'

Treść

  • Wniosek o informację publiczną przez KatarzynaBatkoToluc

    Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:

    1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
    2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
    3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
    4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
    5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
    6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
    7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
    9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
    10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
    11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
    12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
    13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
    14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
    15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
    16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

    Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}}

    Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji

  • Wniosek o informację publiczną - diety przez Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Międzyrzecu Podlaskim

    Dzień dobry,
    w odpowiedzi na pismo z dnia 17.10.2019 r. ws. udostępnienia informacji,
    Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Międzyrzecu Publicznym
    poniżej udziela informacji:
    ad. 1 - Szpital zatrudnia 1 dietetyka na dzień dzisiejszy, od 24
    listopada - będzie zatrudnionych 2 dietetyków.
    Zakres obowiązków:
    - planowanie i uzgadnianie diet stosowanych w różnych stanach
    chorobowych,
    - współpraca z pielęgniarkami oddziałowymi i zespołami terapeutycznymi
    oddziałów szpitalnych w zakresie żywienia pacjentów,
    - nadzór nad gramaturą dostarczanych pacjentom posiłków,
    - kontrola jakości dostarczanych pacjentom posiłków,
    - nadzór nad transportem posiłków i stanem pojemników transportowanych
    na oddziały szpitalne,
    - składanie zapotrzebowań na produkty żywnościowe,
    - nadzór nad właściwą jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym serwowanych
    potraw,
    - znajomość obowiązujących przepisów, rozporządzeń

    ad. 2 - Na 1 dietetyka obecnie przypada około 90 - 120 pacjentów (zależy
    od obłożenia łóżek szpitalnych), od 24 listopada - będzie przypadało na
    1 dietetyka 45 - 60 pacjentów.
    ad. 3 - W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
    dietetycznej.
    ad. 4 - Obliczana dzienna stawka żywieniowa jest na podstawie wsadu do
    kotła - około 6 zł.
    ad. 5 - Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej,
    ponieważ w szpitalu funkcjonuje kuchnia centralna.
    ad. 6 - Dietetyk liczy jedynie wartość kaloryczną przygotowywanych
    posiłków.
    ad. 7 - Za kontrole jakości posiłków odpowiada dietetyk, który
    kontroluje jakość posiłków co najmniej 1 x na tydzień.
    ad. 8 - Dietetyk kontroluje ilość pokarmu, którą pacjent dostaje. Ów
    kontroli dokonuje się 1 raz w miesiącu.
    ad. 9 - Nie dotyczy.
    ad. 10 - Tak, w szpitalu istnieje procedura składania skarg.
    ad. 11 - Nie odnotowano żadnych skarg zw. z niewłaściwym żywieniem czy
    zatruciem w wymienionym okresie czasu.
    ad. 12 - Lekarze nie przechodzili szkolenia.
    ad. 13 - Liczba diet stosowanych w SPZOZ w Międzyrzecu Podlaskim - 12,
    tj.: podstawowa, lekkostrawna, bezmleczna, z ograniczeniem
    łatwoprzyswajalnych węglowodanów, niskotłuszczowa, z ograniczeniem
    substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, bezglutenowa,
    bogatobiałkowa, niskobiałkowa, niskoresztkowa, o zmiennej konsystencji
    (przecierana, przecierana wzmocniona, kleik), ubogoenergetyczna.
    Źródło: wiedza dietetyka oraz "Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego
    człowieka", H. Ciborowska, A. Rudnicka, Wyd. PZWL, Warszawa 2017.
    ad. 14 - nie dotyczy (szpital zapewnia zlecone diety przez lekarza).
    ad. 15 - Na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską.

    Z poważaniem,
    Katarzyna Kieczka-Radzikowska

    --
    dr Katarzyna Kieczka-Radzikowska

    Kierownik
    Działu Metodyczno - Organizacyjnego
    Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    w Międzyrzecu Podlaskim