1.
strzynie nad Odrą
Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu
jego/ich obowiązków.
Odpowiedź:
NIE
Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Odpowiedź:
NIE DOTYCZY
Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w
jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Odpowiedź:
NIE DOTYCZY
Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta
szpitala?
Odpowiedź:
13 zł. brutto
Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Odpowiedź:
TAK KORZYSTA Z USŁUG FIRMY CATERINGOWEJ/ NIE
Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Odpowiedź:
TAK DOTYCZY WARTOŚCI ODŻYWCZYCH | KALORYCZNYCH ORAZ ALERGENÓW
Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź:
TAK ZAKŁADOWA KOMISJA KONTROLI JAKOŚCI ŻYWIENIA (WG ZARZĄDZENIA) W SKŁADZIE:
PIELĘGNIARKA NACZELNA ORAZ DWIE PIELĘGNIARKI ODDZIAŁOWE
8. Czy wszpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto
(stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Odpowiedź:
TAK KONTROLUJE ZAKŁADOWA KOMISJA KONTROLI JAKOŚCI ŻYWIENIA RAZ NA 6 MIESIĘCY
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Odpowiedź:
TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Odpowiedź:
TAK/ZAKŁADOWA KOMISJA KONTROLI JAKOŚCI ŻYWIENIA
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Odpowiedź:
BRAK
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego
żywienia chorych w szpitalu?
Odpowiedź:
NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem
źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Odpowiedź:
DIETY 3 I 5 POSIŁKOWE. RODZAJE DIET: PODSTAWOWA, LEKKOSTRAWNA, CUKRZYCOWA,
ŻOŁĄDKOWA, WĄTROBOWA, WYSOKOBIAŁKOWA, MIKSOWANA, PRZECIERANA,
WYSOKOENERGETYCZNA, PŁYNNA. RODZAJ DIETY USTALA LEKARZ
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Odpowiedź:
NIE DOTYCZY
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Odpowiedź:
TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Odpowiedź:
TAK
Załącznik ne 6 Wytyczne dla usługi całodobowego żywienia pacjentów
Grupa Nowy Szpital
Standardy Jakościowe
Żywności i Żywienia
dla
Jednostek zarządzanych przez
Grupa Nowy Szpital Sp. z o.o.
KOWY SZPIAI
Z
Załącznik nr 6 Wytyczne dla usługi całodobowego żywienia pacjentów
Ponadto na początku każdego roku zostaną opracowane powtarzalne jadłospisy 7, 10 lub 14 dniowe, z
uwzględnieniem produktów sezonowych.
W celu standaryzacji usługi, podczas planowania żywienia kierować się będziemy następującymi zasadami:
Ustalony zostanie kosztu żywienia lub wsadu do kotła na dany rok.
2. Jadłospis planowany będzie na okres 7, 10 lub 14 dni.
3. Na początku każdego roku ustalana będzie Grupa docelowa, dla której planowany będzie jadłospis, w celu
zastosowania odpowiednich norm żywienia. Dla grup mieszanych ustalone zostaną średnie normy żywienia
(średnia dzienna racja pokarmowa).
4. W założeniu diety przyjmowana będzie średnia zaokrąglona wartość energetyczna - 2000 kcal (8368 kJ), z
wyjątkiem diet specjalnych.
5. Ustalone zostanie jakie diety będą występować w żywieniu i ile posiłków będzie zaplanowane w każdej z |
nich. Bardzo dokładnie przestrzegany będzie dobór produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w
poszczególnych dietach.
6. Posiłki planowanie będą zgodnie z prawidłowym rozkładem wartości energetycznej, stosownie do potrzeb
grup żywionych.
7. Zachowany będzie rozkładu składników odżywczych w posiłkach proporcjonalnie do wartości energetycznej.
Podczas planowania posiłków stosowane będą produkty 12 lub 6 grup (wg. podziału).
9. Posiłki podstawowe zawierać będą produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego lub ekwiwalentnie
roślinnego, w diecie wegetariańskiej.
10. Ten sam produkt nie powinien powtarzać się w jadłospisie z wyjątkiem: pieczywa, mleka, masła, margaryny,
tłuszczu- oleju do przyrządzania potraw i cukru.
11. Dobór produktów zapewniać będzie równowagę kwasowo-zasadową. Koniecznym będzie dbanie o podanie
produktów ochronnych, które dostarczają wszystkich składników odżywczych, są to: mleko i przetwory
mleczne, razowe pieczywo, drób chudy, ryby, warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta karoten.
Warzywa powinny być podawane w postaci gotowanej i surówek a owoce na surowo.
12. Planowane będzie od 3-5 posiłków dziennie, zależnie od grupy żywionych.
13. Przerwy miedzy posiłkami nie powinny być planowane na dłuższe niż 4-6 godzin.
14. Dobór potraw zapewni odpowiednią strawność posiłków.
15. Na kolacje podawane będą potrawy łatwo strawne.
16. Zastosowane będą różne metody wykonania potraw. Podstawowy posiłek zawierał będzie potrawy
gotowane.
17. Posiłki będą różnorodne pod, względem zarówno konsystencji, barwy, jak i smaku i zapachu.
18. Dietetycy sprawować będą nadzór nad wydawanym do konsumpcji posiłkiem - ocena organoleptyczna,
sprawdzanie temperatur, ocena wizualna.
19. Przy każdym oddziale na tablicy ogłoszeń podawana będzie informacja o planowanym jadłospisie, wraz z
wyraźną informacją o możliwości wyboru menu wegetariańskiego.
20. Ponadto zostanie stworzona możliwość zamawiania innego jedzenia, spełniającego wymogi stosowanie do
zaleconej pacjentowi diety, za dodatkową opłatą.
21. Żywieniem zostaną objęci również pracownicy Jednostki, którzy wyrażą taką chęć. Opłaty za poszczególne
posiłki zostaną ustalone na początku każdego roku kalendarzowego.
Proces standaryzacji dotyczyć będzie nie tylko samego planowania ale tez jakości wykonanej usługi. Zadbamy o to
poprzez powtarzalność surowców i produktów z których wykonywane będą posiłki, poprzez odpowiedni dobór
dostawców i asortymentu oraz poprzez zastosowanie centralnych receptur i jadłospisów.
W celu dostosowania jadłospisów do poszczególnych regionów wprowadzone zostaną dozwolone dania regionalne,
co uatrakcyjni jadłospis a zarazem usatysfakcjonuje żywionych pacjentów. jł
Ul
*qausozo 'Xfelq los : rqrupepys ) (bro *efef | mypiewm I Kdozi z Eymo1nS luQ01 śmozoprurod
3808 Wonjusozo z nforem] Z eysed—7) | *uozp'euuozsd 80SZ PHEIUWOTZ Ąos *80S Eutpó» Epnyo 770 I m 2
(oysju *ongno 'Xferq Ios : ryruperys ) eyqtu [98/8001 AUse]fm 30S £zorm$ yo1930 305 Kuordoj 109
308 04POłS Eu HSZO1EM) *Plrupepjs ) SOS /'q01p EĄIIQ - ZDM 1 86] ojsew
Sglojseu | 3QS] utomozp | 30/8001 tAInqao Z Estqpory (euezsoru) 809] omkzoord
(auezsoru!) 89s | om4zoord | z DqtusapeN="I IWO0+ tmoyturdzg SUBISMO TĄJEFd / [U QQp EuZoofur Ednz ę
LS' pe I Kuosloje
"EE Śjeqes 981] *80€ EUIpdM Epnyo ZA I
SCI Awaisgą 08 305 wydided
[WQSZ nnjno zoq jJoduoĄ -7)
L Spe I KuodJjoje TWOSZ KM030Mm0 [odeu (śmopreperug gemskzyd |
[WOSZ EreqloY s Kuoloje [%1001/800€ pon
305 Eui[pam epnqo 774] | 80SI Kujemmeu | Amoyeuldzs sos /eyjAdoyq —7)
EE equkzs) umBof © " 800€ = oai (euezsepu) 1051 omAzocrd
305 eurjpóh 30SI IU00P Tego ESS BAZ
86] Ojseu | /JZS T KMOJ0M0 KUOM.DZO ZOZSIEq — ZAJ TT lwQsz
(euezsoru) 8951 om4kzosid 31m30 f [WOOP PSUrEryNn zdzsIŁg ejeqlsy qn] 500€ WoDfoJU Z EMOZOQZ EMEY z
967 I KUoSIoJE
[WUQSZ NIjno zaq Joduoy --7)
[UQSZ Joduoy L'S'pz 1 Kuosloje
30SI
BUEMOJ]08 EĄMOYOIBU-Z A "T IWuQOSZ EIEQqIOT
L's'p'z' 1 KusSoje 30ST eyłqef IS |
FIMYDIEWU *EIOd Z EĄMOANS Joprwod *809'q01p euipdM EpnYo-Z7y
TWOSZ EIeQIOY 8007 tzsey jzs | xoprurod
808 turpó Epnyo"DJ"77fa "I | 1108/8001 *Jeu sos/AMOIQqOIp 801 zauofem
(emoporu eormpójod) S'] KusS1o]e jednd-7 MT 1zs | oyfef
308 turpóm [1108/8001 '86] ojse
8CI KMorUoZD2Id sos/TJISdoOTy (euezsoru) 805] omAzoaid
ojseu *(suezsorul) 306] om4zoard | 89S1 ukpnq = q [UO07 EMmofnyo1q EUUEUU BZSEĄ / / [UI QQp EUZOSU EdnZ TI
VIOVIOA 'MGOd QVvIdo AINVQVINS VLvQ
AM0S2.5]0 SIdSOJPET- NNAW
moyjisod zmeweid worutpod z zezm Amoptqop sidsołptl g 1u yruzotjez
/C
801 EpJejzsnu
Sos/'Zsnp qEHYOS ZDM TI
309 Uosoa[Es 8011 Xuemo.orued IuQsz EeqlsU
3c] ołseu! cz 1 KuoSloje DIMOĄLIEY Z J9]30J qn] [uQ0€ wepjoju z 'z0qz EMEY - MJ
(euezsorur) 389g | om4zoard | 3001 01SEK) - 00 Afudn.ry TWQSZ EJEQISY qn] TU 00£ OEĄEĄ 9
9'S7' I KuodJoje L SP'z I Auodloje
[WQSZ nIjno zaq joduuoĄ -"J TWQSZ tIEQqIOY
[uQsz Joduroy 306
L'S'p'c 1 KuodJoje 30S1 | IMIoJq Z eysed *50S Eurlpóm tpnyo —ZAUT
TwOcz eleqioy | _ KpoM Z EĄMOUDIEU- ZM"T 808 Kuozsry Hs193Q
80€'q01p eur[póm epnqo—") "Z M I <ę Kuodloje | 30S] EutzEuISEZ EyMOYSIEU (eyXpur z eymoyuAzs)
301 dnzaay 80ST/1ZS 80S1 ZAL 30S EumrP54
8001 EHMoaed Il AMOJ0MQ | [UOSI EĄEZOMYĄ Z EyMeEljod '86] Ojsew
36] ołseu *80u10q 00b (euezsoru) 8051 omAzoard
(euezsoru) 89s | om4kzoard ASS - T NUEĄETUWOIZ Z EMOĄISDEZ | sUuUorWzośŚ( ryjejd / [u QQp EUZIS[UrEdNnZ G
9's'z'1 Kusgioje
[WQSZ EJeqIoy 9'$'£'7'1 Kuośdloje
(fsjo *zadard 'Tos *eyjeu [UWQSZ n.Djno zaq joduoĄ -)
<q2zso18 *'eyzsniod 'oyłqe( 1ojos JWOSZ XM030Mm0 [odeu
*PlerTUWoIZ MOYOIEU :TĄIUPERĄS) 80SI
80STI EUMAZIEM EYJEFES - JD ZĄ I 2uBM0]03 AjnyoJq -Z4T S'z' 1 KuoSoje
(zadard *jos 30SI feuozsrj Asndey z 1n$ _ [WOSC BIEq"oy
<zauofew *eyjeU *Jozso18 KUOZSIĄ 302 Preruworz | 50% Auozpojsoysiu wozp 30ę Aelq 198 )
Xo91980 *eqzsnnord 1ojos DeErUWoTZ TuO8 /8001 309 tpefourrem
MOUDIEUI : FIIUPEPJS )80S1 | 30SI Amoyłqel KMOUKJĄKD SOS /EUMAZIEM '89] Ofse
uozouofew Z tmouśZitf EyJtEFES snu! - ZA T -OUQAI EpEJOI - ZA ”T (euezsaru) 8951 om4kzosid
3g] ojsem | 1zs | oyfqel-5 3071 Kuqśa 30H euerzpAynĄ
(euezsoru) 895] omkzosid 3ZS T 30m0 IWOOP EMoUKZIEf EZSEĄ / [U QQp EUZJSJU EdNZ 5
GZ] Kuodloje
[UQSZ treQrsY
(i9s *oxjeruu
S'7'I KUSSJoJE
9'6'7 | KUeSIoTeE
[UQSZ NINO Zaq joduIoĄ -"7)
TuQsz joduioy
80S1I KUEMm0108
MKZIEM JODINq-Z4 TI
80SI
L'S'p'z' 1 Kuoglo]e
IwQsc BEq.BY
80€ KZ9l1ms Ą31080 806 BUI[PAM Epnyo — 5)