SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W OPOLU
Opole, dnia 31 października 2019 r.
ZOZ-DSPiOP-078-3061/19
Katarzyna Batko-Tołuć
Szymon Osowski
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
, "Do ( "2.
Sza u0wm su SKO
Na podstawie art. 61 ust. 1 Konstytucji RP i art. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej,
udostępniam informacje publiczne zgodnie z wnioskiem z dnia 17.10.2019 r.:
Ad.1. Tak. W Szpitalu SP ZOZ MSWiA w Opolu jest zatrudnionych dwóch dietetyków (zakres
obowiązków w załączeniu).
Ad. 2. _Najednego zatrudnionego dietetyka przypada maksymalnie 35 pacjentów i jest to uzależnione
od bieżącego stanu pacjentów w Szpitalu SP ZOZ MSWIA w Opolu.
Ad.3. Tak. Informację o możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka pacjenci uzyskują od
pielęgniarek zatrudnionych w oddziale szpitalnym.
Ad.4. Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta wynosi:
1) w przypadku pacjenta diabetologicznego — 19,08 zł brutto,
2) wpozostałych przypadkach — 16,92 zł brutto.
Ad.5. Tak. W podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczonych na
zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
Ad.6. Nie. Szpital SP ZOZ MSWiA w Opolu nie wymaga przedstawienia dokumentacji regulującej
jakość produktów używanych do przygotowania posiłków.
Ad. 7. Tak. Kontrole jakości posiłków podawanych pacjentom odbywają się codziennie i odpowiada
za nie dietetyk.
Ad.8. Tak. Kontrole, czy pacjent spożywa odpowiednia ilość pokarmu, odbywają się codziennie
i odpowiada za nie dietetyk.
Ad.9. Nie. W umowie z zewnętrzną firmą cateringową nie określono wymogu zatrudnienia
dietetyka.
45-075 Opole, ul. Krakowska 44
tel. 77-401-11-00, fax 77-401-11-21
o
o Nr rej. KRS 0000039436, NIP: 754-10-91-489, REGON: 531163515
2 NSZZ
S z p ital www: www.spzozmswia.opole.pl
ISO 9001 b EH Że b Ó lu
Ad. 10. W Szpitalu SP ZOZ MSWIA w Opolu istnieje „Procedura przyjmowania i rozpatrywania skarg
i wniosków”, dotycząca całej działalności SP ZOZ MSWiA w Opolu. Nie istnieje natomiast
dodatkowa procedura obejmująca tylko zgłaszanie skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
bądź zatrucia. Za kontakt w sprawie zgłoszenia skargi odpowiada osoba wskazana w ww.
procedurze.
Ad. 11. W 2017 i 2018 roku nie wpłynęła żadna skarga dotycząca niewłaściwego żywienia/zatrucia.
Ad.12. Nie. W 2018 r. lekarze nie przechodzili szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu.
Ad. 13. Diety stosowane w Szpitalu SP ZOZ MSWIA w Opolu:
1) dieta podstawowa,
2) dieta kleikowa,
3) dieta łatwo strawna,
4) dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu,
5) dieta łatwo strawna niskobiałkowa,
6) dieta łatwo strawna bogatobiałkowa,
7) dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa),
8) dieta ubogoenergetyczna,
9) dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji (mixowana),
10) dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę (przez sondę),
11) diety specjalne (wegetariańska, wegańska, bezglutenowa i inne wg wskazań lekarza).
Powyższe diety zostały opracowane na podstawie wiedzy lekarza i dietetyka, źródeł
internetowych oraz następujących publikacjach naukowych:
1) „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach”, praca zbiorowa pod redakcją prof.
dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza,
2) „Praktyczny podręcznik dietetyki”, praca zbiorowa pod redakcją prof. dr. hab. n. med.
Mirosława Jarosza,
3) „Żywienie człowieka”, Jan Gawęcki,
4) „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Helena Ciborowska, Anna Rudnicka,
5) „Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego”, praca zbiorowa pod redakcją dr hab.
n. med. Marka Pertkiewicza i dr n. med. Teresy Korta,
6) „Diabetologia”, Journal of the EASD (czasopismo Europejskiego Stowarzyszenia Badań
nad Cukrzycą).
Ad. 14. Szpital SP ZOZ MSWiA w Opolu zawsze zapewnia pacjentowi dietę wskazana przez lekarza.
Ad. 15. Tak. Na życzenie pacjenta Szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.
Ad. 16. Tak. Szpital SP ZOZ MSWiA w Opolu zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia.
Z pow c an ŁM.
tora
SP zoą Ró polu
. Jacek KI
Egz. Nr1- e- mail ała
Sporządził: Justyna Milczarek, tel. 77/401 11 07
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W OPOLU
Zakres czynności
Imię i nazwisko: ESEE
Stanowisko: Dietetyk
Komórka organizacyjna: Sekcja Żywienia
sz.
l. Podległość i nadrzędność służbowa
Podlega bezpośrednio: Naczelnej Pielęgniarce
Jest zastępowany przez: ;- Dietetyka
Zastępuje: ? - Dietetyka
Il. Zakres obowiązków zgodnie z przepisem art. 100 Kodeksu pracy.
Art. 100. $ 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować
się do połeceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa
lub umową o pracę.
$ 2. Pracownik jest obowiązany w szczególności:
1)
2)
3)
4
5)
6)
przestrzegać czasu pracy ustalonego w zakładzie pracy;
przestrzegać regulaminu pracy i ustalonego w zakładzie pracy porządku;
przestrzegać przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także przepisów
przeciwpożarowych;
dbać o dobro zakładu pracy, chronić jego mienie oraz zachować w tajemnicy informacje, których
ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę;
przestrzegać tajemnicy określonej w odrębnych przepisach;
przestrzegać w zakładzie pracy zasad współżycia społecznego.
Ill. Zakres obowiązków z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
zgodnie z przepisem art. 211 Kodeksu pracy.
Art. 211. Przestrzeganie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisów
przeciwpożarowych jest podstawowym obowiązkiem pracownika. W szczególności pracownik
jest obowiązany:
1)
2)
3)
4)
5)
znać przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, brać udział w szkoleniu i instruktażu
z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym;
wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy
oraz stosować się do wydawanych w tym zakresie poleceń i wskazówek przełożonych;
dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz o porządek i ład w miejscu pracy;
stosować środki ochrony zbiorowej, a także używać przydzielone środki ochrony indywidualnej
oraz odzież i obuwie robocze, zgodnie z ich przeznaczeniem;
poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym oraz innym badaniom lekarskim i stosować się
do wskazań lekarskich;
niezwłocznie zawiadomić przełożonych o zauważonym w zakładzie pracy wypadku albo
zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego oraz ostrzec współpracowników, a także inne osoby
znajdujące się w rejonie zagrożenia, o grożącym im niebezpieczeństwie;
współdziałać z pracodawcą i przełożonymi w wypełnianiu obowiązków dotyczących
rm
bezpieczeństwa i higieny pracy;
8) przestrzegać przepisów o ochronie przeciwpożarowej.
IV. Zakres obowiązków na stanowisku: Dietetyka w Sekcji żywienia
Obowiązkiem Pracownika jest należyte wykonywanie obowiązków na stanowisku Dietetyka w Sekcji
Żywienia określonych przepisami powszechnie obowiązującego prawa, postanowieniami Statutu,
Regulaminu Organizacyjnego oraz innych wewnętrznych aktów prawnych obowiązujących
u Pracodawcy, a także umowy o pracę. W szczególności obowiązkiem Pracownika jest:
1) udział w doborze diety oraz ich kontrola w przypadku diet wymagających dokładności wagowej,
kaloryczności;
2) przekazywanie zamówień do firmy cateringowej odnośnie zapotrzebowania ilościowego posiłków
dla pacjentów Zakładu oraz prowadzenie kontroli sposobu przygotowywania posiłków;
3) prowadzenie nadzoru nad stanem kuchenek oddziałowych oraz miejsc do przechowywania
żywności oraz egzekwowanie utrzymania właściwego stanu sanitarno - epidemiologicznego od
osób pracujących przy dystrybucji posiłków;
4) współpraca z Pielęgniarkami Oddziałowymi w zakresie żywienia chorych;
5) zbieranie uwag i opinii na temat jakości posiłków i diet;
6) edukacja zdrówotna pacjentów i ich rodzin.
V. Inne obowiązki:
1) niezwłoczne informowanie bezpośredniego przełożonego o zauważonych niezgodnościach
lub zagrożeniach dotyczących Komórki Organizacyjnej i Zakładu, również jakościowych;
2) zastępowanie innych pracowników Sekcji żywienia w razie ich nieobecności;
3) przestrzeganie przepisów oraz zasad BHP, przepisów przeciwpożarowych i sanitarnych;
4) dbanie oładi porządek w miejscu pracy;
5) aktywna praca na rzecz podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych oraz jakości realizowanych
u Pracodawcy obowiązków;
6) zachowanie w tajemnicy wszelkich informacji, w tym dotyczących Pracodawcy oraz dotyczących
danych osobowych uzyskanych w związku z wykonywaniem umowy o pracę na stanowisku
Dietetyka, zarówno w czasie jej trwania, jak i po ustaniu zatrudnienia w SP ZOZ MSWiA w Opolu;
7) przestrzeganie procedur jakościowych, instrukcji i zarządzeń obowiązujących w Zakładzie;
8) wykonywanie innych obowiązków nieobjętych niniejszym zakresem, a zleconych przez
bezpośredniego przełożonego, Dyrektora SP ZOZ MSWiA w Opolu lub osobę przez niego
upoważnioną.
VI. Odpowiedzialność:
1) ochronę danych osobowych i sposobów ich zabezpieczenia przed zabraniem, uszkodzeniem
lub zniszczeniem oraz ich udostępnieniem osobom nieuprawnionym;
2) jakość, terminowość i ilość wykonanych zadań, stosownie do posiadanych uprawnień, środków
i warunków ich realizacji;
3) stan i sposób wykorzystania powierzonego majątku, stosownie do postawionych do jego
dyspozycji środków materialnych, finansowych i organizacyjnych;
4) przestrzeganie obowiązujących przepisów prawa, norm etycznych oraz zasad i procedur
obowiązujących w Zakładzie.
VII. Uprawnienia:
Dietetyk w Sekcji Żywienia jest uprawniony do:
1)
2)
3)
4)
5)
6)
przetwarzania danych osobowych w zakresie niezbędnym do realizacji zadań na zajmowanym
stanowisku pracy;
otrzymania i sukcesywnej aktualizacji formalnie określonych zakresów obowiązków, uprawnień
i odpowiedzialności;
dostępu do środków niezbędnych do realizacji wykonywanych zadań;
zapewnianie właściwych i bezpiecznych dla danego stanowiska warunków pracy;
wybór sposobu, miejsca i czasu realizacji zadań, o ile nie są one ograniczone lub określone decyzją
przełożonego, organizacją pracy, procedurami lub przepisami;
zwracania się o pomoc do bezpośredniego przełożonego w przypadku niemożności samodzielnego
wywiązania się z zadań;
zwracania się do przełożonego wyższego szczebla w sprawach spornych lub nie rozstrzygniętych
przez bezpośredniego przełożonego.
Zastępca Dyrektora ds. Lecznictwa
Samodzielnego Pubiiczatwieńdził Zdrowotnej
„icon i psa naiwnych
ja” «
lek. med. Jacek KŁÓŚ
mgr Elżbieta M
Przyjmując do wiadomości i wykonania powierzony mi zakres obowiązków, odpowiedzialności
i uprawnień oświadczam, iż posiadam znajomość obowiązujących przepisów w zakresie niezbędnym
do prawidłowego funkcjonowania stanowiska oraz dodatkowo przepisów ustawy o ochronie
informacji niejawnych i ustawy o ochronie danych osobowych.
Opole, dnia 25.09.2019 r
(podpis pracownika)