- Żywienie w szpitalach
- Żywienie w szpitalach #383
Żywienie w szpitalach #383
Instytucja: |
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Psychiatryczny |
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
3 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Psychiatryczny
Twoja wiadomość
Do: {{ email }}
Temat: Wniosek o informację publiczną
Wysłano: 2019-10-15 22:51odczytano w dniu 2019-10-16 11:21.
-
Udzielenie informacji publicznej przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Szpital Psychiatryczny
Dzień dobry
w nawiązaniu do udostępnienia informacji publicznej przesyłamy dokumenty
oraz pismo.Prosimy o potwierdzenie odebrania maila.
Z poważaniem,
Erwin Janysek
Z-ca Dyrektora ds. Ekonomiczno-Eksploatacyjnych
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny
ul. Gliwicka 5, 44-180 Toszek
tel. 32 233 43 25
e-mail: {{ email }} <mailto:{{ email }}>
www: www.szpitaltoszek.pl <http://www.szpitaltoszek.pl>
Załączniki
- SkanDAG__2019_10_28_11_03_57_311.pdf
-
KERETEFEUEUEMEY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
I SZPITAL PSYCHIATRYCZNY
j 1-180 Toszek ul. Gliwicka 5
rsereewynowgnm,
L. dz. psi39%0
Toszek, 28.10.2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Tel: 22 844 73 55
./2019
Dotyczy: wniosku o udostępnienie informacji publicznej
W nawiązaniu do wniosku o udostępnienie informacji publicznej z dnia 16.10.2019 r.
w załączeniu przesyłamy następujące kserokopie:
*
= w
u
a
9.
10. W załączniku zi
11.W 2017 r. nie zgłoszono skarg dotyczących
12. Nie posiadamy dokumentów potwierdzających szkolenie lekarz
Udostępniamy zakres obowiązków dietetyka szpitala w załączeniu.
Szpital nie prowadzi statystyki ilości pacjentów na jednego dietetyka.
Tak, stosowne informacje znajdują się na ulotkach, które można znaleźć na oddziałach.
Całościowa dzienna stawka żywieniowa na jednego pacjenta wynosi 7,03 zl.
Nie korzysta.
Kuchnia stosuje się do zaleceń sanepidu i ogranicza sztuczne, niezdrowe dodatki.
Codziennie obliczany jest jadłospis dla diety podstawowej i łatwostrawnej pod względem
wartości kalorycznej posiłków.
Tak, w załączniku instrukcja: porcjowanie i wydawanie na oddziałach potraw i diet
specjalistycznych.
Tak, za kontrolę spożywania przez pacjentów odpowiedniej ilości pokarmu odpowiadają
dyżurujące pielęgniarki w trakcie dystrybucji posilków.
Nie ma firmy zewnętrznej.
rządzenie nr 81/2013.
szpitalu. natomiast
w 2018 r. wpłynęły 2 skargi.
zakresu zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
13.W załączniku zestawienie zbiorcze posiłków na oddziały, który wykazuje ilość
i rodzaj die! stosowanych przez szpital. Opracowane są one przez dietetyka i kierownika
dzialu żywienia na podstawie książek: „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka” H.Ciborowska, A.Rudnicka, PZWL Warszawa 2016, Wydanie IV oraz
Strona internetowa: .
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny jest jednostką ochrony zdrowia Samorządu Województwa Śląskiego Ś 5 lą skie.
2]5
„Zasady Żywienia i dietetyka stosowana” Zofia Wieczorek-Chelmińska. PZWL
Warszawa 1979, Wydanie IV. Do załącznika dołączamy również: nazewnictwo diet wg
1Ż iŻ, klasyfikację diet doustnych, ogólne zasady dziennej diety oraz charakterystyka
diety: łatwostrawnej, łatwostrawnej z ograniczeniem (łuszczu, z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. diety ubogoenergetycznej,
bogatobiałkowej, niskobiałkowej, z ograniczeniem latwoprzyswajalnych
węglowodanów.
14. Szpital jest w stanie zapewnić posiłki dla wskazanych diet zleconych przez lekarza.
135. Tak Szpital zapewnia dietę wegetariańską i wegańską.
16. Szpital tylko dysponuje takimi suplementami, jakie podano w załączniku.
Z poważaniem:
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny
44.180 Toszek, ul. Gliw: 5 ;
Il. IDENTYFIKACJA STANOWISKA
1.Nazwa stanowiska DIETETYCZKA
2.Nazwa komórki organizacyjnej DZIAŁ ŻYWIENIA Z KUCHNIĄ _
3.Bezpośredni przełożony KIEROWNIK DZIAŁU ŻYWIENIA
4.Podległe stanowisko funkcjonalnie Z-CA DYREKTORA DS. EKONOMICZNO-
EKSPLOATACYJNYCH
5.Zastępstwa DIETETYCZKA
II. TREŚĆ STANOWISKA
1. Cel stanowiska
Wykonywanie zadań z zakresu dietetyki.
2. Zakres obowiązków
Zadania podstawowe. Pracownik jest zobowiązany:
- wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych,
które dotyczą pracy i sprawnego funkcjonowania zakładu, jeżeli nie są one sprzeczne
z przepisami prawa lub umową o pracę/ kontraktem;
- przestrzegać procedur jakościowych, instrukcji i zarządzeń obowiązujących w
zakładzie;
- niezwłocznie informować bezpośrednich przełożonych o zauważonych
niezgodnościach lub zagrożeniach jakościowych;
- przestrzegać regulaminu pracy;
- przestrzegać ustalonego w zakładzie czasu pracy;
- przestrzegać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisy
przeciwpożarowe;
- dbać o dobro zakładu, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnic informacje,
których ujawnienie mogłoby narazić zakład na szkodę;
- przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach;
- przestrzegać w zakładzie zasad współżycia społecznego.
Zadania szczegółowe:
Odpowiedzialność za właściwy dobór przygotowanie i zaopatrzenie chorych
w pożywienie wg. zaleceń lekarzy.
1.Uzgadnianie rodzaju diet z kierownikami medycznymi oddziałów,
2.Planowanie jadłospisów dla chorych w zakresie wszystkich diet Szpitala na okres 7
dni,
3.Sporządzanie zbiorczych zestawień zapotrzebowań na posiłki dlazchoryjcRiwgCHIATRYCZNY
Zastępcą Dyrektora | w Toszku
i/s Ekonomiczngs£kspibatacyj
NY" [28-0- zotg
inż. ErwPetakysek
za zaodność z oryainałem
rodzaju diet i osób żywionych odpłatnie,
4.Sporządzanie dziennego gramażu dla pacjentów Szpitala ,
5.Sporządzanie dziennych zapotrzebowań żywieniowych dla pacjentów Szpitala,
6.0pracowywanie dziennych jadłospisów Szpitala,
7.Sporządzanie zapotrzebowania na II-gie śniadanie dla pacjentów OTZ,
8.Dopilnowanie aby potrawy były sporządzane wg. dietetyki i pouczanie o sposobie
sporządzania nowo wprowadzanych potraw,
9.Przedstawianie kierownikowi działu żywienia wniosków do planów zapotrzebowania
bieżącego, sezonowego i rocznego magazynów zgodnie z potrzebami prawidłowego
żywienia chorych,
10.Czuwanie nad sporządzeniem diet specjalnych i sporządzeniem diet
wymagających dokładności wagowej, kalorycznej i jakościowej,
11.Kontrola gotowych potraw w kuchni szpitalnej przed wydaniem na oddziały,
12.Współpraca z kucharką zarządzającą kuchnią, magazynierem, zaopatrzeniem
i innymi pracownikami żywienia,
13.Współpraca z z-cą dyrektora ds. pielęgniarstwa i jakości przy ustalaniu systemu
obsługi chorych w zakresie żywienia na oddziałach,
14.Noszenie w czasie pracy ubioru ochronnego,
15.Wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonego.
16.Systematyczne kształcenie i doskonalenie.
3. Uprawnienia
> Zgłaszania przełożonemu lub Dyrektorowi, problemów dotyczących jakości
świadczonych usług;
> Zgłaszania i inicjowania zmian w zakresie doskonalenia metod pracy i
udoskonalania usług;
> Zgłaszania potrzeby zainicjowania działań korygujących;
> _Przedstawiania propozycji zmian w Systemie Zarządzania Jakością
4. Odpowiedzialność
Dietetyczka ponosi osobistą odpowiedzialność za wykonywane czynności oraz za
całokształt spraw należących do obowiązków
5. Kryteria oceny
Efektywność i jakość wykonywanych czynności.
SP ZOZ SZPITAL PS' YCHIATRYCZ:
w Toszku
28 -10- 2018
za zgodność
SZPITAL WERSJA: 01
PSYCHIATRYCZNY.
KUCHNIA Instru kcja Nr. Dokumentu HI-01
SENIRACNA PORCJOWANIE I WYDAWANIE NA Data wydania
ODDZIAŁACH POTRAW I DIET Strona 24
SPECJALISTYCZNYCH
L.p. | Etapy instrukcji Opis etapów instrukcji
1 Cel - podanie posiłków pacjentom wg zleconej diety
- zapewnienie wyżywienia całodobowego
2 |Odpowiedzialni |- oddziałowa za przestrzeganie niniejszej instrukcji i nadzór
- osoba wyznaczona na oddziale do porcjowania i wydawania posiłków
3 | Sposób - umyj ręce
postępowania - włóż czystą odzież do wydawania
- przygotuj odpowiednią ilość narzędzi potrzebnych do wydawania
posiłków
- wydaj potrawy wg. jadłospisu zgodnie ze zleceniem lekarza
- uprzątnij stanowisko pracy
- zbierz puste talerze, usuń resztki
- odnieś puste naczynia do zmywarki
- puste termosy wstępnie umyj i odstaw na miejsce odbioru przez
pracowników gospodarczych
4 _ |Częstotliwość - każdorazowo przy wydawaniu posiłków
5 |Sposób - karta kwalifikacji diet
dokumentowania |-imienny wykaz pacjentów z określeniem rodzaju diety
6 |Załączniki - jadłospis dzienny
ZARZĄDZENIE Nr 81/2013
Dyrektora SP ZOZ Szpitala Psychiatrycznego w Toszku
z dnia 30 grudnia 2013r.
w sprawie wprowadzenia procedury rozpatrywania skarg i wniosków
w SP ZOZ Szpitalu Psychiatrycznym w Toszku.
81
Niniejszym wprowadzam do stosowania procedurę rozpatrywania skarg
i wniosków w SP ZOZ Szpitalu Psychiatrycznym w Toszku stanowiącą
załącznik do niniejszego zarządzenia.
g2
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania
Dyrektor
Szpitala Psychiatrycznego
CZNY
—ZZZEACE
(SPZOZ SZPITAL PSYCHIATRYC |
| w Toszku !
|
28 -40- 2009 |
za zgodność Z oryginałem |;
- „nici
m
Procedura rozpatrywania skarg i wniosków
W SPZOZ Szpitalu Psychiatrycznym w Toszku
I Cel procedury:
Usprawnienie obiegu dokumentacji zewnętrznej wpływającej do podmiotu leczniczego (skarg
i wniosków).
II Zakres
Dotyczy skarg lub wniosków wpływających do podmiotu leczniczego w formie pisemnej lub
ustnej (po sporządzeniu protokołu) odnośnie świadczonych usług medycznych jak również
zachowania personelu.
III Przebieg procedury
1.
Skargi lub wnioski wpływające w formie pisemnej do sekretariatu dyrektora Szpitala
Psychiatrycznego w Toszku odnotowywane są w rejestrze skarg i wniosków.. Każda
skarga lub wniosek nadawany ma odpowiedni numer oraz założoną osobną teczkę.
Po dokonaniu rejestracji dana skarga lub wniosek przekazywany jest do dyrektora
Szpitala.
Osoba zgłaszająca skargę w formie ustnej proszona jest o złożenie jej w formie
pisemnej jeżeli jest to niemożliwe w ten sam dzień to przy pomocy osoby
wyznaczonej przez dyrektora Szpitala sporządzany jest protokół ze skargi ustnej
pacjenta, który podpisany jest przez osobę skarżąca lub składająca wniosek jak
również przez osobę sporządzająca protokół
Dyrektor Szpitala po zapoznaniu się z treścią skargi lub wniosku przekazuje ją wraz z
pismem przewodnim odpowiedniej komórce organizacyjnej — jej kierownikowi lub
pracownikowi i prosi o pisemne wyjaśnienie podając termin złożenia wyjaśnienia.
W razie potrzeby odbywana jest rozmowa z daną osobą, na którą została złożona
skarga lub przedstawicielem/kierownikiem danej komórki organizacyjnej
Po otrzymaniu odpowiedzi pisemnej dyrektor Szpitala rozpatruje tę odpowiedź i w
razie potrzeby przy pomocy radcy prawnego lub innych osób podejmuje odpowiednią
decyzję
Po podjęciu decyzji dyrektor Szpitala udziela pisemnej odpowiedzi na skargę lub
wniosek osobie składającej, odpowiedź może róy
Zastęp.
d/8 Ekonomii
ież zostać udzielorącpEZĘZ(OSObĘY
Toszku,
yrektt
[Ehęplog . 28 -10- - 08
inż. Ery
Erwi, Wsek z oryginałem
i
wyznaczoną przez dyrektora Szpitala jednak w takim przypadku dyrektor dokonuje
szczegółowej analizy tej odpowiedzi i może zgłosić poprawki
8. Odpowiedź na skargę lub wniosek zostaje udzielona nie później niż w ciągu 30 dni od
daty wpłynięcia skargi lub wniosku i wysłana za potwierdzeniem odbioru.
9. Kopie odpowiedzi zostają wpięte w teczkę która dotyczy danej skargi lub wniosku.
10. Jeżeli skarga lub wniosek jest zasadny dyrektor Szpitala wyciąga odpowiednie
konsekwencje względem danych osób.
BYR żę
SZPITALA pgj iurwcgzei
Dr megi nak
Toszek, grudzień 2013
WYSOKOKALORYCZNA | '|7|'|'|']|']|'|'|'| "ja Ltia] '|0
q l
a BEZMLECZNA bolal AMR
£ 5 | 5
5 WEGETARIAŃSKA |jalejafe|je|ej=|" RUE
0 +4 u
o» 2 BEZMLECZNA- alalalabalalsbs| ela gd 5
, © |___ BEZNABIANOWA As
ć ro EENIENINNININE BIN ssj
o 5 UBOGORESZTKOWA Ę SSA
ę WEGAŃSKA balajaojajajajajo|j=|ofl|oju 5 ED z
S BOGATOBIALKOWA |= SET -|
= BEZMLECZNA i
o co KLEIKOWA selelelalalalylalalal olala nl
r BOGATOBIALKOWA ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' D |
N Ę 3 BEZMLECZNA sej || ojojoj ej ojej ojej > lu N
c ]
4 6 5 ŁATWOSTRAWNA «szl ob slolalslobabalabadolal s] che
z sę BEZMLECZNA, abalalalalalajalaalalalalala| ala
> -|5 e REZNARIAŁOWA
o
Ś e 3 Z OGR. TŁUSZCZU |el=lo])uiulujo]u|auja|a|jaja| | ula
o Z OGR. SUB.POB.WYDZ. abafajajajoajaj aja) aja | a d|a|la|jal|a
Q SOKU ŻOŁADKOWEGO
2 Z OGR. WĘGLOWODANÓW -|loojojojajajnajo|r|r|e|+/o|! 3
z o BOGATOBIAŁKOWA oejeoj=jojo|o|ejejofo|o|jofo] ja
=
oj * UBOGOENERGETYCZNA | '|'|'|'|'|'|'|'|'jo|'|'|'jo|'|'|©
<
ż 8 wą DO SONDY ' ' ' ' ' ' ' "|el|u ' ' ' ' "|o|=
5
O 2 SE PAPKA abjajajajojaaja| aaj=|ul|uj=|ul ula
m 8 Ę 6 PŁYNNA aaa] |a| faja fala
N ą oś SUB. POB.WYDZ. SOKU |_|g|,lululaju|uj=|lje|u|uje|:l" «0
ŻOŁADKOWEGO |
a
[e) SG Z OGR. TŁUSZCZU -|i|u|jeja| |A| uj=|>||u|j-||./2 |
m -
N N ŁATWOSTRAWNA baujeloj=| u) uje| ulu] u) ujojo| '|2
LLI —
z| = 9.4. WEGETARIAŃSKA | "| "|"|"]|']']|o]|o|o| "||| [R-[R
Ę Z 9.7. ZIEMNIACZANA dalalalalalalsalelslalslaja| aj ala
zz 6 1a BOGATORESZTKOWĄ || '| "| '|'|'|"|"]|"]]" [U TUJSJN
-| N
a 5 9. WYSOKOKALORYCZNA D 1d 1! ' 1 ' 1! 1! 1 ' ' 1 , 1 ! so Fę=
NI O 4. PODSTAWOWA alalalsfalalals|ala|ololalu|j elElE
p SU BOGATORESZTKOWA |'|'|'|'loo||olcjoelolojo koo]
H popsTawowa |8l8lsl8l8/8|c|-|8jajg sja|cje| 'Jg
i ©
£ ża * STAN CHORYCH OGÓŁEM BBISSAAERASIAAŚSRAĘ
R Ę =
a == =|z|= goz=z=)> =
RE ODDZIAŁ -|=|=|2|>|5|5)5|4|x|x|x | x|£ || $
o
m
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
NAZWEWNICTW DIET WG. I. Ż. i Ż.(INSTYTUTU ŻYWIENIA I ŻYWNOŚCI)
Opracowano na podstawie „systemu dietetycznego dla zakładów służby
zdrowia” 17.06.2012r.
Klasyfikacja diet doustnych stosowanych w SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
1. Dieta podstawowa
1a. Dieta bogato resztkowa.
2. Dieta łatwo strawna.
2a. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu.
2b. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
3a. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji- płynna.
3b. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji- papka.
3c. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub sondę.
4. Dieta ubogoenergetyczna.
5. Dieta bogatobiałkowa.
6. Dieta niskobiałkowa.
7. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
8. Dieta kleikowa.
9. Dieta specjalistyczna. / według indywidualnego zlecenia lekarskiego/
- 9.1 dieta bezmleczna
- 9.2 dieta bezmleczna — beznabiałowa
- 9.3 dieta wysokokaloryczna
- 9.4 dieta bezmięsna buczla da kika.
- 9.5 dieta ubogoresztkowa
- 9.6 dieta bezglutenowa
- 9.7 dieta ziemniaczana
- 9.8 dieta niskosolna
- 9.9 dieta wg indywidualnego zlecenia lekarskiego
a Dyrkktorą
(Ekspłoatacyjnych
inż. Erin Voki
-8) Uoezozsni) m UoAujezozsndzo!
IWEJIM SlUSZSYŚIMZ :AUILUEJIM
(3q0p eu
Ggz op yluuojq A) m) śqop/ goa M
Ed
op jJemeu '('w'd'o %02-%8L) 605-St :L
logou|opAmalu UDBUEJS M
Boe-0z (z 'losołAlo UoeUEJs m 602 (L :a
(iosołAjo zpeq EluszozsiuAm
po Kzelez) QO£Z-008L :IEOH
BOSE :M
608 40 :L
GG. :g
OObz *IE0Ą
(emey
'BUeMOZEB EujeJeuluu Epom 'AdojAs
*auzoajw alodeu 'iyos) |z :AuAjd
(6gL '0L — emouns
ouolM) Aqop /605 'Ob-G€ :Hluuojq
0097 '1$ '000€-000Z -Ieo4
aqop /6g ijos siuazolueJ6o -
"eyluuo|q 8łoAzOdS JAZSYŚIMZ -
"wd'o %0L op ałso.d Alyno -
*Bw 00€-0 niojałsajouo aloAzods -
'oBauzońjeBjaue 'dez 'w'd' %0€
-GL 8lworzod eu nzozsnł soAz0dS -
aMmolua!mAZ AUION
*[euUME.ĄSOMIE/ Aj81P SIUEMOSOJSEZ -
'ejelo Ase fsuzajeu sluewAzann -
yzokids | łosoujopAmalu wouejs alueGaiqodEz -
"BIUBIUEJUOM ! EIUSIMEJ)] NS990Jd 8IUBIUMEJdSN -
ogozouzoja!zpAm feujalwpeu oGel
/oz eyAzieyo8d wozoJnys sluebaiqodEz -
*uoAmo|oq momelqo aiuszpoŚE; -
*(ey4unbaiq 'AoruAm)
yo/oelaiujsyodsm momelqo waiualupa|6zmn
z npezieu oGaloyo aluszpazozso -
obaqnu6 eqijal eluajedez | o62m:
oGaoelaizpozIiM Eluszi)SOEZ 2IS2JYO M -
*pqSNZM 'oGaMmOIO;OZ
eyAzieyośd 'yoAmolojoz Boup Aqo1oyp -
'Aqonem KqoJoup -
yamAzn I meJ]od U2Ahso efoeulLI[a -
*(amoyz9E]S
em/zieM 'yluuO/q M 8uqosEz AynpoJd
*a08Z18IMZ 8Z9zsnłę) nypełoz m aokfeGba|ez
*'aokfewuApzm Ameuqod ! Ajynpoud 31s EZOluUEJ60 -
*"waljyQz meJod
ElueGbloez 'Apom qn] Eyal | few z Auisaimez
:0p meujod BlueimeJdpod ŻyluUo2 ŻIS EZOIUBJGO -
*nzozsną zepod 3Is EZOlUEJGO -
'elueZELSqO Zoq Eluszsnp
*aluliueGiad qn/ I1|04 M Eluszoaid 'sz1Ed Bu | sIZpom
M BIUEMOJ]0G :op Euzolwa] $4q0Jqo ŻIS EZOIUEJBO -
*aluzolua) | sluZolW8sUo 'aluZolueUOSLU
9ezp3zozso :4MouueyOod pomazid AzeIopo Ew -
*MQOJOqOpaIU QEMOpoMOdS 8Z0U 8IU -
"uIWEJIM 'UDAMOULEYOd
MOYIUPEłYS UDDJĄSAZSM alUSZOJEJSOp -
"oBamouueyod npomazid UDEqOJOUO M -
"UoAZSIEJS IZpn| niuaimAz M -
*UDAMOĄZOŁJOB 'UDAUZEĄEZ UJEqOJOYD M -
'mouńld Iogol! niuszsyŻimz -
'eyluuofq Io$0|! niuszsyd!mz -
:eu 8lumo|6
[eokleGajod 'lemomejspod Aaip EoeyuApoL Jsap
"ayMjejshiad yoAoblnuey mołynpo.d aluazonjjAm
'elilaf aluaruzeup
euzoluua] ZEJO 8UZOISUD | SUZOIUEUDAW -
*njey EluejepAm losouuAzo siuemojnBaun -
waluEluzoJdAM z Kwejqo.d -
"EIOJEdEZ -
"eluaimAz oBau|euofoeJ ApESEZ 9EMOSOJS AZOJEN
(auooiewzo.n 2Aq efetu)
MEJ]Od nłuawAuOSE Op 00 USZOIUEJGO ELU 2IN
"mEJJOd
luyoe] 8ly]sAZSM BS 8U0JOMZOQ
IwAuzoijoqejeĄ E IUAuzZoI|oqeue
1wesao901d Azp3alw I6EMOUMOJ SIUEMOUDEZ
oBauzo/aj8ip eluaimAz Uo/oefeG6eWAM
iu B 'njejidzs m uosńoefemAqazid
UoAsoyo E|p zaiumo! 'eloAz qAx] AuEMOZI[ITE]SN
SJEILU M IZPEMOJd AJ9]Ą ZEJO [OMZOJ
1 1S01ZM ŚIS |/AZDUOyEZ OBaJ9Ą n 'o6amo.pz
*oBałSo10p By8IMO/ZO ElusimAZ Op BIS ISOUPO
BIUEZOZSSGRZ
SIUEMOSOJSEZ EYASA10]YEIEUJ
nyzsoj m AuzoARELUDASq |EHHdZS ZOZ dS
Eypa| EJ8I] EUMEJ]SOMIEJ EJSIQ z
yluuołq EMOY]zsa1ojeb0q
M Ejefoq EJai] elaiq eL
EMOMEJSpOd 2MOME]JSpOd
ełai] alusimZ7 L
eufAoApeą Meip
EMZEN Ke!p EmMZEN aluszo8UZO
HOANLSNOG LAIQ VPOVMIHASV TH
kzepod z ejaip 0 ;saf :yluuojq '(pHeluualz Ueljno) YoAu|EIUEJYoMOM)Eł
*wd'9 %GG-Gb :M "uohjsoud alujobszozs /4 sloAzods alu8ZOIUEJGO -
"wd'o %GZ 9EZOEJĄSZId OULUIMOd alu : *(AL'Il) usepinposd m oGaiemez ! yef mejjod op
By /66'L-| po :g obauemEpop OUMOJEZ | BIOAZOdS SIUSZOIUEJGO -
"QEMOSO]S *AuzokjaBiaua
ew łuafbed eyel Ajaip losouzońjoley — 'a1uaimAzod aMolosojlemouład AueZpemMo1dM suejlq Auwafn iJAzo 'nwziueGio qazijod
SIUd3]SEU E '|3qB) | MQJOZM omoludojs Apaly 'IlbOusosa|emuoya) op nyunsojs m ii61eue Azepod aiuszsfatuwz -
Gm feuzajeu ełelo Kset aluszoi|qo UDELUE]S UDAMOYJEZOOd M EIUEMOSO|SEZ Op *npyaja oGaueysAzn aiua|emujn
jsel Aeip eluemouEjd Emejspod :|eoy IuefeygApot IuAumed 7 '2SołA]o | E62mpEN _ ZEJO fauzajeu I6EM mz) Op Ełelo AsEuu slusziuqo - ejsiq
SIUEMOJ]UGOUOYS
alupaimodpo 9aiw BuuimOd EJaIp -
*'98pzm Jemopomod
alu I kmoyjeiqojeGoq 'EuMEJ]SOMIE; DAq EUUIMOd -
*oBbaloyo zazid EUEMOJA|O)
eziqop BłAq Aqez 'EuEJqOp YE] JAq EuUIMOd EJ2I|
'(eruaimej modeja EW
iu) ioejsod fezsjsosdfeu M 8MOLIEYOd IYIUPEJĄS
Ałelaimez Aq 'aueJqop Ye] 9Aq Auuimod Ajynpo.d -
"ełelo Ainjejodwa]
Od MOYflsod EJniEJadtua] -
USEYUNIEM UDAJSAZO
op euozijqz 2Aq Bui
yoAuwojAzidaiu Uok1oyp n - aiup3|6zmzaq m Euezpeziods 9Aq Euuimod -
500€ :M "eypejoz nisndm qni nyAjszid Alomjom0u - "*syMmeyAzns zazid emepod bl aiupoqoms
B02 yo 148z0zs 'Xziem)] AZEJN - ką 'euuńid ślouajsAsuoy 981 EuuIMOd - 5puos qnl l
600L 'X0 :g *o6amouueygod '"MOJOqOpalu JeMOpoMOd alu | nWZIuebJo zazid eluaimAz
0002 :|E94 npomazud eyuiopo obau.96 Blusziedo - lemoqszujodez luład m 9emAJyod Euuimod - Apuos op EX: op euuńjd ejai] zę
60SE M |ousosa|emuoYaJ UDESBJĄO M - *sezo
608 "AO :L *(ozA16 szow s1u Aloyo) [euMEJ]SOMIEŁ Kzsznłp zazid Euemosoj]s JAq szojy '2jemoyded ejemoyded
BG, :q aloaip m yef Aqooyo 'nyAjazid Eluazi0Uos - ŁS IyISOd '[BUMEJĄSOMIE/ 2lo2Ip EU BIS EJSIdQ uajsh]su0y
OOYz :IEDĄ *feujsn Awef EluszJ0408 8UZ0J - "uoAmoluaimAz MOBOoUAM Op EUEMOSOJSOP |S2f eyded ex: feuolualuz o ej8iq qe
*euzolBololzyaiu ej; (eluaimAzod alnsejo; aiu Aloyo euuńjd
o) jsap 'fezomAzpo | [euzońjaGiaua Mp6) o6amouueyod npomszud aluszBIopo - nuńjd togol! [aup3aqzelu aluszoJeJsop - - louajsAsuoy
1o$0HEeMm A56emn pod 8ls azJaiq 2IN 'Aqojoyo niuemozoubeipz Azud - ElualuGeJd aluszpoGEłZ - euuńid ejsig _ feuolusiwz o Bjaiq ec
faume.]SOMIE/ Ajaip ApESEZ Elnzelmogo -
"eypkloz
osozoiujaizpAm Uońoefezpnqod menod efoeuiui|a -
'Amouuleygod oBamoypkłoz
pomazud ysAokiuzeJjp me4od qn| mojynpoJd nyos siuejaizpAm
BGZZ :M śloeului|a zazid npezieu oba1049 sluszpózozso - uońokelezpnqod
608 :L "wemAjdm iuńmijpoyzs pazid ilouejsqns
5001-06 :a [emoznis Auołq wsiuszpoyzsn z eleGaiqozid emozn|s śuojq iuńobfeluejso e IluAoefezpeyzsn weluszolueJ60
000Sz-000Z -IE2Ą a1gly 'Aolujseunmp ! eypkłoz Aqoloyo - IweyluuAzo Azpalw I6EMOUMOJ Op 8IU8ZpPEMOJdOp - EMOPOZJM EJAI[] Z EUMEJ]SOMIE/ EJ81Q] qz
tAupadorołoz niuełerzp
(uajojey 0 MOJĄNpPoJd ZEJO MOZOZSNĄ SlUSZOIUEJBO -
nyzsoj, m AuzosAąeEILY2ASd |EHdZS ZOZ dS HOANLSNOG LHIQ VPOVYIHASYTM
wAudójseu WApZEĄ M E '|EDĄ 000L
kqop nBblo jq 'w'd'o eu EloAz nyoj | M
:toeizp ejq
'8qoP/IEOĄ 008L-00GL 1UMAJĄE
"qop/IEY
0021-0001 :22kzpais eośfez
:yoAho | aokziyno eu UoA104D EQ
*(guzejezouijnsu!) By/|e04 Op-0€
:(iumAye 'rzpołw) | dXj Kokzuyns ejQq
*fauzajeu
= By/lEoĄ 000£-00bz 'feuzejeu m
ŚqoP/IEoĄ 0072-0002 :8le'zpszid M 15
*fauzojeu
"m By/IEo4 Ob-g€ :yoA9Blnoed oyZAIo
*[auzejeu
'm By/leoy G£-0€ :uoAoElnoeud oyya|
*[BUZO|EU
m By/leoy O£-Gz :uoAoBfnoe.d siu
*fauza|eu 'm 'By/|eoy Sz-02 :UoAoezo|
yoyo
e|p "uzy 'obauzoAzy nyjisAm po Azajez
ełelo EG6em Emojpime.d z 30Aziyno eu
UDAJ049 EJp EUZJAJOJEĄ SOIEM :|EDY
*urd'o %09-55 M
w'd'o %0€ :L
Śqop eu BO£-0Z :8
uoloqopalu saiqodez
Kqe 'watuemoqezĄodez z siupoBZ :|E04
Urd'2 %85-8% M
*urd'o %0€-SZ :
'urd'o %gl 'Bx/ Bz-S'| :8
uońokelnyzoejob
£|P 000v-0092 'PizokJ06
zaq uońokze| E|p 0002-00SL :IEOĄ
"yluuołq m uDAuqosez mojynpoJd
1osoumńjye feujewou | eIMOJpz nuejs oGaujewAjdo
aluslumadez 'AoAzIyno niuełylmod alueSsiqodez
Jjzobids | AoISEwy niuejsmod siueGsiqodez -
'Aqop
Bzieya| uaoajez 6m nypedAzid auu! - nóbio m niueyem wAzsfsiuwfeu Azud 'iwuy 92m nuyno
'fokziyno alusz9aj - nworzod oBamołpimeud fsizpieqleu yef siueysAzn -
aozobld$ | losoujopAmaiu wouejs slueGalqodez -
*oBaioyo wziuebio zazid
eyiupełys oba ioueJa|o] po uAuzajez niudojs
M Ezsziu 2Aq isnuu g 9$0li 'eujenpimApul EJeip -
'ejualoed alo/z ! EIMOJpZ UEJS 0] SfnĄUNIEM
"yalau osoujopAmalu - _ g Azepod faiysiu Azid jq I | 'uuejim 'yoAujejsulu
'Aqouem ?soujopAmalu - MOYIUpEłĄS ogol! [auqezu]od sluszolejsop zazid
'ezleye| sluso2|z Eu - oGaloyo ElueimAzpo nuejs o6amijZoW s1ueLAZNN -
(31s EIuazozsiuAm op IzpemoJd)
OMOJEJOŚNĘP EUEMOSOJS PAq 8ZOUI BIU -
uoAuzońjeBbiaua
mojao op suemńjskzioyAm Ałkq aiu Aqe *(M
! 1.) rHlupełjs ałejsozod 31s alepod oiupaimodpo -
Kqńu 'Aiomjazid oGalf
emoyzokuo6 Aqojoyo - 1 osślw 'efef 'Aias 'oya|i :ks g wełpouz LAuMmOłG -
'Amoo/zojau łodsaz - '(yuoAmorogouiodpo łEIo
*BluSziEdo - 'y8uEY] EMOPNqpo | EMOpNq) UDAUZOIJOqEUE MO|30
*(emojomjomou op aiumoł6 'auzoiGo|oiq Io$OJJEM faIjOSAM O EYłEIQq
EqOJOUD 'E2IZNIG) niziueGJo sluszoZSsIUAM - 1o8ol! ferupaimodpo ImouWzZIUeGJO 3IUSZOJEJSOP -
ueizpAj /6y, ysoeds AuzoiBo|ofzy '1osołA0 Eludojs
po Kzajez 4aip ElueMU] SEZY *nsezo Azsznip
zezid EueMmOSOjs EuzoiBojolzy Ejaip 0) 1sal -
(+luuojq 'wzq) npoł6 emnzopo alu juabed '1oso]As
aionzon elep 3104 'MOJĄNPoJd UDIĄB) JOqOP -
NYĄZSOj. M AUZDAEIUJASq |EJdZS ZOZ dS
inanysek
ia
i
(cz
Ery
Zastępca
inż,
mouepomo|62m
yoAujefemskzid
eMmoo/ZiyNo OMIEł LSIUSZOIUEJGO
ejalq z ejalg L
EMOYfEIqOĄSIU EJBIQ] 9
EMoyfelqoleBoQq
ejeiQ G
HOANLSNOG L3IQ VPOVYHIHASV TMH
oBerysieya| eluaoa|z oGaujenpimApui Gnjpam euzońisiebade
ejslq 6
oBamoueyod npomezid EmoYoNI g0uUAZO
uoAuffoeJadood UOBUEJS M - eu siujśloqo emAjdm :XAuueu AZSEY Z Yle|y -
*y48J8u UDBqOJOUD M - 'aobfelu]eMZOJ 8IUEJEIZP :UOAUEISMO YałEłd Z Ylay -
BOZZ :M *oBamoueyod npomoZ.d NUEJS 2.1]SO - 'aujaloqo aiuEłerzp :Auualwzo3l ylely -
Bsz :a *oGamolołoz 'aokfeja!dez aiuełeizp :nzAu z yle|y -
Gg 1 EĄZ0810M Elua|jedEZ UJEUEJS UDAJĄSO M - yaunGaiq aluazoaj -
"lup €-z zazid Oy]0JĄ 9EMOSOJS 'uoeyunGaiq M - *o6emouueyod npomezud siuszelopo - MOYIB|Ą EJ8IC] 8
[a938!M |£04 OOL 0 EIoAZ NĄoJ
nyzsoj, m AuzoAELYJASq |EJIdZS ZOZ dS HOANLSNOG L3IG VCOVMIHASV TM
DIETA NR 1 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
PNRGONDA
10.
11.
12.
13.
14.
15.
OGÓLNE ZASADY DZIENNEJ DIETY
Posiłek należy jeść regularnie, co 3-4 godziny.
Ostatni posiłek należy spożywać około 3-4 godziny przed snem.
Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie.
Zawsze należy jeść śniadanie.
Lepiej jeść częściej, a mniejsze porcje.
W całodziennym żywieniu należy wykorzystać produkty ze wszystkich 12 grup produktów spożywczych:
produkty zbożowe; mleko i jego produkty; jaja; mięso, wędliny, drób; masło; inne tłuszcze; ziemniaki;
warzywa i owoce bogate w witaminę C; warzywa i niektóre owoce obfitujące w karoten; inne warzywa i
owoce, strączkowe suche, cukier i słodycze.
Należy urozmaicać jadłospis, czyli stosować różnorodne produkty w obrębie tych samych grup
spożywczych.
Codziennie należy wypijać około 2 litrów płynów dziennie (najlepiej niegazowaną wodę mineralną,
niesłodzone herbatki owocowe i ziołowe oraz soki owocowe).
Ogranicz spożycie cukrów prostych i słodyczy ( cukru, cukierków, wyrobów czekoladowych, ciast i
ciasteczek ).
Nie nadużywaj soli. Zbyt duża ilość soli w diecie sprzyja zatrzymaniu wody w organizmie, obrzękom, a także
powstawaniu nadciśnienia. Należy pamiętać, że w wielu produktach i gotowych kupionych potrawach też
jest zawarta sól i to często w niemałych ilościach.
Zwiększ spożycie warzyw i owoców, zawierających błonnik pokarmowy (zwiększa uczucie sytości,
zapobiega zaparciom).
Spożywaj różnorodne warzywa i owoce, a przynajmniej do jednego posiłku powinny być podawane w
postaci surowej.
Zaleca się spożywać potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone, pieczone bez użycia tłuszczu lub z
jego niewielkim udziałem.
Należy unikać zestawiania w jednym posiłku produktów trudno strawnych, tłustych i stanowiących bogate
źródło białka.
Warto uwzględnić potrzebę zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, zwłaszcza w
przypadku częstych dolegliwości z kwasowością układu pokarmowego.
Zastępca Dyręktora |
d/s Ekonoj U atacyjnych | |
inż. Fokfn Janisek
Strona | z I
s
DIETA NR 2 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA ŁATWO STRAWNA
Zastosowanie diety:
Dieta łatwo strawna ma zastosowanie:
- w chorobach zakaźnych „gorączkowych
- w żywieniu ludzi starszych
- w chorobach przewodu pokarmowego
Zadaniem diety jest:
- dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
- zapobieganie niedoborom pokarmowym
- odciążenie przewodu pokarmowego
Charakterystyka diety:
-Ograniczyć obróbkę termiczną do : gotowania w wodzie i na parze , pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie bez
obsmażania
-ogranicza się podaż tłuszczu
-ogranicza się potrawy i produkty wzdymające, zalegające w żołądku( tłuszcze zwierzęce, produkty zasobne w
błonnik, warzywa strączkowe-eliminacja ostrych potraw i używek
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duszenia bez obsmażania na
tłuszczu. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z mąki i śmietanki lub mąki i
mleka. Zastosowanie w tej diecie będą miały zupy gotowane na wywarach warzywnych z dodatkiem dodatkiem
tłuszczu w postaci nie zmienionej termicznie( na surowo ).Warzywa i owoce podawane na surowa i w postaci
soków. Ciasta drożdżowe, biszkoptowe, z wykluczeniem ciast kremowych i makowców.
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie łatwo strawnej
ź Zalecane w
= ! Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane
ilościach
Mleko słodkie, mleko zsiadłe | Słaba herbata, soki Płynna czekolada, kakao,
Napoje nie przekwaszone, jogurt, OWOCOWO —warzywne, mocna herbata, kawa naturalna,
kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowa, herbata napoje alkoholowe,
słaba herbata herbata z owocowa, napoje
mlekiem, soki, napoje gazowana
mleczno-owocowe,
mleczno-warzywne, wody
niegazowanej
Pszenne, jasne, czerstwe, Pieczywo cukiernicze Wszelkie pieczywo świeże,
Pieczywo | biszkopty, pieczywo żytnie, razowe, pieczywo
półcukiernicze, drożdżowe chrupkie, pszenne razowe
Masło, twarożek, jaja na Margaryna miękka, , Tłuste wędliny, konserwy,
Dodatki do | miękko, jajecznica na parze, | parówki , łagodny ser salceson, kiszka, pasztetowa,
pieczywa pasta z cielęciny, drobiu, podpuszczkowy, pasztet smalec, pikantne sery
miód , dżemy, domowy dojrzewające, dżemy, jaja na
Mięso. Chuda szynka twardo
Zupy i Warzywne, owocowe, na esencjonalnych Tłuste, zawiesiste, na
sosy krupniki, mleczne, wywarach mięsnych wywarach: mięsnych, kostnych,
gorące ziemniaczane, rosoły grzybowych, zasmażane,
drobiowe zaprawiane kwaśną śmietaną,
pikantne, z warzyw kapustnych,
roślin strączkowych, cebulowa, _.
porowa, rosoły, buliony, so:
wa ZAStęp,„„|, OStre, pikantne, zasmróża
6 Ekonor. rzypowe, musztardowyj:
niczh o | 7 JYŻ p
rzańówy, cebuląwy”_,
Bułka, grzanki, lane ciasto, | Grzanki obsmażane na_ || qastóna roślin aniejwh.
w V a
Strona | z 2
DIETA NR 2 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
Dodatki do | kluski biszkoptowe, kluski maśle jaja gotowane na twardo
zup francuskie, makaron nitki,
kasza manna, kasza
jęczmienna, ryż, ziemniaki
puree
Budynie z drobnych kasz,
Zapiekanki z kasz,
Wszystkie potrawy smażone na
koper, cynamon
Potrawy warzyw i mięsa, makaron warzyw i mięsa, kluski z tłuszczu np.: placki
półmięsne | nitki z mięsem, risotto, ziemniaków i sera ziemniaczane, bliny, kotlety,
i leniwe pierogi, kluski krokiety, bigos, fasolka po
bezmięsne | biszkoptowe, kluski bretońsku
francuskie
Chude: cielęcina, królik, Wołowina, konina, ozorki, | Tłuste gatunki: wieprzowina,
Mięso, kurczak, indyk, płuca, serca, kura, baranina, gęsi, kaczki,
drób, ryby | Chude ryby: dorsz, sola, Ryby: młody karp, dziczyzna,
płastuga, szczupak, makrela, leszcz, sardynka, | Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum,
morszczuk, mintaj, sandacz, | potrawy duszone bez tołpyga, nototenia, halibut, troć,
pstrąg, lin, okoń, flądra, obsmażania na tłuszczu, pikling, szproty, potrawy
potrawy gotowane: pulpety, pieczone z masy mielonej | marynowane, wędzone,
| budynie, potrawki w folii lub pergaminie smażone, pieczone
| Dodawane na surowo: Margaryny miękkie, Smalec, słonina, boczek, łój,
| Tłuszcze masło, śmietanka, oleje: niezbyt kwaśna śmietana | margaryny twarde, kwaśna
sojowy, słonecznikowy, śmietana
kukurydziany, rzepakowy,
oliwa z oliwek
Młode, soczyste, gotowane: | Kalafior, brokuły, fasolka Warzywa kapustne, cebula,
Warzywa marchew, dynia, kabaczki, szparagowa, groszek czosnek, pory, suche nasiona
buraki, szpinak, szparagi, zielony, seler, sałata roślin strączkowych, ogórki,
skorzonera, zielona, pomidory bukiew, rzodkiewka, rzepa,
W formie puree oprószone rabarbar, kalarepa, szczaw,
mąką, z „wody” z masłem grzyby, warzywa, zasmażane,
sałatki z majonezem i
musztardą, warzywa
marynowane, solone
Ziemniaki | Gotowane, w postaci puree | Pieczone, gotowane w Smażone z tłuszczem, frytki,
całości krążki
Dojrzałe, soczyste, , - Czereśnie, gruszki, agrest,
Owoce winogrona, cytrusowe, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy,
banany, brzoskwinie, owoce suszone, owoce
morele, jabłka gotowane, marynowane
pieczone,
Kompoty z dozwolonych kremy Torty, ciasta z masami, z dużą
Desery owoców — przetarte, ilością cukru, desery z
galaretki, kisiele, mus z używkami, orzechami, kakao,
pieczonego jabłka, budynie i czekolada, batony, chałwa,
kisiele mleczne, desery mało
słodzone
łagodne: cukier, wanilia, sok | Melisa, jarzynka, sól Ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | z cytryny, zielona pietruszka, papryka ostra, chrzan, maggi,
kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy
Strona 2 z 2
LAETA NR 2A SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
Zastosowanie diety:
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ma zastosowanie:
- w chorobie wątroby
- w chorobie dróg żółciowych, pęcherzyka żółciowego, trzustki
- w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
Zadaniem diety jest:
- oszczędzenie chorego narządu z uwzględnieniem objawów współistniejących (wymioty, biegunki)
- łagodzenie objawów bólowych
- zapobieganie skurczom pęcherzyka żółciowego i jego nadmiernej wydzielniczości
- procesu trawienia i wchłaniania
- usprawnianie procesu trawienia i wchłaniania
- zapobieganie stanom niewydolności i śpiączki
- utrzymanie należnej masy ciała
- ograniczeni tłuszczów oraz produktów o działaniu żółciopędnym
Charakterystyka diety:
Il. Okres uspakajania się
objawów
Ill. Okres powrotu do
|. Okres ostrych objawów zdrowia
|
Przejściowa głodówka, podaje się płyny,
obojętne słodzenie, jak słaba herbata,
napar z rumianku lub mięty, odwar z jabłek
„następnie stosuje się dietę kleikową
Stosuje się dietę bogata w
węglowodany z niewielką
ilością białka .Można użyć
dietę klikową wzbogaconą
o takie potrawy jak:
Stosuje się dietę bogatą
w białko i węglowodany z
ograniczeniem tłuszczu i
błonnika Posiłki podaje się
często- 5x dziennie, posiłki
słodzone soki, kompoty
przecierane, miód kisiele,
chudy twaróg. Pod koniec
wprowadza się ziemniaki
puree
podaje się ciepłe.
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, pieczone w pergaminie i duszone bez tłuszczu.
Zabrania się podawania potraw smażonych. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Zupy i sosy sporządza się na
wywyarach jarzynowych, podprawia się zawiesiną z mąki i mleka. Zabrania się używania zasmażek i śmietany.
Warzywa i owoce należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej. Soki owocowo — warzywne powinny być
rozcieńczone, najlepiej mlekiem. Niewskazane są ciasta zarabiane na stolnicy (oprócz makaronu nitki) oraz potrawy
smażone, pieczone w sposób tradycyjny.
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu
. Zalecane w
poi ! Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane
ilościach
kawa zbożowa z mlekiem, Słaba herbata, soki Płynna czekolada, kakao,
Napoje słaba herbata, herbata z owocowo —warzywne, mocna herbata, kawa naturalna,
mlekiem, soki, napoje herbata ziołowa, herbata wszystkie napoje alkoholowe,
mleczno-owocowe, owocowa napoje gazowane, zimne napoje
mleczno-warzywne, wody
niegazowanej
Pszenne, jasne, czerstwe, Pieczywo cukiernicze, Wszelkie pieczywo świeże,
Pieczywo biszkopty, , sucharki, pieczywo półcukiernic żytnie, razowe, pieczywo
biszkopty drożdżowe chrupkie, pszenne razowe -
; | .graham zza AO RĄC
Niewielkie ilości masła , Margaryna Zastę/„|, Tfuste wi inyjKóRSEKWY, h
Dodatki do_| chudy twarożek, jaja na miękka,marmolśfdjkonomi!.„| gplćeśonyKiszka. paszłetowa, "|
Strona 123 dż
DIETA NR 2A
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku”
pieczywa
miękko, jajecznica na parze,
pasta z cielęciny, dżemy bez
pestek, miód
Chude wędliny: szynka,
polędwica, drobiowe,
parówki cielęce,
smalec, pikantne sery
dojrzewające, dżemy z
pestkami jaja na twardo, sery
dojrzewające, topione
Zupy i Warzywne i owocowe, Owocowe Tłuste, zawiesiste, na
sosy mleczne, krupniki z nierozcieńczone, chudy wywarach: mięsnych, kostnych,
gorące dozwolonych kasz, rosół z cielęciny, na grzybowych, zasmażane,
owocowe rozcieńczone, esencjonalnych wywarach | zaprawiane kwaśną śmietaną,
ziemniaczana, warzywne z jarzynowych pikantne, z warzyw kapustnych,
dozwolonych warzyw, roślin strączkowych, cebulowa,
przecierane, zaprawiane porowa, rosoły, buliony, sosy
mąką i masłem, zawiesiną z ostre, pikantne, zasmażane:
mąki i mleka, zaciągane grzybowe, musztardowy,
żółtkiem, sosy łagodne: ze chrzanowy, cebulowy
słodką śmietanką —
koperkowy, potrawkowy,
pomidorowy, pietruszkowy,
owocowe
Bułka, grzanki, lane ciasto, Ziemniaki w całości, , Grube kasze, makarony
Dodatki do | kluski biszkoptowe, kluski francuskie zarabiane na stolnicy, kluski
zup makaron nitki, kasza manna, kładzione, nasiona roślin
kasza jęczmienna, ryż, strączkowych, jaja gotowane na
ziemniaki puree twardo, groszek ptysiowy
Budynie z drobnych kasz, Zapiekanki z kasz, Wszystkie potrawy smażone na
Potrawy warzyw i mięsa, makaron warzyw i mięsa, kluski z tłuszczu np.: placki
półmięsne | nitki z mięsem, risotto, ziemniaków i sera ziemniaczane, bliny, kotlety,
i leniwe pierogi, kluski krokiety, bigos, fasolka po
bezmięsne | biszkoptowe bretońsku
Chude: cielęcina, królik, Wołowina, konina, ozorki, | Tłuste gatunki: wieprzowina,
Mięso, kurczak, indyk, płuca, serca, kura, baranina, gęsi, kaczki,
drób, ryby | Chude ryby: dorsz, sola, Ryby: młody karp, dziczyzna,
płastuga, szczupak, makrela, leszcz, sardynka, | Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum,
morszczuk, mintaj, sandacz, | potrawy duszone bez tołpyga, nototenia, halibut, troć,
pstrąg, lin, okoń, flądra, obsmażania na tłuszczu, pikling, szproty, potrawy
potrawy gotowane: pulpety, | pieczone z masy mielonej | marynowane, wędzone,
budynie, potrawki w folii lub pergaminie smażone, pieczone.
Dodawane na surowo: Margaryny miękkie, Smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze masło, śmietanka, oleje: niezbyt kwaśna śmietana | margaryny twarde, kwaśna
sojowy, słonecznikowy, śmietana
kukurydziany, rzepakowy,
oliwa z oliwek
Młode, soczyste, gotowane: | Kalafior, brokuły, fasolka Warzywa kapustne, cebula,
Warzywa marchew, dynia, kabaczki, szparagowa, groszek czosnek, pory, suche nasiona
buraki, szpinak, szparagi, zielony, seler, sałata roślin strączkowych, ogórki,
skorzonera, zielona, pomidory bez bukiew, rzodkiewka, rzepa,
W formie puree oproszone skórki, w okresie remisji rabarbar, kalarepa, szczaw,
mąką, z „wody” z masłem choroby drobno starte grzyby, warzywa, zasmażane,
surówki, np. z marchewki sałatki z majonezem i
musztardą, warzywa
marynowane, solone
Ziemniaki | Gotowane, w postaci puree | Pieczone, gotowane w Smażone z tłuszczem, frytki,
całości krążki
Dojrzałe, soczyste, bez W okresie remisji choroby | Czereśnie, gruszki, agrest,
Owoce skórki i pestek, nie kwaśne, | surowe przeciery owoców | wiśnie, śliwki, kawoń sorzGGhY;ycr|
w okresie zaostrzenia
choroby w postaci
przecierów gotowanych,
wymienionych obok,
owoce rozdrobnione
Strona 2 z 3
DIETA NR 2A
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
owoce jagodowe,
winogrona, cytrusowe,
banany, brzoskwinie,
morele, jabłka gotowane,
pieczone, w postacie
rozcieńczonych soków,
najlepiej mlekiem
Kompoty z dozwolonych
kremy
Torty, ciasta z masami, z dużą
zielona pietruszka, koper,
cynamon
Desery owoców — przetarte, ilością cukru, desery z
galaretki, kisiele, mus z używkami, orzechami, kakao,
pieczonego jabłka, budynie i czekolada, batony, chałwa,
kisiele mleczne, desery mało ciasta z proszkiem
słodzone spulchniającym
Bardzo łagodne: cukier, Melisa, jarzynka, sól Ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | wanilia, sok z cytryny, papryka ostra, chrzan, maggi,
kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy
d Zas tępcą
/s Ekonomiczn
Biż: Bo,
Strona 3 z 3
DIETA NR 2B SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJACYCH
WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
Zastosowanie diety:
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ma zastosowanie:
- w chorobie wrzodowej, żołądka i dwunastnicy,
- w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka,
- w refluksie żołądkowo — przełykowym,
- w dyspepsjach czynnościowych żołądka.
Zadaniem diety jest:
- dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
- ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego,
- neutralizowanie soku żołądkowego,
- niedrażnienie chemiczne, mechaniczne, termiczne, błony śluzowej żołądka.
Charakterystyka diety:
Fest m Potrawy średnio Potrawy hamujące
zla polocokucon Iowa pobudzające czynność wydzielanie soku
- wydzielniczą: żołądkowego:
Mocne rosoły, buliony mięsne i pikantne Słabe rosoły i buliony, Masło, oliwa, roztwory
sosy, kwaśne napoje, wody mineralne mięso, ryby i warzywa cukru o stężeniu 10 %.
gazowane, napoje gazowane, soki gotowane, owoce w postaci
owocowo-warzywne, piwo, wino, mięso i kompotów i galaretek, chleb
ryby marynowane oraz wędzone, potrawy pszenny, twaróg, śmietana,
smażone i pieczone. Sól kuchenna, jaja, słaba herbata, kawa,
przyprawy, używki. kakao.
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duszenia bez obsmażania na
tłuszczu. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Zupy i sosy podprawia się zawiesinąz mąki i śmietanki lub mąki i
mleka. Zastosowanie w tej diecie będą miały zupy przecierane. Warzywa i owoce należy podawać gotowane w
postaci rozdrobnionej. Soki owocowo — warzywne powinny być rozcieńczone, najlepiej mlekiem. Niewskazane są
ciasta zarabiane na stolnicy (oprócz makaronu nitki) oraz potrawy smażone, pieczone w sposób tradycyjny.
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
. Zalecane w
Fródukty i Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane
potrawy Z
ilościach
Mleko słodkie, mleko zsiadłe | Słaba herbata, soki Płynna czekolada, kakao,
Napoje nie przekwaszone, jogurt, owocowo —warzywne, mocna herbata, kawa naturalna,
kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowa, herbata wszystkie napoje alkoholowe,
słaba herbata z mlekiem, owocowa napoje gazowane, kwaśne
soki, napoje mleczno- przetwory mleczne, maślanka,
owocowe, mleczno- kumys
warzywne, wody
niegazowanej
Pszenne, jasne, czerstwe, Pieczywo cukiernicze Wszelkie pieczywo świeże,
Pieczywo biszkopty, pieczywo żytnie, razowe, pieczywo
półcukiernicze, drożdżowe chrupkie, pszenne razowe
Masło, twarożek, jaja na Margaryna miękka, miód, | Tłuste wędliny, konserwy,
Dodatki do | miękko, jajecznica na parze, | marmolada, salceson, kiszka, pasztetowa,
pieczywa pasta z cielęciny, drobiu Chude wędliny: szynka, smalec, pikantne. sery _— -
polędwica, drobiowe, dojrzew: jejcóażEfhY, i |
parówki cielęce, łagodfy | twardo | a: |
ser podpusz: |
dłs Ekonomi
Strona I z3
w okresie zaostrzenia
choroby w postaci
przecierów gotowanych,
owoce jagodowe,
winogrona, cytrusowe,
banany, brzoskwinie,
morele, jabłka gotowane,
wymienionych obok,
owoce rozdrobnione
DIETA NR 2B SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
pasztet domowy
Zupy i Rosół jarski, mleczne, Owocowe Tłuste, zawiesiste, na
sosy krupniki z dozwolonych nierozcieńczone, chudy wywarach: mięsnych, kostnych,
gorące kasz, owocowe rosół z cielęciny, na grzybowych, zasmażane,
rozcieńczone, esencjonalnych wywarach | zaprawiane kwaśną śmietaną,
ziemniaczana, warzywne z jarzynowych pikantne, z warzyw kapustnych,
| dozwolonych warzyw, roślin strączkowych, cebulowa,
| przecierane, zaprawiane porowa, rosoły, buliony, sosy
mąką i masłem, zawiesiną z ostre, pikantne, zasmażane:
mąki i śmietanki, mąki i grzybowe, musztardowy,
mleka, zaciągane żółtkiem, chrzanowy, cebulowy
sosy łagodne: ze słodką
śmietanką — koperkowy,
potrawkowy, pomidorowy,
pietruszkowy, owocowe
Bułka, grzanki, lane ciasto, Ziemniaki w całości, Grube kasze, makarony
Dodatki do | kluski biszkoptowe, kluski groszek ptysiowy zarabiane na stolnicy, kluski
zup francuskie, makaron nitki, kładzione, nasiona roślin
kasza manna, kasza strączkowych, jaja gotowane na
jęczmienna, ryż, ziemniaki twardo
puree
Budynie z drobnych kasz, Zapiekanki z kasz, Wszystkie potrawy smażone na
Potrawy warzyw i mięsa, makaron warzyw i mięsa, kluski z tłuszczu np.: placki
półmięsne | nitki z mięsem, risotto, ziemniaków i sera ziemniaczane, bliny, kotlety,
i leniwe pierogi, kluski krokiety, bigos, fasolka po
bezmięsne | biszkoptowe, kluski bretońsku
francuskie
Chude: cielęcina, królik, Wołowina, konina, ozorki, | Tłuste gatunki: wieprzowina,
Mięso, kurczak, indyk, płuca, serca, kura, baranina, gęsi, kaczki,
drób, ryby | Chude ryby: dorsz, sola, Ryby: młody karp, dziczyzna,
płastuga, szczupak, makrela, leszcz, sardynka, | Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum,
morszczuk, mintaj, sandacz, | potrawy duszone bez tołpyga, nototenia, halibut, troć,
pstrąg, lin, okoń, flądra, obsmażania na tłuszczu, pikling, szproty, potrawy
potrawy gotowane: pulpety, pieczone z masy mielonej | marynowane, wędzone,
budynie, potrawki w folii lub pergaminie smażone, pieczone
Dodawane na surowo: Margaryny miękkie, Smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze masło, śmietanka, oleje: niezbyt kwaśna śmietana | margaryny twarde, kwaśna
sojowy, słonecznikowy, śmietana
kukurydziany, rzepakowy,
oliwa z oliwek
Młode, soczyste, gotowane: | Kalafior, brokuły, fasolka Warzywa kapustne, cebula,
Warzywa marchew, dynia, kabaczki, szparagowa, groszek czosnek, pory, suche nasiona
buraki, szpinak, szparagi, zielony, seler, sałata roślin strączkowych, ogórki,
skorzonera, zielona, pomidory bez bukiew, rzodkiewka, rzepa,
W formie puree oprószone skórki, w okresie remisji rabarbar, kalarepa, szczaw,
mąką, z „wody” z masłem choroby drobno starte grzyby, warzywa, zasmażane,
surówki, np. z marchewki | sałatki z majonezem i
musztardą, warzywa
marynowane, solone
Ziemniaki | Gotowane, w postaci puree | Pieczone, gotowane w Smażone z tłuszczem, frytki,
całości krążki
Dojrzałe, soczyste, bez W okresie remisji choroby | Czereśnie, gruszki, agrest,
Owoce skórki i pestek, nie kwaśne, | surowe przeciery owoców
wiśnie, śliwki, kawon.orzęć| y,
owoce Suszone OWOCE -
zyl
Strona 2 z 3
DIETA NR 2B
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
pieczone, w postacie
rozcieńczonych soków,
najlepiej mlekiem
Kompoty z dozwolonych
kremy
Torty, ciasta z masami, z dużą
Desery owoców — przetarte, ilością cukru, desery z
galaretki, kisiele, mus z używkami, orzechami, kakao,
pieczonego jabłka, budynie i czekolada, batony, chałwa,
kisiele mleczne, desery mało ciasta z proszkiem
słodzone spulchniającym
Bardzo łagodne: cukier, Melisa, jarzynka, sól Ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | wanilia, sok z cytryny, papryka ostra, chrzan, maggi,
zielona pietruszka, koper,
cynamon
kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy
Strona 3 z 3
DIETA NR 4 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA UBOGOENERGETYCZNA
Zastosowanie diety:
Dieta ubogoenergetyczna ma zastosowanie:
- w nadwadze i otyłości ,
- z pewnymi modyfikacjami do stosowania w początkowych stanach rekonwalescencji, kiedy stopniowa
wprowadzamy pełnowartościowe pożywienie
Zadaniem diety jest:
- zmniejszenie podaży energii w stosunku do potrzeb organizmu czyli ujemny bilans energetyczny
- ograniczenie spożycia tłuszczów zarówno dodawanych do potraw jak i zawartych w produktach
- ograniczenie spożycia węglowodanów, szczególnie prostych, łatwo wchłanianych(cukier, ziemniaki)
- dobór takich produktów , które dają uczucie sytości
- jest to dieta fizjologiczna stosowana przez dłuższy okres czasu. Czas trwania diety zależy od stopnia otyłości ;
fizjologiczny spadek 1kg/tydzień
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duszenia bez obsmażania na
tłuszczu.
Do potrawa obsmażanych używać patelni do smażenia bez tłuszczu
Posiłki podajemy często w niewielkich objętościach. Ostatni posiłek na 3 godziny przed snem
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
: Zalecane w
GG I Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane
ilościach
Mleko odtłuszczone słodkie, | soki owocowo —warzywne, | Płynna czekolada, kakao,
Napoje mleko zsiadłe nie herbata ziołowa, herbata mocna herbata, kawa naturalna,
przekwaszone, jogurt, kawa | owocowa wszystkie napoje alkoholowe,
zbożowa z mlekiem, słaba napoje gazowane, kwaśne
herbata z mlekiem, soki, przetwory mleczne, maślanka, |
napoje mleczno-owocowe, kumys
mleczno-warzywne, wody
niegazowanej
Razowe, grahamy żytnie Cukiernicze
Pieczywo
twarożek, jaja na miękko, Tłuste wędliny, konserwy,
Dodatki do | jajecznica na parze, chude salceson, kiszka, pasztetowa,
pieczywa wędliny, sery „chude twarogi smalec, pikantne sery
dojrzewające, dżemy, jaja na
twardo
Zupyi Należy wyeliminować - -
sosy
| gorące
Dodatki do
zup
Budynie z warzyw i mięsa, - Wszystkie potrawy smażone na
Potrawy makaron z mięsem, risotto, tłuszczu np.: placki
półmięsne ziemniaczane, bliny, kotlety,
i krokiety, bigos, fasolka po
bezmięsne bretońsku
Chude gatunki
Mięso,
drób, ryby
|
DIETA NR 4
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
tołpyga, nototenia, halibut, troć,
pikling, szproty, potrawy
marynowane, wędzone,
smażone, pieczone
Jeśli norma tłuszczowa
Smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze pozwala Dodawane na margaryny twarde, kwaśna
surowo masło, olej śmietana
rzepakowy, oliwa z oliwek
Wszystkie gatunki jeśli są - -
Warzywa tolerowane
Ziemniaki Gotowane, w postaci puree | Pieczone, gotowane w Smażone z tłuszczem, frytki,
całości krążki
Podawane na surowo. lub w | Winogrona, orzechy, -
Owoce postaci kompotu bez cukru, | owoce suszone, owoce
marynowane
Kompoty bez cukru— kremy Torty, ciasta z masami, z dużą
Desery galaretki, kisiele, mus z ilością cukru, desery z
pieczonego jabłka, budynie i używkami, orzechami, kakao,
kisiele mleczne, desery mało czekolada, batony, chałwa,
słodzone ciasta z proszkiem
spulchniającym
Bardzo łagodne: cukier, sól Ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | wanilia, sok z cytryny, papryka ostra, chrzan, maggi,
zielona pietruszka, koper,
cynamon „szczypiorek
„majeranek
kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy
Strona 2 z 2
DIETA NR 5 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA ŁATWO STRAWNA- BOGATOBIAŁKOWA
Zastosowanie diety:
Dieta bogatobiałkowa ma zastosowanie:
- wyniszczenie organizmu(gruźlica, choroba nowotworowa)
- oparzenia
- zespoły nerczycowe
- choroby gorączkowe
Zadaniem diety jest:
- dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka o wysokiej wartości biologicznej, głównie do celów
anabolicznych(budowa i odbudowa tkanek, ciał odpornościowych )
Charakterystyka diety:
-dorosłemu podaje się około 1,5g białka na 1 kg wagi ciała
-ogranicza się podaż tłuszczów pod względem ilościowym i jakościowym
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządza się na wszystkie znane sposoby. Nie należy jednak planować zbyt dużo potraw smażonych
aby nie obciążać przewodu pokarmowego. pożywienie powinno być atrakcyjnie zestawione i smacznie
przyrządzone..
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie łatwo strawnej bogatobiałkowej
ż Zalecane w
oem, I Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane
p y ilościach
Mleko słodkie, mleko zsiadłe | Słaba herbata, soki Płynna czekolada, kakao,
Napoje nie przekwaszone, jogurt, owocowo —warzywne, mocna herbata, kawa naturalna,
kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowa, herbata napoje alkoholowe,
słaba herbata herbata z owocowa, napoje
mlekiem, soki, napoje gazowana
mleczno-owocowe,
mleczno-warzywne, wody
niegazowanej
Pszenne, jasne, czerstwe, Pieczywo cukiernicze Wszelkie pieczywo świeże,
Pieczywo biszkopty, pieczywo żytnie, razowe, pieczywo
półcukiernicze, drożdżowe chrupkie, pszenne razowe
Masło, twarożek, jaja na Margaryna miękka, , Tłuste wędliny, konserwy,
Dodatki do | miękko, jajecznica na parze, | parówki , łagodny ser salceson, kiszka, pasztetowa,
pieczywa pasta z cielęciny, drobiu, podpuszczkowy, pasztet smalec, pikantne sery
miód , dżemy, domowy dojrzewające, dżemy, jaja na
Mięso. Chuda szynka twardo
Zupy i Warzywne, owocowe, na esencjonalnych Tłuste, zawiesiste, na
sosy krupniki, mleczne, wywarach mięsnych wywarach: mięsnych, kostnych,
gorące ziemniaczane, rosoły grzybowych, zasmażane,
drobiowe zaprawiane kwaśną śmietaną,
pikantne, z warzyw kapustnych,
roślin strączkowych, cebulowa,
porowa, rosoły, buliony, sosy
ostre, pikantne, zasmażane:
grzybowe, musztardowy,
chrzanowy, cebulowy
Bułka, grzanki, lane ciasto, Grzanki obsmażane na nasiona roślin strączkowych,
Dodatki do | kluski biszkoptowe, kluski maśle jaja gotowane hi
zup francuskie, makaron nitki, Zastępda Dyrekto: |
kasza manna, kasza d/s Ekonomięźo-Ekgpiefatacyjnych |
jęczmienna, ryż, ziemniaki | |
inż. kh
Strona I z 2
DIETA NR 5 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
puree
Budynie z drobnych kasz, Zapiekanki z kasz, Wszystkie potrawy smażone na
Potrawy warzyw i mięsa, makaron warzyw i mięsa, kluski z tłuszczu np.: placki
półmięsne | nitki z mięsem, risotto, ziemniaków i sera ziemniaczane, bliny, kotlety,
i leniwe pierogi, kluski krokiety, bigos, fasolka po
bezmięsne | biszkoptowe, kluski bretońsku
francuskie
Chude: cielęcina, królik, Wołowina, konina, ozorki, | Tłuste gatunki: wieprzowina,
Mięso, kurczak, indyk, płuca, serca, kura, baranina, gęsi, kaczki,
drób, ryby | Chude ryby: dorsz, sola, Ryby: młody karp, dziczyzna,
płastuga, szczupak, makrela, leszcz, sardynka, | Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum,
morszczuk, mintaj, sandacz, | potrawy duszone bez tołpyga, nototenia, halibut, troć,
pstrąg, lin, okoń, flądra, obsmażania na tłuszczu, pikling, szproty, potrawy
potrawy gotowane: pulpety, | pieczone z masy mielonej | marynowane, wędzone,
budynie, potrawki w folii lub pergaminie smażone, pieczone
Dodawane na surowo: Margaryny miękkie, Smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze masło, śmietanka, oleje: niezbyt kwaśna śmietana | margaryny twarde, kwaśna
sojowy, słonecznikowy, śmietana
kukurydziany, rzepakowy,
oliwa z oliwek
Młode, soczyste, gotowane: | Kalafior, brokuły, fasolka Warzywa kapustne, cebula,
Warzywa marchew, dynia, kabaczki, szparagowa, groszek czosnek, pory, suche nasiona
buraki, szpinak, szparagi, zielony, seler, sałata roślin strączkowych, ogórki,
skorzonera, zielona, pomidory bukiew, rzodkiewka, rzepa,
W formie puree oprószone rabarbar, kalarepa, szczaw,
mąką, z „wody” z masłem grzyby, warzywa, zasmażane,
sałatki z majonezem i
musztardą, warzywa
L marynowane, solone
Ziemniaki Gotowane, w postaci puree Pieczone, gotowane w Smażone z tłuszczem, frytki,
całości krążki
Dojrzałe, soczyste, , - Czereśnie, gruszki, agrest,
Owoce winogrona, cytrusowe, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy,
banany, brzoskwinie, owoce suszone, owoce
morele, jabłka gotowane, marynowane
pieczone,
Kompoty z dozwolonych kremy Torty, ciasta z masami, z dużą
Desery owoców — przetarte, ilością cukru, desery z
galaretki, kisiele, mus z używkami, orzechami, kakao,
pieczonego jabłka, budynie i czekolada, batony, chałwa,
kisiele mleczne, desery mało
słodzone
łagodne: cukier, wanilia, sok | Melisa, jarzynka, sól Ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | z cytryny, zielona pietruszka, papryka ostra, chrzan, maggi,
koper, cynamon kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy.
Strona 2 z 2
DIETA NR 6
SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA NISKOBIAŁKOWA
Zastosowanie diety:
Dieta łatwo strawna ma zastosowanie:
- w niewydolności nerek
- w niewydolności wątroby
- nie może być stosowana długofalowo(prowadzi do wyniszczania się)
Zadaniem diety jest:
- utrzymanie możliwego stanu odżywienia chorego przez dostarczenie potrzebnej ilości składników mineralnych,
tłuszczy i węglowodanów przu niskiej podaży białka — warunkuje to stan zdrowia i życie pacjenta
- dieta indywidualna, ilość białka musi być niższa w stopniu zależnym od tolerancji tego składnika przez organizm
witamin,
chorego
- zapobieganie stanom niewydolności i śpiączce.
Charakterystyka diety:
-ograniczenie spozycia białka
-dostarczenie odpowiedniej ilości energii
-tłuszcze w diecie nie wymagają ograniczenia- powinny być jednak głównie roślinne
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządzać metodą :gotowania , duszenia, pieczenia bez tłuszczu.
zawiesinę z mąki i śmietany lub mleka, kefiru, jogurtu. Tłuszcz (masło „olej) dodaje się na surowa do gotowych
potraw. Białko zwierzęce ,pomimo jego niskiej zawartości w diecie „powinno być rozłożone na trzy główne posiłki.
Do podprawiania
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie niskobiałkowej
| A Zalecane w |
ProukY ! Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane
P y ilościach
Herbata z cytryną Płynna czekolada, kakao,
Napoje „herbata z mlekiem „kawa | mocna herbata, kawa naturalna,
zbożowa z mlekiem, soki | napoje alkoholowe,
owocowo —warzywne,
herbata ziołowa, herbata
owocowa, koktajle
Pszenne, niskobiałkowe, Zwykłe pieczywo solone
Pieczywo _| niskosodowe
Masło, dżem „marmolada, Ser twarogowy, mięso wędliny, konserwy, salceson,
Dodatki do | miód gotowane, pasty serowo- | kiszka, pasztetowa, pikantne
pieczywa warzywne, serowo- rybne, | sery dojrzewające, śledzie
mięsni- jarzynowe marynowane
Krupnik, jarzynowe z na wywarach mięsnych,
dozwolonych warzyw, kostnych, grzybowych, rosoły,
Zupy ziemniaczana, przetarte buliony, kapuśniak, ogórkowa, z
i sosy Sosy łagodne, zaciągane owocowe, zaprawiane nasion strączkowych,
gorące żółtkiem, zaprawiane skrobią pszenną lub zaprawiane mąką, zasmażkami;
masłem, zagęszczane ziemniaczaną z dodatkiem | sosy ostre na wywarach
skrobią pszenną lub świeżego masła lub mięsnych, kostnych,
ziemniaczaną: koperkowy, zaciągane żółtkiem grzybowych, zasmażane
potrawkowy, cytrynowy
Grzanki z pieczywa Kasze, ryż Dodatki z jajami, jaja na
Dodatki do | niskobiałkowego, ziemniaki, „ | twardo, nasiona roślin
zup makarony z mąki | | strączkowych, , groszek
niskobiałkowej jowy ŁOż SZPITAL PSYCE
d/s Ekonomigzn —- Toszk —
34 grac |
ae. [28-06 2019
Strona | z 2 zaz
stosuje się
DIETA NR 6 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
cielęcina, wołowina, królik, | Wszystkie w większych
Mięso, kurczak, indyk, ryby ( ilościach, tłuste gat.:
drób, ryby szczególnie ryby morskie: | wieprzowina, baranina, gęsi,
łosoś, makrela, tuńczyk,
halibut ),
kaczki;
Potrawy marynowane, wędzone
Budynie z mięsa
gotowanego, kasz, warzyw,
Zapiekanki z kasz,
warzyw i mięsa, kluski
Bigos, fasolka po bretońsku,
pierogi z serem, pierogi z
majeranek, rzeżucha,
kminek, melisa, wanilia,
tymianek, jarzynka,
vegeta,
Potrawy risotto z mięsem i ziemniaczano — serowe z | mięsem,
mięsne i warzywami, ryż z jabłkami, mąki niskobiałkowej
półmięsne | ryż z warzywami,
kluski śląskie, kopytka,
knedle z owocami — z
dodatkiem mąki
niskobiałkowej
marchew, dynia, buraki, Kiszonki, konserwowane octem,
kabaczek, szparagi, warzywa solone, nasiona roślin
pietruszka, seler, szpinak, | strączkowych, ogórki kiszone,
Warzywa sałata zielona, pomidor konserwowe, czosnek, cebula,
cykoria, fasolka brukiew, rzepa, kalarepa,
szparagowa, groszek zasmażane, surowe
zielony, kalafior, brokuły;
gotowane, rozdrobnione,
w formie puree, z masłem
Młode, soczyste, gotowane: | Kalafior, brokuły, fasolka Warzywa kapustne, cebula,
Warzywa marchew, dynia, kabaczki, szparagowa, groszek czosnek, pory, suche nasiona
buraki, szpinak, szparagi, zielony, seler, sałata roślin strączkowych, ogórki,
skorzonera, zielona, pomidory bukiew, rzodkiewka, rzepa,
W formie puree oprószone rabarbar, kalarepa, szczaw,
mąką, z „wody” z masłem grzyby, warzywa, zasmażane,
sałatki z majonezem i
musztardą, warzywa
marynowane, solone
Ziemniaki | Gotowane, w postaci puree, Smażone: frytki, placki
ziemniaczane
Jagodowe, cytrusowe, Owoce niedojrzałe, suszone,
Owoce jabłka, morele, gruszki, daktyle, czereśnie,
brzoskwinie, winogrona, owoce marynowane
wiśnie, melon, kiwi, śliwki,
Kisiele z dozwolonych Kompoty, budyń mleczny | Tłuste kremy z używkami,
Desery owoców, galaretki, ciasta ze | ze skrobią ziemniaczaną desery z przeciwwskazanych
skrobi pszennej i lub pszenną, (płynne owoców, z czekoladą, z
ziemniaczanej desery wlicza się do orzechami, ciasta
ogólnej ilości płynów)
Sok z cytryny, kwasek Ocet winny, sól, pieprz Ocet, pieprz, musztarda,
cytrynowy, cukier, ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chrzan, maggi,
Przyprawy | pietruszka, zielony koperek, | estragon, bazylia, kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy
Strona 2 z 2
DIETA NR 7 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH
WĘGLOWODANÓW
Zastosowanie diety:
Dieta łatwo strawna ma zastosowanie:
- w leczeniu cukrzycy
- inne przypadki wg zaleceń lekarza
Zadaniem diety jest:
- uzyskanie jak najbardziej prawidłowego poziomu cukru we krwi, przy najmniejszym wahaniu w ciągu doby
- zapobieganie powstaniu kwasicy i śpiączki, zapobieganie powikłaniu cukrzycy
- zapewnienie optymalnego stanu zdrowia i normalnej aktywności
Charakterystyka diety:
-dieta maksymalnie zbliżona do żywienia podstawowego zależnego od ciężaru i aktywności fizycznej
-podaż insuliny ma być uzależniony od konieczności podawania większej lub mniejszej ilości węglowodanów
Uwagi technologiczne:
Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, w kombiwarach lub duszenia bez obsmażania na
tłuszczu. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Warzywa i owoce podaje się zarówno w formie gotowanej jak i
surowej.
Produkty i potrawy zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane
w diecie z ogr. węglowodanów łatwo przyswajalnych.
p Zalecane w
ja ! Zalecane umiarkowanych Przeciwwskazane |
ilościach |
Ciemne i jasne Chałki ,strucle, bulki maślane,
pieczywo rogale „pieczywo półfrancuskie, |
chleb razowy na miodzie
Woda, herbata sok Soki owocowe Wina musujące, wytrawne i inne
napoje pomidorowy ,soki warzywne | rozcieńczone: alkohole, napoje słodzone
niesłodzone grejpfrutowy,
pomarańczowy jabłkowy
Masło, twarożek, jaja na Margaryna miękka, , Tłuste wędliny, konserwy, |
Dodatki do | miękko, jajecznica na parze, | parówki sery żólte salceson, kiszka, pasztetowa,
pieczywa pasta z cielęciny, Chude smalec, pikantne sery
wędliny, twarogi dojrzewające, dżemy, jaja na
twardo
Zupy i Warzywne, owocowe, na esencjonalnych Tłuste, zawiesiste, na
sosy krupniki, mleczne, wywarach mięsnych wywarach: mięsnych, kostnych,
gorące ziemniaczane, rosoły grzybowych, zasmażane,
drobiowe zaprawiane kwaśną śmietaną,
| pikantne, z warzyw kapustnych,
| roślin strączkowych, cebulowa,
porowa, rosoły, buliony, sosy
ostre, pikantne, zasmażane:
grzybowe, musztardowy,
chrzanowy, cebulowy
Bułka, grzanki, lane ciasto, ,
Dodatki do | makaron , kasza manna, p
zup kasza jęczmienna, ryż,
ziemniaki
A
tępch Dyrdktora
1/s Ekonorficz tj) atacyjnych
inż. Eryin Sdnysek
Strona'! z 2
DIETA NR 7 SP ZOZ Szpital Psychiatryczny w Toszku
Budynie z drobnych kasz, Zapiekanki z kasz, potrawy smażone na tłuszczu
Potrawy warzyw i mięsa, makaron warzyw i mięsa, kluski z np.: placki ziemniaczane, bliny,
półmięsne | nitki z mięsem, risotto, ziemniaków i sera kotlety, krokiety, bigos, fasolka
i leniwe pierogi, kluski po bretońsku
bezmięsne | biszkoptowe, kluski
francuskie
Chude: cielęcina, królik, Chudy schab Tłuste gatunki: wieprzowina,
Mięso, kurczak, indyk, młoda baranina, gęsi, kaczki,
drób, ryby | wołowina dziczyzna,
Chude ryby: dorsz, flądra Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum,
morszczuk, płastuga, tołpyga, nototenia, halibut, troć,
kergulena, pikling, szproty, potrawy
marynowane, wędzone,
smażone, pieczone
Dodawane na surowo: Margaryny miękkie, Smalec, słonina, boczek, łój,
Tłuszcze masło, śmietanka, oleje: niezbyt kwaśna śmietana | margaryny twarde, kwaśna
sojowy, słonecznikowy, śmietana
kukurydziany, rzepakowy,
oliwa z oliwek
Cykoria ,kalafior, brokuł, Buraki ,cebula, fasolka Suche nasiona strączkowe,
Warzywa kapusta pekińska, kapusta szparagowa, wszelkiego bób, groszek zielony „groszek
kiszona, ogórki świeże i rodz. Kapusty, marchew konserwowy, soczewica,
kiszone, pomidory pietruszka, papryka kukurydza, soja, ziemniaki
rzodkiewki, sałata zielona, czerwona, por
szparagi szpinak, cukinia,
seler naciowy i korzeniowy,
papryka zielona i grzyby.
Ziemniaki | Gotowane, pieczone w Ziemniaki puree Smażone z tłuszczem, frytki,
całości krążki
Grejpfruty, poziomki, Agrest,, arbuz Czarne porzeczki, winogrona,
Owoce truskawki, maliny „brzoskwinie, czereśnie, banany i ananasy z puszki
jagody , jabłka ,
gruszki, kiwi „morele
mandarynki, pomarańcze
„porzeczki czerwone,
wiśnie
Najlepiej z nich
Desery zrezygnować
łagodne: cukier, wanilia, sok | Melisa, jarzynka, sól Ocet, pieprz, musztarda,
Przyprawy | z cytryny, zielona pietruszka, papryka ostra, chrzan, magii,
koper, cynamon
kostki bulionowe, ziele
angielskie, liść laurowy
Strona 2 z 2
spia PSYCHIATRYCZNY
a> rak ukGivicka 5
a
S 33-41-12 wew.248 |
li. aa 233-52-44 da 1020
Do Dyrekcji
Szpitala Psychiatrycznego
w Toszku
W odpowiedzi na pismo.
Dotyczy: udostępnienia informacji publicznej.
Apteka Szpitalna posiada na stanie doustny suplement pokarmowy wspomagający powrót do
zdrowia:
e Protifar — proszek; produkt wysokobiałkowy do postępowania-dietetycznego
z hipoproteinami.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego stosowana pod
nadzorem lekarza.
e Witaminy: B compositum- tabletki
Witamina C- tabletki
Ascofer- drażetki — preparaty żelaza
e Preparaty wspomagające leczenie gojenia się ran apteka sprowadza dla pacjenta
indywidualnie ze wskazań chirurga, po konsultacji (są to środki w postaci maści,
żeli, plastrów, opatrunków specjalistycznych).
Z poważaniem
Zastępca ektor:
d/s Ekonomiczrfo-E! ych
inż. Erwin Janyse:
za zgodność z Qt;
l