Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Potwierdzenie otrzymania: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ

    To jest potwierdzenie dostarczenia Twojej wiadomości

    Do: sekretariat@spzoz-siedlce.pl
    Temat: Wniosek o informację publiczną
    Data: 17.10.2019 10:41

    Uwaga: To potwierdzenie dostarczenia wiadomości oznacza tylko, że wiadomość
    została wyświetlona na komputerze adresata. Nie ma żadnej gwarancji, że
    odbiorca przeczytał czy też zrozumiał treść wiadomości.

  • Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
    dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
    Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
    publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
    bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
    cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
    obowiązków.
    TAK ( W ZAŁACZENIU ZAKRES OBOWIAZKÓW)

    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    SPZOZ ZATRUDNIA 1 DIETETYKA NA 270-290 PACJETÓW

    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
    pacjentów?
    SZPITAL NIE PROWADZI PORAD W ZAKRESIE DIETETYKI

    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
    przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    6,00 ZŁ - 6,20 ZŁ

    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
    Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną
    kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
    przygotowania posiłków?
    NIE

    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
    używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą
    i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
    barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    NIE

    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych
    pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one
    się odbywają?
    TAK, KONTROLI DOKONUJE 2 RAZY W TYGODNIU KIEROWNIK KUCHNI LUB DIETETYK

    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
    ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
    one się odbywają?
    TAK MONITORUJE TO CODZIENNIE PIELĘGNIARKA/LEKARZ

    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
    zatrudnienia dietetyka?
    NIE DOTYCZY

    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
    niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
    odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    W SPZOZ FUNKCJONUJE OGÓLNA PROCEDURA ZGŁASZANIA SKARG I ZAŻALEŃ

    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego
    żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018
    roku.
    NIE ODNOTOWANO

    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    NIE

    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
    wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
    dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
    szpitala).
    18 DIET W ZAŁĄCZENIU WYKAZ, ŹRODŁO OPRACOWANIA : WIEDZA DIETETYKA ORAZ
    PUBLIKACJA KSIAŻKOWA "ZASADY PRAWIDŁOWEGO ZYWIENIA CHORYCH W SZPITALACH"
    POD RED. MIROSŁAWA JAROSZA
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
    wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
    sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    SPZOZ ZAPEWNIA WSKAZNE DIETY PRZEZ LEKARZA

    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską
    lub wegańską?
    TAK

    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
    wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
    dostarczające dodatkowe ilości białka)?
    TAK NP. NUTRIDRINKI

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej
    na adres: sprawa-17253@fedrowanie.siecobywatelska.pl

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie
    z zasadami reprezentacji --
    Sieć Obywatelska Watchdog Polska
    ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
    tel: 22 844 73 55
    www.siecobywatelska.pl
    www.watchdogportal.pl
    www.funduszesoleckie.pl
    www.informacjapubliczna.org
    NIP 526282872

    --
    SPZOZ w Siedlcach
    Agnieszka Tymoszuk
    Kierownik Sekcji Administracyjnej
    tel. 728 319 833

    Załączniki