- Żywienie w szpitalach
- Żywienie w szpitalach #482
Żywienie w szpitalach #482
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
Wniosek o informację publiczną przez KRAKOWSKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. ŚW. JANA PAWŁA II
Witam i pozdrawiam
Pozdrawiam
Dorota Zdebska
Kierownik Sekcji Kontroli Żywienia
Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawła II
31-202 Kraków, ul. Prądnicka 80
kom. 514 602 922
tel. 12 614 22 13
e-mail: {{ email }}
Niniejsza wiadomość może zawierać informacje prawnie chronione. Wiadomość
skierowana jest wyłacznie do adresata/adresatów i stanowi własność nadawcy.
Rozpowszechnianie, kopiowanie, ujawnianie lub przekazywanie osobom trzecim w
jakiejkolwiek formie informacji zawartych w niniejszej wiadomości w całości
lub części bez zgody nadawcy jest zakazane i może stanowić naruszenie prawa.
Odbiorca, który otrzymał tę wiadomość przypadkowo, proszony jest o jej
nierozpowszechnianie, poinformowanie nadawcy, a następnie usunięcie
wiadomości.Załączniki
- Informacja_publiczna-_żywienie_i_edukacja_pacjentów.docx
- 20191028_131502.pdf
- 20191028_142622.pdf
- 20191028_145239.pdf
Kraków, dnia 28.10.2019r.
Dot. wniosku o informację publiczną
W Krakowskim Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II zatrudniono dietetyków:
Sekcja Kontroli Żywienia składa się z dwóch osób:
- Kierownik Sekcji Kontroli Żywienia- dietetyk, mgr ekonomii- 1 etat
- Dietetyk – dietetyczka na 9/10 etatu, 1/10 w Oddziale Rehabilitacji Kardiologicznej
Komórka organizacyjna funkcjonuje w Pionie Naczelnej Pielęgniarki
Dietetyczki zatrudnione w Oddziale Rehabilitacji Kardiologicznej – 2 osoby w sumie 9/10 etatu
Zakres obowiązków w załączeniu
W Szpitalu jest hospitalizowanych średnio 460 pacjentów dziennie.
Dietetyczki zatrudnione w Oddziale Rehabilitacji Kardiologicznej zajmują się edukacją:
- 40 pacjentów oddziału
- Pacjentów ZUS
- Pacjentów KOS
Dietetyczki Sekcji Kontroli Żywienia zajmują się edukacją pacjentów z pozostałych oddziałów ( 17 oddziałów), konsultacja dietetyczna odbywa się na zlecenie personelu medycznego (lekarz, pielęgniarka)
Każdy pacjent hospitalizowany w Szpitalu ma ustaloną przez lekarza prowadzącego dietę, odnotowaną w historii choroby. W trakcie pobytu w Szpitalu pacjent otrzymuje wszelkie niezbędne informacje dotyczące zalecanego żywienia. Poradnictwa w zakresie zalecanej diety udzielają w szpitalu lekarze lub pielęgniarki. Lekarz lub pielęgniarka mogą zwrócić się do dietetyka o konsultację w zakresie udzielenia indywidualnej porady pacjentowi. Porad w Szpitalu udzielają dietetyczki zatrudnione w Sekcji Kontroli Żywienia i w Oddziale Rehabilitacji Kardiologicznej.
Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta w Szpitalu wynosi 21,19 zł brutto.
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W podpisanej umowie nie ma konkretnego zapisu dotyczącego minimalnej kwoty przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków. Szacuje się jednak, iż minimalna wartość składników użytych do przygotowania posiłków to ok. 40% dziennej stawki żywieniowej przypadającej na pacjenta.
Szpital w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia określił wartość energetyczną i odżywczą dla każdej z występujących w Szpitalu diet, określił procentowo, zawartość energii, która ma przypadać na poszczególne posiłki (w załączeniu).
W Szpitalu odbywają się kontrole jakości posiłków podawanych pacjentom. Za te czynności jest odpowiedzialna Sekcja Kontroli Żywienia, codziennie (w dni robocze) w ramach diety podstawowej i łatwostrawnej otrzymywane są posiłki: śniadanie, obiad i kolacja, które są oceniane pod względem smaku, zapachu i wagi. Dodatkowo w oddziałach sprawowany jest nadzór nad wydawanymi posiłkami (wszystkie dni w tygodniu), wszelkie uwagi są kierowane do Sekcji Kontroli Żywienia, która uwagi przekazuje do firmy cateringowej.
Zasadniczo u pacjentów, u których prowadzony jest bilans płynów (dotyczy to wszystkich oddziałów z wyjątkiem z wyjątkiem intensywnej terapii) kontroluje się ilość spożywanego pokarmu. Wszyscy pacjenci IT mają taką kontrolę, co odnotowane jest w Indywidualnej Karcie Obserwacji. Powyższy bilans prowadzą pielęgniarki.
W umowie z zewnętrzną firmą cateringową postawiono wymóg zatrudnienia co najmniej 1 osoby posiadającej wykształcenie wyższe w kierunku dietetyk.
W szpitalu obowiązuje procedura monitorowania skarg i wniosków. Jest wyznaczona osoba odpowiedzialna za kontakt w sprawie zgłoszenia skarg i wniosków dotyczących jakości i usługi żywienia bądź podejrzenia zatrucia - jest to Kierownik Sekcji Kontroli Żywienia.
Liczba skarg dotycząca niewłaściwego żywienia w roku 2017 wyniosła 12, liczba pochwał 1, liczba skarg dotycząca niewłaściwego żywienia w roku 2018 wyniosła 5, liczba pochwał 0. Obowiązują umowy trzyletnie: od 1 stycznia 2015r. do 31 grudnia 2017r., od 1 stycznia 2018r. do 31 grudnia 2020r.
W 2015 r. opracowano, a w 2019 r. zaktualizowano Procedurę leczenia żywieniowego w Szpitalu, w której określono zasady prawidłowego żywienia chorych w Szpitalu. Za zapoznanie się z w w. procedurą jest obowiązany m. innymi każdy lekarz.
Rodzaje diet w Szpitalu określa załącznik nr 3a – Klasyfikacja diet doustnych stosowanych w Krakowskim Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II.
Diety zostały opracowane na podstawie publikacji naukowych i wewnętrznych regulacji Szpitala.
Firma cateringowa została zobligowana na mocy podpisanej umowy do zapewnienia każdej diety zleconej pacjentowi przez lekarza m.in. bezmlecznej czy bezglutenowej.
Na życzenie pacjenta Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.
Szpital zapewnia pacjentom doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia.A Gucza
ZAKRES CZYNNOŚCI, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
PRACOWNIKA
Imię i nazwisko:
Stanowisko:
Bezpośredni przełożony:
St. Dietetyczka
Kierownik Sekcji Kontroli Żywienia
Do zakresu zadań, uprawnień i odpowiedzialności starszej dietetyczki należy:
I. w zakresie ogólnym:
1 poeci. oBOMYMm:
»h
6.
7
najbardziej efektywny,
dążenie do uzyskania w pracy,
odpowiedniej inicjatywy,
5
- przestrzeganie ustalonego w Szpitalu czasu pracy i wykorzystanie go w sposób jak
jak najlepszych wyników i przejawiania w tym celu
przestrzeganie regulaminu pracy i ustalonego w Szpitalu porządku,
przestrzeganie przepisów i
II. w zakresie szczegółowym:
l. nanoszenie na karty zmian di
zgłaszanie (telefonic
zasad bezpieczeństwa
et na dany dzień zgodnie
znie i e-mailowo) do firmy cateringowej,
z zamówieniami oddziałów oraz
2. ustalanie w porozumieniu z lekarzem rodzaju diety indywidualnej dla pacjentów objętych
szczególną restrykcją żywieniową,
3. pobieranie zaliczki z Kasy Szpitala na zakupy gotówkowe i terminowe jej rozliczanie,
4. odpowiadanie za powierzoną gotówkę,
5. dokonywanie bieżących zakupów,
6. sporządzanie rozliczeń rachunków gotówkowych i przek
„ edukacja pacjentów na zle
8. zastępuje Kierownika Sekcji Kontroli
t
III. w zakresie uprawnień:
1. żądanie od bezpośrednie
czynności służbowych,
cenie oddziałów,
azywanie ich do księgowości,
Żywienia podczas jego nieobecności.
go przełożonego szczegółowych instrukcji w sprawie wykonywania
2. składanie wyjaśnień i uwag w sprawach, za które ponosi odpowiedzialność służbową,
3. współpracuje z wszystkimi oddziałami w Szpitalu.
IV. w zakresie od owiedzialności:
Starsza dietetyczka ponosi odpowiedzialność za:
la
2
3.
terminowe i rzetelne wykonywanie czynności, zadań i
przestrzeganie obowiązujących w Szpitalu ins
prawnych, a w szczególności regulaminu pracy
tajemnicy służbowej,
odpowiedzialność materialna za
powierzonego lub użytkowanego
poleceń służbowych,
trukcji, regulaminów, zasad i przepisów
, bezpieczeństwa i higieny pracy, p.poż.,
prawidłowe zabezpieczenie przed zniszczeniem lub kradzieżą
mienia Szpitala oraz szkod
y wyrządzone Szpitalowi.
ZAKRES CZYNNOŚCI, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI PRACOWNIKA
Imię i Nazwisko:
Stanowisko: "ŁETE TOCK
Bezpośredni przełożony:
ll.
Do zakresu zadań, uprawnień i odpowiedzialności DIETETYKA należy:
Zakres ogólny:
Przestrzeganie ustalonego w Szpitalu czasu pracy i wykonywanie go w sposób jak najbardziej
efektywny,
Dążenie do uzyskania w pracy jak najlepszych wyników i przejawiania w tym celu
odpowiedniej inicjatywy,
Przestrzeganie regulaminu pracy i ustalonego w Szpitalu porządku,
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów
przeciwpożarowych oraz wewnętrznych regulaminów, instrukcji i zarządzeń,
Dbanie o dobro Szpitala, chronienie mienia i używanie go zgodnie z przeznaczeniem,
Przestrzeganie tajemnicy służbowej,
Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
Zakres szczegółowy:
Analiza i dokonanie syntezy problemu żywieniowego,
Identyfikacja i zapis podstawowych danych medycznych i biochemicznych niezbędnych do
zaplanowania postępowania żywieniowego,
Wykorzystanie umiejętności do rozwiązywania problemu i podjęcia decyzji o leczeniu
żywieniowym,
Prowadzenie dokumentacji podejmowanych czynności zawodowych,
Przestrzeganie prawnych i etycznych zasad podczas zbierania i wykorzystania informacji,
Nawiązywanie kontaktów interpersonalnych , w tym ustnego i pisemnego porozumiewania
się z profesjonalistami podczas pracy w interdyscyplinarnych zespołach,
Postępowanie zgodnie z kodeksem zawodowym i etyką,
Stosowanie procedur w celu zapewnienia wysokiej jakości wykonywania zawodu dietetyk.
Zakres relacji z klientem/ pacjentem :
Tworzenie i podtrzymywanie relacji z klientem jako podstawa praktyki,
. Stosowanie podejścia skoncentrowanego na kliencie z uwzględnieniem różnic i ich wpływu
na żywieniowe nawyki i stył życia,
Budowa partnerstwa i oferowanie konsultacji oraz rad dotyczących sposobu żywienia i stylu
życia,
identyfikowanie i radzenie sobie z dylematami etycznymi powstającymi w trakcie relacji
zawodowych.
Zakres odpowiedzialności:
Ponoszenie odpowiedzialności za terminowe i rzetelne wykonywanie czynności, zadań i
poleceń służbowych,
Ponoszenie odpowiedzialności materialnej za prawidłowe zabezpieczenie przed zniszczeniem
lub kradzieżą powierzonego lub użytkowanego mienia Szpitala oraz szkody wyrządzone
Szpitalowi .
Zakres odpowiedzialności zawodowej i autonomii:
Praktykowanie zgodnie z narodowymi i międzynarodowymi regulacjami i kodeksami etyki
obowiązującym i dietetyków,
Skuteczne i efektywne planowanie, wykonywanie i rejestrowanie wykonywanej pracy
zgodnie z ustalonymi procedurami w ramach wykonywanej usługi,
Praca ze świadomością własnej wiedzy i umiejętności oraz wynikających z tego ograniczeń
oraz odpowiednie kierowanie do lub przyjmowanie klientów od specjalistów,
Aktywność w zdobywaniu wiedzy i zaangażowanie w proces ustawicznego kształcenia się
oraz rozwój zawodowy.
Pracownik jest zastępowany i sam zastępuje innego pracownika na stanowisku dietetyk.
Data: %.08
Podnis przełożonego:
Data:
Podpis pracownika:
ZAKRES CZYNNOŚCI, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI PRACOWNIKA
Imię i nazwisko:........». e EEE PEEK ZAŚ CĘ ECO
s « dj x A
Stanowisko:.......:.0..2.. 4/5 FE,
"fo
aaa b audio GD za PRP000 04% isa aękWR KW Wa zwi kówk
Bezpośredni przełożony:.... .. ="
7
Do zakresu zadań, uprawnień i odpowiedzialności DIETETYKA należy:
R CEZEEEM +|betsaisa
l. Zakres ogólny:
l. przestrzeganie ustalonego w Szpitalu czasu pracy i wykorzystanie go w sposób jak
najbardziej efektywny.
2. dążenie do uzyskania w pracy jak najlepszych wyników i przejawiania w tym celu
odpowiedniej inicjatywy.
3. przestrzeganie regulaminu pracy i ustalonego w Szpitalu porządku,
4. przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów
przeciwpożarowych oraz wewnętrznych regulaminów, instrukcji i zarządzeń,
.
dbanie o dobro Szpitala, chronienie mienia i używanie go zgodnie z przeznaczeniem,
6. przestrzeganie tajemnicy służbowej,
7. przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
il. Zakres szczegółowy:
|. analiza i dokonanie syntezy problemu żywieniowego,
2. identyfikacja i zapis podstawowych danych medycznych i biochemicznych
niezbędnych do zaplanowania postępowania żywieniowego,
3. wykorzystanie umiejętności do rozwiązania problemu i podjęcia decyzji o leczeniu
żywieniowym.
4. prowadzenie dokumentacji podejmowanych czynności zawodowych,
5. przestrzeganie prawnych i etycznych zasad podczas zbierania i wykorzystania
informacji,
6. nawiązywanie kontaktów interpersonalnych, w tym ustnego i pisemnego
porozumiewania się z profesjonalistami podczas pracy w interdyscyplinarnych
zespołach,
7. postępowanie zgodnie z kodeksem zawodowym i etyką,
8. stosowanie procedur w celu zapewnienia wysokiej jakości wykonywania zawodu
dietetyk
Iv. Zakres relacji z klientem/pacjentem:
I. tworzenie i podtrzymywanie relacji z klientem jako podstawa praktyki,
stosowanie podejścia skoncentrowanego na kliencie z uwzględnieniem różnice i ich
wpływu na żywieniowe nawyki i styl życia,
budowa partnerstwa i oferowanie konsultacji oraz rad dotyczących sposobu żywienia i
stylu życia,
4. identyfikowanie i radzenie sobie z dylematami etycznymi powstającymi w trakcie
relacji zawodowych.
o
13
v.
Zakres odpowiedzialności:
l. ponoszenie odpowiedzialności za terminowe i rzetelne wykonywanie czynności, zadań
i poleceń służbowych,
2. ponoszenie odpowiedzialności materialnej za prawidłowe zabezpieczenie przed
zniszczeniem lub kradzieżą powierzonego lub użytkowanego mienia Szpitala oraz
szkody wyrządzone Szpitalowi.
VI. Zakres odpowiedzialności zawodowej i autonomii :
|. praktykowanie zgodnie z narodowymi i międzynarodowymi regulacjami i kodeksami
etyki obowiązującymi dietetyków,
2. skuteczne i efektywne planowanie, wykonywanie i rejestrowanie wykonywanej pracy
zgodnie z ustalonymi procedurami w ramach wykonywanej usługi,
3. praca ze świadomością własnej wiedzy i umiejętności oraz wynikających z tego
ograniczeń oraz odpowiednie kierowanie do lub przyjmowanie klientów od
specjalistów,
4. aktywność w zdobywaniu wiedzy i zaangażowanie w proces ustawicznego kształcenia
się oraz rozwój zawodowy.
Data:
Podpis przełożonego:
Data:
Podpis pracownika:ZAKRES CZYNNOŚCI, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚCI
KIEROWNIKA KOMÓRKI O CHARAKTERZE NIEMEDYCZNYM
Imię i nazwisko:
Stanowisko: Kierownik Sekcji Kontroli Żywienia
Bezpośredni przełożony:
Do zadań i obowiązków Kierownika Sekcji Kontroli Żywienia należy:
I. W zakresie ogólnym:
1.Planowanie i koordynowanie wykonania zadań zleconych podległej komórce organizacyjnej.
2. Zapoznawanie podległych pracowników z zakresem ich zadań i obowiązków, uprawnieniami i
odpowiedzialnością oraz obowiązującymi regulaminami, instrukcjami, zarządzeniami i
poleceniami służbowymi.
3. Organizowanie, motywowanie i koordynowanie pracy podległych pracowników w sposób
zapewniający pełne wykorzystanie czasu pracy i realizację zadań, do których komórka
została powołana.
4. Zapewnienie przestrzegania przez podległych pracowników porządku i dyscypliny pracy oraz
zasad i przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, p.poż. i tajemnicy służbowej.
5. Nadzór nad prawidłowym zabezpieczeniem mienia podległej komórki.
6. Ułatwianie podległym pracownikom podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz stosowanie
obiektywnych kryteriów oceny podległych pracowników.
7. Przestrzeganie zasad współżycia społecznego.
8. Nadzorowanie wszystkich zadań i czynności wykonywanych przez podległych pracowników.
II. W zakresie szczegółowym:
1. Planowanie i koordynacja żywienia chorych w oparciu o zasady dietetyki i higieny żywienia
oraz w oparciu o założenia przedstawione w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia i
podpisaną z Wykonawcą umowę.
2. Sporządzanie dziennych stanów chorych na podstawie zamówień diet z poszczególnych
oddziałów. Weryfikacja w ramach „ruchu chorych”,
3. Porównanie ilości żywionych z faktyczną ilością pacjentów we współpracy z pracownikiem
Działu Dokumentacji Medycznej.
4. Przesłanie do Wykonawcy faksem/e-mailem wykazów z pkt. 2.
5. Sporządzanie miesięcznych zestawów ilości wydanych przez Wykonawcę posiłków w
podziale na poszczególne ośrodki powstawania kosztów.
6. Prowadzenie sprawozdawczości z działalności w ramach wykonywania przez firmę usługi.
7. Opisywanie faktur pod względem merytorycznym.
8. Prowadzenie korespondencji związanej z żywieniem (zgłaszanie uwag i wniosków do
Wykonawcy).
9. Sporządzanie comiesięcznych raportów z realizacji zawartych umów.
10. Prowadzenie dokumentacji przetargowej dotyczącej usługi żywienia oraz dostaw wody
mineralnej.
11. Sporządzanie miesięcznych rozliczeń w zakresie dystrybucji butli z wodą na poszczególne
ośrodki powstawania kosztów.
12. Prowadzenie i nadzór nad realizacją procedury żywienia zgodnie z założeniami ISO
9001:2008 w Szpitalu.
13. Opracowywanie dokumentacji i nadzór nad realizacją systemu HACCP.
14. Opracowywanie dokumentacji i jej bieżąca aktualizacja w zakresie wymogów związanych z
akredytacją.
15. Kontrola żywności własnej pacjentów, przechowywanej w lodówkach w oddziałach
szpitalnych.
16. Ocena jadłospisów dekadowych przedstawionych przez Wykonawcę usługi żywienia.
17. Przeprowadzanie kontroli środków transportu Wykonawcy służących do przewożenia
posiłków i prowadzenia zapisów z ramach obowiązującego systemu HACCP.
18. Przeprowadzanie kontroli w obiektach kuchni Wykonawcy.
19. Nadzór nad pracą podległych pracowników ( m. in. dietetyczki).
Uprawnienia:
Kierownik komórki jest uprawniony do:
1. Kontroli dokumentacji sporządzanej w podległej komórce.
2. Wnioskowania do Dyrektora Szpitala w sprawie zmian organizacyjnych w strukturze
kierowanej komórki.
3. Wnioskowania w sprawach dotyczących podległych pracowników, zmian w zakresie obsad
stanowisk i liczby etatów oraz korekt funduszu płac.
4. Kształtowania zakresów czynności i przydzielania zadań podległym pracownikom.
5. Żądania od innych komórek organizacyjnych i stanowisk udzielenia niezbędnych informacji i
wyjaśnień w sprawach dotyczących zadań wykonywanych przez kierowaną komórkę.
6. Egzekwowania od podległych pracowników terminowego i rzetelnego wykonania
przydzielonych zadań i czynności.
7. Delegowania na podległych pracowników części przyznanych własnych uprawnień.
Odpowiedzialność:
Kierownik komórki ponosi odpowiedzialność za:
1. Naruszenie dyscypliny pracy oraz dyscypliny finansowej w realizacji przydzielonego dla
komórki budżetu przez :
1.1.Zaniechanie kontroli i nadzoru nad prowadzoną przez podległą komórkę działalnością
i realizacją wydatków.
1.2.Przekroczenie uprawnień i udzielonych pełnomocnictw.
1.3.Zaniechanie lub nierzetelne prowadzenie rozliczeń działalności komórki.
1.4.Naruszenie trybu postępowania przy udzielaniu zamówień publicznych wynikaj ącego
z obowiązujących przepisów prawa i wewnętrznych uregulowań Dyrektora Szpitala.
2. Terminowe i dokładne sporządzanie oraz prowadzenie przez podległy personel dokumentacji
zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, zasadami wynikającymi z postanowień
zawartych umów oraz zarządzeniami Dyrektora Szpitala.
3. Prawidłową organizację pracy, koordynację i nadzór nad pracą podległych pracowników.
4. Nadzór i kontrolę nad dyscypliną pracy, przestrzeganiem wewnętrznych regulaminów,
instrukcji i zarządzeń Dyrektora Szpitala, przepisów bhp i p.poż. oraz przepisów dotyczących
tajemnicy służbowej i ochrony danych osobowych.
. Terminowość i rzetelność wykonania zadań własnych i podległych pracowników.
6. Organizację zabezpieczenia mienia Szpitala znajdującego się w komórce oraz powierzenie
odpowiedzialności materialnej podległym pracownikom.
n
+ Sapita. SBecjalstychiy ir Re da i w. Prądnicka 80, 31-202 Kraków - Pośtępowańie fir D2.271.02,2047 -
Repla ałky di wodo oo i lit Skledeleiikigo Rywina dia pacjentów Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego
dm. Jani: Pawła II w systemie csteringu ożaz bezpłatne przygotowanie i obsługa uroczystości okolicznościowych. Dostawa
posiłków dla pacjentów sbajmuje dystrybucję wo Fóżka choregi.
5) W przypadku śniadania Wykornawća jest zobowiązany zapewnić dwa rodzaje napojów gorących tj. kawę
zbożową i herbatę do wyboru w termosach zapewniających utrzymanie odpówiedniej tersperatury Ocaz
<ukier porcjowany w ilości zgodnej z. zapotrzebowaniem. a | | .
«) Wapój gorący i Pieczywo muszą być zapewnione w ilości zgodnej z zapotrzebowaniem i przy
każdorazowej dostawie powiększone 0 10%, celem zabezpieczenia: indywidualnych potrzeb. pacjentów.
d) Wykonawca zobowiązany jest: też do dostarczenia na oddziały przypraw (sól, pieprz, cukier) =
e) Do Wykonawcy należy również dostarczenie dziennego jadłospisu z wyliczeniem wartości odżywczych
danej diety tj. ma być podana do wiadomości Zamawiającego
waftość energetyczną (kJ)
* wartość energetyczna (kcałj
- dęść Wusżćzu (9)
« ilość kwasów tłuszczowych (a)
« iłość węglówódanów (q)
— * ilość cukrów (g)
- diość białka (g)
ilość sol (ą)
- itość błonnika (g) .
1) Treść. obowiązującej informacji o wartości odżywczej, może zostać przez Wykonawcę uzupełniona
informacją © ilości jednego lub większej jiczby z następujących składników:
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
- aikohgie wielowodorotlenowe
- skrobia
- każda 2 witafnin
- każdy ze składników mińaralrych
4; Wykonawca. udzieli informacji 0 wartości odżywczej tj. ilości każdego składnika w giecie (któregó
wyuczaąmie his wynika 2 przepisów prawnych) każdorazowo na życzenie Zamawiającego, zgodnie
£ zapotrzebówgniem Ża: ęwiającego.
A) Wykonawca zobowiążany bedzie do określania dobowej wattości odżywczej dia każdej zę stosowanych
diet z uwzgiędnieniem kaloryczności zgodnie z ppkt. e, z podziałem na śńiadanie, obiad oraz kolację, a dla
diet cukrzycawych, specjalnych wymagających dodatkowych posiłków oraz dzieci z uwzględnieniem
drugiego śniadańia, podwieczorku | posiłku nocnego (w zależności od rodżaju diety).
i) Reżdział wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej powinien uwzględniać średnio:
- Przy podziale na 3 posiłki w ciągu dnia:
* 36- 35%, - zapotrzebowania energetycznego na śniadanie
* 35 - 40% - zapotrzabowańig energetycznego na obiad
+ 25= 30% - zapotrzehnówania energutycznego na kolację
ży podziale na 5 posiłków w Gągu drwia
« 25 3GS% - zapotrzebowania energetycznego na śniadanie
+. $-10% - sapotrzebowania energetycznego. na. II śniadanie
« 3Bm 35% - zapotrzebowania energetycznego na obiad
» 5 - 10 %- zapotrzebowania energetycznego na podwieczarek
* 15 = 20% - zapotrzebowania enesgetycznego na kolację
- Przy podzidie na 6 pósiłków w ciągu dnia:
Ę
s 20 - Ż5% - zapotrzebowanie energetycznego na śniadanie
» 16% * zapotrzebowania energetycznego na LI śniadanie
* 45 - 30% - zapotrzebowania erergetyczńego na obiad
+ 18% - zapotrzebowania energetycznego na podwieczorek
20% " gapotrzebowanią energetycznega na kolację
» 10% * Zapotrzebowania: ghergetycznagó posiłek przed sńieim
- Ponadto dią, diety piynnej wamoęnionej, do żywienia przez sondę każdy posiłek dia poszczególnego
pacjenta powinien być. dostarczony w sddzielnym. pojemniku jednorazowym, z dokładnym opisem:
pojemiość, kaloryczność ż nastawieniem na założenie, iż jeden mililitr pożywienia powinien zawierać 1 kcal.
J) Wykónawca ma ohawiązek realizacji wymagań ekreślonych przez Rozporządzenie Parlamentu
Európejskiego i Rady (UE; nr LL69/2011 z dnia 25. października 2011 r. w sprawie przekazywania
KansUMENtom. informacji na ternat zywności (Dł. U.UE L Nr 304 z 2011 r. poż, 18 2 późn, zm.).
* Wykanawca jest odpowiedziały za prawiółowe oznakowanie produktów/ posiłków w zakresie
identyfikacji alergenów
» Wykonawca jeśt SGpowiędzialny ża wyliczanie wartości odżywczej produktów, posiłków
s] Aiodcja żywieniowa gta kOHsujnenia na temat każdego posiłku powinna zawierać co najmniej:
» Datę
< Młażwę gosiikiu np. śniadanie, IT śniadanie, Obiad, podwieczótek. kołacja, posiłek nacńmy
22
sa
Krikowśki Szpitali Spetjafstyczsy in
Świędczenie uslug przygotowania i dostaw cdiodzien
im. Jańm Pawta Tr ow „Systemie cateringu oraz bezyłotne
dystrybucję do lóżka chorego.
pusitków sła-pacjeńtów obejmuje
Załącznik rr 34a
Specjalistycznym im.
UE www zw
Aistawowa
pmr "ie a gwi e
j Dieta łatwe Strewna
ogiczińa
"Dieta kardie
"obowa
| 7 -wsży Girós lut
, Dieta nerkowa
GLOWA.
"
Jana
oi.
i Żerowa
EEG
ł
© Dieta lat c
; £ ogranczeniejn
| Huszszu.
j
Klasyfikacja diet
| Dieta łatwo śfrawna
ź
Ę rtU ŚCI KWASÓW
| fłuszczowych
| łatwo strawna z
i SGramczenierwi: twetka
śana Pawia [i
Pawła II
sty TNazwa diety 1/1 Eharikiaryckj styka |Zastosowanie
aj a nnn BW | 2]
stawowa -Paięiria Y
| sposób żywienia, tzn.
| ma spełniać
| zapotrzebowanie.
| pacjenta na energię
i Oraz fra wszystkie
| Miezbędne składniki
| sdzywcze potrzebne
| do prawidłowego
< funkcjonewania
| organizmu,
| Utrzymania należnej
| masy ciała
i łatwo ulegają
| trawieniu
| w przewodzie
| pokarmowym i tym
| samym gó nie
| obciążają. Dobór
| broduktów, połraw
td technik sporządzania
I
ł
I
ż
ż
I Ń
| spożywczych, które
| posiłków latwo
; strawnych jest
| Bodstawą do
, planowania
„iBzostałych diet |
, Cechuje ją
| ograniczenie
* tluszczów
i zwierzęcych,
i zwiększenie ilości
i błormika,
| ograniczeńie padaży
PoŻOO U, a
| Jest to dieta ze
| zwiększoną
/ zawartością
| węglowodartów
| i ograniczeniem
| dlałka do 4Q 3/dobę
j | poriiżej, jedńak nie
i mniej niż 20 g/dobę
ę
+
PANI
ił
Gw
| produktów bĘGacych
, źródłem tłuszczu
| Zwierzęcęgo oraz
I obfitujących
iw cholesteról
i
EA a mopa adw Sm bn! niw Kęt
ui. Prądnicka 80, 31-202 K
amen) SU ŻYWIENIA,
|
|
|
A
momen. FĄŻECIA
| źmalejszenie podaży ©
diet: SR
j Czasowe odstąpienie
i
| Stosuje się u chorych
| niewymagających
| żywienia
i dietetycznego
| przebywających
| w szpitalach,
i sanatoriach | nych
i zakładach
| leczniczych
| W naszym Szpitalu
| jest stosowana w
| oddziałach chorób
| Błuc-l chirurgii klatki
Bietsiowej.
Stosowaria w
chorobach układu
j Bokarmowegó, u osób
| w podeszłym wieku,
| w przypadku chorób
| przeziębieniowych,
przebiegających
ż póówyższoną
| temperaturą
i
| Zalecana
| w nadciśnieniu
i tętniczym ,
| w miażdżycy,
w uszkodzeniu
| mięśnia sercowego
w okresie wydoiności
| Niewydolność
i wątroby,
; Niewydolność nersk
sreznemnaić |
zapalenie wątroby,
ostre i przewiekie
zapalenie trzustki,
przewlekłe zapalenie
pęcherzyka
, żółciowego | dróg
| żółciowych, kamica
„żółciowa, |
p rw eo
nią, Eska
raków - Postępowanie nr 02.271.92.2017 -
mego żywieńia dla pacjentów Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego
trzygotówanie | obsługa uroczystości oki
©licznościowych. Dostawa
doustnych stosowanych w Krakowskim Szpitału
OE RJ o
| Normy żywieniowe i
kpina zi
ł
i
I
i
pieczy
| Energia: 2000-2500
| kcal |
| Białko ogółem: 75-80 g |
| Tłuszcz: 65 g |
, Węglowodany: 275 g
| Błonnik pokarmowy
| 30-40 g 7
m | KRZEW
l
i
Energia: 2000 kcal |
Biaiko ogółem: 75-80 gl
| Tłuszcz: 65 g |
| Węglowodany: 275 6 j
I Błonnik pokarmowy j
| <25g i
i i
| |
| |
i i
|
popa ns
| Energia: 2200 kcaj |
| Białko ogółer:: 85 g
| Tłuszcz: 65-70g
i Węgłowodany: 320 ag |
| Błonnik pokarmowy: |
| »35 g ;
| |
i Energia: 2000 kcai i
, Białka ogółem: 40 g j
- Tłuszcz: 20-25 g dl
' Węglowodany:
* 400 -430 g
Błonnik pokarmowy
< 20ę
000 kcal ©
40 e
35
Białko ogółem:
- Tłuszcz: 65-70 g
. Węglowodany: 319 a
| Błonnik pokarmowy:
m OBY
| Energia: 2000 kcai
Białko ogółem: 30-85g
; Tłuszcz: 35-4G [ej
: Węglówodany: 339 9 ji
| Błonnik bokarmowy j
| < 20g |
i i
i u
0 w gn
oC AE ZĘ ZZA KĘ
5 sz:
Ma NZ z Z
(rakowsk: Szpicł Specjalistyczny ine.
Świadczenie usliig przygotowania i
im, Jana Pawia IL w systemie cateri
paślików dla pacjentów obejmuje
dana Pawła i:
zh
„dęta
| fukrzy: rawyna
m łatw
p
astaw catodzienńnego żywieniń dlą pacjentów Kra skie: ż
hgu oraz bezpłatne przygotowanie | obsługa uroczystości okoliczńościowych. Dostawa
ul. Prądiicka BU, 315202 Kraków - stę
kowskiego
dystrybucję do łóżka chorego.
diecie wyklucza się | Dieta stosowana
Postępowanie ar DB2.271.82.2017 -
Szpitala Specjalistycznego
9 wora
Energia: 1800 - 2.
kcal
pr - | z ]
| | zapalenie jelita |
CZ ERA odno nnn AEUBEGO_ EEEE
| Wrzodowa 77 Beta łatwe gtrdwis Z | W diecie ogranicza się | Zakażenie | | Ri Doki |
| | Ggtaniczenień | produkty | potrawy | Helicokacter pylori, | Białko ogółem: 80 g i
| i substancji | działające | wrzody żołądka | Tłuszcz: 709
; j pobudzających ' pobudzająco na j i dwunastnicy, | węglowodany:
j | wydzielanie soku | czynność wydzielniczą | w przewlekłym, _ | 260 - 265g
i | żołydkowega ; żułądka | Qadkwaśnym nieżycie ( Błannik pokarmowy:
| i i j żołądka, w refluksie | <25g |
| | żałądkowo- | i
ż ; przełykowym, ł j
% ś Iv dyśpepsjach i |
| | czyrmościowych |
tna d. ZOE +
ł
| 76 poslłlców)
przyswajainych
produkty zawierające + w Ciulerzycy
węglowodany ś$żybko | w przypadkach
| Białko ogółem: 80 g |
Ś f
| WĘgio adr | | wchłaniające się jak: | upośledzanej | Tłuszcz: 55 - 60 g
, pasyconych kwasów | tukier, miód, dżemy | toierancji glukozy | Węglowodany:
| tłuszczowych | wysokesłodzone, j | 250 — 300 g
| | słodycze | | Błonnik pokarmowy:
| Bogatobiałkowa 1 Bieta iatwo strawna 6 | Modyfikacja diety Dieta znajduje |Eńergia: 2200 - 2300 |
| | zwiększonej _| łatwo strawóej półega | zastosowanie w wielu | kcal
| zawartości biafka + ma-zwiększeniu llości | stanach chorobowych | Białko ogółem: i
: | białka do 2,00 głkg | m.in. w przypadkach | 100 - 120g ;
i | me., to jest 100-120 | wyniszczenia | Tłuszcz: 70 y i
: | w/dobę, i organizmu | Węgłowodany ę
| w skrajnych | w chorobach | 280-310 g ;
| | brzypadkąch, min. | nowotworowych, ! Błonnik pokarmowy: "|
| i w roziegłych | różiegłych | <30g i
| | oparzeniach do 3,00 | oparzeniach, | |
| /kę mc, tj. do 150 | zranieniach, | |
| | 9/dobę, Białko | w chorobach i i
| pokrywa ' przebiegających | |
e | zapotrzebowanie | z gorączką, | i
i | energetyczne w żywieniu i
i | W 15-20% | rekonwalescentów po | j
Pn amm 4 BOZEBYTYCH chorobach „| | maaac |
| charakierystyczną | Dieta stosowana jest . Błyaną Wa NOGRONa i
PADKwATR
| kunsystench
ogr owo
| Dieta atwn strawna o
I ziwiersonej
i Kielkowa
NE I ina my gr awpanifnye
| kolsystench
;
i !
NSRKC:
| Wacjet
| cechą diety jest jej
, konsystencja.
, kaszy jęczmiennej,
( płatków owsianych,
| Terbatg 1 namoczone
+ ŻAR)
, w chorobach jamy
| ustnej i przełyku,
Pożywienie musibyć | u chorych
, łatwo strawne, ubogie j nieprzytomnych,
w błonnik | W ihnych stańach
pokarmiowy, beż | chorabówych według
strych przypraw, nie | wskażań lekarza
powedujące wzdęć, |
blęguńek, zaparć. I
Poziłki podawane są |
«* sposób naturalny j
|b.praez sońdę, | | | aw
Padstawówyrn j Dieta ma
skiadnikiem diety | zastosowanie w
klelkowej są kalki | | astrych schorzeniach
ż ryżu, kaszy manny, | przewodu
t pokarmowego,
siątroby, Wzustki,
pęcherzyka
żókciowecjo, tierek, w
( Chorobach żakażnych
| 1 stanach
! pooperacyjwiych
Oprócz kleikaw
podsje się gorzka
hatki lub czerstwą
bidkęĘ. Jest diatą
niefzjolągiczną do ;
krótkiego stosowania |
i | w zależneśiag "taty 111
| | formy stósowanej: pałączony że
m r mia a mazdy „A GEE
Avegetenańskiej | specjalną dietą | |
30
, Energia: 2006 kcaj
; Biąłko ogółem: 80 g
| Tłuszcz; 75 g
| Węgłowodany: 250 3
Energia: 2000 kcal
| Białko ogółem: 80 g
| Tłuszcz; 85-74 g
' Węgiowadany: 279 3
| Błonnik pokarmowy:
| <28g
NR o z ion)
| Energia: 1000 kcai |
, Białka roślinne: 25 g
Tłuszcz: 8 g
węglowodany: 220 g
i
i
|
|
3
i
ł i
. Energia: ok. 2500 kcal
| Białko ogółem: 85 g
-.kłuszcz: 759g
Ea
Krakowski Szptal Spbejalistyczay IM. Jana Pawla I
Świadczenie usiug przygotowania | dostaw całodzienń
im. Jana Pawia JI w systemie cćatocih
posiłków dla pacjeńtów ohejmuje dy.
A
t
aa owe ta
i
Diety specjaina © 7
Bogatoresztkówa i
i
i
!
!
Dieta
bogatoresztkowa
miecznó
| <beżglutanowa
"Ue AMUCZĘERUETN
, SGeu
| -ubogoenergetyczna
| -ukogepurynowa
i
$
me
eta nseskow
i
| Dięta oseskowa
pasmo
| wykluczóne są;
| mięso, drób, ryby.
i produkty 2 nich
| pochodzące.
i
i Dieta:
| bogatóresztkowa jest
j modyfikacją żywienia
, racjonalnego ludzi
| zdrowyth.
| Madyfikacja połega na
| zwiększeniu ości
| błonnika
| Bokarmówego frakcji
| nieroźpusżczalnych
i Dieta polega na
. ograniczeniu bądź
| wykiuczeniu
| wybranych
i składrików
, Bokarmowych iub
( mineraljych, których
, przemiana
| w organizmie jest
( dpośledzona:
ń
| lekkostrawną ze
j zwiększóną ilością
| Diafka, witamin
| ( składników.
| mineralnych tub
| w zależności od
" sęhorzeńia
i
|
fa mz
i Miesząnki. mieczne
y i warzywne
i sporządzane w iuchni
| miscznej
31
yi: a
tw ya
| (ódżywianie się
i produktami
| roślinnymi i
ńabiałowymi).
_Stosują ją pacjenci z
różnych względów
(ekotogiczny,.
religijry
i hawykawych, w
| postaci atonicznej
oraz zaburzeniach
czynnościowych jeiit
| w. zaparciach
i
+
|
pt Gkkabóji
"PBieta m in. ma
zastosowanie
w leczeniu aiergii
, pokarmowych,
| w chorobach
metabolicznych
i
i
i
i
i
|
|
|
i
ł
i
i
j
c dm pn ane tę tem
, Jietę traktuje się jak |; Dzieci od 1do 8 roku
| życia lub wg zaleceń
! |ekarza
Dzieci poniżej
1-$zego roku Życia
iub starsze wj
| zaleceń lekarza
i
Howe
r ra
; iny, filozoficzny) |
I Dieta jest stosowana
=P —
ię wory e
a.10g__,
uł Prądnicka 80, 31-202 Kraków - Postępowanie fir DZ.271.92.2017 -
ego żywienia dla pacjentów Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego
gu orar bezpłatne przygotowanie i ebsługa uroczystości okolicznościowych. Dostawa
strybucję do łóżka chorego.
I węgiowodany: 390g |
| Błonnik pokarmowy:
i 30-40 g
i
i
ł
i
i
ł "Energia: 2060 kcal
| Białko ogółem: 70-75 g i
( Fuszcz: 65 9
| Węglowadany: 280 g
; Błonnik pokarmowy
| >40q
|
|
"Energia: 2000 kcai
ł
i
|
| Białko ogółem: 75-80 g |
ś Tłuszcz: 65 g
| Węglowadany: 275 g
| Błonnik pokarmowy
| <25
| ubogoeriergetyczna
| Energia: 1000-1500
| kcal
I Białko ogółem: 70-80 8 |
j Tłuszcz: 40 g
' węgiowoddny: > 100 g
| Warzywa i awóce 750
.. g/dob
il:dl
' Energia: 1000 kcal
| Białko ogółem: 14 g
| Płuszcz: 33-39 9
| Węglowodany: 130 g
* Błontik pokarmowy:
i Lóg
' Dzieci 4-9 jat
« Energia: 1400-1800
| kcal
. Białko ogółem:21-36 g
| Tłuszcz: 60- 70 g
| Węglowodany: 130 g
i Błarnik. pokarmowy:
i 14-16 g
mmiknawit.
.
Hromedzwiw
| Energia: 600-700 kcai |
; Blatko ogółem: 10-14 q |
. Płyszcz: 40-55 %
. Węglowodany: 60-95g
, Błonnik pokarmowy:
prawna we