Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną - ponaglenie przez AgnieszkaZdanowicz

    Szanowni Państwo,

    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej treści:

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.

    --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

  • Re: Wniosek o informację publiczną przez Prywatna Lecznica Chirurgiczna PRAXIS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

    Witamy,
    W odpowiedzi na wniosek udzielamy odpowiedzi jak niżej:

    Zakres oddziału obejmuje chirurgię jednego dnia, nie przebywają w naszej
    Lecznicy
    pacjenci przewlekle chorzy.

    Ad.1.
    Odp: NIE
    Ad.2.
    Odp: 0
    Ad.3.
    Odp: NIE
    Ad.4.
    Odp: Bez ograniczeń
    Ad.5.
    Odp. na 1 pytanie: TAK
    na 2 pytanie: NIE
    Ad.6.
    Odp: NIE
    Ad.7.
    Odp: Pielęgniarka dyżurna, na bieżąco.
    Ad.8.
    Odp: W związku z brakiem pacjentów przewlekle chorych, nie ma takiej potrzeby.
    Ad.9.
    Odp: NIE
    Ad.10.
    Odp: NIE.
    \- Jednakże dostępna jest Ksiązka skarg i wniosków.
    Ad.11.
    Odp: BRAK
    Ad.12.
    Odp: NIE
    Ad.13.
    Odp: Nie stosujemy.
    Ad.14.
    Odp: Pacjent we własnym zakresie.
    Ad.15.
    Odp: TAK
    Ad.16.
    Odp: NIE
    \- Zbyt krótki pobyt pacjenta w szpitalu.


    Pozdrawiamy,
    PLCh PRAXIS Sp. z o.o.
    w Koszalinie



    \--------------------
    Prywatna Lecznica Chirurgiczna "PRAXIS"
    Al. Armii Krajowej 7
    75-200 Koszalin

    SEKRETARIAT
    tel/fax. 94 346 14 02

    REJESTRACJA
    tel: 94 346 14 01 lub 603 990 401
    pn wt śr pt: 14.00-19.00
    czw: 8.00-16.00

    ODDZIAŁY SZPITALNE
    tel. 94 342 71 71 lub 607 351 999

    [sekretariat@praxis.koszalin.pl](mailto:sekretariat@praxis.koszalin.pl)

    [www.praxis.koszalin.pl](http://www.praxis.koszalin.pl)


    ====================
    Treść wiadomości oryginalnej, 26 listopada 2019 (20:18:44) napisano:


    | Szanowni Państwo,
    17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
    treści:
    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie
    do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
    1\. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
    zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
    wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2\. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3\. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4\. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej
    na 1 pacjenta szpitala?
    5\. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak,
    to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na
    zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6\. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do
    przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz
    dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o
    jej udostępnienie.
    7\. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
    (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8\. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
    odbywają?
    9\. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia
    dietetyka?
    10\. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za
    kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11\. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12\. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad
    prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13\. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz
    ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    14\. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez
    lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
    posiłki pacjentowi?
    15\. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
    wegańską?
    16\. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
    powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
    ilości białka)?
    Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa do
    niezwłocznego jej udzielenia.
    \--
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872
    \--
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872
    > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:39:47.400247+00:00 z > adresu
    sekretariat@praxis.koszalin.pl: > Na podstawie art. 61 ust. > 1 i Konstytucji
    RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej,
    stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie
    następujących informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
    dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez > szpital, a
    nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie >
    zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na jednego > >
    zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania >
    indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o
    tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
    żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital korzysta
    z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej >
    umowie określono > minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup > składników
    użytych do > przygotowania posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację
    regulującą > jakość produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o
    wartość odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
    konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom?
    Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość
    pokarmu? Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się
    odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg >
    zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania
    skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
    osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg? 11.
    Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego żywienia
    /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018 roku. 12. Czy w
    2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z > zakresu zasad >
    prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i
    rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich
    opracowania (wiedza lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
    internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w
    stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. > >
    bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki >
    pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital > zapewnia dietę >
    wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital > zapewnia chorym doustne >
    suplementy pokarmowe wspomagające powrót > do zdrowia (np. wspomagające
    gojenie > ran, dostarczające dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o
    udostępnienie > wskazanych informacji > w formie elektronicznej na adres:
    {{EMAIL}} Szymon > Osowski i > Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu,
    zgodnie z zasadami > > reprezentacji
    ---|---


    ====================