DIETY WYSTĘPUJĄCE W BRZESKIM CENTRUM MEDYCZNYM:
-dieta podstawowa - I
-dieta kleikowa - II
„dieta łatwo strawna - III
-dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu — Iv
-dieta cukrzycowa
-dieta płynna
„dieta płynna wzmocniona
„dieta papkowata
„dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę
-dieta podstawowa „dziecięca
„dieta łatwo strawna,dziecięca i jej modyfikacje
-dieta cukrzycowa,bezmleczna
„dieta cukrzycowa,nerkowa
-dieta łatwo strawna,niskobiałkowa
-dieta łatwo strawna,wysokobiałkowa
-dieta wrzodowa
„dieta eliminacyjna
„dieta podstawowa dla pacjentów Zakładu Opiekuńczo Leczniczego
„dieta łatwo strawna i jej modyfikacje dla pacjentów Zakładu Opiekuńczo Leczniczego
- inne diety według zaleceń lekarskich
Dieta podstawowa tzw. dieta normalna — obejmuje pokarmy spożywane przez ludzi o
zdrowym przewodzie pokarmowym,dozwolone sposoby przyrządzania posiłków to
gotowanie,duszenie,pieczenie,smażenie.
Założenia dla diety podstawowej:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 75g-80g
białko zwierzęce - 45 g
tłuszcz -65g
węglowodany przyswajalne — 275g
błonnik pokarmowy — 30-40 g
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal wyrażona w gramach w
diecie podstawowej:
l)produkty zbożowe - 220 g
w tym pieczywo mieszane 2158
mąka „makarony 308
kasze,płatki śniadaniowe 30g
Z)warzywa i owoce - 975 g
* w tym warzywa bogate w wit.C 100 g
warzywa bogate w B - karoten 100g
pozostałe warzywa 200 g
ziemniaki 275g
suche nasiona roślin strączkowych 10g
owoce bogate w wit.C 100g
owoce bogate w karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 850g
w tym młeko i mleczne napoje fermentowane 400g
ser twarogowy 45g
sery podpuszczkowe 15 g
4)mięso,drób,wędliny,ryby,jaja 135g
w tym mięso,drób (bez kości) 70g
wędliny 25g
ryby 20g
jaja 15g
$)tłuszcze 45g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 20g
roślinne-olej,oliwa,margaryna miękka 25g
6)cukier i słodycze 45 g
Dieta łatwo strawna - podstawą tej diety jest ograniczenie a nawet wyłączenie produktów
i potraw tłustych,smażonych,pieczonych w tradycyjny sposób,długo zalegających w
żołądku,wzdymających,ostro przyprawionych. W diecie tej zmniejszona jest podaż
błonnika.
Założenia dla diety łatwo strawnej:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 75g-80g
białko zwierzęce - 45 g
tłuszcz -65g
węglowodany przyswajalne — 275g
błonnik pokarmowy — < 25 g
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal wyrażona w gramach w
diecie łatwo strawnej:
l)produkty zbożowe -210g
w tym pieczywa mieszane 200g
mąka „makarony 30g
kasze,płatki śniadaniowe 30g
2)warzywa i owoce - 950g
w tym warzywa bogate w wit.C 100 g
warzywa bogate w B - karoten 100g
pozostałe warzywa 200 g
ziemniaki 250g
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 100g
owoce bogate w karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 850g
w tym mleko i mleczne napoje fermentowane 500g
ser twarogowy 50g
sery podpuszczkowe -
4)mięso,drób,wędliny,ryby,jaja 135g
w.tym mięso,drób (bez kości) 70g
wędliny 25g
ryby 20g
jaja 15g
S)tłuszcze 45g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 20g
roślinne-olej,oliwa,margaryna miękka 25g
6)cukier i słodycze 45 g
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu — dieta ta jest modyfikacją diety łatwo
strawnej. Polega ona na zmniejszeniu produktów i potraw będących źródłem tłuszczu
zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol .W diecie tej zmniejszona jest podaż błonnika.
Założenia dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 80g-858
białko zwierzęce - 50 g
tłuszcz - 35 - 40g
węglowodany przyswajalne — 330g
błonnik pokarmowy — < 20 g
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal wyrażona w gramach w
diecie łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu:
l)produkty zbożowe - 250 g
w tym pieczywo mieszane 230g
mąka „makarony 40g
kasze,płatki śniadaniowe 40g
2)warzywa i owoce - 1025g
w tym warzywa bogate w wit.C 100g
warzywa bogate w karoten 100g
pozostałe warzywa 200 g
ziemniaki 275g
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 150g
owoce bogate w B - karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 850g
w tym mleko i mleczne napoje fermentowane 500g
ser twarogowy 50g
sery podpuszczkowe -
4)mięso,drób,wędliny,ryby.jaja 150g
w tym mięso,drób (bez kości) 70g
wędliny 25 g
ryby 20g
jaja — białko 30g
S)tłuszcze 20g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 10g
roślinne-olej,oliwa,margaryna miękka 10g
6)cukier i słodycze 55 g
Dieta łatwo strawna,wysokobiałkowa — dieta ta polega na zwiększonej podaży białka.
Białko pokrywa zapotrzebowanie energetyczne w 15-20%.2/3 białka powinno pochodzić z
produktów zwierzęcych.jak:mieko,ser twarogowy,chude mięsa,chude wędliny jaja.
Założenia dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej:
energia - 2200 - 2300kcal
białko ogółem - 110g
białko zwierzęce - 70 g
tłuszcz -70g
węglowodany przyswajalne — 280-310g
błonnik pokarmowy — < 30 8
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2200- 2300 kcal, 110g białka,
wyrażona w gramach w diecie łatwo strawnej wysokobiałkowej:
l)produkty zbożowe - 210g
w tym pieczywo mieszane 210g
mąka „makarony 30g
kasze,płatki śniadaniowe 308
2)warzywa i owoce - 975g
w tym warzywa bogate w wit.C 100 g
warzywa bogate w B - karoten 100g
pozostałe warzywa 200 g
ziemniaki 275 g
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 100g
owoce bogate w karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 1250g
w tym mieko i mleczne napoje fermentowane 600g
ser twarogowy 100g
sery podpuszczkowe -
4)mięso,drób, wędliny, ryby,jaja 235g
w tym mięso,drób (bez kości) 120g
wędliny 40g
ryby 40g
jaja 258
S)tłuszcze 40g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 20g
roślinne-olej,oliwa,margaryna miękka 20g
6)cukier i słodycze 50 g
Dieta wrzodowa — dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających
wydzielanie soku żołądkowego.
Założenia dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 80g
białko zwierzęce - 50 g
tłuszcz -70g
węglowodany przyswajalne — 260- 265g
błonnik pokarmowy — < 25 8
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal wyrażona w gramach w
diecie łatwo strawnej.z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego:
l)produkty zbożowe - 190 g
w tym pieczywo mieszane 190g
mąka „makarony 25g
kasze, płatki śniadaniowe 25g
2)warzywa i owoce - 950g
w tym warzywa bogate w wit.C 100 g
warzywa bogate w B - karoten 100g
pozostałe warzywa 200 g
ziemniaki 250 g
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 100g
owoce bogate w karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 850g
w tym mleko i młeczne napoje fermentowane 500g
ser twarogowy 50g
sery podpuszczkowe -
4)mięso,drób,wędliny,ryby.jaja 155g
w tym mięso,drób (bez kości) 80g
wędliny 25g
ryby 20g
jaja — białko 25g
S)tłuszcze 50g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 25g
roślinne-olej,oliwa,matgaryna miękka 25g
6)cukier i słodycze 45 g
Dieta papkowata — w diecie tej wartość energetyczna,a także dobór produktów są zbliżone
do diety łatwo strawnej „różnica polega na konsystencji potraw,które są w formie
papkowatej.Dieta składa się ze śniadania pierwszego „śniadania
drugiego,obiadu,podwieczorku i kolacji.
Założenia dla diety papkowatej:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 80g
białko zwierzęce - 50 g
tłuszcz - 65- 70g
węglowodany przyswajalne — 270g
błonnik pokarmowy — < 20 g
Założenia dla diety łatwo strawnej:
energia - 2000 kcał
białko ogółem - 75g-80g
białko zwierzęce - 45 g
tłuszcz -65g
węglowodany przyswajalne — 275g
błonnik pokarmowy — < 25 g
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal wyrażona w gramach w
diecie papkowatej:
ł)produkty zbożowe - 210g
w tym pieczywo mieszane 200g
mąka „makarony 30g
kasze,płatki śniadaniowe 30g
2)warzywa i owoce - 1000g
w tym warzywa bogate w wit.C 100 g
warzywa bogate w B - karoten 100g
pozostałe warzywa 200 g
ziemniaki 250 g
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 150g
owoce bogate w karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 850g
w tym mleko i mleczne napoje fermentowane 400g
ser twarogowy tłusty 50g
sery podpuszczkowe łagodne - 10
4ymięso,drób wędliny,ryby.jaja 135g
w tym mięso,drób (bez kości) 70g
wędliny 25g
ryby 20g
jaja 15g
S)tłuszcze 45g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 25g
roślinne-olej,oliwa,margaryna miękka 20g
6)cukier i słodycze 45 g
Dieta płynna — dieta łatwo strawna o kosystencji płynnej, składa się ze śniadania
pierwszego „Śniadania drugiego,obiadu,podwieczorku i kolacji.
Dieta płynna wzmocniona — dieta ma celu dostarczenie pacjentowi odpowiedniej ilości
energii i składników pokarmowych oraz ochronę jamy ustnej i przewodu pokarmowego =
przed drażnieniem mechanicznym,chemicznym i termicznym pokarmów. Wszystkie posiłki
w diecie mają konsystencję płynną. Dieta składa się ze śniadania pierwszego „śniadania
drugiego,obiadu,podwieczorku i kolacji.
-Założenia dla dłety płynnej:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 80g
białko zwierzęce - 50 g
tłuszcz -75g
węglowodany przyswajalne — 250g
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal wyrażona w gramach w
diecie płynnej wzmocnionej:
l)produkty zbożowe - 160 g
w tym ryż,kasze,mąka 160 g
2)warzywa i owoce - 725-750g
w tym warzywa bogate w wit.C 100 g
warzywa bogate w B - karoten 100g
pozostałe warzywa 150g
ziemniaki 75-100 g
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 100g
owoce bogate w karoten 50 g
pozostałe owoce 150 g
3)mleko i produkty mleczne 850g - 900g
w tym mleko płynne pełne 600 g
mleko w proszku 40 g
4)mięso,drób,wędliny,rybyjjaja 175g
w tym mięso,drób (bez kości) 160g
jaja- żółtko- 158
S)tłuszcze 45g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 20g
roślinne-olej,oliwa,margaryna miękka 25g
6)cukier i słodycze 60 g
Dieta płynna do żywienia pacjenta przez sondę — dieta ta musi mieć taką ,
konsystencję,aby nie wystąpiły trudności w jej podawaniu „pokarm musi przechodzić
swobodnie przez sondę. Można tu wykorzystać dietę płynną wzmocnioną.
Dieta kleikowa — podstawowym składnikiem diety są kleiki, herbata,sucharki. Dieta
zawiera około 1000 kcal,220 g węglowodanów ogółem,25 g białka roślinnego i śladowe
ilości pozostałych składników.
Dieta cukrzycowa — dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów a
zwiększeniem podawania węglowodanów złożonych
Zapotrzebowanie energetyczne dla osób leżących 20-25 kcal na kg należnej masy ciała na
dobę.
Procenlowy udział składników odżywczych w pokryciu zapotrzebowania energetycznego:
-węglowodany 45-50% energii
„tłuszcze 30-35% energii
-białko 15-20% energii "
Dieta składa się ze śniadania pierwszego,Śniadania drugiego,obiadu,kolacji i posiłku
nocnego.
Dieta cukrzycowa,bezmleczna „dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów a zwiększeniem podawania węglowodanów złożonych,bez mleka i
przetworów mlecznych
Dieta składa się ze śniadania pierwszego,śniadania drugiego,obiadu,kolacji i posiłku
nocnego.
Dieta cukrzycowa,nerkowa -dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
a zwiększeniem podawania węglowodanów złożonych oraz zmniejszoną podażą białka i
soli.
Dieta składa się ze śniadania pierwszego,śniadania drugiego,obiadu,kolacji i posiłku
nocnego.
Dieta niskobiałkowa — dieta łatwo strawna niskobiałkowa stosowana jest w chorobach
nerek i wątroby przebiegających z niewydolnością tych narządów.
Założenia dla diety niskobiałkowej:
energia - 2000 kcal
białko ogółem - 408
białko zwierzęce - 30 g
tluszcz - 65-70 g
węglowodany przyswajalne — 310g
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych na 2000 kcal,40g białka wyrażona w
gramach w diecie łatwo strawnej niskobiałkowej:
l)produkty zbożowe - 255g
w tym pieczywo niskobiałkowe,niskosodowe 250 g
mąka ziemniaczana,skrobia pszenna 20g
kasze,płatki ryżowe 508
2)warzywa i owoce - 800g
w tym warzywa bogate w witC 100 g
warzywa bogate w B - karoten 50g
pozostałe warzywa 100 g
ziemniaki 3008
suche nasiona roślin strączkowych -
owoce bogate w wit.C 1008
- owoce bogate w karoten 508
pozostałe owoce 100 g
3)mleko i produkty mleczne 500g
w tym mleko i mleczne napoje 200g
ser twarogowy 50
mleko w proszku 40 g
4ymięso,drób,wędliny,ryby.jaja 65g
w tym mięso,drób (bez kości) 35 g
jaja - 158
ryby-15g
S)tłuszcze 60 g
zwierzęce-masło,śmietana(przeliczona na masło) 30g
roślinne-olej,oliwa,margatyna miękka 30 g
6)cukier i słodycze 70 g
Dieta podstawowa,dziecięca — o wartości energetycznej od 1800 kcal do 2500 kcal .Dieta
składa się ze śniadania pierwszego, śniadania drugiego, obiadu,podwieczorku i kolacji.
W jadłospisie codziennie ma być zupa mleczna .
Dieta łatwo strawna i jej modyfikacje,dziecięca - o wartości energetycznej od 1800 kcal
do 2500 kcal . Dieta składa się ze śniadania pierwszego, śniadania
drugiego,obiadu,podwieczorku i kolacji. W jadłospisie codziennie ma być zupa mleczna
Dieta eliminacyjna — dieta łatwo strawna polegająca na wyeliminowaniu określonego
składnika z pożywienia np. glutenu lub jaj lub mięsa itp.
Dieta podstawowa dla pacjentów Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego - założenia diety i
racje pokarmowe jak w diecie podstawowej.
Dieta składa się ze śniadania pierwszego, obiadu,podwieczorku i kolacji.
Każdego dnia ma być zupa mleczna na śniadanie pierwsze oprócz pieczywa i dodatków do
niego.Zestawy obiadowe mają być urozmaicone kolorystycznie,zupy- gęste.
Na podwieczorek mają być podawane np jogurty,kefiry,kisiele,budynie,serki
homogenizowane,soki owocowe.Oprócz herbaty zwykłej ma być podawana także herbata
OWOCOWA.
Porcja zupy mlecznej dla pacjenta to minimum 350 ml.
Dieta łatwo strawna i jej modyfikacje dla pacjentów Zakładu Opiekuńczo Leczniczego
o wartości energetycznej od 1800 kcał do 2500 kcal.Dieta składa się ze śniadania
pierwszego,obiadu,podwieczorku i kolacji.
Każdego dnia ma być zupa mleczna na śniadanie pierwsze oprócz pieczywa i dodatków do
niego.Porcja zupy mlecznej dla pacjenta to minimum 350 ml.Zestawy obiadowe mają być
urozmaicone kolorystycznie,zupy- gęste.
Na podwieczorek mają być podawane np jogurty,kefiry,kisiele,budynie,serki
homogenizowane,soki owocowe.Oprócz herbaty zwykłej ma być podawana także herbata
owocowa.Do kolacji codziennie ma być oprócz planowanych posiłków dodana porcja zupy
z obiadu dla każdego pacjenta i dwie kostki masła dla wszystkich pacjentów.