Lublin, 28.10.2019
EDŻ; 0705-01/2019
Dotyczy: sprawa - 16816
Sz. P
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
02-605 WARSZAWA
W odpowiedzi na zapytania Organizacji Sieć Obywatelska Watchdog Polska informuję;
ad -1 SPSK Nr 4 w Lublinie zatrudnia dietetyków. Zakres obowiązków jest w załączniku nr 1.
ad - 2 W zależności od stopnia obłożenia w danym dniu przypada maksymalnie 90 pacjentów przy założeniu, że każdy pacjent wymaga porady dietetycznej.
ad – 3 Tak pacjenci otrzymują indywidualne porady dietetyka. Porady indywidualne są udzielane na życzenie pacjenta lub jego rodziny. O możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetycznej pacjenci informowani są ustnie w czasie pobytu w szpitalu.
ad – 4 Podstawowa dzienna stawka żywieniowa (wsad do kotła) wynosi 7,00 zł, dla diety diabetologicznej, kobiet ciężarnych, matek karmiących 7,50 zł.
ad – 5 nie
ad – 6 Szpital ma wdrożony i nadzorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną Plan HAACP. Wymagamy od dostawców żywności znakowania produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami. Opisy zawierają obowiązujące informacje o wartościach odżywczych produktów. Dla warzyw posiadamy wyniki badań na pozostałości pestycydów i innych środków ochrony roślin, przeprowadzane przez niezależne i certyfikowane laboratoria. Wartość odżywcza posiłków obliczana jest z wykorzystaniem programu MAPI. W produkcji posiłków dla pacjentów wykorzystujemy surowce świeże. Nie stosujemy przypraw typu: vegeta, kucharek, maggi, które zawierają konserwanty i polepszacze smaku. Nie stosujemy sztucznych barwników. Potrawy przyprawiane są przyprawami ziołowymi, solą, pieprzem, cukrem itp. W codziennych jadłospisach, które otrzymują oddziały – zgodnie z ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 – przekazujemy informację o alergenach zawartych potrawach serwowanych pacjentom. Szczegółowa informacja o składzie potraw, zawartych w nich składnikach – znajduje się w Dziale Żywienia i Dietetyki u dyżurnego dietetyka w godzinach od 6.00 do 19.00 codziennie, oraz w Szpitalu funkcjonuje informacja telefoniczna i elektroniczna.
ad – 7 Posiłki w szpitalu podlegają kontroli zewnętrznej i wewnętrznej. Kontrola zewnętrzna to audyty zgodne z Normami ISO oraz CMJ w Służbie Zdrowia, PIS jeden raz w roku. Kontrola wewnętrzna zgodnie z wdrożonym Planem HACCP. Na każdym etapie produkcji posiłku przypisana jest odpowiedzialność ( w zakresach obowiązków) i prowadzona jest kontrola: od wejścia produktu do magazynu żywnościowego po produkt finalny - potrawę. Kontrola dostaw odbywa się przy każdej dostawie, kontrola technologiczna sporządzanych potraw odbywa się codziennie wg procedur HACCP. Osoby odpowiedzialne za poszczególne etapy to: dietetyk za planowanie jadłospisów i dystrybucję posiłków na przydzielonych oddziałach, , inspektorzy żywieniowi za zamówienia i zapotrzebowania żywnościowe, pomoce kuchenne za prace porządkowe i obróbkę wstępną surowców, kucharze i mistrzowie kucharze za sporządzane potrawy , zgodność z gramaturą i jadłospisem, kierownik Kuchni za nadzór nad pracownikami kuchni i jakość sporządzanych posiłków, odbiór jakościowy i ilościowy sporządzanych potraw. Kierownik Działu Żywienia za koordynację wszystkich zespołów pracujących w ramach działu, sporządzanie specyfikacji do przetargów, planowanie pracy działu i ponosi odpowiedzialność za wszystkie procesy przebiegające w dziale.
W Szpitalu prowadzone jest wśród pacjentów anonimowe badanie satysfakcji . Za żywienie pacjentów otrzymujemy w większości oceny dobre i bardzo dobre.
ad – 8 Dietetycy na przydzielonych oddziałach mają obowiązek rozdać posiłki, nakarmić pacjentów wymagających pomocy przy spożywaniu posiłków. Do karmienia chorych włączany jest personel pielęgniarski i sanitariuszki. Na oddziałach gdzie nie ma dietetyków, zakres prac przy posiłkach na oddziale określa pielęgniarka oddziałowa. Nie prowadzi się kontroli ilości spożytego pokarmu jeżeli nie wymagają tego procedury medyczne. W ściśle określonych przypadkach prowadzi się kontrolę ilości podawanych płynów. Ściśle określone są procedury medyczne przy odżywianiu poza i dojelitowym. Odżywianiem do- i pozajelitowym zajmuje się specjalnie powołany Zespół Leczenia Żywieniowego.
ad – 9 Nie dotyczy
ad – 10 W SPSK Nr 4 istnieje procedura zgłaszania chorób zakaźnych, procedura rejestracji zakażeń szpitalnych. W Dziale Żywienia i Dietetyki jest instrukcja HACCP dotycząca zgłaszania skarg na niewłaściwe żywienie, osoba odpowiedzialna - Kierownik Działu Żywienia lub jego zastępca. Na każdym oddziale dostępna jest informacja o pełnomocniku ds. praw pacjenta. Podana jest również informacja o możliwości zgłoszenia skargi do Rzecznika Praw Pacjenta z dokładnym adresem i telefonem.
ad - 11 W latach 2017 i 2018 nie było skarg dotyczących niewłaściwego żywienia. Zatruć pokarmowych nie było.
ad -12 W 2018 r nie było w szpitalu szkoleń dla lekarzy z zasad prawidłowego żywienia , oprócz szkoleń z żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Lekarze specjaliści zasady żywienia mają w ramach specjalizacji.
ad - 13 W SPSK Nr 4 jest opracowana nomenklatura 25 diet. Lista diet jest otwarta, w zależności od potrzeb komponujemy nowe potrzebne diety.
NOMENKLATURA DIET SPSK Nr 4
Diety zostały opracowane na podstawie wiedzy własnej, potrzeb poszczególnych oddziałów, najnowszych zaleceń IZŻ.
ad -14 Jak widać w wykazie diet - Szpital zapewnia diety w których należy wykluczyć jeden ze składników pokarmowych. Jadłospisy dla pacjentów układane są codziennie. W magazynie podręcznym jest minimalny zapas produktów szczególnych typu: pieczywo bezglutenowe, masło bezlaktozowa itp. Do obowiązku dyżurnego dietetyka należy skomponowanie jadłospisu bezpiecznego dla pacjenta, który nagle trafił do szpitala.
ad – 15 Tak zapewniamy, ale uzależnione to jest od stanu zdrowia pacjenta i wskazań medycznych.
ad – 16 Tak Szpital zapewnia suplementy pokarmowe zgodnie w wytycznymi Zespołu Żywieniowego. Preparaty o statusie suplementu lub preparatu o specjalnym znaczeniu żywieniowym dostępne są w aptece szpitalnej i podawane pacjentom zgodnie z zaleceniem lekarza prowadzącego. Szpital w procedurach medycznych zapewnia pacjentom doustne NUTRIDRINKI. Nutridrinki przeznaczone są między innymi dla osób borykających się z chorobami przewlekłymi, chorobami onkologicznymi, dla pacjentów przed i po operacjach, po udarach oraz z trudno gojącymi ranami i odleżynami.
Wykaz załączników:
Zakres obowiązków dietetyka
Załącznik nr 1
.................................................. Lublin, ………….. r
(pieczęć zakładu pracy) ( Miejsce i data)
Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności
Dla : ………………………………..
Zatrudnionego/j na stanowisku pracy: DIETETYKA
W Dziale /Komórce Org.: Dziale Żywienia i Dietetyki
Podległość służbowa
Pana/i bezpośrednim przełożonym jest: Kierownik Działu Żywienia
Zastępuje: ……………………… lub inną dietetyczkę zgodnie z grafikiem
Jest zastępowana/ny przez: ……………………. lub inną dietetyczkę zgodnie z grafikiem
Zakres obowiązków wynikających z art. 100 Kodeksu pracy:
§ 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.
§ 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
1) przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy,
2) przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku,
3) przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów przeciwpożarowych,
4) dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę,
5) przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach,
6) przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Zakres obowiązków wynikających z art. 211 Kodeksu Pracy:
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik jest obowiązany:
1) znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym,
2) wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych,
3) dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy,
4) stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielonych środków ochrony indywidualnej oraz odzieży i obuwia roboczego, zgodnie z ich przeznaczeniem,
5) poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym zaleconym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich,
6) niezwłocznie zawiadomić przełożonego o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie zagrożenia, o grożącym im niebezpieczeństwie,
7) współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zakres obowiązków i odpowiedzialności na stanowisku pracy: dietetyka
Dietetyk jest pracownikiem Działu Żywienia oddelegowanym do pracy w Klinice.
Merytorycznie podlega Kierownikowi Działu Żywienia ale podporządkowuje się regulaminowi pracy Kliniki.
Planowanie i stosowanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego i zbiorowego pacjentów.
Stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób.
Planowanie i przygotowanie potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia.
Planowanie jadłospisów w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet,
Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontroli( HACCP). Dokonywanie zapisów.
Uczestniczy w prowadzeniu leczenia żywieniowego na zlecenie i przy współpracy z zespołem prowadzonym przez lekarza.
Ocenia stan odżywienia pacjentów , sposób żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Rozpoznaje, zapobiega i aktywnie uczestniczy w leczeniu niedożywienia, współpracuje z personelem medycznym Kliniki, Zespołem Leczenia Żywieniowego
Wypełnia dokumentację dotyczącą żywienia pacjentów (zestawienia zbiorcze, rozdzielniki, sporządza zapotrzebowania żywnościowe, wypełnia kartę oceny stanu odżywienia, sporządza indywidualne informacje-zalecenia dietetyczne dla pacjentów podległych oddziałów)
Dokonuje zmiany nomenklatury diet , zgłasza zmiany Pielęgniarce Oddziałowej i do Działu Żywienia.
Uczestniczy w wizytach lekarskich
Zajmuje się dostarczaniem i dystrybucją posiłków w Klinice, dba o estetykę serwowanych posiłków, kontroluje ich jakość i ilość..
Zajmuje się karmieniem pacjentów.
Udziela indywidualnych porad dietetycznych pacjentom i edukuje rodzinę pacjentów.
Uczestniczy w szkoleniach zawodowych, zjazdach, kursach związanych z podnoszeniem poziomu wiedzy i kwalifikacji w zakresie dietetyki klinicznej.
Nadzoruje pracę personelu kuchenki oddziałowej
Pobiera próby pokarmowe
inne
ZKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI
Odpowiada za prawidłowo sporządzone zestawienie zbiorcze diet
Za prawidłowo sporządzony rozdzielnik potraw
Prawidłowo ułożone jadłospisy( wartość odżywcza)
Prawidłowo pobrane próby pokarmowe
Nadzoruje w czasie dyżuru(sobota-niedziela- inny dzień świąteczny, w czasie drugiej zmiany)pracowników kuchni. Odpowiada za prawidłową realizację jadłospisu, jego jakość i ilość.
ZAKRES UPRAWNIEŃ
uprawnienia do obsługi dźwigu towarowego z obsługą po ukończeniu kursu
uprawnienia do obsługi programu AMMS i Mapi w zakresie Żywienie
uprawnienia do sporządzania indywidualnych diet
uprawnienia do udzielania porad pacjentom i ich rodzinom
WSPÓŁPRACA
1. Współpraca z zespołem dietetyczek
2. Współpraca z pracownikami kuchni, administracją działu żywienia
3. Współpraca z pracownikami oddziałów szpitalnych
4. Współpraca z innymi ośrodkami promującymi zasady zdrowego stylu życia
Niniejszy zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności jest integralną częścią umowy o pracę.
Oświadczam, że zapoznałem się z treścią Regulaminu Pracy oraz Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy obowiązujących w SPSK Nr 4. Zarządzeniem Wewnętrznym Nr DN 021-57/2008.
Zostałam/em poinformowany o zagrożeniach występujących na moim stanowisku pracy i zapoznałam/em się z kartą oceny ryzyka zawodowego.
Jednocześnie oświadczam, że znane mi są standardy akredytacyjne, procedury obowiązujące w SPSK Nr 4 w Lublinie w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania, a także wszystkie obowiązujące na moim stanowisku i w mojej komórce organizacyjnej.
Zobowiązuję się do podnoszenia własnych kwalifikacji, jakości wykonywanej pracy dla dobra pacjentów oraz świadczeń wykonywanych na ich rzecz ....................................................... ........................................................
(data i podpis pracownika) (podpis pracodawcy)
Opracował: M. Jankowska