SAMODZIELNY PUBLICZNY WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W SZCZECINIE
71 — 455 Szczecin, ul. Arkońska 4 pn az >
Strona internetowa: www.spwsz.szczecin.pl | IA
NIP 851-25-37-954 REGON: 000290274 szpital S$ | 4
PEKAO S.A. 57 1240 6292 1111 0010 7358 3739 io. bez bólu |
Szczecin, dnia 22.10.2019r
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
Katarzyna Batko-Tołuć
Szymon Osowski
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
EŻ-18/2019-JG
W odpowiedzi na wniosek z dnia 16.10.2019r, Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
w Szczecinie przy ul. Arkońska 4 udostępnia następujące informacje publiczne:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a
nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony w Szczecinie prowadzi kuchnię w dwóch
lokalizacjach:
ul. Arkońska 4 — przygotowywaniem posiłków dla pacjentów zajmuje się firma cateringowa, Szpital
zatrudnia jedną osobę na stanowisku dietetyka oraz jedną osobę na stanowisku koordynatora ds. żywienia-
dietetyka
ul. A. Sokołowskiego 11- przygotowywaniem posiłków dla pacjentów zajmują się pracownicy Szpitala,
Szpital zatrudnia jedną osobę na stanowisku dietetyka
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
ul. Arkońska — na około 450 pacjentów przypada 2 dietetyków
ul. A. Sokołowskiego - na około 250 pacjentów przypada 1 dietetyk
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów?
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Na prośbę pacjenta bądź lekarza
prowadzącego dietetyk edukuje pacjenta w zakresie zaleceń żywieniowych w danej jednostce chorobowej.
Informacja jest zawarta na stronie internetowej Szpitala w zakładce strefa pacjenta/żywienie oraz w
instrukcji: „Zalecenia żywieniowe — rodzaje diet, sposób przygotowania oraz przekazywanie pacjentom w
okresie poszpitalnym .
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
ul. Arkońska — stawka brutto na 1 pacjenta wynosi 21,10 zł.
ul. A. Sokołowskiego — stawka brutto na I pacjenta wynosi 18,02 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków?
W lokalizacji przy ulicy Arkońskiej przygotowywaniem posiłków dla pacjentów zajmuje się firma
cateringowa. W umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu jaka ma być przeznaczona na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków.
Lokalizacje: 71-455 Szczecin, ul. Arkońska 4 70-891 Szczecin, ul. A. Sokołowskiego 11
Centrala: 91 813 90 00 Centrala: 91 442 72 00, 91 442 72 13
Fax. 91 813 90 09 Fax. 91 462 04 94
SAMODZIELNY PUBLICZNY WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W SZCZECINIE
l 71-455 Szczecin, ul. Arkońska 4 A
= Strona internetowa: www.spwsz.szczecin.pl ( |
a NIP 851-25-37-954 REGON: 000290274 |szpital
PEKAO S.A. 57 1240 6292 1111 0010 7358 3739 bez bólu
CERTYFIKAT 2016127,
—
„zm
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
ul. Arkońska — W Szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia do umowy z firmą cateringową na
świadczenie usług żywienia pacjentów, zawarte są wymagania Zamawiającego, dotyczące wartości
odżywczej oraz kaloryczności posiłków, zgodnie z normami IŻŻ w Warszawie.
Ponadto umowa z firmą cateringową, opisuje wymagania jakościowe dla produktów używanych do
przygotowywania posiłków tj.:
-procentowa zawartość mięsa w wędlinach - 85% i więcej
-wielkość jaj (jako produktu śniadaniowo-kolacyjnego) — jaja klasy XL
-pochodzenie jaj (jako produktu śniadaniowo-kolacyjnego) — jaja z wolnego wybiegu
- procentowa zawartość tłuszczu mlecznego w maśle — min. 82%
-zakaz wykonywania posiłków z półproduktów i potraw z proszku, planowania w jadłospisach mortadeli,
konserw, sztucznego miodu, ryby pangi oraz ryb pod postacią paluszków i kostek, wykorzystania suszu
warzyw (z wykluczeniem koperku i natki pietruszki w okresie zimowym), produktów seropodobnych,
czekoladopodobnych i zawierających MOM.
Firma cateringowa posiada wdrożone ISO 22000:2005, co oznacza, że wdrożyła i skutecznie realizuje
wymagania systemu HACCP. Firma przestrzega również wszelkich norm sanitarno- higienicznych, w tym
nakazów organów inspekcji sanitarnej.
ul. A. Sokołowskiego — Dostawcy są zobowiązani do dostarczania produktów żywnościowych spełniających
parametry jakościowe określone dla każdego asortymentu przez polskie normy, wymogi sanitarno-
epidemiologiczne i zasady systemu HACCAP. Dostarczone produkty oznakowane są zgodnie wymogami
rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczych. Wykonawca zobowiązany jest do
dostarczenia wraz z fakturą handlowego dokumentu identyfikacyjnego HDI zgodnie z obowiązująca ustawą
( Dz. U z 2006 nr 17 poz 127) oraz rozporządzeniem WE 853/204 Parlamentu Europejskiego. W przypadku
jaj wykonawca dostarcza certyfikat „Ferma wolna od salmonelli”* oraz atest jakościowy i dokument HDI.
Ponadto wszystkie dostarczane artykuły spożywcze muszą spełnić wymogi ustawy o organizmach
genetycznie zmodyfikowanych. Wszystkie produkty posiadają etykiety, posiadające szczegółowy wykaz
składników wraz z alergenami. Wykonawca oświadcza w czasie przystępowania do przetargu, że w czasie
jego trwania będzie dostarczał towary na wysokim poziomie jakościowym.
Dla wybranych produktów spożywczych szpital określa wymagania jakościowe, m.in.:
- wędliny — zawartość mięsa od 47% do 89% i więcej
- masło w opakowaniach jednostkowych — zawartość tłuszczu mlecznego 82,5%
- jaja kurze świeże — kategoria wagowa „„M”
- soki warzywne/pomidorowe — 100% , bez dodatku soli i cukru
- majonez o składzie: olej roślinny, żółtka jaj, 0,6% ocet, musztarda), bez gumy ksantanowej, bez substancji
zagęszczających (guma guar)
W obu lokalizacjach dostępna jest księga receptur potraw, która wykorzystywana jest w codziennych
jadłospisach, wraz z wartością energetyczną oraz zawartością podstawowych składników odżywczych.
Receptury potraw, a także jadłospisy dla pacjentów w oddziałach, uwzględniają obecność alergenów
zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25
października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Lokalizacje: 71-455 Szczecin, ul. Arkońska 4 70-891 Szczecin, ul. A. Sokołowskiego 11
Centrala: 91 813 90 00 Centrala: 91 442 72 00, 91 442 72 13
Fax. 91 813 90 09 Fax. 91 462 04 94
SAMODZIELNY PUBLICZNY WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W SZCZECINIE
71 - 455 Szczecin, ul. Arkońska 4
z zaĘ (a —
Strona internetowa: www.spwsz.szczecin.pl | 5 IE: R
NIP 851-25-37-954 REGON: 000290274 Ja |=
S l |
PEKAO S.A. 57 1240 6292 1111 0010 7358 3739 _ bez bólu „naa
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
za te kontrole i jak często one się odbywają?
W szpitalu codziennie kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom (Śniadanie, II śniadanie, obiad,
podwieczorek, kolacja).
ul. Arkońska - kontrole prowadzi dietetyk oraz koordynator d.s. żywienia-dietetyk
ul. Sokołowskiego - kontrole prowadzi dietetyk, technolog żywienia, kierownik Działu Żywienia.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Pacjenci leżący/niesamodzielni karmieni są przez opiekuna medycznego lub pielęgniarkę, który kontroluje
ilość spożytego przez pacjenta pokarmu.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak, umowa z zewnętrzną firmą cateringową określa wymóg dietetyka, z odpowiednim wykształceniem i
doświadczeniem.
10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia?
Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
W szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg: „Zasady obowiązujące przy wnoszeniu skargi przez
pacjentów '. Osobą odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłaszania skarg, jest Rzecznik Praw Pacjenta.
11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu zgłoszonych
do szpitala w 2017 i 2018 roku
W latach 2017 2018 nie zgłaszano skarg dot. niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu.
12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
W szpitalu jest opracowana instrukcja: „Zalecenia żywieniowe — rodzaje diet, sposób przygotowania oraz
przekazywanie pacjentom w okresie poszpitalnym ', która dostępna jest dla lekarzy. Ostatnia aktualizacja
instrukcji 05.2019r
13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala).
Do głównych diet stosowanych w SPWSZ należą: dieta podstawowa, dieta bogatoresztkowa, dieta
łatwostrawna, dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, dieta o zmienionej konsystencji, dieta ubogoenergetyczna,
dieta łatwostrawna bogatobiałkowa, dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów i
nasyconych kwasów tłuszczowych, dieta łatwostrawna niskobiałkowa. Ponadto stosowane są inne diety
zlecone przez lekarza (m.in. bezglutenowa, bezmleczna, w alergiach pokarmowych, w celu wykrycia raka
nadnerczy, wegetariańska, wysokoenergetyczna itp.). Klasyfikacja diet w SPWSZ została opracowana w
oparciu o: „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” pod red. prof. dr hab. n. med. Mirosława
Jarosza, wyd. IŻŻ, 2011, „Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka” — Helena Ciborowska, Anna
Rudnicka, Wyd. PZWL, 2007
Lokalizacje: 71-455 Szczecin, ul. Arkońska 4 70-891 Szczecin, ul. A. Sokołowskiego 11
Centrala: 91 813 90 00 Centrala: 91 442 72 00, 91 442 72 13
Fax. 91 813 90 09 Fax. 91 462 04 94
SAMODZIELNY PUBLICZNY WOJEWÓDZKI SZPITAL ZESPOLONY W SZCZECINIE
71 — 455 Szczecin, ul. Arkońska 4 pm =
6
Strona internetowa: www.spwsz.szczecin.pl - £ ;„
NIP 851-25-37-954 REGON: 000290274 ZBiE L aj
PEKAO S.A. 57 1240 6292 1111 0010 7358 3739 c bez bólu i
14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy
bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Tak, szpital zapewnia na życzenie pacjenta dietę wegetariańską lub wegańską
16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np.
wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak, szpital zapewnia doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót pacjentów do zdrowia
Lokalizacje: 71-455 Szczecin, ul. Arkońska 4 70-891 Szczecin, ul. A. Sokołowskiego 11
Centrala: 91 813 90 00 Centrala: 91 442 72 00, 91 442 72 13
Fax. 91 813 90 09 Fax. 91 462 04 94
SPWSZ W Szczecinie: zał. nr 1, wyd. 3 z dnia 09.05.2011r. do PQ— 06 strona 1/stron:2 J
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
71 — 455 Szczecin, ul Arkońska 4
Pysz szczecii
KARTA STANOWISKA PRACY
Nazwa pracodawcy: Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
Nazwa stanowiska pracy: dietetyk z
Nazwa komórki organizacyjnej: Dział Żywienia ;
NR KPX: h
Imię i nazwisko: -
L ZAKRES PODPORZĄDKOWANIA: Bog
Podlega służbowo: Z-cę Dyrektora ds. Ekonomicznych
" (KOMU — stanowisko)
Podporządkowane mu są:
i _(KTO — stanowisko) zł
.| D- ZASTĘPSTWA: a
Zastępuje: koordynatora ds. Żywienia - dietetyk Ę
- (stanowisko)
Jest zastępowany przez: koordymatora ds. Żywienia —Dietetyka
! | (stanowisko)
DL. WYMAGANE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI:
1) kwalifikacje:
> wykształcenie: min. średnie
> staż pracy: min. 5 lat
> kursy:
2) umiejętności:
planowania i organizacji pracy własnej
aktywnego słuchania i analizy wniosków
komunikacji interpersonalnej w zespole interdyscyplinarnym
szybkiego reagowania, przekazywania i przyswaj ania informacji
ne: i
byvyv
> wysoka kultura osobista
, > dokładność i rzetelność
> odporność na stres
|IV. ZAKRES OBOWIĄZKÓW OGÓLNYCH: (dotyczące każdego stanowiska pracy)
1) Realizacja powierzonych zadań zgodnie z planem pracy i budżetem komórki.
2) Zgłaszanie propozycji usprawnień i rozwoju w zakresie realizowanych zadań.
3) Przestrzeganie obowiązujących:
> procesów, procedur i standardów oraz wnioskowanie w sprawie-ich optymalizacji i ewaluacji;
> zapisów kodeksu pracy, regulaminu pracy, przepisów bhp, p/ppoż., ochrony środowiska; *
> zapisów w zakresie realizacji zadań w dziedzinie obronności i bezpieczeństwa szpitala, tajemnicy szpitala
, oraz ochrony danych osobowych; 5
>, zasad użytkowania powierzonego mienia, w tym zabezpieczenie przed zniszczeniem i kradzieżą.
.|4) Prowadzenie dokumentacji związanej z realizowanymi zadaniami, w tym rzetelne i terminowe sporządzanie
sprawozdawczości. "
5) Współpraca z innyrni komórkami organizacyjnymi szpitala na obowiązuj ących zasadach.
6) Dbanie o dobry wizerunek szpitala.
7) Podnoszenie kwalifikacji zawodowych wymaganych na danym stanowisku. :
8) Wykonywanie innych zadań zlecanych przez bezpośredniego przełożonego związanych z działalnością bądź
wynikających z uregulowań SPWSZ w Szczecinie. . '
9) Informowanie przełożonego o stanie realizowanych zadań i zaistniałych problemach.
_0)
SPWSZ'W Szczecinie: zał, nr 1, wyd. 3. z dnia 09.05.2011. do PQ— 06 - strona 2/stron2
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
71 — 455 Szczecin, ul Arkońska 4
KARTA STANOWISKA PRACY
V. SZCZEGÓŁOWE UPRAWNIENIA:
Reguluje:
1. Zakres obowiązków
2. Regulamin pracy
VL ŻADANIA SZCZEGÓŁOWE REALIZOWANE NA STANOWISKU:
ATA
Cel stanowiska: .
1. Krzygotowanie codziennego zapotrzebowania żywieniowego na podstawie, relewów z Oddziałów i Stacji Dializ .
ś
2. Analiza przedstawionych przez Zleceniobiorcę jadłospisów dekadowych i dziennych w celu oceny prawidłowości
. planowanych potraw na poszczególne diety .
3. Frzeprowadzanie systematycznych kontroli kuchenek Oddziałowych pod względem sanitarno-higienicznym oraz
. Bod względem wydawania posiłków zgodnych z gramaturą „przestrzeganiem czasu wydawania posiłków ,
temperatury oraz prawidłowości zaprowiantowanych diet.
Kontrola stanu sanitarno-higienicznego w pomieszczeniach produkcyjnych w zakresie prac dotyczących jakości
zdrowotnej żywności , higieny żywienia oraz zapobiegania chorobom na tle wadliwego żywienia .
Systematyczne kontrole punktów zbiorczych składowania resztek pokonsumpcyjnych .
Sporządzanie dokumentacji rozliczania dekadowego ilości wydawanych posiłków na Oddziały oraz Stacji Dializ
w rozbiciu na śniadania , obiady , kolacje ( kuchnia ogólna i mieszanki). , "
Kontrola pod względem prawidłowości realizowania umowy na żywienie i obsługę kuchenek Oddziałowych .
Qcena zasadności sporządzonych protokołów wykonania niezgodnych z umową wraz z naliczeniem w
przypadku zasadności odpowiednich kar . " *
Każdorazowo interweniowanie w przypadku zgłoszeń przez Oddziały i Stacje Dializ nieprawidłowości
' związanych zżywieniem - w celu sprawdzenia zasadności zgłoszenia .
10. Sporządzanie miesięcznego zestawienia ilości przekazywanych resztek pokonsumpcyjnych w celu prawidłowego
; Tozliczenia faktur. ,
11. Sprawdzanie pod względem merytorycznym faktur związanych z usługą żywienia i obsługą kuchenek
* gddziałowych oraz przekazywaniem resztek pokonsumpcyjnych i innych związanych z usługą żywienia .
12. Rozliczanie faktur z za żywienie pacjentów z podziałem kosztów'na poszczególne Oddziały .
13. Przygotowanie szczegółowego opisu zamówienia na usługi żywieniowe oraz odbioru resztek pokonsumpcyjnych
- do postępowań przetargowych wraz ze sporządzaniem wniosków i wyliczeń wartości zamówień .
14. (Udział w komisjach przetargowych związanych z żywieniem oraz przekazywaniem resztek pokonsumpcyjnych .
15. Udział w pracach Zespołu ds. Żywienia .
16. Współuczestniczenie w procesie adaptacji nowo zatrudnionych pracowników .
A
a ue
(0.2 - oSA
VU. ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI
1. Prawidłowe wykonywanie w/wym. szczegółowych zadań.
2. Zapewnienie ciągłości wykonywanych usług przez firmy na rzecz SPWSZ.
3. Kontrola firm z zakresu wykonywania usług na rzecz Szpitala.
Yui: KRYTERIA OCENY zgodne z procedurą Systemu Oceny Pracownika:
Zgodnie z procedurą Systemu Oceny Pracownika
Niniejsza Karta stanowiska pracy jest integralną częścią umowy o pracę .
Karię stanowiska pracy przyjmuję Kartę stano Qiska pracy Kartę stanowiska pracy
do wiadomości i stosowania: * sporz, | ił: 5 -z,zatwiekdZił:;
A | OZ ze l jęzrii *
wio puk (A - f0B Gg pyg
(data i podpis pracownika) (data i podpis a GA PORA
, LSPWSZ w Szczecinie: zał. nr 1, wyd. 4 z dnia 12.01.2018r. do PQ— 06 strona 1/stron 2
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
71 — 455 Szczecin, ul Arkońska 4
BPYSZ SZCZEC
KARTA STANOWISKA PRACY
Nazwa pracodawcy: Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
Nazwa stanowiska pracy: dietetyk
Nazwa komórki Dział Żywienia - Zdunowo
organizacyjnej:
Imię i nazwisko: !
b ZAKRES PODPORZĄDKOWANIA:
Podlega służbowo:
Kierownikowi Działu Żywienia - Zdunowo
Podporządkowane mu są: NIE DOTYCZY
IE ZASTĘPSTWA:
Zastępuje: starszego referenta
Jest zastępowany przez: technologa żywienia
m. WYMAGANE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI:
1) kwalifikacje:
> wykształcenie: wyższe
> staż pracy: - -—--
2) umiejętności:
> planowania i organizacji pracy własnej
> aktywnego słuchania i analizy wniosków
> umiejętności nawiązywania kontaktów, pracy w zespole
> szybkiego reagowania, przekazywania i przyswajania informacji
3) inne:
> wysoka kultura osobista
> dokładność i rzetelność
> odporność na stres
I. OBOWIĄZKI OGÓLNE: (dotyczące każdego stanowiska pracy)
1) Realizacja powierzonych zadań zgodnie z planem pracy i budżetem komórki.
2) Zgłaszanie propozycji usprawnień i rozwoju w zakresie realizowanych zadań.
3) Przestrzeganie obowiązujących:
> procesów, procedur i standardów oraz wnioskowanie w sprawie ich optymalizacji i ewaluacji;
> zapisów kodeksu pracy, regulaminu pracy, przepisów bhp, p/ppoż., ochrony środowiska;
> zapisów w zakresie realizacji zadań w dziedzinie obronności i bezpieczeństwa szpitala, tajemnicy
szpitala oraz ochrony danych osobowych;
> zasad użytkowania powierzonego mienia, w tym zabezpieczenie przed zniszczeniem i kradzieżą.
4) Prowadzenie dokumentacji związanej z realizowanymi zadaniami, w tym rzetelne iterminowe
sporządzanie sprawozdawczości.
5) Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi szpitala na obowiązujących zasadach.
6) Dbanie o dobry wizerunek szpitala.
1) Podnoszenie kwalifikacji zawodowych.
8) Wykonywanie innych zadań zlecanych przez bezpośredniego przełożonego związanych z działalnością
BHP bądź wynikających z uregulowań SPWSZ w Szczecinie.
SPWSZ w Szczecinie: zał. nr l, wyd. 4 z dnia 12.01.2018r. do PQ — 06 strona 2/stron 2
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
71 — 455 Szczecin, ul Arkońska 4
SPYSZ SZCZECIA
KARTA STANOWISKA PRACY
V. SZCZEGÓŁOWE UPRAWNIENIA: —
VI. ZADANIA SZCZEGÓŁOWE REALIZOWANE NA STANOWISKU:
Cel stanowiska:
1. Planowanie jadłospisów dekadowych i ustalenie gramówek , tj. ilości produktów potrzebnych do
wykonania każdej zaplanowanej potrawy.
2. Przygotowanie codziennego zapotrzebowania Żywieniowego na podstawie relewów z Oddziałów zgodnie
klasyfikacją diet.
3. Sporządzanie dokumentacji rozliczania dekadowego ilości wydawanych posiłków na oddziały w rozbiciu na
śniadania, obiady, kolacje.
4. Codzienne sporządzanie zestawień diet i przygotowywanie danych dla magazynu i kuchni dotyczących
ogólnej ilości diet przewidzianych do wykonania codziennego sporządzania jadłospisu bieżącego z
gramówką.
5. Organizowanie produkcji potraw zgodnie z zasadami dietetyki. " —
6. Kontrola gotowych potraw w kuchni przed ich wydaniem na oddziały.
7. Czuwanie nad sporządzeniem diet specjalnych i dopilnowanie, aby ich waga, objętość i jakość były zgodne
ze zleceniem lekarskim.
8. Systematyczne dokształcanie bieżące i okresowe personelu zatrudnionego w dziale żywienia oraz personelu
wydającego posiłki na oddziałach.
9. Każdorazowo interweniowanie w przypadku zgłoszeń przez oddziały nieprawidłowości związanych z
żywieniem- w celu sprawdzenia zasadności zgłoszenia,
10. Udział w pracach komisji przetargowej dotyczącej zakupu artykułów żywnościowych.
11. Systematyczne pogłębianie wiedzy o żywieniu ludzi zdrowych i chorych oraz ciągłe śledzenia postępów
wiedzy dietetycznej.
12. Stałe podnoszenie standardów higienicznych w zakresie żywienia poprzez utrzymanie HACCP.
13. Współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi.
14. Współuczestniczenie w adaptacji zawodowej nowo przyjętych pracowników.
VII. ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI:
- właściwy dobór pożywienia chorych według zaleceń lekarza mł
-odpowiednie przygotowanie i zaopatrzenie chorych w pożywienie według zsiłeszejj lekarza.
VII. KRYTERIA OCENY zgodne z procedurą Systemu Oceny Pracownika:
Niniejsza Karta stanowiska pracy jest integralną częścią umowy o pracę .
Kartę stanowiska pracy przyjmuję z ak pracy
do wiadomości i stosowania: K z EŚRcępt Mie IE
GBA cywiepia
Kżzę stanowiska pracy
polnego
" ry 1 5 5: = SĘ |
SOK ó Nosa dora mgkRóakr ABBA; LU ok waw Dę 6 15 z
(e data i podpis pracownika) (data i podpis bezpośredniego przelożoięcj 0" d (data i podpis (bkacadawóy |
1) © Wzory kart stanowisk pracy, (beż „danych RCP) tworzą zbiór kart stanowisk pracy dla dan
* są w Sekcji Organizacyjno] zBrawncj. 3
2).. Kierownik Działu Kidri Błac: ,
órki organizacyjnej i przechowywane
a) Przekazujje Kaitę kai piaty zówożateudkjokemu .pracównikowi celem żapoznariia si
b). Pojednym egzempiaiżu. przekazuje: pracownikowi i! 'bezpośredniemu. przełożońenu, IEEE
©) Trzeci. REMIEZ SZ: stanowiska, ae AAA do e osobowy płacownika : OE
egzemplarze):
65D-
| SPWSZ W Szczecinie: zał. nr 1, wyd. 3 z dnia 09.05.201 ir. do PQ— 06 strona 1/stron'2
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
11 — 455 Szczecin, ul Arkońska 4 '
| "Fhrszszczecih
; KARTA STANOWISKA PRACY
Nazwa pracodawcy: Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
Nazwa stanowiska pracy: Starszy koordynator ds. żywienia
Nazwa komórki organizacyjnej: Dział Żywienia
z - " | NRKEX:
Imię i nazwisko: |
» wk z ji z |
L ZAKRES PODPORZĄDKOWANIA: . ,
Podlega służbowo: * Z-cę Dyrektora ds. Ekonomicznych
(KOMU — stanowisko)
; Podporządkowane mu są: |
* (KTO — stanowisko)
„IL ZASTĘPSTWA:
Zastępuje: * dietetyka
; (stanowisko)
Jest zastępowany przez: dietetyka
k (stanowisko)
IU. WYMAGANE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI:
1) kwalifikacje:
; > wykształcenie: min. średnie
> staż pracy: min. 5 lat
> kursy: "
2) umiejetności:
> planowania i organizacji pracy własnej
> aktywnego słuchania i analizy wniosków
> komunikacji interpersonalnej w zespole interdyscyplinarnym
> szybkiego reagowania, przekazywania i przyswajania informacji
inne:
11)
GEN: ga wad
" > wysoka kultura osobista ;
> dokładność i rzetelność | at
> odporność na stres » ;
IV. ZAKRES OBOWIĄZKÓW OGÓLNYCH: (dotyczące każdego stanowiska pracy)
1) Realizacja powierzonych zadań zgodnie z planem pracy i budżetem komórki.
2) Zgłaszanie propozycji usprawnień i rozwoju w zakresie realizowanych zadań.
3) Przestrzeganie obowiązujących:
> procesów, procedur i standardów oraz wnioskówanie w sprawie ich optymalizacji i ewaluacji;
> zapisów kodeksu pracy, regulaminu pracy, przepisów bhp, p/ppoż., ochrony środowiska;
> zapisów w zakresie realizacji zadań w dziedzinie obronności i bezpieczeństwa szpitala, tajemnicy szpitala
oraz ochrony danych osobowych; "
| > zasad użytkowania powierzonego mienia, 'w tym zabezpieczenie przed zniszczeniem i kradzieżą.
4) Prowadzenie dokumentacji związanej z realizowanymi zadaniami, w tym rzetelne i terminowe sporządzanie
* sprawozdawczości.
5) Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi szpitala na obowiązujących zasadach.
6) Dbanie o dobry wizerunek szpitala. "
7) Podnoszenie kwalifikacji zawodowych wymaganych na danym stanowisku.
8) Wykonywanie innych zadań zlecanych przez bezpośredniego przełożonego związanych z działalnością bądź
]
, wynikających z uregulowań SPWSZ w Szczecinie. ,
9) Informowanie przełożonego o stanie realizowanych zadań i zaistniałych problemach.
_P
SPWSŻ*W Szczecinie: zał. nr 1, wyd. 3. z dnia 09.05.2011. do PQ— 06 d strona 2/stron 2
.. SPYSZSZCZECIŃ
Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
71 — 455 Szczecin, ul Arkońska 4
KARTA STANOWISKA PRACY
=
Reguluje:
1. Zakres obowiązków
2. Regulamin pracy
SZCZEGÓŁOWE UPRAWNIENIA:
a
I
3.
A
p pe
- 013 1903 AT
YI. ZADANIA SZCZEGÓŁOWE REALIZOWANE NA STANOWISKU:
Cel stanowiska:
2..
10.
11.
12.
13:
14.
15.
16.
Erzygotowanie codziennego zapotrzebowania żywieniowego na podstawie relewów z Oddziałów i Stacji Dializ .
Analiza przedstawionych przez Zleceniobiorcę jadłospisów dekadowych i dziennych w celu oceny prawidłowości
Blanowanych potraw na poszczególne diety .
Przeprowadzanie systematycznych kontroli kuchenek Oddziałowych pod względem sanitarno-higienicznym oraz
god względem wydawania posiłków zgodnych z gramaturą „przestrzeganiem czasu wydawania posiłków ,
temperatury oraz prawidłowości zaprowiantowanych diet .
Kontrola stanu sanitarno-higienicznego w pomieszczeniach produkcyjnych w zakresie prac dotyczących jakości
Zdrowotnej żywności , higieny żywienia oraz zapobiegania chorobom na tle wadliwego żywienia .
Systematyczne kontrole punktów zbiorczych składowania resztek pokonsumpcyjnych .
Sporządzanie dokumentacji rozliczania dekadowego ilości wydawanych posiłków na Oddziały oraz Stacji Dializ
sy rozbiciu na śniadania , obiady , kolacje ( kuchnia ogólna i mieszanki ) . ,
Kontrola pod względem prawidłowości realizowania umowy na żywienie i obsługę kuchenek Oddziałowych .
Ocena zasadności sporządzonych protokołów wykonania niezgodnych z umową wraz z naliczeniem w
przypadku zasadności odpowiednich kar.
Każdorazowo interweniowanie w przypadku zgłoszeń przez Oddziały i Stacje Dializ nieprawidłowości
związanych z żywieniem - w celu sprawdzenia zasadności zgłoszenia .
Sporządzanie miesięcznego zestawienia ilości przekazywanych resztek pokonsumpcyjnych w celu prawidłowego
rozliczenia faktur .
Sprawdzanie pod względem merytorycznym faktur związanych z usługą żywienia i obsługą kuchenek
"oddziałowych oraz przekazywaniem resztek pokonsumpcyjnych i innych związanych z usługą żywienia .
Rozliczanie faktur z za żywienie pacjentów z podziałem kosztów na poszczególne Oddziały .
Przygotowanie szczegółowego opisu zamówienia na usługi żywieniowe oraz odbioru resztek pokonsumpcyj nych
"Bo postępowań przetargowych wraz ze sporządzaniem wniosków i wyliczeń wartości zamówień .
Udział w komisjach przetargowych związanych z żywieniem oraz przekazywaniem resztek pokonsumpcyjnych -
"Udział w pracach Zespołu ds. Żywienia .
vWspółuczestniczenie w procesie adaptacji nowo zatrudnionych pracowników .
--. WR HH
VIL:ZAKRES ODP OWIEDZIALNOŚCI
i
Prawidłowe wykonywanie w/wym. szczegółowych zadań.
„Zapewnienie ciągłości wykonywanych usług przez firmy na rzecz SPWSZ.
Kontrola firm z zakresu wykonywania usług na rzecz Szpitala.
A m. KRYTERIA OCENY zgodne z procedurą Systemu Oceny Pracownika:
Zgodnie z procedurą Systemu Oceny Pracownika
Niniejsza Karta stanowiska pracy jest integralną częścią umowy o pracę .
Karię stanowiska pracy pfj jmóję Kartę stanowiśka pracy . „Kartę tanowik I
„do wiadomości i stósówania: 'sporządźjł: - w sArezą ż ea
: IT | 1
wee lk Ally.
fa zi podpis prasowa) (data i podpis nomaż (data fi podpis pracydycy)
i | . z ! ż <G8