, bóle brzucha, biegunki ). Dieta powinna również dostarczyć energii,
składników pokarmowych oraz witamin i minerałów według zapotrzebowania.
Ogólna charakterystyka diety:
Dieta przy nietolerancji laktozy to dieta eliminacyjna, która jest formą leczenia objawowego
nietolerancji laktozy. W związku z tym jest ona przeznaczona dla noworodków, niemowląt, dzieci i
dorosłych, których organizm nie trawi cukru mlecznego. Dieta przy nietolerancji laktozy zakłada
całkowitą eliminację z jadłospisu lub jedynie ograniczenie spożycia produktów zawierających
laktozę (nie zawsze trzeba bowiem zupełnie wykluczać z diety cukier mieczny). Uzupełnieniem
leczenia dietetycznego mogą być tabletki zawierające laktazę. Konkretne zalecenia zależą od
postaci nietolerancji laktozy, nasilenia objawów i wieku chorego.
Do najłatwiej rozpoznawalnych źródeł laktozy w diecie należy:
- mleko,
- produkty mleczne: kefir, jogurty, maślanki, śmietana,
- sery żółte, pleśniowe, typu fromage, topione, masło (w niewielkich ilościach),
- sery twarogowe, homogenizowane,
- serek wiejski, ziarnisty,
- śmietanka do kawy (uwaga też na tę w proszku!),
- desery mleczne np. budynie z bita śmietaną.
Najwięcej laktozy znajduje się w młeku. Niestety laktoza nie kryje się tylko w mleku i produktach
mlecznych. Z uwagi na fakt, iż ilość przetworzonej żywności, którą zjada przeciętny obywatel, jest
zatrważająca, laktoza znalazła zastosowanie jako składnik wielu produktów.
Należą do nich między innymi:
- płatki śniadaniowe,
- słodycze, w szczególności czekolady i produkty czekoladowe,
- owsianki błyskawiczne do zalewania wodą,
- cappuccino kupowane w proszku,
- gorąca czekolada i budynie w proszku,
- bita śmietana,
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim,
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona t
- lody,
- zupy, sosy i dressingi sałatkowe w proszku np. ziołowe,
- sosy i dressingi w butelkach np. majoneżowy, sos tysiąca wysp, sos czosnkowy,
- wszelkie produkty zawierające mleko w proszku: cukierki, wafelki, jogurty, czekoladki, ciasta.
U osób dorosłych z hipolaktazją po spożyciu produktów zawierających laktozę mogą
występować różne dolegliwości o zmiennym stopniu nasilenia. W związku z tym postępowanie
przy tej chorobie powinno być zindywidualizowane. Wyeliminowanie laktozy z diety nie zawsze
jest konieczne.
W zależności od nasilenia dolegliwości, można zastosować 3 rodzaje postępowania:
- całkowitą rezygnację ze spożywania produktów zawierających laktozę
- ograniczenie spożycia produktów zawierających laktozę
- zastosowanie preparatów zawierających farmakologiczne postacie laktazy (enzymu
rozkładającego laktozę).
U niektórych osób dorosłych można zastosować farmakołogiczną postać laktazy w tabletkach.
Tabletki z laktazą przyjmuje się jednocześnie ze spożywaniem mleka czy produktów mlecznych.
Osoby z hipolaktazją, które muszą wyeliminować ze swojej diety laktozę, powinny:
- wyeliminować z diety mieko i produkty mleczne zawierające laktozę,
- sprawdzać skład spożywanych potraw, czy nie ma w nich dodatku mieka lub produktów
mlecznych,
- sprawdzać na etykiecie skład produktów spożywczych, bowiem do wielu produktów w procesie
produkcji może być dodane mleko lub produkty mleczne — są to tak zwane „ukryte” źródła laktozy
(up. do produkcji większości rodzajów chleba i margaryn dodaje się mleko, dłatego należy
wybierać pieczywo bezmieczne i margaryny bezmleczne),
- sprawdzać skład leków (tabletek, kapsułek itp.), czy nie zawierają laktozy.
p.a_ KIEROWNIK -REKTORJSZPITALA
Żywidniu
aż: v ją 26.23. iR lek. med. foc Bielan 06.25 N
= mr" Sauk Lo gf" srzasawnaneem | | oaaaneaawanaanakanenanaanannnoa nna am lac Z Wł,
Opracował data Zatwierdził data
p
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. s
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania, trona 2
A Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
Ś w Starogardzie Gdańskim
Ć
ZAŁĄCZNIK NR 9 DO
PROCEDURY 1.1-0D-1 Z
DIETA W CELIAKLII (TX) DNIA 26.03.2018 ROKU
Ilość
Wydanie:
ydanie: li stron:3
Wskazania do stosowania diety:
- celiakia
- alergia na gluten
- nadwrażliwość na gluten
Cel diety:
Unikanie produktów i potraw zawierających gluten. Dieta powinna również dostarczyć energii,
składników pokarmowych oraz witamin i minerałów według zapotrzebowania.
Ogólna charakterystyka diety:
W celiakii należy wykluczyć z diety głuten, czyli pszenicę, żyto, jęczmień, owies oraz produkty,
które je zawierają. Wolne od glutenu są produkty oznakowane symbolem przekreślonego kłosa lub
napisem „Produkt bezgłutenowy”, produkty zaś z natury bezglutenowe mogą być oznakowane
napisem „Z natury wolny od glutenu”. Gdy nie ma takich napisów, należy zachować ostrożność i
dokładnie czytać etykiety, ponieważ gluten może być dodawany do niektórych produktów jako
substancja dodatkowa, lub wchodzić w skład dodatków do żywności będących mieszaninami. Jeśli
nie ma pewności, że dany produkt nie zawiera glutenu, bezpieczniej jest z niego zrezygnować.
Ostrożność należy zachować w polecaniu konserw, koncentratów, półproduktów, potraw
wieloskładnikowych gotowych do spożycia.
Produktami naturalnie bezgłutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka,
amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto , owies i wszystkie
produkty z ich dodatkiem.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniana, Strona 1
PRODUKTY I POTRAWY WSKAZANE I PRZECIWWSKAZANE
Nazwa Produkty/potrawy Produkty/potrawy
produktu wskazane przeciwwskazane
lub potrawy
Produkty Zboża i produkty ze zbóż naturalnie Wszystkie produkty zawierające pszenicę,
zbożowe niezawierających glutenu, czyli z ryżu, żyto, jęczmień, owies — pieczywo (bułki,
kukurydzy, gryki, prosa chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie,
i szarłatu (amarantus); pumpernikiel, maca), płatki (owsiane,
pieczywo i produkty mączne, makarony pszenne, jęczmienne, żytnie, musli), kasze
przygotowane z mąki ryżowej, kukurydzianej, (manna, kuskus, jęczmienna, pęczak), mąki,
ziemniaczanej lub sojowej; ryż biały i brązowy, | makarony, otręby, kiełki, zarodki z tych
płatki ryżowe, ryż preparowany, kaszkiryżowe | produktów;
błyskawiczne, otręby ryżowe; kasza opłatek komunijny — 1 opłatek waży 0,5
kukurydziana, płatki i chrupki g i zawiera 25 mg gliadyny
kukurydziane, kukurydza prażona (popcorn);
tapioka, sago; kasza gryczana, kaszki gryczane
błyskawiczne, płatki gryczane, kasza jaglana;
skrobia pszenna; produkty oznaczone symbolem
„Przekreślony kłos” lub napisem
„Produkt bezglutenowy”;
specjalne gotowe pieczywo bezglutenowe,
makaron bezgłutenowy
Mieko Mleko świeże, w proszku, Niektóre koncentraty
i produkty skondensowane, śmietanka, jogurt ', kefir, napojów czekoladowych !
mleczne maślanka
Sery Sery żółte, ser biały, inne sery "7 Sery żółte, jogurty i inne produkty mleczne
zawierające dodatek mąki *
Jaja Gotowane, smażone oraz w produktach Jaja w sosach, do których dodano produkty
zawierające guten, np. mąkę
Mięso, Wszystkie gatunki świeżego mięsa, drobiu, ryb, | Produkty mięsne i wędliny, mogące
drób, ryby w puszkach w oleju i w sosie własnym; zawierać dodatek produktów zawierających
ryby szynka, polędwica; niektóre inne wędliny pszenicę, żyto, owies,
jęczmień (np. parówki, frankfurterki,
mielonka, kaszanka, pasztety,
pasztetowa, salceson, wędliny rozdrobnione,
metka). Potrawy mięsne
i rybne z dodatkiem bułki — pulpety,
klopsiki, krokiety, budynie mięsne, pieczeń
rzymska, rołada z ryby. Ryby
w puszkach, poza rybami w oleju i w sosie
własnym, produkty z dodatkiem
hydrolizowanego białka roślinnego
Tłuszcze Masło, margaryna, oleje, masło Niektóre gotowe dressingi do sałatek*,
orzechowe, niektóre gotowe niektóre majonezy
dressingi do sałatek 1, niektóre majonezy I
Ziemniaki W każdej postaci, mąka ziemniaczana
Warzywa Wszystkie warzywa świeże, mrożone i Warzywa w puszce w sosach ', warzywa z
konserwowe, suchy groch, fasola, soczewica, sosami o nieznanym składzie
soja, orzechy
Owoce Wszystkie owoce świeże, mrożone, suszone iw | Niektóre gotowe dania z owocami !
puszkach, wszystkie soki owocowe
Cukier Cukier, miód, dżem
Przyprawy Sól, pieprz, zioła, goździki, cynamon, chili, Niektóre rodzaje curry! , mieszanek
gałka muszkatołowa, koncentrat pomidorowy,
oliwki, pikle, ocet winny, drożdże
przyprawowych!, sosów w proszku”,
gotowych dipów ', sosów sojowych !, sosów
pomidorowych ',_ ketchupów '
z
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Niniejszy dokument jest własnością
Strona 2
Zupy Domowe zupy i buliony Większość zup z puszek, z proszku i innych
przygotowane z warzyw świeżych i mrożonych | gotowych; kostki bulionowe
i z dozwolonych
| produktów
Przegryzki Wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, popcorn Wszystkie zawierające pszenicę, żyto,
jęczmień, owies
Desery Czekolada twarda mleczna i gorzka, ciasta, Ciasta i ciastka gotowe i domowe
i słodycze ciastka przygotowane z dozwolonych przygotowane z dodatkiem niedozwolonych
produktów — z mąki zbóż lub z tradycyjnym
kukurydzianej, tapioki; desery proszkiem do pieczenia; budynie gotowe
ryżowe; galaretki, desery z żelatyną, kisiele i (mogą zawierać mąkę pszenną),
budynie domowe, wiórki kokosowe; Landrynki, | cukierki nadziewane, batony z herbatnikami,
lizaki, dropsy. waflami itp.
Ciastka i słodycze bezglutenowe; do wypieku
ciast używać drożdży lub
sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
Napoje Herbata, herbata instant, kawa Kawa zbożowa, kakao owsiane, herbaty i
naturalna miełona i instant, kakao prawdziwe, napoje zawierające słód z jęczmienia
soki owocowe i warzywne, wody mineralne lub z innych zbóż zawierających gluten
I Po sprawdzeniu składników.
* Niektóre produkty mogą zawierać dodatek mąki, przed podaniem powinny być sprawdzone na
obecność mąki pszennej płynem Lugola. Zmiana barwy jednej kropli płynu Lugola
umieszczonej na badanym produkcie z wiśniowo-pomarańczowej na granatową wskazuje na
obecność mąki i produkt taki powinien być wykluczony z diety.
DYREKTOR ŚZpŃALA
lek. med.
mar KSREĘGOWAE 5" data
Zatwierdził
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dia Nerwowo i Psychicznie Chorych im. S. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Strona 3
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
WŚMRÓGARDZIEGH,
ZAŁĄCZNIK NR 10 DO
DIETA WEGETARIAŃSKA PROCEDURY 1.1-0D-1 Z
I DIETA WEGAŃSKA X) DNIA 26.03.2018 ROKU
Wydanie: II Sa
WEGETARIANIZM - sposób żywienia, polegający na ograniczaniu lub wykluczaniu spożywania
mięsa oraz ryb i owoców morza.
WEGANIZM - to odmiana wegetarianizmu polegająca na rezygnacji ze spożywania wszelkich
pokarmów pochodzących od zwierząt. W tym przypadku poza mięsem nie spożywa się również
mleka, serów i jaj.
Źródła składników odżywczych, mineralnych i witamin w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Białko soja, soczewica, bób, fasola, groch, orzechy, produkty
zbożowe, nasiona, mleko*, sery* jaja*
Węglowodany pieczywo, kasze, ryż, makaron, ziemniaki, rośliny
strączkowe suche
Tłuszcze oleje roślinne, margaryny miękkie, orzechy
Żelazo fasola, soczewica, suszone owoce, pietruszka, orzechy,
żółtka jaj*, płatki zbożowe
Wapń mieko*, produkty mleczne*, jaja*, rośliny strączkowe
suche, zielone warzywa liściaste, glony, nasiona sezamu,
orzechy, pestki słonecznika, chleb razowy
Kwas foliowy fasola, zielone warzywa liściaste, owoce, orzechy
Błonnik pełnoziarniste pieczywo, makarony, ryż, płatki owsiane,
otręby, kasze, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, pestki
słonecznika, dyni
Witamina B12 mleko*, produkty mieczne*, jaja*
Wit A, beta-karoten jaja*, szpinak, botwina, sałata, pomidory, marchew, dynia
Wit C papryka, pietruszka (nać), pomidory, kapusta, brukselka,
truskawki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, kiwi
WitE oleje, orzechy, zielony warzywa liściaste, rośliny
strączkowe suche
Cynk mleko, przetwory mleczne”, jaja*, orzechy, pełne ziarna,
rośliny strączkowe, warzywa
p.o.
Dzi
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. Strona 1
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania | rozpowszechniania.
Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana
w Starogardzie Gdańskim
o”
ZAŁĄCZNIK NR 7 DO
DIETA LEKKOSTRAWNA O ZMIENIONEJ PROCEDURY 1.1-0D-1 Z
KONSYSTENCJH (VM) DNIA 26.03.2018 ROKU
Wydanie: II Ilość
stron:1
Rodzaje diet o zmienionej konsystencji:
- papkowata,
- płynna,
- płynna wzmocniona,
- do żywienia przez zgłębnik.
Dieta papkowata
Wskazania do stosowania diety:
» w chorobie jamy ustnej i przełyku ( zapalenie jamy ustnej, zapalenie przełyku, rak przełyku,
zwężenie przełyku, żylaki przełyku ),
« w przypadku utrudnionego gryzienia i połykania,
» wniektórych chorobach przebiegających z gorączką,
+ po niektórych zabiegach chirurgicznych według wskazań lekarza.
Cel diety:
Celem diety jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Ogólna charakterystyka diety:
W diecie lekko strawnej papkowatej produkty należy dobierać według zasad diety lekko strawnej,
gdyż nie różnią się wartością energetyczną i zawartością składników odżywczych. W diecie
papkowatej produkty i potrawy podawane są w takiej formie, aby nie wymagały gryzienia.
Ważnym składnikiem jest białko pochodzenia zwierzęcego, witamina C, witaminy z grupy B oraz
składniki mineralne. Potrawy nałeży sporządzać tak aby nie drażniły chemicznie, mechanicznie i
termicznie chorobowo zmienionego przełyku lub jamy ustnej. Potrawy powinny być przyrządzane
metodą gotowania. Stosuje się zupy przecierane, zupy krem, podprawiane zawiesiną z mąki i
śmietanki, zgęszczane żółtkiem, masłem. Warzywa i owoce zaleca się w postaci surowych soków a
także w gotowanej — rozdrobnionej.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im, S$. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. Strona 1
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania.
Dieta płynna
Wskazania do stosowania diety:
- u chorych, u których występują wymioty, nudności, biegunka,
- inne jednostki chorobowe według wskazań lekarza
Cel diety:
Dostarczenie pacjentowi odpowiedniej ilości płynów.
Ogólna charakterystyka diety:
Choremu podaje się tylko płyny: przegotowaną wodę, niegazowaną wodę mineralną, napary z
rumianku, mięty, herbata bez cukru. Na zlecenie lekarza herbata może być lekko osłodzona, z
cytryną, może zlecić także 5% kleik ugotowany z kaszy jęczmiennej, ryżu lub płatków owsianych.
Jeśli nie ma przeciwwskazań można podać chudy rosół. Dieta może być stosowana ptzez 1-2 dni.
W miarę poprawy stanu zdrowia chorego dietę modyfikuje się wprowadzając niewielkie ilości
mleka, masła, żółtka jaja, chudego twarogu, przecieru z jabłek, bułki czerstwej, stopniowo
przechodząc do diety łatwo strawnej.
Dieta płynna wzmocniona
Wskazania do stosowania diety:
- w chorobach jamy ustnej i przełyku
- u chorych nieprzytomnych
- inne jednostki chorobowe według wskazań lekarza
Cel diety:
Dieta dostarcza odpowiednią ilość energii i składników odżywczych i zapewnia ochronę jamy
ustnej i przewodu pokarmowego.
Charakterystyka diety:
Posiłki powinny być lekko strawne, ubogie w błonnik pokarmowy, bez ostrych przypraw, nie mogą
powodować wzdęć, zaparć, biegunek. Posiłki powinny być podawane w sposób naturalny lub przez
sondę. Posiłki muszą mieć odpowiednią wartość energetyczną i odżywczą aby nie doprowadzić do
niedoborów pokarmowych. Wartość energetyczna diety powinna być ustalana indywidualnie dla
każdego pacjenta. Jeden milimetr pożywienia powinien zawierać 1 kcal, czasem 0,8-0,9 kcal. Czyli
dieta 2000 kcal powinna mieć objętość 2000-2500 kcal. Większe objętości mogą powodować
biegunkę lub uniemożliwić podawanie przez sondę. Białko powinno dostarczać do 24% energii,
tłuszcz 30-35%, węgłowodany 44-54%. Wszystkie posiłki po ugotowaniu powinny być przecierane
lub miksowane.
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitala dła Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 2
Dieta do żywienia przez zgłębnik
Wskazania do stosowania diety:
- u chorych nieprzytomnych
- u chorych z zaburzeniami połykania na tle neurologicznym
- w niektórych chorobach jamy ustnej
- w urazach części twarzowej czaszki
- po oparzeniach jamy ustnej, przełyku i żołądka
- w nowotworach przełyku, wpustu żołądka
- w niedrożności górnej części przewodu pokarmowego
- w innych jednostkach chorobowych według wskazań lekarza
Cel diety:
Dostarczenie choremu odpowiedniej iłości energii i wszystkich niezbędnych składników
odżywczych.
Ogólna charakterystyka diety:
Dieta powinna mieć konsystencję taką, aby nie wystąpiły trudności w jej podawaniu, pokarm musi
swobodnie przechodzić przez zgłębnik. Dieta powinna być dobrze tolerowana przez chorego. Nie
może dawać uczucia pełności, rozpierania w nadbrzuszu, bólu i wzdęcia brzucha, wywoływać
nudności, wymiotów, biegunki lub zaparć. Do żywienia przez zgłębnik można wykorzystać dietę
płynną wzmocnioną. Diety z produktów spożywczych naturalnych mogą być wzbogacane w
składniki odżywcze przez połączenie ich z gotowymi dietami przemysłowymi. Coraz częściej
stosuje się do żywienia przez zgłębnik gotowe diety przemysłowe — preparaty do żywienia
enteralnego — występują one w postaci płynnej lub sproszkowanej i wówczas są łączone z
odpowiednią ilością wody lub mleka. Rodzaj diety i rytm podawania posiłków oraz ich objętość
ustala lekarz. Najczęściej w pierwszych dniach chory otrzymuje posiłki co godzinę przez całą dobę
w równych, małych objętościowo porcjach. Przy dobrej tolerancji pokarmu podaje się 6 porcji co 4
godziny. Po okresie adaptacji doprowadza się do 6 -8 godzinnej przerwy nocnej. Czasem żywienie
rozpoczyna się od 1/3 lub połowy objętości, dochodząc do 100% w trzecim dniu lub podaż
pokarmu rozpoczyna się od mniejszego stężenia energii w Imluzyskując w ciągu kilku dni
koncentrację lkcal/imi. Posiłki należy podawać o temp. 30 — 379C. Dieta o objętości 2000ml
zawiera 2000kcal.
- KIEROWNIK Prnekron ppriaa
5 zona
(NA A= m lek. med. Jatek Bielan
ma da iipińska 260 349 Ę 360 8, i
Opracował data Zatwierdził data
Niniejszy dokument jest własnością
Szpitaia dia Nerwowo i Psychicznie Chorych im. $. Kryzana w Starogardzie Gdańskim.
Zabrania się dokonywania zmiany w treści dokumentu, a także jego kopiowania i rozpowszechniania. Strona 3