6 zoz
GRA Świętochłowice
| Świętochłowice, dnia 31.10.2019 r.
ZOZ/ORG-P/400/2048/2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na e-maila z dnia 17.10.2019 r. dotyczącego złożonego wniosku o
udzielenie informacji publicznej informujemy:
| Ad.
| Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach zatrudnia w ramach stosunku pracy 2
dietetyków szpitalnych w pełnym wymiarze czasu pracy.
Szczegółowy zakres obowiązków :
| - Planowanie jadłospisów dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych i
nawyków żywieniowych.
| - Prowadzenie kontroli jakości produktów żywnościowych oraz nadzór nad ich przechowywanie
| oraz przydatnością do spożycia.
- Nadzór nad stanem sanitarno-epidemiologicznym pomieszczeń i urządzeń: kuchenek oddziało-
wych oraz termo boksów.
- Prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym i jakościowym.
- Nadzór nad sporządzaniem diet specjalnych.
- Dbanie o estetykę podawanych posiłków.
- Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów — edukacja pacjentów i ich rodzin.
- Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu.
- Kontrola i nadzór nad realizacją warunków zamówienia przez dostawców — usługa cateringowa.
- Kontrola temperatury, jakości oraz gramatury przywożonych posiłków.
- Porcjowanie i podawanie posiłków chorym.
| - Przestrzeganie zasad, dotyczących żywienia pacjentów.
- Rzetelne prowadzenie dokumentacji zgodnie z obowiązującymi przepisami i procedurami we-
wnętrznymi.
| - Realizacja działalności na rzecz promocji zdrowia.
- Nadzór nad wdrażaniem standardów akredytacyjnych zmierzających do poprawy jakości udzie-
lanych świadczeń.
- Przestrzeganie zasad etyki zawodowej i praw pacjenta.
| - Udział w komisjach i zespołach zakładowych.
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z 0.0. a
| ul. Chorzowska 38 Szpital 4
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice- Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 bez b CERTYFIKAT 20100)
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS REGON: 000311450 ©)
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
zoz
Świętochłowice
- Terminowe i rzetelne wykonywanie powierzonych zadań i poleceń przełożonego, zgodnie z ob-
owiązującymi przepisami oraz regulaminami Zakładu pracy.
- Przestrzeganie zaleceń, dotyczących zakazu nieodpowiedniego i mało oszczędnego gospodaro-
wania przydzielonymi środkami.
- Przestrzeganie zachowania czystości na stanowisku pracy.
- Przestrzeganie czystości i estetyki swojego wyglądu podczas wykonywania czynności służbo-
wych.
- Poszukiwanie i proponowanie nowych rozwiązań na rzecz usprawnienia pracy oraz poprawy
jakości udzielanych świadczeń.
- Zapoznawanie się na bieżąco z obowiązującymi przepisami, procedurami, instrukcjami i stoso-
wanie się do ich treści.
- Podczas realizacji zadań — współpraca z personelem, bezpośrednim przełożonym, lekarzami,
pracownikami innych komórek organizacyjnych i służbami pomocniczymi.
- Samokształcenie.
- Podnoszenie swoich kwalifikacji i umiejętności zawodowych w szkoleniu wewnętrznych oraz
zewnętrznych.
- Wykonywanie innych czynności, nie ujętych w niniejszym zakresie, jeżeli: zostały wydane przez
właściwego przełożonego lub upoważnionego pracownika i są zgodne z jego kompetencjami i
obowiązującym prawem, odpowiadają rodzajowi pracy określonemu w zawartej umowie o pracę.
( Ad.2
Jeden dietetyk opiekuje się ok. 100 pacjentami.
Ad.3
Każdy pacjent może otrzymać indywidualną poradę dietetyczną. O takiej możliwości
zostaje poinformowany w dniu przyjęcia do szpitala, zapoznając się z obowiązującymi
regulaminami i proponowanym planem leczenia.
Ad.4
Wysokość dziennej stawki żywieniowej dla 1 pacjenta wynosi 11,- zł
Ad.5
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. Opis przedmiotu zamówienia
oraz zawarta umowa nie zawierają informacji dotyczącej przeznaczenia minimalnej kwoty
na zakup składników użytych do przygotowywania posiłków.
Ad.6
Opis przedmiotu zamówienia jest integralną częścią zawartej umowy i regulacje w nim
zawarte podlegają okresowej kontroli (poniżej fragment opisu przedmiotu zamówienia).
Załącznik nr 2
Diety obowiązujące w Zespole Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach sp. z 0.0.
| 1. Dieta podstawowa |
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38 NA (<
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice-Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital >
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS REGON: 000311450 bez b gearoua waz
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
S$ zoz
(© ŃA Świętochłowice
|
2. Dieta łatwostrawna
| "epa
' 3. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów
4, | Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego
5. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
6. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem błonnika
7. Dieta łatwostrawna- papkowata
8. Dieta łatwostrawna- płynna do sondy
9. Dieta łatwostrawna-płynna wzbogacona
10. Dieta kleikowo-sucharkowa
11. Dieta łatwostrawna - bogatobiałkowa
12. Dieta łatwostrawna-bezsolna
13. Dieta łatwostrawna- niskobiałkowa
14. Dieta łatwostrawna- bezglutenowa
15. Dieta łatwostrawna-ryżowa
16. Dieta dzieci 1-3 lat- łatwostrawna o obniżonej zawartości kalorycznej i rozdrobnionej
konsystencji
17. Dieta indywidualna wg zaleceń lekarza
Nomenklatura diet w Zespole Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach sp. z 0.0.
|Nazwa diety | Założenia | | Wskazania, charakterystyka
Dieta podstawowa | Energia: 2200-2400kcal Dieta podstawowa stosowana jest u osób
. , : niewymagających żywienia dietetycznego.
Białko: 82g(15%) Powinna ona spełniać _ wymagania
Tłuszcz: 73g (30%) racjonalnego żywienia ludzi zdrowych,
, o uwzględniając zasady profilaktyki
Węglowodany: 380g (55%) miażdżycy oraz chorób niezakaźnych. Nie
zaleca się podawania produktów bardzo
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38 (
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice- Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS REGON: 000311450 bez b
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
aS zoz
Fa Świętochłowice
Dieta łatwostrawna
| KOZA
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
węglowodanów
|
|
| i
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
substancji
pobudzających
wydzielanie soku
żołądkowego
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
Energia:2000- 2200kcal
Białko: 70-75g (15%)
Tłuszcz: 65g (25%)
Węglowodany: 302-330g
(60%)
|
Energia: 2200kcal
Białko: 99g (18%)
| Tłuszcz: 78g (32%)
Węglowodany: 275g (50%)
| Energia: 2200kcal
Białko: 88g (16%)
Tłuszcz: 73g (30%)
Węglowodany: 297g (54%)
Energia: 2200kcal
Białko: 88g (16%)
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38
41-605 Swiętochłowice
tel. 32/245 50 41 do 5
tel./fax: 32/245 34 40
Sąd
Wydział VIII Gospodarczy KRS
Nr KRS: 0000426290
Rejonowy Katowice- Wschód
Nr NIP: 627-16-69-770
REGON: 000311450
Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
tłustych (np. boczku, słoniny, smalcu,
tłustych wędlin, tłustego mięsa).
Dieta łatwostrawna najczęściej stosowana
jest w schorzeniach układu pokarmowego.
Znajduje również zastosowanie w innych
jednostach chorobowych wg wskazań
lekarza. W diecie tej należy zwrócić uwagę
na dobór produktów oraz techniki
' sporządzania potraw. Wykluczyć należy
produkty i potrawy - trudnostrawne,
wzdymające, długo zalegające w żołądku,
'z wyłączeniem potraw smażonych i zup,
zawierających śmietanę i zasmażki, a także
ostre przyprawy. Zalecane techniki
kulinarne: gotowanie w wodzie, na parze,
„duszenie bez obsmażania, pieczenie w
folii.
Dieta ta ma zastosowanie przede
wszystkim diety łatwostrawnej u chorych
'na cukrzycę, może też mieć zastosowanie
'w innych jednostkach chorobowych wg
'wskazań lekarza. Zadaniem diety jest
uzyskanie i utrzymanie optymalnych
wartości parametrów gospodarki
'węglowodanowej oraz zapobieganie
powikłaniom cukrzycy. Zasadnicza
modyfikacja polega na ograniczeniu
łatwoprzyswajalnych węglowodanów (o
wysokim indeksie glikemicznym).
Wymagana ilość posiłków 5 razy na dzień
(3 główne posiłki, drugie śniadanie i
podwieczorek: owoce, jogurty naturalne,
budyń, kisiel)
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem
substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego ma zastosowanie
głownie w przypadku osób cierpiących na
/ wrzód żołądka lub dwunastnicy. Zadaniem
„diety jest _ zneutralizowanie soku
| żołądkowego lub ograniczenie jego
wydzielania oraz niedrażnienie
mechaniczne, chemiczne i termiczne błony
śluzowej żołądka.
Dieta ta ma zastosowanie między innymi
jw ostrym i przewlekłym zapaleniu
wątroby, trzustki, przewlekłym zapaleniu i
bez
a$ zoz
G KA Świętochłowice
| tłuszczu
Dieta łatwostrawna
z ograniczeniem
błonnika
Dieta łatwostrawna
papkowata
| Dieta łatwostrawna
płynna do sondy
Tłuszcz: 50g (20%)
Węglowodany: 352g (64%)
| Energia: 2200kcal
Białko: 82g (15%)
Tłuszcz: 65g (25%)
| Węglowodany: 302g (60%)
| Energia: 2200kcal
/ Białko: 82g (15%)
/ Tłuszcz: 65g (25%)
' Węglowodany: 302g (60%)
| Energia: 2200kcal
Białko: 99g (18%)
Tłuszcz: 78g (32%)
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38
41-605 Swiętochłowice
tel. 32/245 50 41 do 5
tel./fax: 32/245 34 40
Sąd Rejonowy Katowice- Wschód
Wydział VIII Gospodarczy KRS
Nr KRS: 0000426290
Nr NIP: 627-16-69-770
REGON: 000311450
Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg
żołciowych, kamicy żółciowej
(pęcherzykowej i przewodowej), okresie
zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia
jelita grubego. W diecie tej spożycie,
tłuszczu jest ograniczone do 45-50g/dobę;
jest to tłuszcz zarórno zawarty w
produktach (mleko, mięso,wędliny), jak i
dodany do pieczywa i potraw.
Dieta łatwostrawna najczęściej stosowana
jest w schorzeniach układu pokarmowego.
/Znajduje również zastosowanie w innych
jednostach chorobowych wg wskazań
lekarza. W diecie tej należy zwrócić uwagę
na dobór produktów oraz techniki
sporządzania potraw. Wykluczyć należy
produkty i potrawy - trudnostrawne,
'wzdymające, długo zalegające w żołądku,
z wyłączeniem potraw smażonych i zup
' zawierających śmietanę i zasmażki, a także
ostre przyprawy, surowe warzywa i owoce,
ciemnego pieczywa (graham, razowy),
gruboziarnistych kasz. Wskazane
pieczywo jasne czerstwe, chude szynki
drobiowe, chude sery twarogowe, mięsa
gotowane, zupy na chudych rosołach,
zasypane. Zalecane techniki kulinarne:
gotowanie w wodzie, na parze, duszenie
bez obsmażania, pieczenie w folii.
Dieta ta może być stosowana w różnych
schorzeniach jamy ustnej lub przełyku
oraz tych samych chorobach, co dieta
łatwostrawna, jeśli chory nie może gryźć.
lub połykać nierozdrobionego pokarmu.
,Potrawy przyrządzane metodą gotowania.
/W diecie papkowatej zastosowanie mają
zupy zmiksowane i tak 5 razy po 300ml w
tym 2 razy po 300ml zupy mlecznej
'zmiksowanej z jajkiem i masłem, oraz 3
razy po 300ml zupa na wywarze mięsno-
warzywnym, zmiksowana, wzbogacona
rozdrobnionym mięsem. |
W pierwszym dniu zgłoszenia tej diety
800-1000ml, 4-5 porcji po 200ml, drugi
dzień 1200-1500ml, 4-5 porcji po 300ml,
trzeci dzień 1500-2000ml -5 x 400ml. Na
CERTYFIKAT 2019/33 /
a. NEON
a$ zoz
GG 0a Świętochłowice
Dieta łatwostrawna Energia: 2400kcal
płynna wzbogacona
Dieta kleikowo-
sucharkowa
| Dieta łatwostrawna- | Energia: 2500kcal
bogatobiałkowa
/Dieta łatwostrawna- Energia: 2200kcal
Węglowodany: 275g (50%)
Białko: 110g (18%)
Tłuszcz: 80g (30%)
Węglowodany: 312g (52%)
Dieta niefizjologiczna, jedno- |
lub dwudniowa.
śniadania zupa mleczn zmiksowana 92x
400ml.), na obiad 3x 400ml.zupy na
wywarze mięsno-warzywnym,
zmiksowanej, woda mineralna
niegazowana 0,51
Wymagana konsystencja śmietany. W
pierwszym dniu zgłoszenia tej diety 800-
1000ml, 4-5 porcji po 200ml, drugi dzień
1200-1500ml, 4-5 porcji po 300ml, trzeci
dzień 1500-2000ml zupy / mlecznej
zmiksowanej z jajkiem i masłem, zupy na
wywarze mięsno-warzywnym,
zmiksowanej, wzbogaconej
rozdrobnionym mięsem, woda mineralna
niegazowana 0,51
Dietę kleikową stosuje się w schorzeniach
przewodu ' pokarmowego, wątroby,
trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek, w
chorobach ' zakaźnych ' i stanach
pooperacyjnych. Celem diety jest
oszczędzanie narządu _ zmienionego
chorobowo. Podstawowym składnikiem
„diety kleikowej są kleiki z ryżu, kaszy
jęczmiennej, płatków owsianych, kaszy
mannej. Oprócz kleików podaje się gorzką
herbatę i namoczone sucharki lub czerstwą
bułkę.
Białko: 125g (20%)
Tłuszcz: 83g (30%)
Węglowodany: 312,5 (50%)
Dieta bogatobiałkowa ma zastosowanie w
wielu stanach chorobowych, m.in.
Wyniszczeniu organizmu, silnych
oparzeniach lub zranieniach, chorobach
gorączkowych. Zadaniem tej diety jest
dostarczenie organizmowi odpowiedniej
ilości białka 0 wysokiej wartości
biologicznej (75% podawanego białka
powinna pochodzić z produktów
zwierzęcych — chude mięsa, ryby,
wysokojakościowe wędliny, jaja, sery
' twarogowe). Dostarczone w pożywnieniu
białko spełnia swoje zadanie wówczas,
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z 0.0.
ul. Chorzowska 38
41-605 Swiętochłowice
tel. 32/245 50 41 do 5
tel./fax: 32/245 34 40
jeśli wartość energetyczna diety jest
dostateczna. 3 posiłki główne, plus dwa
dodatki białka — ser 120g + jogurt/mleko
120ml.
Dieta łatwostrawna najczęściej stosowana
jest w schorzeniach układu pokarmowego.
NĄ 7 -
Sąd Rejonowy Katowice-Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital „
Wydział VIII Gospodarczy KRS REGON: 000311450 bez b earenar zorrna |
Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00 A
a8 zoz
GKA Świętochłowice
bezsolna Białko: 82g (15%) Znajduje również zastosowanie w innych
, 8 jednostach chorobowych wg wskazań
| Tłuszcz: 73g (30%) lekarza. W diecie tej należy zwrócić uwagę
Węglowodany: 302g (55%) na dobór produktów oraz techniki
sporządzania potraw. Wykluczyć należy
produkty i potrawy zawierające sól (zupy,
'ziemniaki, potrawy bezsolne dopraiane/
ziołami), trudnostrawne, wzdymające,
długo zalegające w żołądku, z
wyłączeniem potraw smażonych i zup
zawirających śmietanę i zasmażki, a także
ostre przyprawy. Zalecane techniki
kulinarne: gotowanie w wodzie, na parze,
„duszenie bez obsmażania, pieczenie w
folii.
/Dieta łatwostrawna- | Energia: 2200kcal 'Dieta niskobiałkowa stosowana jest w
| niskobiałkowa HE 0 chorobach nerek przebiegających z
| | Białko: 44g (8%) niewydolnością tych narządów. W diecie w
Tłuszcz: 78g (32%0 niewydolności nerek kalorie niebiałkowe
pokrywają produkty bogatoenergetyczne —
węglowodanowe i tłuszczowe. W
niewydolności wątroby głównych źródłem
energii są węglowodany, ponieważ
| tłuszcze obciążają chorą wątrobę — w
|| | ostrych stanach produkty tłuszczowe
należy z diety całkowicie wykluczyć. |
Węglowodany: 330g (60%)
Dieta łatwostrawna- Energia: 2200kcal Dieta łatwostrawna najczęściej stosowana
bezglutenowa . jest w schorzeniach układu pokarmowego.
Białko:70g Znajduje również . ,
najduje również zastosowanie w innych
| Tłuszcz: 75-80g jednostach chorobowych wg wskazań
| lekarza. W diecie tej należy zwrócić uwa
Węglowodany: 330-380g na dobór produktów | oraz techniki
sporządzania potraw. Wykluczyć należy
produkty i potrawy - trudnostrawne,
wzdymające, długo zalegające w żołądku
oraz zawierające gluten, z wyłączeniem
potraw smażonych i zup zawierających.
śmietanę i zasmażki, a także ostre
przyprawy i surowe warzywa i owoce.
| Owoce tylko w formie gotowanej w
| postaci kompotu lub musu. Warzywa tylko
dozwolone, w postaci gotowanej. Zalecane
| ' techniki kulinarne: gotowanie w wodzie,
| na parze, duszenie bez obsmażania,
| pieczenie w folii.
Dieta łatwostrawna Dieta niefizjologiczna, jedno- Śniadanie: kleik
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice-Wschód __ Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS __ REGON: 000311450 bez b
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
u8$ zoz
4 4 Świętochłowice
ryżowa lub dwudniowa.
/Dieta dzieci 1-3 lat Energia: 1000kcal
— łatwostrawna 0 piąłko: 15g (6%)
obniżonej |
zawartości Tłuszcz: 39g (35%)
kalorycznej i , 0
rozdrobnionej Węglowodany: 147,5g (59%)
konsystencji
Obiad: chudy rosół, na filecie z kurczaka,
z ryżem, filet z kurczaka z ziemniakami i
marchewką gotowaną
Kolacja: wafle ryżowe i chuda, drobiowa
wędlina
Powinna spełniać wymagania diety
łatwostrawej i być oparta na zaleceniach
Instytutu _ Żywności i - Żywienia
dotyczących prawidłowego żywienia
dzieci. Konsystencja powinna być
dostosowana dla dzieci w tym wieku, o
obniżonej zawartości kalorycznej i
rozdrobnionej konsystencji.
Dieta indywidualna Dieta niefizjologiczna, jedno- Np. w ramach przygotowania do badań
'wg zaleceń lekarza lub dwudniowa.
kolonoskopii
Śniadanie: galaretka
Obiad: czysty, klarowny bulion
Kolacja: kisiel
W oparciu o literaturę — Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, prof. dr hab.
n. med. Mirosław Jarosz
Wymagana gramatura jadłospisów
l.p. Produkt/potrawa Śniadanie _ Obiad - Kolacja
l. - Pieczywo pszenne, żytnie, razowe (zależne od | 130g 130g
rodzaju diety) pokrojone
2. Cukier do napojów 10g | 10/15g 15/20g
3. | Herbata 500ml | | 500ml
4. | Masło 82% tłuszczu 15g | 15g
5. Zupa mleczna Zakład | |
Opiekuńczo
Leczniczy,
Oddział
Psychiatryczny:
| 400ml
reszta
oddziałów:
150ml
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice-Wschód __ Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS __ REGON: 000311450 bez b
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
|
„(1 ŚS+V+"O.O DO
Bł
CERTYFIKAT 257/33
a8 zoz
G ŃA Świętochłowice
6. « Wędlina krojona (rodzaj stosownie do diety), o 50g ' 50g
zawartości mięsa min 60% oznakowana datą
| przydatności do spożycia i informacją o składzie
7. Kiełbasa, parówka na ciepło o zawartości mięsa | 60g (1szt)
min 60% oznakowana j.w
8. Pasty do pieczywa (np. rybna, jajeczna, itp) | 50g
| | 9. | Ser żółty krojony, serek topiony i tym podobne | 50g
| 10. | Ser twarogowy (w całości — poporcjowane, 60 g
pasta), serek homogenizowany w opakowaniach |
jednosztukowych |
| | 11. | Dżem, miód 50g
| | sap | a sz | a m __
12. Jajko kurze na twardo (wielkość M) 1 szt
| | 13. | Warzywa takie jak np. pomidor, ogórek zielony, | | Pomidor 100g dd szt) a
rzodkiewka, papryka itp. - obrane, pokrojone, Ogórek zieolony 80g
przygotowane do spożycia
Papryka 80g
| Rzodkiewka 80g
| 14. | Zupa obiadowa 400ml
| 15. Ziemniaki jadalne (tłuczone na puree — z 250g
| wyjątkiem wczesnych)
16. Kluski śląskie, kopytka | 200g
17. Makaron, kasza np. jaglana, jęczmienna, | 200g -
| gryczana itp. do drugiego dania
18. | Ryż na sypko 200g
| 19. Sosy | 100g
| 20. Dodatki warzywne do drugiego dania (surówki, | | 150g
| warzywa gotowane)
21. | Porcja mięsa (wieprzowe, wołowe) | 100g
22. | Udko z kurczaka a 250g (lszt)
23. Filet z drobiu 100g
24. | Kotlet schabowy | | 120g
25. Ryba filetowna: pieczona, smażona, gotowana | Gotowana 100g
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z 0.0.
p
G mra j
ul. Chorzowska 38
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice-Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS __ REGON: 000311450 bez b
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
u$ zoz
ŚGKA Świętochłowice
| / (przygotowana w sposób umożliwiający łatwe
|| | porcjowanie)
26. Potrawy półmięsne z zawartością mięsa min.
| 50g
27. | | Potrawy bezmięsne
28. | Kompot
29. Owoce
31. | Budyń, kisiel, kasza manna
32. | Pieczywo cukiernicze
33. | Jogurt smakowy, naturalny z musli, itp.
budyń z cukrem 120g
kisiel z cukrem120g
galaretka owocowa 120g
jogurt owocowy 115g
jogurt naturalny 115g
jabłko 1szt
banan 1szt
pomarańcza lszt
wafle kakaowe 1szt
drożdżówka Iszt
rogalik z dżemem 1szt
soczek z rurką 1 szt
30. | Galaretka (w opakowaniach jednoporcjowych) |
Smażona 120g
300g
300g
250ml
150g
120g
120g
50g
120-130g (1szt)
Przykłady II śniadania dla dzieci, w tym dieta dziecka do lat 3 (Oddział Pediatryczny)
Przykłady podwieczorku dla pacjentów Zakładu Opiekuńczo Leczniczego
budyń z cukrem 120g
kisiel z cukrem 120g
galaretka owocowa 120g
jogurt owocowy 115g
jogurt naturalny 115g
jabłko Iszt
banan Iszt
wafle kakaowe Iszt
drożdżówka 1szt
rogalik z dżemem lszt
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
a A
(ul. Chorzowska 38
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice- Wschód Nr NIP: 627-16-69-770
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS REGON: 000311450
Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290
u$ zoz
(GKA Świętochłowice
Przykłady II śniadań i podwieczorków dla pacjentów z chorobą cukrzycową
budyń bez cukru 120g
kisiel bez cukru 120g
galaretka owocowa bez cukru 120g
jogurt naturalny 115g
jabłko 1szt
morela 1szt
grejpfrut 1/2szt
brzoskwinia 1szt
pomarańcza lszt
wafle suche bez cukru lszt
wafle ryżowe lszt
Ad.7
Jakość podawanych pacjentom posiłków jest kontrolowana codziennie. Od poniedziałku do
piątku kontroli dokonują Dietetycy szpitalni, w dni ustawowo wolne i święta za jakość
posiłku odpowiada pielęgniarka dyżurująca na danym oddziale. Z przeprowadzonej kontroli
sporządza się informację.
Ad.8
Z racji wykonywanego zawodu za karmienie pacjenta odpowiada pielęgniarka i nie było do
tej pory potrzeby i konieczności wyznaczania jakiejkolwiek osoby odpowiedzialnej za
wyznaczanie i kontrolowanie działań w tym zakresie.
Ad.9
W zespole osób zatrudnionych w firmie cateringowej jest zatrudniony dietetyk i taki był nasz
wymóg.
Ad 10.
W Zespole Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach została wprowadzona procedura
zgłaszania skarg i wniosków m.in. dotyczących niewłaściwego żywienia. Osobą
wyznaczoną do kontaktu w ww. sprawie z firmą jest Dietetyk Szpitalny, natomiast osobą
odpowiedzialną za działania w przypadku wystąpienia zatruć, odpowiada Pielęgniarka
Epidemiologiczna.
Ad.11
W roku 2017 zgłoszono 17 uwag dotyczących niewłaściwego żywienia lub transportu
posiłków, natomiast w 2018 wystąpiły 4 uwagi.
W ww. latach nie było zatruć pokarmowych.
Ad.12
Nie posiadamy danych na temat szkoleń lekarzy w zakresie zasad prawidłowego żywienia
chorych.
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z 0.0.
ul. Chorzowska 38 Ge
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice- Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS REGON: 000311450 bez b NSERTYMAT 200733)
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
aS zoz
GC KA Świętochłowice
Ad.13
Rodzaje diet zostały opisane w odpowiedzi na pytanie nr 6.
Ad.14i15
Firma cateringowa zapewnia pacjentom wszystkie rodzaje diet nawet te na życzenie
pacjenta.
Ad.16
Suplementy pokarmowe stosuje się ze wskazań dietetycznych.
Z poważaniem
Prez
Zespół Opieki Zdrowotnej w Świętochłowicach Sp. z o.o.
ul. Chorzowska 38 o. |
41-605 Świętochłowice Sąd Rejonowy Katowice- Wschód Nr NIP: 627-16-69-770 Szpital |
tel. 32/245 50 41 do 5 Wydział VIII Gospodarczy KRS __ REGON: 000311450 bez „usryru r
tel./fax: 32/245 34 40 Nr KRS: 0000426290 Wysokość kapitału zakładowego: 34 520 000,00
Em