Czarnków „dnia 14.11.2019 roku
Agnieszka Zdanowicz - dyrektorka zarządzająca, na podstawie uchwały Zarządu Sieci Obywatelskiej
Watchdog Polska nr 8/X1/2018 z 27 listopada 2018 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
tel: 22 844 73 55
sprawa-17409Qfedrowanie.siecobywatelska.pl
Dot. wniosku o dostęp do informacji publicznej z dnia 17.10.2019 roku,
doręczonego podmiotowi leczniczemu w drodze mailowej w dniu 17.10.2019
roku oraz w związku z mailem z dnia 04.11.2019 roku.
W związku z wnioskiem o dostęp do informacji publicznej z dnia 17.10.2019 roku, doręczonym
do Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej Szpitala Powiatowego w Czarnkowie „w imieniu podmiotu
leczniczego udzielam odpowiedzi jak poniżej.
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.
Nie.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
Nie dotyczy.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów?
Nie.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
13,40 zł.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków?
Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie są zapisy określających
minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów.
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
Nie.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom codziennie przez pracowników
oddziałowych na danej zmianie oraz pielęgniarkę epidemiologiczną I x w tygodniu i w razie potrzeby
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
Tak codziennie przez pracowników oddziałowych na danej zmianie.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
Tak.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Tak.
ll. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
Skargi dotyczące niewłaściwego żywienia w 2017 r. — 5. 2018 r. — 2, zatrucia — 0.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu?
Finansowanych przez naszą jednostkę — nie.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł
ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła
internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
Liczba i rodzaj diet w zależności od stanu i ilości pacjentów zlecane przez lekarza prowadzącego.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej
czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
Zapewniamy wszelkie diety.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
Nie.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
(np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
Tak.