Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Potwierdzenie doręczenia wiadomości (wyświetlono) - Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA W BRZEZINACH-SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    To jest potwierdzenie doręczenia wiadomości, która została wysłana na adres sekretariat@szpital-brzeziny.pl.

    Uwaga: To potwierdzenie doręczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że treść tej wiadomości została przeczytana lub zrozumiana.

    Załączniki

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA W BRZEZINACH-SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Witam serdecznie,

    Bardzo dziękujemy za przypomnienie sprawy, jednocześnie przepraszamy za
    swoje przeoczenie. Odpowiedzi na Państwa pytania są w trakcie
    opracowywania i niezwłocznie po zakończeniu formułowania odpowiedzi
    zostaną one Państwu przesłane

    Pozostaję do dyspozycji

    Agata Janus

    Sekretariat Zarządu

    Szpital Specjalistyczny Brzeziny

    Powiatowe Centrum Zdrowia w Brzezinach Sp. z o.o.
    ul. Marii Skłodowskiej-Curie 6, 95-060 Brzeziny
    tel: (46) 874 28 00 | fax (46) 874 26 06
    e-mail: sekretariat@szpital-brzeziny.pl
    <mailto:sekretariat@szpital-brzeziny.pl>

    Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi, XX Wydział Krajowego
    Rejestru Sądowego
    KRS 0000314018, NIP 833-138-44-12, Regon: 100-576-369, Kapitał
    zakładowy: 13 186 000,00 PLN
    Please consider the environment before printing.
    W dniu 2019-11-26 o 19:25, sprawa-17207@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

    Załączniki

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA W BRZEZINACH-SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

    Witam,

    Poniżej przesyłam odpowiedzi na Państwa pytania:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków?/(chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    cateringową/). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
    obowiązków./Tak w ramach umowy cywilno -prawnej./
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?/około 80osób/
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    /Tak ,informacje dla pacjenta zawarte są w folderze ,który pacjent
    otrzymuje przy przyjęciu do szpitala./
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?/15zł brutto, dziennie ./
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
    tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
    przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków ?/Tak
    . Nie ma takiego zapisu w umowie./
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
    kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
    dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie./Szpital nie posiada
    dokumentacji ,ale opiera się na wytycznych z kontroli jakości
    posiłkówprzeprowadzanych przez Łódzkiego Państwowego Inspektora
    Sanitarnego w Łodzi. /
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?/Na bieżąco dietetyk i w oddziałach pielęgniarki oddziałowe
    codziennie. Jeden raz w roku kontrolę jakości i kaloryczności posiłków
    przeprowadza Państwowy Powiatowy i Wojewódzki Inspektor Sanitarny./
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają? /Pielęgniarki ,opiekunowie medyczni na bieżąco jak karmią
    pacjentów./
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?/Nie./
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?/Tak ,ankieta
    ocenyżywienia pacjentów. Bezpośrednio zgłaszanie do personelu oddziałów./
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku ./Brak
    skarg dotyczących niewłaściwego żywienia. Nie odnotowano też zatruć
    pokarmowych./
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?/Tak są szkolenia
    dotyczące żywienia pozajelitowego osób wyniszczonych/
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala)./Diety w szpitalu to;
    podstawowa,wątrobowa,cukrzycowa,płynna,trzustkowa,niskobiałkowa,bezglutenowa,eliminacyjna.
    Opracowywane są one na podstawie danych zawartych w pozycji
    literaturowej ;”Zasady prawidłowego żywieniachorych w szpitalach” pod
    redakcją prof. dr hab. n. med. Mirosława Jarosza ,oraz na podst. ”Normy
    żywienia dla populacji Polski”pod red.prof. dr hab. n. medMirosława
    Jarosza wydane w 2017r./
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
    przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
    zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?/Szpital zapewnia właściwediety./
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?/Tak szpital zapewni./
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?/Tak szpital zapewnia doustną
    suplementację./

    Agata Janus

    Sekretariat Zarządu

    Szpital Specjalistyczny Brzeziny

    Powiatowe Centrum Zdrowia w Brzezinach Sp. z o.o.
    ul. Marii Skłodowskiej-Curie 6, 95-060 Brzeziny
    tel: (46) 874 28 00 | fax (46) 874 26 06
    e-mail: sekretariat@szpital-brzeziny.pl
    <mailto:sekretariat@szpital-brzeziny.pl>

    Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi, XX Wydział Krajowego
    Rejestru Sądowego
    KRS 0000314018, NIP 833-138-44-12, Regon: 100-576-369, Kapitał
    zakładowy: 13 186 000,00 PLN
    Please consider the environment before printing.
    W dniu 2019-11-26 o 19:25, sprawa-17207@fedrowanie.siecobywatelska.pl pisze:

    Załączniki