Żywienie w szpitalach #880
Instytucja: |
|
Monitoring: |
|
Liczba listów: |
2 |
Liczba spamu: |
0 |
Status pierwszego wniosku: |
Dostarczony |
Status ostatniego wniosku: |
|
Otrzymano potwierdzenie: |
|
Otrzymano odpowiedź: |
|
Poddany kwarantannie: |
Znormalizowana odpowiedź
Treść
-
Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc
Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}
Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
-
odpowiedź na wniosek z dnia 17.10.2019 o udostępnienie informacji publicznych przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SANATORIUM UZDROWISKOWE MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W SOPOCIE
Szanowni Państwa,
W odpowiedzi na Państwa wniosek poniżej odpowiadamy w punktach na zadane
pytania:Ad.1
Tak, w Sanatorium zatrudnionych jest dwóch dietetyków: Dietetyk i Starszy
Dietetyk. Ich zakres obowiązków jest dostępny w Dziale Kadr jednostki.Ad.2.
Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 160 osób.
Ad.3.
Istnieje poprzez bezpośredni kontakt z kierownikiem działu żywienia i
umówienia spotkania z dietetyczką lub poprzez lekarza leczącego i umówienia
spotkania z dietetyczką - na wniosek pacjenta.Ad.4.
Stawka wynosi 10,50 zł netto.
Ad.5.
Nie. Nie korzysta
Ad.6.
Dane wartości odżywczych i kalorycznych pozyskiwane są z Instytutu Żywności
i Żywienia, natomiast alergeny sczytywane są z metek produktów.Ad.7.
Kontrola codzienna (poniedziałek-piątek): dietetyk oraz lekarz dyżurny, w
sobotę i niedzielę lekarz dyżurny. Lekarz dyżurny podpisuje jadłospisy oraz
sprawdza posiłki poprzez bezpośrednią konsumpcję.Ad.8.
Nie. Taka kontrola nie występuje.
Ad.9.
Nie dotyczy.
Ad.10.
Nie ma opracowanej procedury w tym zakresie. Informacje lub zastrzeżenia
przekazywane są przez pacjentów lekarzowi dyżurnemu, lekarzowi leczącemu
lub kierownikowi działu żywienia, bądź uwagi wpisywane są do ankiety
jakości. W przypadku zatruć bezpośrednią kontrolę sprawuje pielęgniarka
epidemiologiczna, a następnie lekarz epidemiolog. Jednoczasowo jest to
zgłaszane lekarzowi leczącemu i Dyrektorowi ds. lecznictwa.Ad.11.
Takie zdarzenia nie wystąpiły. Sanatorium nie dysponuje takimi danymi.
Ad.12.
Nie, w 2018 roku lekarze nie przechodzili takiego szkolenia.
Ad.13.
W sanatorium występują następujące diety:
1. L- podstawowa
2. L1- lekkostrawna
3. L2- cukrzycowa
4. L3 - bezglutenowa
5. L4 - bezmleczna
6. L5 - lekkostrawna - kardiologicznaDiety opracowuje Dietetyk.
Ad.14.
W takim przypadku zapewniamy wyżywienie w ramach stosowanych diet, zawsze
pod kontrolą lekarza prowadzącego.Ad.15.
Nie zapewnia. Profil Sanatorium tego nie wymaga. Zapewniamy diety
eliminacyjne wynikające ze wskazań medycznych, a nie z upodobań pacjenta,
który jadąc do sanatorium musi liczyć się ze skutkami zbiorowego żywienia.Ad.16.
Nie, Sanatorium nie zapewnia takich rozwiązań dla swoich pacjentów.
W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt bezpośredni.
Z poważaniem,
Agnieszka Kowalczyk
DyrektorSamodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
Sanatorium UzdrowiskoweMinisterstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji
ul. Bitwy pod Płowcami 63/65, 81-731 Sopot
tel. + 48 58 345 31 22 | fax +48 58 550 70 06
sanatorium-helios.com.pl | {{ email }}
<mailto:{{ email }}>