Dzienną wartość energetyczną dla pacjenta w szpitalu przyjęto w oparciu o dietę podstawową i winna ona wynosić min. 2300kcal z uwzględnieniem składników odżywczych: białko: 80-85g(białko zwierzęce 40g), tłuszcze: 70-77g, węglowodany: 280-310g.
II Zamawiający wymaga aby dania mięsne w ciągu dekady były planowane wg poniższych wskazań:
- mięso w jednym kawałku: 3 razy w dekadzie,
- mięso przetworzone czyli dania półmięsne (np. pulpety, kotlety mielone, gulasz, itp): 4 razy w dekadzie,
- ryba w jednym kawałku: 1 razy w dekadzie,
- dania bezmięsne: 2 razy w dekadzie.
III Dokładny opis zamawianych diet
1.Dieta podstawowa - dozwolone są w niej wszystkie produkty i potrawy oraz techniki sporządzania posiłków.
Założenie dla diety podstawowej:
Kcal 2200 - 2300
Białko ogółem w g 80 - 85 (Białko zwierzęce 40g)
Tłuszcze w g 70 - 77
Węglowodany w g 280 – 310
Błonnik w g Przynajmniej 25
2.Dieta bogatoresztkowa- jest modyfikacją diety podstawowej. Modyfikacja ta polega na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego. Błonnik w tej diecie powinien wynosić 40-50g/dobę.
Założenie dla diety bogatoresztkowej:
Kcal 2200 - 2300
Białko ogółem w g 80 - 85 (Białko zwierzęce 40g)
Tłuszcze w g 70 - 77
Węglowodany w g 280 – 310
Błonnik w g 40-50
3.Dieta łatwostrawna- jest modyfikacją diety podstawowej. Powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć takiej samej ilości składników pokarmowych, jak dieta podstawowa. Różnica polega na dobieraniu produktów łatwo strawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą jest wykluczenie produktów smażonych, tłustych, pieczonych w sposób tradycyjny, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych. Należy ograniczyć ilość błonnika do 25g/dobę.
Założenie dla diety łatwostrawnej:
Kcal 2200 - 2300
Białko ogółem w g 80 - 85 (Białko zwierzęce 40g)
Tłuszcze w g 70 - 77
Węglowodany w g 280 – 310
Błonnik w g Poniżej 25
4.Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu- jest modyfikacją diety łatwo strawnej. Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol. Zawartość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego w diecie tej powinna wynosić 30-50g/dobę.
Szczegółowe uwagi:
- W diecie tej nie planujemy masła do śniadania i kolacji. Warzywa i owoce podajemy wyłącznie gotowane.
- Do mięs nie podajemy sosów.
- Zupy muszą być sporządzane na wywarze warzywnym, wyłącznie z dozwolonych produktów.
- Dodatkowo wykluczamy z diety: szpinak, szczaw.
5.Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego- jest modyfikacją diety łatwo strawnej. Modyfikacja ta polega na zmniejszeniu produktów i potraw działających pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka. Warzywa i owoce podajemy wyłącznie gotowane.
Szczegółowe uwagi:
-Zupy muszą być sporządzane na wywarze warzywnym, dozwolone są wszystkie poza tymi, które mają kolor czerwony (np. pomidorowa, buraczkowa).
- Dodatkowo wykluczamy buraczki z diety.
W skrócie przyjmujemy, że dieta ta różnić się będzie od diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu tym, że do śniadania i kolacji będzie planowane masło, zupy nie mogą mieć koloru czerwonego.
5.Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)- dieta jest modyfikacją diety podstawowej. Modyfikacja ta polega na ograniczeniu wykorzystywanych technik kulinarnych- dozwolone są te, które w przypadku diety łatwo strawnej. Z diety tej wyklucza się również produkty słodzone/słodkie. W diecie tej nie dopuszcza się również używania pasztetów, klusek, knedli.
6.Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa- dieta ta jest modyfikacją diety łatwo strawnej. Polega na zwiększeniu białka. 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych.
Szczegółowe uwagi:
W diecie tej musi być zapewniona odpowiednia podaż białka. Dieta ta powinna składać się z 4-5posiłków w zależności od tego, jak zostanie rozplanowana ilość białka na dany dzień. Wymagane są 4 posiłki( dodatkowy posiłek ma być stricte białkowy), a gramatura mięsa powinna zostać tak dobrana, by podaż białka podczas całodniowej racji pokarmowej się zgadzała. Jeśli firma cateringowa nie będzie w stanie zmieścić się z odpowiednią podażą białka w 4 posiłkach, dopuszczalne jest zaplanowanie 5 posiłków, by wyrównać białko.
Założenie dla diety bogatobiałkowej:
Kcal 2200 - 2300
Białko ogółem w g 120-130
Tłuszcze w g 70 - 80
Węglowodany w g 280-310
7.Dieta o zmienionej konsystencji:
- dieta papkowata- wartość energetyczna i dobór składników są takie jak w diecie łatwostrawnej. Różnica polega na konsystencji. Ma być papką swobodnie dającą się nabrać na łyżkę.
Założenie dla diety papkowatej:
Kcal 2200 - 2300
Białko ogółem w g 80 - 85 (Białko zwierzęce 40g)
Tłuszcze w g 70 - 77
Węglowodany w g 280 - 310
- dieta płynna wzmocniona/do żywienia przez zgłębnik lub przetokę- dieta ma na celu dostarczyć odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych. Charakterystyką tej diety jest jej konsystencja, która swobodnie musi przechodzić przez zgłębnik. Pożywienie musi być łatwo strawne, ubogie w błonnik, bez ostrych przypraw, nie powodujące wzdęć, biegunek.
Założenia dla diety płynnej wzmocnionej:
Kcal 2000
Białko ogółem w g 80 (Białko zwierzęce 40g)
Tłuszcze w g 70
Węglowodany w g 300
- dieta kleikowa- jest dietą niefizjologiczną.
Szczegóły: składa się z kleiku z ryżu gotowanego na wodzie + gorzkiej herbaty + sucharków
8.Dieta kobiet karmiących piersią i kobiet ciężarnych= dieta dla mam- założenia jak w diecie podstawowej + II śniadanie.
9.Dieta biegunkowa- dieta stosowana przy biegunkach.
Śniadanie i kolacja: gorzka herbata+ bułka pszenna + masło
Obiad: Ryż z jabłkiem bez cukru naprzemiennie z ryżem z marchewką i gotowanym filetem z kurczaka + gorzka herbata
Uwaga: W tej diecie wykluczamy zupę mleczną.
Dla Oddziału Pediatrycznego dodatkowo II śniadanie, na które dozwolonymi produktami są:
- banany,
-pieczone jabłka,
-biszkopty bez cukru,
-kisiel.
10.Żywienie dzieci.
Żywienie dzieci 1-3 r.ż = dieta łatwo strawna + II śniadanie
Żywienie dzieci powyżej 3 roku życia= dieta podstawowa + II śniadanie
11.Inne diety lecznicze zlecone przez lekarza m.in.:
- dieta hipoalergiczna,
- dieta bezlaktozowa,
- dieta niskosodowa,
- dieta ryżowa,
- dieta przy krwawiącym wrzodzie żołądka lub dwunastnicy*,
- dieta w ostrym zapaleniu trzustki**.
*Szczegóły dot. diety po krwawiącym wrzodzie żołądka lub dwunastnicy
1 dzień:
Śniadanie i kolacja: kleik ryżowy gotowany na wodzie +gorzka herbata
Obiad:kasza manna ugotowana na mleku, polana masłem+gorzka herbata
2 dzień:
Śniadanie i kolacja: Jogurt naturalny+gorzka herbata
Obiad: Ziemniaki purree+marchewka gotowana puree+gorzka herbata
3 dzień:
Śniadanie: Zupa mleczna + bułka+ser twarogowy+gorzka herbata/gorzka kawa z mlekiem
Obiad: Ziemniaki purree+marchewka gotowana puree+ gotowany filet z kurczaka+herbata
Kolacja: Bułka+masło+ser twarogowy+gorzka herbata
**Szczegóły dot. diety w ostrym zapaleniu trzustki
1 dzień:
Śniadanie,obiad,kolacja: Kleik+gorzka herbata
2 dzień:
Śniadanie: Kleik+ suchar+gorzka herbata
Obiad i kolacja: Jogurt naturalny+ suchar + gorzka herbata
3 dzień:
Śniadanie: Jogurt naturalny+ suchar+gorzka herbata
Obiad: Ryż z gotowanym niesłodzonym jabłkiem+gorzka herbata
Kolacja:Budyń/kisiel/jogurt naturalny+ suchar+gorzka herbata
4 dzień:
Śniadanie: Sucharki+ ser twarogowy o obniżonej zawartości tłuszczu+gorzka herbata/kawa z mlekiem
Obiad: Ziemniaki puree+ marchewka + gotowany filet z kurczaka+gorzka herbata
Kolacja: Sucharki+ ser twarogowy o obniżonej zawartości tłuszczu+gorzka herbata
IV Dodatkowe ograniczenia i wymagania w zakresie planowania jadłospisów:
Zamawiający nie wyraża zgody na planowanie dla diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów dań obiadowych w postaci klusek na parze, kopytek , pierogów oraz potraw zawierających wysoki indeks glikemiczny IG. -
Zamawiający nie wyraża zgody na stosowanie w posiłkach mięsa garmażeryjnego mielonego do przygotowywania potraw
Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie do przygotowywania potraw mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM) . Wykonawca ma stosować mięso rozdrobnione ręcznie lub maszynowo przy użyciu sita typu szarpak.
Pulpety mięsne powinny posiadać minimum 60 % mięsa w stosunku do pozostałych składników w recepturze.
Parówki powinny posiadać min. 80% zawartości mięsa w składzie.
Wędlina powinna posiadać przynajmniej 60% zawartości mięsa w składzie.
Pieczywo ma być świeże.
Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia w dekadowych jadłospisach na okres wiosenno-letni nowalijek oraz warzyw i owoców sezonowych począwszy od II połowy maja każdego roku. Należy również uwzględnić zieloną pietruszkę lub koperek jako dodatek odżywczy i estetyczny do ziemniaków oraz pietruszkę do zup przez cały rok.
Wykonawca zobowiązany jest, by wykonać posiłki z naturalnych produktów metodą tradycyjną nie używając produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. pierogi mrożone, klopsy, gołąbki, paluszki rybne itp.),
Do mięsa pieczonego, gotowanego lub duszonego wymagany jest sos własny lub koperkowy jarzynowy, pomidorowy, koperkowy, pietruszkowy.
Do mięs wymagany jest dodatek warzywny w postaci surówki, sałatki lub gotowany lub duszony, mizeria z ogórka zielonego, sałaty z sosem winegret lub jogurtem naturalnym/śmietaną 100 g.
Do mięsa mielonego w postaci kotletów, klopsów, pulpetów wymagany jest dodatek warzywny w ilości 100g.
Do jaja w sosie wymagany jest dodatek warzywny w ilości 100g.
W ciągu każdej dekady na obiad w jadłospisie zaplanowane mają być różne rodzaje kasz, ryż, makaron, ziemniaki- nie dopuszcza się tego, by ziemniaki były codziennie. W ramach urozmaicenia diety podstawowej i diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz bogatoresztkowej należy używać ryżu i makaronu pełnoziarnistego.
W ciągu każdej dekady na śniadanie i kolację zaplanowane mają być różnorodne dodatki białkowe/mięsne oraz warzywne. Nie dopuszcza się tego, by dwa razy z rzędu podawany był ten sam dodatek.
Posiłki powinny być różnorodne pod względem smaku, zapachu, BARWY i konsystencji.
Zamawiający wymaga, aby masło posiadało co najmniej 82% zawartości tłuszczu. Nie dopuszcza się żadnych mixów i margaryn.