'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Przeczytano: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL UNIWERSYTECKI W KRAKOWIE

    Twoja wiadomość

    Do: info@su.krakow.pl
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Wysłano: 15.10.2019 22:51

    odczytano w dniu 16.10.2019 07:52.

  • informacja publiczna Szpital Uniwersytecki w Krakowie przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL UNIWERSYTECKI W KRAKOWIE

    Szanowni Państwo w odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji
    publicznej uprzejmie informuję:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
    zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
    wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

    Tak, 45,083 etatów dietetyków tj. 48 osób (przykładowy zakres obowiązków w
    załączeniu)

    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

    Około 28

    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

    Tak, każdy pacjent przyjęty na oddział rozmawia z dietetykiem w ciągu
    pierwszych 72 godzin od przyjęcia.

    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
    na 1 pacjenta szpitala?

    Średnio około 20,80 groszy

    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
    to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
    zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

    Tak, korzysta. Tzw. "wsad do kotła" nie mniej niż 11 zł

    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
    przygotowania posiłków - chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
    oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
    wnosimy o jej udostępnienie.

    Tak. przykładowa dokumentacja w załączeniu.

    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
    (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

    Tak, czynności te wykonuje specjalista ds. żywienia (kontrole okresowe i
    interwencyjne, zwykle kilka razy w tygodniu) oraz panie dietetyczki (nadzór
    bieżący nad dostawą posiłku).

    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?

    Tak, czynności te wykonują dietetyczki, lekarze, pielęgniarki.

    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
    dietetyka?

    Tak - co najmniej 3 o ustalonych kwalifikacjach zawodowych i doświadczeniu.

    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
    kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

    Tak.
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

    Odpowiednio 3 i 4. Zatruć nie stwierdzono.

    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

    Tak.
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
    ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).

    Wszystkie powyższe źródła.

    Dla wybranych diet Szpital umieścił materiały szkoleniowe na stronie
    internetowej - dostęp dla pacjentów
    https://su.krakow.pl/dietetyczny-plan-na-zdrowie-nowa-akcja-edukacyjna-szpit
    ala-uniwersyteckiego-w-krakowie

    https://su.krakow.pl/o-k-kliniki-chorob-metabolicznych-krakow/materialy-do-p
    obrania

    https://su.krakow.pl/komitet-ds-leczenia-zywieniowego.

    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia
    wówczas posiłki pacjentowi?

    Taka sytuacja nie wystąpiła. W sytuacji nadzwyczajnej Wykonawca usługi
    żywienia dostarcza zgodnie z umową produkty umożliwiające dietetykowi
    przygotowanie posiłku odpowiedniego d potrzeb chorego.

    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?

    Tak

    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)?

    Zależnie od zleceń lekarza.

    Podmiot udostępniający informację: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki
    Zdrowotnej

    Szpital
    Uniwersytecki w Krakowie

    ul.
    Kopernika 36

    31-501
    Kraków

    KRS:
    0000024155

    Osoba która wytworzyła informację: Jarosław Surowiec, Renata Galska,
    Agnieszka Węgrzyn

    Osoba która udostępniła informację: radca prawny Natalia Hanasiewicz

    Załączniki