SPZZÓŻ ŻUROMIN
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej
ul. Szpitalna 56, 09-300 Żuromin
tel. (023) 657-22-01 do 07 tel/fax (023) 657-29-82 e-mail sekretariat(Qszpital-
zuromin.pl
Żuromin, 24.10.2019r.
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ
ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ
09-300 Żuromin, ul. Szpitałna 56
tel. 23 657 22 01, fax 23 657 29 82
NP 511-00-88-286, Regon 000801279 Sieć obywatelska Watchdog Polska
Ul. Ursynowska 22/2
06-605 Warszawa
Dotyczy wniosku o informację publiczną
Sprawa-17373
1. Szpital zatrudnia dwie dietetyczki, zakresy obowiązków w załączeniu.
2. Zatrudnione są dwie dietetyczki, średnia liczba pacjentów w szpitalu wynosi 150 osób.
3. W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
Dietetyk ma w zakresie obowiązków udzielanie porad. Lekarz prowadzący informuję o
możliwości porady dietetyka.
4. Stawka żywieniowa- koszt produktów średnio za ostatnie pół roku wynosi 6.50zł.
5. Szpital nigdy nie korzystał z usług firm cateringowych.
6. Szpital posiada dokumentację regulującą wartość odżywczą i kaloryczną posiłków-kilka
przykładów dokumentacji w załączeniu.
Rejestru konserwantów i barwników - nie prowadzimy.
7. Dietetyk dokonuje degustacji posiłków przed wydaniem do oddziałów szpitalnych.
Kontrola sposobu żywienia odbywa się w czasie:
e auditu ISO (raz na rok) „Dokumentacja z kontroli znajduje się w raporcie ISO.
e kontroli wewnętrznych (co 4 miesiące).
e Kontroli przeprowadzonych przez Sanepid (co najmniej 3 razy w roku)
8. Tak.
9, Nie dotyczy.
10. Na każdym oddziale są skrzynki skarg i wniosków. Skargę można złożyć bezpośrednio do
sekretariatu dyrektora.
11.Skarg nigdy nie zgłaszano. Zatrucia pokarmowe nigdy nie wystąpiły.
12. Tak.
13.Dietetyk opracowuje diety zgodnie ze zleceniem lekarzy.
Rodzaje diet: podstawowa, lekkostrawna, cukrzycowa i współistniejące, wrzodowa,
wątrobowa, pęcherzykowa, papkowa, bezmleczna, zmiksowana we wszystkich rodzajach diet
i sposobach podawania, biegunkowa, wysokobiałkowa, niskokaloryczna we wszystkich
rodzajach diet, bezglutenowa, wegetariańska, wegańska i wszystkie jakie wystąpią.
14. Zapewniamy dietę bezmleczną, bezglutenową,
15. Zapewniamy dietę wegetariańską i wegańska
16.Doustne suplementy pokarmowe są dostępne w zależności od potrzeby. i
REK OR
dr Zbignieył Białczak
Jadłospis z dn. 23.10.2019 — dieta podstawowa
AAA 2%43, Papy £ ASE RELADA KAP
DZIAŁ *
SA8IA STRACYJNO-TECHNIU..
SEKCJA ŻYWIENIA
09-300 Żurorun, ur. Szy: 3102 p
NiP 511-00-66-206, Rejut: i uw
Posiłek 1
produkt Ilość/g/ kcal białko węgłowodany tłuszcze
Masło śmietankowe 19 127,4 0,2g 0,2g 14,0 g
Chleb mazowiecki 100 245,0: 63g 518g 1.4 g
Cukier 10 40,0 0,0g 100g 0,0 g
Płatki owsiane 30 108,7 3,6g 18,8 g 2,2g
Mleko 2% 300 152,1 10,5 g 14,7 g 5,7g
Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony 50 75,3 0,3g 185g 0,1 g
Dodaj kolejny produkt 748,4 kcal 20,8 g 113,9 g 233g
Posiłek 2
produkt Mośćigj kcal _ białko węglowodany "UsZCZ
Marchew 30 3,7 0,2g 1L1g 0,0 g
Pietruszka, korzeń 7 1,9 01g 03g 0,0 g
Seler korzeniowy 60 8,0 0,6g 111g 0,1g
Por 1 0,1 0,0g 0,0g 0,0 g
Ziemniaki, średnie 200 119,4 3,00g 264g 0,2 g
Olej rzepakowy uniwersalny 18 162,0 0,0g 0,0g 18,0 g
Mąka pszenna, typ 500 12 40,5 l1g 8,7g 0,1 g
Buraki 130 91.9 20g 108g 4,6g'
Cukier 13 51,9 0,0g 130g 0,0 g
Śmietana 18% do zupy - Piątnica 20 37,8 05g 09g 3,6 g
Wieprzowina - łopatka 90 190,9 119g 0.0g 15,9g
Bułka tarta 10 34,2 10g 7,2g 0,2g
Bułka pszenna 10 27,7 0,8g 588g 0,2 g
Jaja kurze (100g) | 8 11,2 1.0g 0,0g 0,8 g
Kasza jęczmienna perłowa , 80 258,4 55g 551g 1,8 g
Jabłko ' 50 23,0 0,2g 51g 0,2 g
Dodaj kolejny produkt 1 064,6 kcal 27,8 g 135,5 g 45,7 g
Posiłek 3
„zodność z oryginałem
produkt Ilość/gf _ kcal białko węglowodany tłuszcze
Mleko w proszku pełne 15 71,7 41g 5,8g 3,6 g
Kawa bez cukru 3 0,1 0,0g 00g 0,0 g DYR
Chleb mazowiecki 100 245,0 6,3 g 51,8 g 1,4g
dr Zbignie Białczak
s
produkt Ilość/gj kcal _ białko węglowodany tłuszcze
Masło roślinne kubkowe 20 135,6 001g 01g 15,0 g
Kiełbasa żywiecka 45 133,0 86g 0,0g 11,0g
Dodaj kolejny produkt 585,4 kcal 19,0g 577g 31,0 g
kalorie białko węglowodany tłuszcze
suma dobowa: 2 398,4 kcal 67,7g 307,1g "., 99,9 g
Dieta podstawowa z dn. 23.10.2019r
Śniadanie
"Płatki owsiane na mleku, pieczywo, masło, herbata, dżem.
Obiad
Zupa selerowa, klops w sosie własnym, kasza jęczmienna, buraki, kompot z jabłek.
Kolacja
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo , masło, kiełbasa żywiecka.
PASEO BE
p
|
|
„a ggodność ? z orygii „ałem
POAYIUDMAAELANE E WIEBLAN.Ś |: -«oe'*
ZAKŁADÓW OPIEKI ZDn: 0561"
DZIAŁ ADMINISTRACYJNO: '311''
SEKCJA ŻYWIEJŃI:A
09-300 Żuromin, ul. Szpii:a
Ni: $14-00<66-406, Rayo!
Jadłospis z dn. 16.10.2019 — dieta podstawowa
Posiłek 1
produkt Ilość/g/ kcal _ białko węglowodany tłuszcze
Masło śmietankowe 19 127,4 0,2g 0,2g 14,0 g
Chleb mazowiecki 100 245,0 -—63g 518g 1.4g
Cukier 10 40,0 0,0g 100g 0,0 g
Mleko w proszku pełne 20 95,7 54g 7,7g 4,8 g
zacierki 30 112,2 3,5g 224g 0,8 g
Ser Edamski tłusty 40 115,8 96g 0,0g 8,6 g
Ogórek 40 4,0 0,2g 0,7g 0,0 g
razem 740,0 kcal 25,2 g 92,9 g 29,5.
Posiłek 2
produkt Ilość/g/ kcal białko węglowodany tłuszcze
Groch łuskany połówki - Kupiec 20 70,5 4,8g 122g 0.3 g
Marchew 30 3.7 0,2g 111g 0,0 g
Pietruszka, korzeń 4 1,1 01g 02g 0,0 g
Seler korzeniowy 4 0,5 0,0g 0,1g - 0,0 g
Cebula | 5 1,4 01g 0,2g 0,0 g
Por 5 1 0.1 00g 0,0g 0,0 g
Ziemniaki, średnie 200 119,4 3,0.g 26,4 g 0,2 g
Olej rzepakowy uniwersalny 6 54,0 00g 0.0g 6,08
Wieprzowina - szynka surowa 100 244,5 16,8 g 0,0 g 19,7 g
Mąka pszenna, typ 500 12 40,5 11g 8,7g 0,1g
Kasza gryczana 100 332,3 12,6 g 63,5g 3,1g
Burak 130 37,1 18g 7,2g 0,1 g
Cukier 13 51,9 000g 130g 0,0 g
Śliwki | 50 225. 03g 51g 0,.1g
razem 981,5 kcal 40,8 g 137,7 g 29,7 g
u zyvunośc z oryginałem
Posiłek 3
produkt Ilość/g/ kcal białko węglowodany ma
Mleko w proszku pełne 15 71;7 © 41g 5,8g 36g
Kawa bez cukru 5 0,1 0,0g 0,0g 0,0 g
Chleb mazowiecki 100 2450 63g 518g. 14g
Masło roślinne kubkowe 20 135,6 01g 01g 15,0 g
Mielonka 50 81,1 62g 18g 335g
Sałata 5 0,6 01g 01g 0,0 g
razem 534,1 kcal 16,6 g 59,5 g 25,5 g
. kalorie białko węglowodany tłuszcze
suma dobowa: 2 255,5 kcal 82,7 g 290,1 g 84,8 g
Dieta podstawowa z dn. 16.10.2019r
Śniadanie
Makaron-zacierka na mleku, pieczywo, masżo, herbata, ser żółty, o
Obiad
Zupa grochowa, gulasz wieprz. gotowany, kasza gryczana , buraki, kompot ze
śliwek.
Kolacja
Kawa zbożowa na e" pieczywo , ktasło, mieonka sałat
|" » «godność z oryginałem
DY R
dr Zbigniew Białczak
Jadłospis z dn. 21.10.2019 —
dieta lekkostrawna
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPĆ:
W OPIEKI ZDROWOTŃE.
DZIAŁ ADMINISTRACYJNO-TECHNICZNY
SEKCJA ŻYWIENIA
09-300 Żuromin, uł. Szpitalna 56
'NiP 511-00-08-288, Regun 000301273
Posiłek 1
produkt Ilość/g/ - kcal białko węglowodany tłuszcze
Kasza jęczmienna perłowa 30 96,9 Zlg 20,7 g 0,7 g
Mleko w proszku pełne 20 95,7 -54g 7,7g 4,8 g
Chleb mazowiecki 100 245,0 63g 518g 1,4g
Masło śmietankowe 19 127,4 0,2g 0,2g 14,0 g
Ser twarogowy półtłusty 80 105,1 15,0 g 3,0g 3,7g
Cukier 10 40,0 0,0g 10,0g 0,0 g
. razem 710,0 kcal 29,0 g 93,4 g 24,5 g
Posiłek 2
produkt Ilość/g/ kcal białko węglowodany tłuszcze
Ziemniaki - 200 153,8 40g 340g 0,2 g
Seler korzeniowy 7 0,9 01g 01g 0,0 g
Pietruszka, korzeń 7 1,9 01g 03g 0,0 g
Marchew 30 5,7 02g 111g 0,0 g
Kalafior mrożony 20 4,0 0,4g 0,5g 0,0 g
Brokuły mrożone 30 7,3 0,8g 0,8g 0,1g
Cebula 10 2,7 01g 0.5g 0,0 g
Fasolka szparagowa mrożona 30 7,3 0,7g 1,0g 0,1 g
Papryka czerwona 23 5,5 0,3g .0,9g 0,1g'
Kapusta biała 20: 4,8 0,3g 0,8g 0,0 g
Olej rzepakowy uniwersalny 3 27,0 0,0g 00g 3,0 g
Ryż biały 90 305,6 6,0g 68,9 g 0,6 g
Śmietana 18% do zupy - Piątnica 20 37,8 0,5g 0,9g 3,6 g
Cukier 20 79,9 0,0g 20,0g 0,0 g
Cynamon |. 1 35. 00g 0,8g' 0,0 g
Mleko w proszku pełn 20 95,7 54g 7,7g 4,8 g
Mieszanka ówocowa mrożona 25 100 02g 21g 0,1 g
Cukier 8 32,0 0,0g 8,0g 0,0 g
razem 785,3 kcal 19,1 g 148,5 g 12,8 g
0 uiose ZOYOANAIE""
D OR
dr Zbigniśw Białczak
Posiłek 3
produkt Ilość/g/ kcal białko węglowodany tłuszcze
Mleko w proszku pełne 15 71,7 . 41g 58g 3,6 g
Kawa bez cukru 3 01, 00g 00g 0,0 g
Masło roślinne kubkowe 20 135,6 01g 018g , 15,0 g
Chleb mazowiecki 100 245,0 63g 518g 14g
Kiełbasa żywiecka 45 133,0 86g 0,0g 110g
Sałata 5 0,6 001g 01g 0,0 g
razem 585,9 kcal 19,00g 57,8 g 31,0 g
| kalorie białko węglowodany . tłuszcze
suma dobowa: 2081,3 kcal 67,2g 299,6g 68,2g .
Dieta lekkostrawna z dn. 21.10.2019r
Śniadanie
Kasza jęczmienna na mleku, pieczywo, masło, twaróg.
Obiad
Zupa jarzynowa, ryż na gęsto ze śmietaną cukrem i cynamonem, kompot.
Kolacja ©
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo, masło, kiełbasa żywiecka, sałata.
. | 27 0 a sa zgodność z ory$ ir em
. DY
dr Zbignie Białczak
3
$
Żuromin, dnia 01.10.2019 r.
Zakres obowiązków, odpowiedzialności i uprawnień Dietetyczki szpitalnej
„E
c
=
Zajmowane stanowisko: szarsza dietetyczka szpitalna
Zależność służbowa: kierownik sekcji żywienia
Komórka organizacyjna: sekcja żywienia
IL. Zakres powinności wynikający z art. 100 i 211 Kodeksu Pracy :
Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń
przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z warunkami umowy o pracę
i przepisami Kodeksu Pracy.
IL. Zakres obowiązków starszej dietetyczki szpitalnej: (wymienić zakres obowiązków związany ze
stanowiskiem, określić zadania główne — stałe i zadania drugorzędne wykonywane okresowo)
Starsza dietetyczka szpitalna jest zobowiązana do:
1. Wykonywania pracy sumiennie i starannie oraz stosowania się do poleceń przełożonych, które
dotyczą pracy i sprawnego funkcjonowania zakładu, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami
prawa lub umową o pracę.
Prowadzenie poradnictwa dietetycznego i propagowanie zasad racjonalnego żywienia
Przeprowadzenie wywiadu żywieniowego u chorych, zbieranie uwag dotyczących żywienia
i przekazywanie kierownikowi sekcji żywienia.
Ścisła współpraca z sekcją żywienia — kontrola gotowych potraw wydawanych z kuchni.
Rozdawanie posiłków w oddziale wewnętrznym i innych w razie potrzeby. —.
Systematyczne dokształcanie personelu zatrudnionego przy rozdawaniu posiłków. -
Zdobywanie materiałów szkoleniowych do edukacji pacjentów i systematyczne doskonalenie
kwalifikacji zawodowej i jakości świadczonych usług
8. Sporządzanie diety indywidualnej -sonda
9. Zastępstwo za dietetyczkę, pracującą w biurze kuchni.
10. Dochowanie tajemnicy zawodowej oraz ochrony danych osobowych, według zasad określonych
w odrębnych przepisach.
11. Przestrzeganie ustalonego w zakładzie regulaminu pracy.
12. Przestrzeganie procedur jakościowych, instrukcji i zarządzeń obowiązujących w zakładzie.
13. Dbanie o dobro zakładu, ochronę jego mienia oraz zachowanie w tajemnicy informacji. .
14. Przestrzeganie ustalonego w zakładzie regulaminu pracy.
15. Wykonywanie innych czynności zleconych przez przełożonych, zgodnych z kompetencjami.
Czynności drugorzędne:
Propagowanie zasad racjonalnego żywienia w czasie imprez okolicznościowych na terenie
miasta oraz w szkołach.
BN
JOSE
III. Zakres uprawnień: (jakie uprawnienia ma pracownik na stanowisku np. zgłaszanie uwag dotyczących
organizacji pracy na zajmowanym stanowisku, wydawanie poleceń związanych z zachowaniem
bezpieczeństwa, czystości i porządku, decyduje o harmonogramowym czasu pracy personelu itp.)
"1. Zgłaszanie kierownikowi uwag dotyczących organizacji pracy na zajmowanym stanowisku. € R
2. Zgłaszanie i inicjowanie zmian w zakresie doskonalenia metod pracy i podnoszenie jakośdi* wal
świadczonych usług. cień jał0
3. Zgłaszanie reklamacji wydawanych posiłków — co do ilości i jakości. „ zwian
m” z
IV.
Zakres odpowiedzialności: (należy zdefiniować zakres odpowiedzialności np. odpowiada za porządek
i czystość w wyznaczonych pomieszczeniach, odpowiada za oszczędne gospodarowanie środkami czystości
i sprzętem do jej utrzymania, odpowiada za stan techniczny urządzeń i sieci, odpowiada za właściwą organizację
pracy podległego personelu itp. )
Dietetyczka szpitalna jest odpowiedzialna za:
|:
2.
3.
4
3,
V.
Taktowny i życzliwy stosunek do zgłaszających się osób po poradę.
Otrzymanie przez chorego właściwej porady dietetycznej
Szkolenie personelu zatrudnionego przy rozdawaniu posiłków.
Zachowanie w tajemnicy wszystkich informacji dotyczących stanu zdrowia BariGŃE,
o których dowiedziała się w związku z wykonywaniem swojej pracy.
Noszenie odzieży ochronnej w czasie pracy.
Obowiązek przęstrzegania bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. oraz przepisów
przeciwpożarowych jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności sekretarka
medyczna jest obowiązana:
1.
2.
Poniższy zakres czynności przyjmuję do wiad:
Znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu z
tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym.
Wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy
oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych.
Dbać o należyty stan sprzętu i narzędzi wykorzystywanych w ramach realizacji zadań oraz
o należyty porządek i i ład na stanowisku pracy i wokół stanowiska.
Poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym badaniom lekarskich i stosować
się do wskazań lekarskich.
Niezwłocznie zawiadomić przełożonych o zauważalnym w zakładzie wypadku albo zagrożeniu
życia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby znajdujące się w rejonie
„zagrożenia, o grążącym im niebezpieczeństwie.
Współdziałać z Pracodawcą i przełożonym w: ODALORIA obowiązków dotyczących
bezpieczeństwa i higieny pracy. ,
Przestrzegać przepisów o ochronie wczęciapożarówej.
h DYRĘKFOR
dr *bigniow BJ fczak
..22000000000000000000000000000000000000]f/000000000/0000000000000000000000000000
(podpis pracodawcy lub o by upowałdicnęj do składania
oświadczeń w pa pracodawcy)
ości i przestrzegania, i potwierdzam jego odbiór.
m
ae - NOŚĆ Z oryginałe
, pO RETTE: SSA ; | 3 Jl
PA DYREK
| ałczaK
„jr zbigniew s
s
UMOWA - ZLECENIE
DZNACŁLECENIE
Zawarta w dniu 30.09.2019 r. w Żurominie, pomiędzy:
Samodzielnym Publicznym Zespołem Zakładów Opieki Zdrowotnej w Żurominie, ul.
Szpitalna 56, wpisanym do rejestru stowarzyszeń, fundacji i zakładów opieki zdrowotnej
prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XIV Wydział Gospodarczy KRS,
pod numerem 0000051182, reprezentowanym przez Dyrektora dr Zbigniewa Białczaka,
zwanym " OR
zwaną dalej „Zleceniobiorcą”
l. Zleceniodawca zleca, a Zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonywania zadań dietetyka
Szpitalna 56.
2. W zakres zadań wchodzi m.in.:
>
sporządzanie raportu diet, tzw. zestawienie żywnościowe na podstawie danych
dostarczonych z oddziałów,
Przygotowanie zestawienia diet dla księgowości,
współtworzenie dokumentacji HACCP, m.in. tworzenie receptur potraw,
kontrola gotowych potraw przed wydaniem na oddziały.
$2
Zleceniobiorca wykonywać będzie zlecenie od dnia 01.10.2019 r. do dnia 30.09.2020 r.
Vvv vwwvwy
$3
Zadania będą wykonywane według harmonogramu miesięcznego określonego przez strony
umowy, na każdy miesiąc oddzielnie w wymiarze 80 godzin miesięcznie.
Zleceniobiorca przyjmując do realizacji zlecenie oświadcza, iż nie ma przeciwwskazań
zdrowotnych do wykonywania przez niego zlecenia
„ŁO
$5 od0?DYREKTOR
Zleceniobiorca nie podlega kierownictwu Zleceniodawcy Przy realizacji a.
dr Zbigńi iałczak
$6
Strony ustalają odzenie za jedną godzinę wykonywania zadań wymienionych w $1 pkt
2w oko
$7
l. Wypłata należności następuje na podstawie merytorycznie zaakceptowanego rachunku
wystawionego przez Zleceniobiorcę po zakończeniu każdego miesiąca kalendarzowego
i złożenia go w siedzibie SPZZOZ Żuromin.
2. Akcept merytoryczny dokonywany jest przez kierownika sekcji żywienia.
3. Zleceniodawca zobowiązuje się do wypłacenia należności w ciągu czternastu (14) dni od
daty otrzymania rachunku w kasie SPZZOZ Żuromin.
4. Z wynagrodzenia zostanie pobrana składka na ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie
społeczne oraz zaliczka na podatek dochodowy, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
$8
Zleceniobiorca przyjmując do realizacji zlecenie zobowiązuje się do :
a) posiadania w okresie wykonywania _niniejszej umowy aktualnego zaświadczenia
ydanego przez uprawnionego lekarza medycyny prac. braku przeciwwskazań
b) posiadania zaświadczenia przebycia szkolenia BHP i p.poż w zakresie wykonywa
czynności
$9
- Zleceniobiorca nie może powierzyć wykonania zobowiązań wynikających z niniejszej umowy
innej osobie bez zgody Zleceniodawcy. ł
$10
1. Umowa ulega rozwiązaniu z upływem Czasu, na który została, chyba że zajdą
okoliczności, za które strony nie ponoszą odpowiedzialności, a które uniemożliwiają
dalsze wykonywanie umowy.
2. W przypadku naruszeń postanowień niniejszej umowy Zleceniodawca może rozwiązać
umowę bez wypowiedzenia i wystąpić o odszkodowanie na zasadach ogólnych.
3. Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze stron z zachowaniem miesięcznego
okresu wypowiedzenia. |
4. Umowa może zostać rozwiązana w każdym czasie na zasadzie porozumienia stron.
511
Wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej, pod rygorem nieważności.
$12 . 4
Spory wynikające Z realizacji niniejszej umowy będą rozstrzygane przez Sąd właściwy
miejscowo dla Zleceniodawcy.
$13
W zakresie nieobjętym umową stosuje się przepisy ustawy z dnia 26 kwietnia 1964 r. Kodeks
Cywilny (tekst jedn.: Dz.U. z 2019 r., poz. 1145).
$ 14
Umowę sporządzono w trzech jednobrzmiących egzemplarzach, dwa dla Zleceniodawcy
i jeden dla Zleceniobiorcy.
ZLECENIODAWCA
ZLECENIOBIORCA
7a zgodność zoWa”
pyREKYOR
a” | dr Zbigniewi jałczak
%