Żywienie w szpitalach #406
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Fwd: Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. ADAMA GRUCY CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO
> --
>
> Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny
>
> im. prof. Adama Grucy CMKP
>
> ul. Konarskiego 13
>
> 05-400 Otwock
>
> Wnioskodawca: Stowarzyszenie Sieć ObywatelskaWatchdog Polska
>
> Ul. Ursynowska 22/2
>
> 02-605 Warszawa
>
> Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia
> 15.10.2019 r.
>
> Szanowni Państwo,
>
> na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji
> publicznej (tj. Dz. U. z 2019 r. poz. 1429 z późn. zm.) w odpowiedzi
> na złożony wniosek z dnia 15 października 2019 r. o udostępnienie
> informacji publicznej, poniżej wskazuję odpowiedzi.
>
> 1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
>
> ·W szpitalu zatrudnionych jest 2 dietetyków
>
> ·Zakres obowiązków: przygotowanie jadłospisów, nadzór nad realizacją
> jadłospisów, kontrola alergenów, receptury, smaku, czynności
> edukacyjne, czynności weryfikujące diety, współpraca z personelem
> medycznym w zakresie żywienia pacjentów
>
> 2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>
> ·2 dietetyków przypada na około 250 pacjentów – stany są różne i
> zależą od ilości hospitalizowanych pacjentów. Na oddziałach personel
> biały posiada możliwość wyboru diet w systemie informatycznym tzw.
> strefy białej . zatem samo podjęcie decyzji o wyborze diet nie jest
> skomplikowane i nie wymaga konsultacji. Dodatkowo diety są opisane w
> zakresie zawartości produktów.
>
> 3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>
> ·W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej konsultacji
> dietetyka. Konieczność przeprowadzenia indywidualnej konsultacji jest
> zgłaszana telefonicznie przez pielęgniarki lub sekretarkę
> odpowiedniego oddziału. Konsultacja odbywa się możliwie jak
> najszybciej, zazwyczaj nie później niż w ciągu kilku godzin od
> zgłoszenia. Pacjenci w dniu wypisu otrzymują również kartę
> informacyjną zawierającą informację na temat zalecanej diety. Karty
> zostały przygotowane przez dietetyka.
>
> ·Cyklicznie (minimum 1-2 razy w miesiącu) organizowane są szkolenia
> pt. „Zdrowy sposób odżywiania”. Spotkania odbywają się w sali
> wspólnego wypoczynku oddziału rehabilitacji i prowadzone są przez
> dietetyka. Mają one formę wykładu z zaangażowaniem uczestników w
> dyskusję oraz możliwością zadawania pytań.
>
> 4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
>
> ·ponad 20 zł; w zależność od jadłospisu + koszty dystrybucji posiłków
> do pacjenta + koszt ewentualnego karmienia pacjenta przy łóżku.
> Ponadto szpital ponosi koszty zmienne lub niepoliczalne do jednego
> posiłku związane:
>
> -z wyposażeniem pomieszczeń kuchennych w odpowiedni sprzęt,
>
> -naczynia, środki czystości,
>
> -koszty mediów
>
> -koszty remontów kuchni.
>
> Dużym problemem związanym z ceną żywienie pacjentów jest brak
> refinansowania tego procesu przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
>
> 5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
>
> ·Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
>
> 6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
>
> ·Pośrednio; w szpitalu obowiązują procedury określające wartość
> kaloryczną posiłków (procedura OD-1 w załączeniu), nie ma dokumentacji
> regulującej jakość produktów w zakresie wartości odżywczej,
> dopuszczalnych konserwantów, barwników, dodatków;_na marginesie
> _wskazuję, że ze względu na prowadzenie własnej kuchni szpital nie ma
> jednego dokumentu regulującego zawartość substancji dodatkowych w
> posiłkach. Udział produktów mogących zawierać substancje dodatkowe
> jest regulowany za pomocą jadłospisów, które planowane są na podstawie
> przede wszystkim surowców świeżych.Ponadto na etapie postępowań
> przetargowych uwzględnia się zakup produktów nisko przetworzonych i
> nie przetworzonych. Przykładowo: planując zakupy warzyw i owoców
> uwzględnia się produkty świeże i mrożone z możliwością dostaw 7 dni w
> tygodniu. Planując zakup wędlin uwzględnia się wyłącznie produkty z
> wysoką zawartością mięsa (min 70% mięsa). Uwzględniono zakup jedynie
> mieszanki przypraw wieloskładnikowej typu jarzynka bez dodatku
> glutaminianu sodu, inne stosowane przyprawy to jednoskładnikowe zioła
> suszone. Produkty takie jak pasty kanapkowe oraz dania obiadowe
> przygotowywane są ze świeżych surowców każdego dnia bezpośrednio przed
> wydawaniem posiłków w oddziałach. Podawanymi napojami są wyłącznie:
> kawa zbożowa i kakao na mleku, herbata bez cukru oraz kompot bez cukru
> przygotowywany z owoców mrożonych i świeżych. Nie używa się żadnych
> koncentratów do przygotowania napojów.
>
> 7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
> ·Tak; w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom.
> Nadzór jest codzienny i bieżący oraz wyrywkowy.
>
> W ramach kontroli jakości funkcjonują Krytyczne Punkty Kontrolne
> (CCP). Pierwszym z nich jest przyjęcie surowców (CCP1), w którym
> kontrolowana jest jakość surowca w tym przede wszystkim: szczelność i
> czystość opakowań, temperatura, termin przydatności do spożycia lub
> cechy które są określne jako świeżość w przypadku produktów
> roślinnych. Osobą odpowiedzialną za te czynności jest osoba
> przyjmująca dostawę i potwierdza sprawdzenie dostawy pod względem
> jakościowym podpisem na odpowiednim dokumencie. Kucharze są
> odpowiedzialni za codzienne monitorowanie temperatury przechowywania
> surowców oraz przygotowanych potraw (CCP2). Kucharz pobierający
> surowce i przygotowujący posiłki jest również odpowiedzialny za
> zgłaszanie wszystkich nieprawidłowości. Decyzję o dalszym postępowaniu
> podejmuje kierownictwo.Zasady te reguluje obowiązujący System HACCP.
>
> Ponadto wyrywkowo prowadzi się kontrolę temperatur wydawanych posiłków
> minimum 2 razy w miesiącu przez dietetyka za pomocą pirometru z
> obserwacją zmian w czasie wydawania. Dietetyk jest obecny w czasie
> wydawania posiłku w kilku sąsiednich oddziałach, sprawdza temperaturę,
> realizację diety oraz przestrzeganie zasad higieny w czasie podawania
> posiłku.
>
> Osoby odpowiedzialne – kierownik Działu Żywienia, Dietetyczki, starsze
> kucharki na każdej zmianie
>
> 8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
> się odbywają?
>
> ·Każdemu pacjentowi lekarz zleca odpowiedni rodzaj diety. Dietetyk
> panuje jadłospis o odpowiedniej wartości odżywczej zgodnie z
> zaleceniami. Następnie kontroluje się realizację jadłospisu zarówno na
> etapie przygotowywania posiłku w kuchni jak i na etapie podawania
> pacjentom posiłków. Personel zaangażowany w ten proces to: lekarze,
> pielęgniarki, dietetycy, kucharze, personel zajmujący się dystrybucją.
>
> 9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
>
> ·Nie dotyczy
>
> 10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>
> ·Procedury dotyczące skargdotyczących niewłaściwego żywienia bądź
> zatrucia to procedury dotyczące zdarzeń niepożądanych. Pacjenci mogą
> również zgłaszać skargi osobiście u Dyrektora Naczelnego w
> wyznaczonych terminach.
>
> 11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>
> ·W latach 2017-2018 zgłoszono trzy skargi (zdarzenia niepożądane):
> dwie w 2017 i jedną w 2018. Zatrucia nie zgłoszono. Dla bezpieczeństwa
> pacjentów i Szpitala przetrzymujemy próbki żywności każdego posiłku
> przez 3 dni ( w tym czasie możemy przebadać w certyfikowanym
> laboratorium pozostawione posiłki w celu wykluczenia lub nie źródeł
> zatrucia)
>
> 12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>
> ·Dział żywienia nie przeprowadza cyklicznych szkoleń lekarzy
> (oczywiście jest to możliwe na każdorazowe zlecenie) . W 2017r.
> profilaktycznie przygotowano w Dziale żywienia przewodnik po dietach
> stosowanych w szpitalu wraz z przykładowym jadłospisem obowiązującym w
> szpitalu. Dział Żywienia ściśle współpracuje z lekarzami w tym
> zakresie, w przypadku wątpliwości udzielane są stosowne informacje i
> wyjaśnienia.
>
> 13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
>
> ·W szpitalu stale jest planowanych 21 diet (oraz każda zalecona przez
> lekarza dietę specjalistyczna np. bezglutenowa, bezmleczna,
> niskopurynowa itp.) . Są to diety: Podstawowa (Normalna),
> Lekkostrawna, Dziecięca, Cukrzycowa 5 posiłkowa, Cukrzycowa 6
> posiłkowa, Wysokobiałkowa, Bezglutenowa, Wegetariańska, Jarska,
> Niskocholestrolowa (Z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych),
> Bezmleczna – bezjajeczna, wątrobowa (lekkostrawna z ograniczeniem
> tłuszczu), wrzodowa (Lekkostrawna z ograniczeniem substancji
> pobudzających wydzielanie soku żołądkowego), Kleikowa, Przecierana,
> Płynna, Cukrzycowa bez mleka, Cukrzycowa przecierana, sonda, małosolna
> (z ograniczeniem soli). Ponadto Dział Żywienia realizuje diety
> indywidualnie zlecane przez lekarzy. Zazwyczaj są to diety
> eliminacyjne dla pacjentów zgłaszających alergie pokarmowe lub diety
> dla pacjentów o stanie zdrowia wymagającym wprowadzenia specjalnych
> zaleceń dietetycznych.
>
> Zgodnie z obowiązującymi procedurami lekarz zleca dietę. Za
> przygotowanie zestawieni ilości diet wraz z podziałem na poszczególne
> rodzaje odpowiedzialne są pielęgniarki. Za planowanie jadłospisu
> odpowiedzialny jest dietetyk, natomiast za realizację kucharze.
> Zgodnie z obowiązującymi procedurami w czasie wydawania posiłków
> obecna jest pielęgniarka, która wskazuje czy można podać posiłek oraz
> jaki rodzaj diety został przydzielony pacjentowi.
>
> Lekarz zleca dietę na podstawie wiedzy oraz informacji uzyskanych od
> pacjenta dotyczących stanu zdrowia i zleconych diet przez inne
> placówki lecznicze. Dietetyk planuje jadłospis na podstawie wiedzy
> oraz z uwzględnieniem publikacji takich jak: red. M. Jarosz „Normy
> żywienia dla populacji Polski” IŻŻ, Warszawa, 2017; red. M. Jarosz
> „Zalecenia zdrowego żywienia w schorzeniach układu krążenia, narządu
> ruchu, psychosomatycznych, narządu oddechowego oraz w profilu
> onkologicznym. Opracowanie przygotowane na zamówienie Zakładu
> Ubezpieczeń Społecznych” IŻŻ, Warszawa 2012; red. M. Jarosz „Zasady
> prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” IŻŻ, Warszawa 2011; red J.
> Dzianiszewski i wsp. „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach”
> IŻŻ,Warszawa 2001.
>
> 14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
>
> ·Od początku funkcjonowania Działu żywienia nie zdarzyła się sytuacja
> by nie istniała możliwość przygotowania diety wskazanej przez lekarza.
> Diety bezmleczne czy bezglutenowe są realizowane. Podobnie jak diety
> indywidualne. Ze względu na specjalizację jednoprofilowość szpitala
> (ortopedia) diet ze szczególnymi wskazaniami lub ograniczeniami jest
> niewiele
>
> 15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
>
> ·Tak szpital zapewnia możliwość podania na życzenie pacjenta diet
> wegetariańskich oraz wegańskich. U pacjentów z przydzieloną dietą
> wegetariańską, którzy zgłoszą, że spożywają ryby zapewniany jest
> udział tego produktu. W szpitalu zdarzały się też pojedyncze przypadki
> pacjentów, których nie był podawany również tylko jeden rodzaj mięsa
> np. wieprzowina.
>
> 16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> ·W szpitalu stosuje się leki i wyroby medyczne oraz żywność
> specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Podawanie tego typu produktów
> zleca lekarz.
>
> Podmiot udzielający odpowiedzi:
>
> Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. A. Grucy CMKP z
> siedzibą w Otwocku, adres: ul. Konarskiego 13, 05-400 Otwock, wpisany
> do rejestru stowarzyszeń, organizacji, fundacji i publicznych zakładów
> opieki zdrowotnej prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy,
> XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS
> 0000047820,NIP: 532-16-62-948, REGON: 000290156
>
> Dane osoby, która odpowiada za treść odpowiedzi: Agnieszka
> Jagodzińska, Dariusz Szmytt.
>
> Dane osoby, która udostępniła informację: Alicja Wanke-Stankowska
>
> Data odpowiedzi: 25-10-2019 r.
>
> /Zgodnie z art. 13 ust. 1 Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych
> (RODO) informujemy, że: /
>
> /1)//administratorem danych osobowych osób wnioskujących o
> udostępnienie informacji publicznej jest *Samodzielny Publiczny
> Szpital Kliniczny im. prof. Adama Grucy CMKP *w Otwocku, adres: ul.
> Konarskiego 13, 05-400 Otwock;/
>
> /2)//administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym mogą
> się Państwo kontaktować w sprawach przetwarzania Państwa danych
> osobowych za pośrednictwem poczty elektronicznej: {{ email }};/
>
> /3)//administrator będzie przetwarzał Państwa dane osobowe na
> podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO, tj. w celu wypełnienia obowiązku
> prawnego ciążącego na administratorze przewidzianego w ustawie z dnia
> 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej;/
>
> /4)//dane osobowe mogą być udostępnione innym uprawnionym podmiotom,
> na podstawie przepisów prawa, a także podmiotom, z którymi
> administrator zawarł umowę w związku z realizacją usług na rzecz
> administratora (np. kancelarią prawną, dostawcą oprogramowania,
> zewnętrznym audytorem, zleceniobiorcą świadczącym usługę z zakresu
> ochrony danych osobowych)/;
>
> /5)//administrator nie zamierza przekazywać Państwa danych osobowych
> do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej;/
>
> /6)//mają Państwo prawo uzyskać kopię swoich danych osobowych w
> siedzibie administratora./
>
> /Dodatkowo zgodnie z art. 13 ust. 2 RODO informujemy, że:/
>
> /1)//Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres przewidziany
> w przepisach prawa, tj. w ustawie z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym
> zasobie archiwalnym i archiwach oraz w Rozporządzeniu Ministra Kultury
> i Dziedzictwa Narodowego z dnia 20 października 2015 r. w sprawie
> klasyfikowania i kwalifikowania dokumentacji, przekazywania materiałów
> archiwalnych do archiwów państwowych i brakowania dokumentacji
> niearchiwalnej//;;///
>
> /2)//przysługuje Państwu prawo dostępu do treści swoich danych, ich
> sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo do
> wniesienia skargi do organu nadzorczego/;
>
> /3)//podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niezbędne do
> realizacji ww. celów. Konsekwencją niepodania danych będzie
> nierozpatrzenie wniosku o udostępnienie informacji publicznej;/
>
> /4)//administrator nie podejmuje decyzji w sposób zautomatyzowany w
> oparciu o Państwa dane osobowe./
>