'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Odp: Wniosek oinformację publiczną przez INSTYTUT MEDYCYNY PRACY IMIENIA PROF. DRA MED. JERZEGO NOFERA W ŁODZI

    Szanowni Państwo,

    w odpowiedzi na złożony wniosek o udostępnienie informacji publicznej w
    załączeniu przesyłamy materiały, w których znajdują się odpowiedzi na
    postawione pytania.

    z poważaniem

    Teresa Borowiecka
    Kierownik Sekretariatu IMP


    Sekretariat DyrekcjiInstytut Medycyny Pracy
    im. prof. dra med. Jerzego Nofera ul. św. Teresy od Dzieciątka Jezus
    891-348 Łódźtel. 42 6314502, -504fax. 42 6568331e-mail:
    impx@imp.lodz.plwww.imp.lodz.pl>>>
    <sprawa-16864@fedrowanie.siecobywatelska.pl> 2019-10-15 23:06 >>>

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
    Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
    publicznych:
    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
    obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?
    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
    na adres: sprawa-16864@fedrowanie.siecobywatelska.pl
    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z
    zasadami reprezentacji--

    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    KLAUZULA POUFNOŚCI (CONFIDENTIAL CLAUSE)
    Ta wiadomość pocztowa i wszelkie załączone do niej pliki są poufne i
    podlegają ochronie prawnej. Jeśli nie jesteś jej prawidłowym adresatem,
    jakiekolwiek jej ujawnienie, reprodukcja, dystrybucja lub inne
    rozpowszechnienie, są ściśle zabronione. Jeśli otrzymał Pan/i niniejszy
    przekaz wskutek błędu, proszę o niezwłocznie powiadomienie nadawcy i
    usunięcie otrzymanych informacji.
    This message is confidential and may also be legally privileged. If you
    are not the intended recipient, please notify the sender by return email
    and then delete this message from your system. You should not copy or
    forward this message or disclose its contents to any person.

    Załączniki