Instytucja: 

PABIANICKIE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

 Monitoring: 

Żywienie w szpitalach

 Liczba listów: 

5

 Liczba spamu: 

0

 Status pierwszego wniosku: 

Dostarczony

 Status ostatniego wniosku: 

Nieznane

 Otrzymano potwierdzenie: 

 Otrzymano odpowiedź: 

 Poddany kwarantannie: 

Znormalizowana odpowiedź

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Odczyt: Wniosek o informację publiczną przez PABIANICKIE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Twoja wiadomość

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: 17.10.2019 10:36

    została otwarta na komputerze adresata 17.10.2019 10:40ska.pl>
    Disposition: manual-action/MDN-sent-manually; displayed

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • Odczyt: Wniosek o informację publiczną przez PABIANICKIE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Twoja wiadomość

    Do: {{ email }}
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: 26.11.2019 19:58

    została otwarta na komputerze adresata 27.11.2019 07:20siecobywatelska.pl>
    Disposition: manual-action/MDN-sent-manually; displayed

  • Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. - odpoweidź na maila z dnia 17 października 2019 roku przez PABIANICKIE CENTRUM MEDYCZNE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Szanowni Państwo
    w związku z otrzymaniem od Państwa maila z dnia 17 października 2019 roku oraz z dnia 26 listopada 2019 roku Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. z siedzibą w Pabianicach przy ul. Jana Pawła II 68 udziela następujących odpowiedzi na pytania zawarte w powyższych mailach:
    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    Ad. 1.
    W Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o. zatrudniono dwóch dietetyków. Zakres ich obowiązków jest następujący:

    * Dietetyk przyjmuje zapotrzebowania z oddziałów szpitalnych (codziennie)
    * Weryfikuje zapotrzebowania o bieżące zmiany (do każdego posiłku)
    * Układa, monitoruje, nadzoruje poprawność przygotowanych diet pod kątem wartości odżywczych jak i podstawowego zapotrzebowania energetycznego zgodnego z zaleceniami nomenklatury popularnonaukowej jak i Zespołu ds. Żywienia
    * Dietetyk przygotowuje jadłospisy dekadowe
    * Kontroluje zgodność posiłków z zamawianą dietą (codziennie)
    * Dietetyk zajmuje się gospodarką magazynową (od zamówienia, przyjęcia dostawy i wydania produktów na produkcję)
    * Dietetyk udziela porad dietetycznych na oddziałach szpitalnych (współpraca z personelem medycznym)
    * Dietetyk ma obowiązek przestrzegać wszystkich wdrożonych procedur obowiązujących w zakładzie, uczestniczyć w szkoleniach i instruktażach dotyczących GHP/GMP oraz Systemu HACCP
    * Nosi i używa zgodnie z przeznaczeniem czystą odzież roboczą (fartuch, czepek, buty)
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    Ad. 2.
    Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada około dwustu dwudziestu pięciu pacjentów.
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    Ad. 3.
    W Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o. istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej. Odbywa się to na prośbę personelu medycznego na oddziale szpitalnym.
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    Ad. 4.
    Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta wynosi około 22,00 zł.
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    Ad. 5.
    Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    Ad. 6.
    Posiadamy dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków jeśli chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków w postaci kart produktów. W związku z tym, iż udostępnienie kart produktów wymaga przetworzenia danych, prosimy o wskazanie interesu publicznego.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    Ad. 7.
    W Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o. jest kontrolowana jakość posiłków podawanych pacjentom. Za kontrole odpowiada kierownik Działu Żywienia, dietetyk oraz Starszy Lekarz Dyżuru. Kontrole odbywają się w sposób ciągły, przy każdym posiłku.
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    Ad. 8.
    W Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o. kontroluje się spożywanie przez pacjenta odpowiedniej ilości pokarmu. Za kontrole odpowiadają pielęgniarki. Kontrole odbywają się codziennie.
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    Ad. 9.
    Nie dotyczy.
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    Ad. 10.
    W Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o. wdrożono ogólną procedurę przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków oraz ankietę satysfakcji pacjenta. Pełnomocnik ds. Praw Pacjenta jest odpowiedzialny za kontakt w sprawie zgłoszenia skarg.
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    Ad. 11.
    W 2017 roku oraz 2018 roku nie wpłynęły skargi dotyczące zatrucia w szpitalu.
    Jeśli chodzi o liczbę skarg dotyczących niewłaściwego żywienia w szpitalu zgłoszonych w 2017 roku i 2018 roku w związku z tym, iż podanie takiej informacji wymaga przetworzenia danych, prosimy o wskazanie interesu publicznego.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    Ad. 12.
    W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    Ad. 13.
    W Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o. stosowane jest dwadzieścia cztery rodzaje diet. Diety zostały opracowane na podstawie:
    - (red.) prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Wydawnictwo IŻŻ, 2011,
    - Helena Ciborowska, Anna Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010.
    Rodzaje diet stosowanych w Pabianickim Centrum Medycznym Sp. z o. o.:
    - dieta podstawowa
    - dieta lekkostrawna – łatwostrawna
    - dieta łatwostrawna – bogatobiałkowa
    - dieta łatwostrawna niskobiałkowa z ograniczeniem soli (niskosodowa)
    - dieta cukrzycowa – z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
    - dieta łatwostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
    - dieta niskotłuszczowa (trzustkowa, niskocholesterolowa) łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
    - dieta małoenergetyczna
    - dieta dla kobiet w połogu – łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
    - dieta bogatoresztkowa
    - dieta wegetariańska
    - dieta bezglutenowa
    - dieta surówkowa
    - dieta niskopurynowa
    - dieta dziecka z wieku 1 – 3 lata (13 -36 miesięcy)
    - dieta ścisła
    - dieta płynna
    - dieta półścisła (półpłynna)
    - dieta płynna do sondy
    - dieta płynno – odżywcza – wzmocniona
    - zalecenia dietetyczne dla dzieci w 1. roku życia
    - zalecenia dietetyczne dla dzieci w 2. i 3. roku życia
    - zalecenia dietetyczne dla dzieci powyżej 3. roku życia i młodzieży
    - zalecenia dietetyczne w niedokrwistości z niedoboru żelaza.
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    Ad. 14.
    Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. zapewnia pacjentom wszystkie rodzaje diet wskazane przez lekarza.
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    Ad. 15.
    Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. zapewnia na życzenie pacjentów dietę wegetariańską lub wegańską.
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
    Ad. 16.
    Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o. nie zapewnia chorym doustnych suplementów pokarmowych wspomagających powrót do zdrowia.

    Z wyrazami szacunku
    Natalia Janas
    referent
    Dział Organizacyjny
    Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o. o.
    _____

    "Pabianickie Centrum Medyczne" Sp. z o.o.
    ul. Jana Pawła II 68, 95-200 Pabianice
    Tel: 0048 42-22-53-503, fax: 0048 42-214-92-99, e-mail: {{ email }}, http://pcmnzoz.pl/
    NIP: 731-20-02-395, REGON 100682491

    Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Łódź - Śródmieście, Sąd Gospodarczy XX Wydział KRS pod numerem KRS 0000330633.
    Wysokość kapitału zakładowego 3.891.000,00 PLN.
    Rok założenia 2009.

    ZANIM WYDRKUJESZ WIADOMOŚĆ, POMYŚL O ŚRODOWISKU

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Wiadomość i wszelkie załączone do niej pliki są niejawne i podlegają ochronie prawnej.
    Jeśli otrzymał/a Pan/i niniejszą wiadmość wskutek błędu, proszę o niezwłocznie powiadomienie nadawcy i jej usunięcie.

    "Pabianickie Centrum Medyczne" Sp. z o.o.
    ul. Jana Pawła II 68, 95-200 Pabianice
    Tel: 0048 42-22-53-503, fax: 0048 42-214-92-99, e-mail: {{ email }}, http://www.pcmnzoz.pl/
    NIP: 731-20-02-395, REGON 100682491

    Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Pabianickie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
    Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych dostępne są pod adresem: http://www.pcmnzoz.pl.

    Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Łódź - Śródmieście, Sąd Gospodarczy XX Wydział KRS pod numerem KRS 0000330633.
    Wysokość kapitału zakładowego 3.891.000,00 PLN.
    Rok założenia 2009.