Szpital Iffpno
Spółka z o.o.
87-600 Lipno ul. Nieszawska 6 tel. 54 288 04 15 fax 54 288 04 12 www.szpitallipno.pl e-mail
szpitallipnoQpro.onet.pl
Lipno, dnia 06.11.2019 r.
SiIM/ 251 /2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowa 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na wniosek dotyczący informacji publicznej z dnia 16.10.2019r. udzielam
następujących dpowiedzi:
1. Szpital Lipno Sp. z 0.0. zatrudnia 4 dietetyków (w załączeniu zakres zadań dietetyka)
2. Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 88 pacjentów
3. Na poszczególnych oddziałach szpitalnych dietetyk podchodzi do każdego pacjenta
indywidualnie. Udziela porady w zależności od stanu zdrowia i jednostki chorobowej (słownie
jak i pisemnie). Również przygotwuje materiały edukacyjne dla osób chorych i ich opiekunów
4. Dzienna stawka żywieniowa na 1 pacjenta wynosi około 15 zł
5. Szpital nie korzysta z firmy cateringowej
6. Posiadamy dokumentacje regulującą jakość produktów (w załączeniu)
7. Jakość posiłków kontroluje codziennie wybierany przez Dyrektora do Spaw Lecznictwa -
starszy lekarz dyżurny. Otrzymuje on z kuchni głównej posiłki z poszczególnych diet, które są
poddane ocenie i dostosowywane do każdego chorego
8. Dietetyk sprawuje kontrolę nad spożywaniem odpowiedniej ilości pokarmu. Systematycznie
aktualizuje zaleconą dietę w oparciu o wywiad z pacjentem na zlecenie lekarza.
9. Nie dotyczy
10. W szpitalu nie posiadamy procedury zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego zywienia
bądź zatrucia.
11. W roku 2017 i 2018 nie było skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia
12. W 2018 roku lekarze przechodzili szkolenie z zakresu prawidłowego żywienia chorych w
szpitalu
13. Rodzaje diet stosowanych w szpitalu w załączeniu
14. Szpital zapewnia pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza
15. Na życzenie pacjenta stosuje się dietę wegetariańską lub wegańską
16. Zapewniamy pacjentom doustne suplemeny pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
Szpital Lipho|Bp. z 0.0.
NIP: 466-038-75-04 REGON: 340572055 KRS: 0000327976
KAPITAŁ ZAKŁADOWY: 1.350.000 PLN
KONTO BANKU: BS LIPNO 81 9542 0008 2001 0009 3099 0001
- ROASLEGH
>ZpiTAL LIPŃG Z LIBNO
DIETA 0 - KLEIK
DIETA PODSTAWOWA(IV)
DIETA ŁATWO STRAWNAĆ(I
DIETA WĄTROBOWAJII) -
Łatwostrawna z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie _ DIETA ŁATWO STRAWNAĆŃI) — ZOL
soku żołądkowego
DIETA CUKRZYCOWACVI) DIETA WĄTROBOWACII)- ZOL
dieta Łatwostrawna z ograniczeniem
tłuszczów DIETA PODSTAWOWACIV) — ZOL
DIETA VI BEZMLECZNA Dicła bea flut ena
Dina :
DIETA NISKOCALORYCZNA Dope owtcuiĘka.
| RE
| Diata U gokobialkowa.
DIETA PŁYNNA ZMIKSOWANA DQ Ep
| ŁATWO STRAWNA(I
DIETA ŁATWO STRAWNAJ(I
PAPKOWATA — GĘSTA
DIETA I PAPKOWATA — MIELONA
toily. oraeowoenia - (piedląz
Talskow, ae a „(Bek ią ja Sęp pg oe > dielele
u 00 v sa <Q
Sapeniu| ŚRuu diil S0thi p" ch 04v -Qziem ea
aż view scholl la el>00uit - Dietagwaky. Chuimiińską
k Nav oc on i dlałolyczni księżka kuchęrsh * ag
in Wietagych Chela, nalą
S$ZPITAŁ LIPNO Sp. z 0.0.
ul. Nieszawska 6, 87-600 LIPNO
NIP: 466-33-87-504, Regon: 340572055
tel.; 054 288 02 ot 054 288 04 12
ata Fani: =
stanowisko: dietetyczka oddziałowa
Szpital Lipno Spółka z 0.0.
Podległość służbowa: ordynatorowi/ koordynatorowi oddziału/ zakładu
I. Zakres zadań dietetyczki:
Do obowiązków dietetyczki oddziału należy w szczególności:
1. Uczestniczenie przy obchodach lekarskich i czuwanie nad wykonaniem zleceń
w zakresie leczenia dietetycznego.
Realizowanie zmian diet w terminie zleconym przez lekatzy.
. Sporządzanie zamówień diet na dzień następny zgodnie ze stanem chorych
i przekazywanie ich dietetyczce w kuchni w ustalonym terminie.
4. Kontrolowanie posiłków wydawanych w kuchni, ze szczególnym zwróceniem uwagi
na odpowiednią temperaturę posiłków.
5. Dbanie o estetykę podawania posiłków.
6. Czuwanie nad utrzymaniem w należytym stanie sanitarno-higienicznym kuchenek
oddziałowych, jadalni dla chodzących chorych oraz naczyń.
7.. Wykonanie lub wykończenie niektórych precyzyjnych diet.
8. Propagowanie zasad racjonalnego odżywiania wśród chorych przez udzielanie im
wskazówek dietetycznych, zgodnie ze wskazówkami lekarskimi, opracowanie
jadłospisów dla chorych wychodzących ze szpitala do domu oraz organizowanie
zebrań z chorymi chodzącymi.
9. Obliczanie wartości odżywczych niektórych diet.
10. Zgłaszanie dietetyczce w kuchni wniosków dotyczących jadłospisu tygodniowego.
11. Dietetyczka oddziałowa zobowiązana jest do zachowania w tajemnicy wszelkich
informacji, które nabędzie w trakcie wykonywania swojej pracy.
12. Pomaga w karmieniu ciężko chorych pacjentów.
13. Zgłasza konieczne zmiany diet do kuchni na bieżący dzień.
14. Układa jadłospisy na diety specjalne dla oddziału.
15. Przygotowuje na piśmie wskazówki dietetyczne dla chorych opuszczających szpital.
16. Pobiera z kuchni i wydaje posiłki na oddziale.
17. Kontroluje pożywienie donoszone chorym przez ich rodziny.
18. Kontroluje wyrywkowo wydawane podwieczorki i kolacje.
19. Dietetyczka oddziałowa zobowiązana jest wykonywać inne czynności zlecone przez
ordynatora/koordynatora nie ujęte niniejszym regulaminem.
II. Podstawowe obowiązki pracownika : (zgodnie z art.100 Kodeksu Pracy)
1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się
do poleceń przełożonych , które dotyczą pracy jeżeli nie są one sprzeczne
z przepisami prawa pracy lub umową o pracę .
2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
a/ przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy i wykorzystywać go w sposób
jak najbardziej efektywny,
WN
b/ przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku.
ci dążyć do uzyskania w pracy jak najlepszych wyników i przejawiać w tym celu
odpowiednią inicjatywę,
d/ dbać o dobro zakładu pracy. chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy
informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
e/ przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
fl przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego,
3. W zakresie BHP pracownik jest zobowiązany:
a) znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy , brać udział w szkoleniu
i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom
sprawdzającym,
b) wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny
pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek
przełożonych,
c) dbać o należyty stan urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu
pracy,
d) stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony
indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego zgodnie z ich przeznaczeniem,
e) poddawać się wstępnym , okresowym i kontrolnym oraz innym zleconym badaniom
lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich, =
f) niezwłocznie zawiadamiać przełożonego o zauważońyni w zakładzie pracy wypadku
lub zagrożeniu życia oraz zdrowia ludzkiego. Ostrzec współpracowników, a także
inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia o grożącym im niebezpieczeństwie,
g) współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dot.
bezpieczeństwa i higieny pracy.
IM. Odpowiedzialność pracownika wynikająca z przepisu art.108 Kodeksu pracy
( Dz. U. Nr 24 poz.141 z 05.07.1974r.z późniejszymi zmianami).
- Odpowiedzialność materialna pracownika wynikająca z art.114-127 Kodeksu Pracy.
- Odpowiedzialność karna przewidziana za naruszenie tajemnicy służbowej wynikająca
z art.266-267 Kodeksu karnego.
- Odpowiedzialność prawna wynikająca ze skutków podejmowanych decyzji.
- Odpowiedzialność za postępowanie niezgodne z zasadami etyki zawodowej
IV. Uprawnienia pracownicze wynikające z przepisów Kodeksu pracy y
(Dz. U. Nr 24, poz. 141 z 05.07.1974r. z późniejszymi zmianami).
** pEKADÓWKA 1.09.2019-10.09.2019
LSTRAWNA DIETA PODSTAWOWA
OBIAD — Zupa pomidorowa z mak., bitka opiek.
w sosie, ziemniaki puree z kop., kalafior z wody,
KOLACJA-Chleb,masło,herbata,
kiełbasa łowiecka, biały ser, sałata,
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
polędwica drobiowa z warzywami, dżem, sałata,
OBIAD -Zupa pomidorowa z mak., bitka opiek.
| w sosie, ziemniaki puree z kop., kalafior z wody,
|KOLACJA-Chleb, masło, herbata,
kiełbasa łowicka, biały ser, ogórek Św.,
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
polędwica drobiowa z warzywami, dżem, sałata,
OBIAD — Zupa jarzynowa, pierogi leniwe
z cukrem i śmietaną, jabłko pieczone,
| KOLACJA -Chleb,masło,herbata,
| kiełbasa bankietowa, ser edamski, sałata,
|ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
szynka konserwowa, sałata,
OBIAD — Barszcz ukraiński, ryż got. z rodzynkami,
cukrem, cynamonem i śmietaną, jabłko pieczone,
KOLACJA-Chleb, masło, herbata,
kiełbasa bankietowa, ser edamski, ogórki św.,
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
|salceson wł., chrzan, sałata
OBIAD — Krupnik z ziemn.
Budyń got., w sosie potr., ziemniaki puree z kop.,
warzywa z patelni
|KOLACJA-Chleb,masło,herbata pierś z indyka,
dżem, sałata
j ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
biały ser, kiełbasa krakowska, sałata
OBIAD — Krupnik z ziemn.
Kotlet mielony, w sosie , ziemniaki puree z kop.,
warzywa z patelni
KOLACJA-Chleb, masło, herbata, pieczeń wp.,
dżem, ogórek św.
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło, |
| biały ser, kiełbasa krakowska, sałata j
OBIAD — Biały barszcz z mak.,
filet z piersi kurczaka pieczony w folii,
ziemniaki puree z kop., marchewka mini
KOLACJA-Chleb,masło,herbata, polędwica sopocka
sałata
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
| ser edamski, polędwica drobiowa, sałata
| OBIAD — Biały barszcz z mak.,
Kotlet schabowy, ziemniaki puree z kop.,
surówka z kapusty kiszonej,
|KOLACJA- Chleb, masło, herbata, szynka mielona
prasowana, chrzan, sałata
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
ser edamski, polędwica drobiowa, sałata J
[OBIAD — Zupa pomidorowa z ryżem, schab got.,
| wsosie pietr., ziemniaki puree z kop., buraczki,
KOLACJA-Chleb,masło,herbata,
polędwica drobiowa z warzywami, dżem, sałata,
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
| twaróg ze śmietana, szczypiorem i rzodkiewka,
OBIAD -Zupa pomidorowa z ryżem, kurczak
pieczony w sosie własnym, ziemniaki puree z kop.,
| fasolka szparagowa z bułką tartą,
|KOLACJA-Chleb, masło, herbata,
| polędwica sopocka, miód nat., ogórki św.,
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
| OBIAD — Barszcz czerwony z ziemn., ryba got.,
ziemniaki puree z masłem i kop.,
warzywa z patelni,
|KOLACJA-Chleb,masło,herbata,
| jajko got., pomidor, szczypior,
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
kiełbasa golonkowa, miód nat., sałata,
twaróg ze śmietana, szczypiorem i rzodkiewka,
OBIAD — Barszcz czerwony z ziemn.,
śledzie w śmietanie, ziemniaki puree z kop.,
KOLACJA -Chleb, masło, herbata,
|jajko got., pomidor, szczypior,
|ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
| kiełbasa golonkowa, miód nat., sałata,
OBIAD — Zupa ogórkowa z mak., pulpet got.
w sosie kop., ziemniaki puree z kop., marchewka,
/KOLACJA-Chleb,masło,herbata, pierś z indyka,
biały ser, sałata,
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
kiełbasa szynkowa, sałata,
OBIAD -Zupa ogórkowa z mak., pulpet got. w sosiej
kop., ziemniaki puree z kop., marchewka,
KOLACJA-Chleb, masło, herbata,
salceson wł., musztarda, ogórki Św.,
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
|kiełbasa szynkowa, pomidor,
4
OBIAD — Zupa ryżowa na wyw., kurczak got.
w sosie potr., ziemniaki puree z kop.,
warzywa z patelni,
|KOLACJA-Chleb,masło herbata,
serek waniliowy, szczypior,
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
parówki delikatesowe, ser edamski, sałata,
OBIAD — Rosół z mak., kurczak piecz.
w sosie potr., ziemniaki puree z kop.,
warzywa z patelni,
KOLACJA-Chleb, masło, herbata,
serek waniliowy, szczypior,
|ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło ,
parówki delikatesowe, ser edamski, sałata,
OBIAD — Zupa jarzynowa, budyń got., sos kop.,
ziemniaki puree z kop., buraczki,
|KOLACJA-Chleb,masło,herbata,
szynka konserwowa, sałata,
ŚNIADANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
galaretka z drobiu, sałata,
OBIAD -Zupa jarzynowa, wątroba smażona w sosie
ziemniaki puree z kop., surówka z świeżej kapusty,
KOLACJA-Chleb, masło, herbata, polędwica
drobiowa z warzywami, sałata,
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
galaretka z drobiu, sałata,
ż)
OBIAD — Zupa kalafiorowa z mak., bitka opiek.
|w sosie, ziemniaki puree z kop., marchewka,
KOLACJA-Chleb,masło, herbata,
kiełbasa krakowska, pomidor,
|ŚNIAI DANIE-Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
polędwica sopocka, sałata,
OBIAD — Zupa kalafiorowa z mak., filet z piersi
kurczaka pieczony w folii, sos kop.,
ziemniaki puree z kop., surówka z warzyw miesz.,
KOLACJA-Chleb, masło, herbata,
kiełbasa krakowska, pomidor,
ŚNIADANIE - Zupa ml., kawa ml., chleb, masło,
| pasta z boczku św., jajka ze szczypiorem, ogórki Św.
Tłustym drukiem oznaczone są potrawy, które zwierają w swoim składzie alergeny lub
subsi
ancje, które mogą powodować reakcje nietolerancji. Wykaz poszczególnych składników
i alergenów jest dostępny u Kierownika Działu Żywienia