SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ |
PAŃSTWOWY SZPITAL DLA NERWOWO I PSYCHICZNIE CHORYCH W RYBNIKU
„ZDROWIE PACJENTA NASZĄ NAJWIĘKSZĄ WARTOŚCIĄ”
Rybnik, dnia 29 października 2019 r.
DN.071.15.2019
Sieć Obywatelska
Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2,
02-605 Warszawa
e-mail: sprawa-
16802Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
Dotyczy: wniosku o udostępnienie informacji publicznej — e-mail z dnia 15.10.2019 r. (do szpitala
wpłynęło 16.10.2019r.)
W odpowiedzi na wiadomość e-mail z dnia 15.10.2019 r. informuję, iż:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie
przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jegofich obowiązków.
Tak, Szpital zatrudnia aktualnie dwie dietetyczki. W. załączeniu przesyłam zakres czynności
dietetyka. |
2. Tlu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Stan pacjentów na dzień 21.10.2019 wynosił 685, czyli na jednego dietetyka przypada ok. 343
pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak,
to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
W Szpitalu nie praktykuje się indywidualnych porad udzielanych przez dietetyków pacjentom.
4. Jaka jest wysokość cadościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na a 1 pacjenta
szpitala?
Średnia kwota wkładu do kotła (materiały żywnościowe) za okres I-IX 2019 roku wynosiła
6,07 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy
w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków?
Szpital nie korzysta z usług firmy zewnętrznej.
i
ul. gliwicka 33, NIP: 642-25-99-502 tel.: +48 32 43 28 100 SP ZOZ Państwowy Szpital dla Nerwowo
44-201 Rybnik REGON: 000292936 fax: +48 32 42 26 875 z i Psychicznie Chorych w Rybniku
4 Śląskie
KRS: 0000057601 ZAŚ . jest jednostką ochrony zdrowia
www.psychiatria.com RPWDL: 000000013265 e-mail: szpital© psychiatria.com Samorządu Województwa Śląskiego
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
przygotowania posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
udostępnienie. |
Szpital opiera się na normach IŻŻ oraz ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia. Szpital nie posiada wyszczególnionej dokumentacji, przygotowanej tylko na
jego potrzeby.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak, w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Kontrole przeprowadza się
na poziomie Działu Żywienia, kontrolą objęty jest proces przygotowania posiłków oraz ich jakość.
Kontroli dokonują dietetyczki lub brygadzistki oraz doraźnie (wyrywkowo) kierownik, odbywają
się one na bieżąco.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Pacjenci spożywają posiłki pod opieką pielęgniarek i to one dokonują oceny, czy posiłek został
spożyty w dostatecznej ilości. Jeżeli występują deficyty w tej sferze potrzeb - są one
dokumentowane w raporcie pielęgniarskim i indywidualnej dokumentacji pacjenta. Brak wpisów
w dokumentacji medycznej w tym zakresie oznacza, że potrzeba jest realizowana i nie występują
zaburzenia.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Nie dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia
ww. skarg?
Wszelkie skargi np. dotyczące jakości posiłków dostarczonych na oddziały są zgłaszane
bezpośrednio do kierownika Działu Żywienia. Z tego tytułu sporządzane są notatki służbowe oraz
odpowiedzi z ustosunkowaniem się do zaistniałej sytuacji. Istnieje również możliwość składania
skarg do Dyrekcji Szpitala zgodnie z procedurą wskazaną w Regulaminie Organizacyjnym
Szpitala. |
11. Prosimy o podanie liczby skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
W 2017 r. wpłynęła 1 skarga i dotyczyła zimnych posiików, z kolei w 2018 r. nie było żadnych
skarg dotyczących niewłaściwego żywienia.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
Szpital nie posiada dokumentów potwierdzających odbycie takiego szkolenia, przy czym lekarze
realizują obowiązkowe szkolenia wynikające z odrębnych przepisów prawa.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Dieta podstawowa
Dieta łatwo strawna — żołądkowa
2|Strona
Dieta cukrzycowa
Dieta niskokaloryczna
Dieta łatwo strawna — beztłuszczowa |
Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa (dieta łatwostrawna z dodatkiem do śniadania i kolacji)
Dieta bezmleczna (dieta łatwo strawna bez produktów mlecznych)
Dieta łatwo strawna płynna (dieta łatwostrawna w postaci miksowanej)
Dieta wegetariańska (dieta podstawowa bez dodatku mięsnego)
Diety zostały opracowane przez dietetyczki tut. szpitala, przy dodatkowym wykorzystaniu książki
autorstwa Ciborowskiej i Rudnickiej — Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
wydanie starsze niż rok 2014. Diety opracowano również w oparciu o standardy akredytacyjne.
>
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmiecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Sytuacje takie nie miały miejsca.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak. |
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Nie.
Z, poważaniem
kge
Załączniki:
I) Zakres czynności dietetyka
3|]$trona
tea
"Rybnik, dnia
Pani
Dietetyczka
w SP ZOZ, Państwowym Szpitalu
dla Netwowo i Psychicznie Chotych
w Rybniku
. Postanowienia ogólne
Dietetyczka podlega bezpośtednio kierownikowi Działu Żywienia.
W tealizacji zadań dietetyczka współpracuje z magazynierami żywności, brygadzistkami i kuchatzami
w zakresie prawidłowego wykonywania zleconych pfac w ptocesie ptodukcyjnym, oraz z kierownictwem
pozostałych komótek otganizacyjnych Szpitala.
Dietetyczka ptzestrzega przepisów dotyczące tajemnicy służbowej i handlowej, ochrony mienia
i przeciwdziałania niegospodatności, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochtony
ptzeciwpożatowej.
Dietetyczka dba o potządek i dyscyplinę ptacy otaz o zachowanie ptawidłowych stosunków
międzyludzkich.
Dietetyczka informuje przełożonych o bieżących potrzebach i stwietdzonych nieptawidłowościach
_ zaistniałych w zakładzie.
II.
1.
9.
10.
11.
12.
Dietetyczka dąży do uzyskania w pracy jak najlepszych wyników i ptzejawia w tym kietunku odpowiednią
inicjatywę.
Zakres obowiązków
Znajomość i przestrzeganie przepisów prawa potrzebnych do właściwego wykonywania powietzonych
obowiązków, tegulaminów, zarządzeń i insttukcji obowiązujących w Szpitalu.
Znajomość obsługi urządzeń biutowych i oprogramowania, niezbędnych do właściwego i sprawnego
genetowania informacji z zaktesu powietzanych obowiązków.
Sporządzenie telewów z tozdziałem stanu chotych na diety wg dyspozycji oddziałów.
Przygotowanie notm sutowców dla poszczególnych diet.
Sporządzenie dokumentu „Magazyn wyda" w celu pobrania właściwych i ilości towatu do produkcji
z magazynu żywności.
Przygotowanie jadłospisu dziennego dla wszystkich oddziałów szpitala
Przygotowanie zamówień na mięso wędliny, dtób i nabiał.
Uczestniczenie w odbiotze towaru, zwłaszcza mięsa, wędlin, drobiu i nabiału, kontrola organoleptyczna
świeżości.
Zgłaszanie nieprawidłowości w fazie ich stwierdzenia.
Kontrola terminów przydatności do spożycia dostarczanych i magazynowanych towatów
Aktywny udział w zespole ds. wdrażania i modyfikowania obowiązujących ptócedut w systemach kontroli
żywienia i żywności HACCP
Codzienne sporządzenie wykazu wartości odżywczej zgodnie z programem „Dietetyk"
13.
14.
15.
16.
17.
IV.
1.
Przyjęto do wiadomości i przestrzegania.
Współpraca z , opiekunem grupy słuchaczy szkoły dietetycznej w trakcie praktyki zawodowej w. dziale
żywienia.
Dbanie o należyty stan maszyn, narzędzi 1 sprzętu otaz O porządek i i ład w miejscu pracy.
Zachowywanie drogi służbowej w załatwianiu spraw.
Podnoszenie kwalifikacji zawodowych.
Wykonywanie innych poleceń przełożonych związanych z pracą.
[. Zakres odpowiedzialności:
Dietetyczka odpowiada za całokształt sptaw należących do jej obowiązków oraz za powierzone mienie.
Dietetyczka odpowiada za podjęte decyzje, jak i za niepodjęcie decyzji w sytuacj jach tego wymagających.
Dietetyczka odpowiada za prawidłowe sporządzanie dokumentacji żywieniowej (normy, Magazyn Wyda,
wyliczenie kosztu wsadu).
Dietetyczka odpowiada za jakość odebranych od dostawcy i wydanych do produkcji sutowców pod :
względem otganoleptycznym (wygląd, smak, zapach).
Dietetyczka odpowiada za prawidłowy przebieg informacji w zespole — sposób rejestrowania,
ptzechowywania i przekazywania informacji. | i o |
Odpowiedzialność dietetyczki w jednakowym stopniu dotyczy terminowej i rzetelnej tealizacji
powierzonych zadań, podejmowania decyzji jak i inicjatywy wymaganej na jego stanowisku pracy. |
Za niewykonywanie swych obowiązków określonych niniejszym zakresem czynności lub za opieszałe ich
wykonywanie, pracownik odpowiedzialny jest porządkowo lub dyscyplinarnie, zaś za ewentualne szkoy |
z tego wynikłe może być pociągnięty do odpowiedzialności inaterialnej.
Zaktes uprawnień
Zgłaszania uwag co do organizacji, obsługi i wyposażenia stanowiska pracy, otaz ptacy innych komótek
organizacyjnych szpitala. |
Degustacja i ocena otganoleptyczna gotowych potraw ptzed wydaniem do oddziałów.
Nadzotowanie i zgłaszanie uwag w trakcie ekspedycji posiłków do oddziałów szpitalaych.
a... nana zoo e asza tet iacta
(miejscowość, data) © (podbis pracownika) | | Dyrektor 5 ppitala (