Odpowiedzi do pytań z „Wniosku o informacji publicznej”
Ad 1
Szpital zatrudnia Koordynatora ds. żywienia (dietetyka)- który zajmuje się m in. kontrolą, uzgadnianiem i akceptacją jadłospisów dekadowych i dziennych sporządzanych przez dietetyka
wykonawcy (firmy cateringowej)
Ad 2
W związku z korzystania z usług firmy cateringowej wyłonionej w przetargu w szpitalu zatrudniona jest jedna osoba(Koordynator ds, żywienia) , która wspólnie z dietetykami z firmy zewnętrznej odpowiada za żywienie wszystkich pacjentów szpitala znajdujących się w obecnej chwili na oddziałach.
Ad 3
W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetycznej o podstawowych zasadach racjonalnego żywienia dietetycznego , normach żywienia , stosowanych technikach sporządzania posiłków oraz jakości doboru produktów do ich produkcji.
Ponadto istnieje możliwość ,aby pacjent wychodzący ze szpitala otrzymał
materiały edukacji żywieniowej (gotowe broszury lub drukowane diety na daną jednostkę chorobową)
Ad 4
Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta szpitala wynosi: 13,85zł brutto
Ad 5
Szpital Powiatowy w Golubiu-Dobrzyniu korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej.
W podpisanej umowie nie określono minimalnej kwoty/procentu przeznaczonych na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
Ad 6
Zakład zastrzegł sobie w przetargu ,iż zaplanowane jadłospisy muszą dostarczać odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych zgodnie z zaleconymi racjami pokarmowymi. Należy uwzględnić różnorodny dobór produktów, potraw,technik kulinarnych oraz sezonowość warzyw i owoców.
Szpital otrzymał receptury potraw wykonywanych przez kuchnię cateringową .Ponadto w
każdej z opracowanych diet określono ilość kalorii , która ma być przestrzegana przy przygotowaniu całodziennych posiłków.
Ad 7
Każda dostawa posiłków kontrolowana jest przez Koordynatora ds. żywienia i obejmuje m. in.:
- ocenę higieny środka transportu, opakowań, termosów, pojemników, GN
-ocenę higieny kierowcy
-sprawdzanie zgodności dostawy z jadłospisem i ilością zgłaszanych posiłków
- ocenę organoleptyczną posiłków
- sprawdzenie temperatury posiłków w momencie dostarczenia do punktu odbioru
Kontrole odbywają się codziennie w dni robocze(w dniu wolne od pracy posiłki kontrolowane są
bezpośrednio przez pracowników oddziałów odpowiedzialnych za przyjęcie posiłków w danym dniu)
Ad 8
Monitorowaniem , czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmów zajmuje się głównie
personel medyczny pracujący na oddziałach we współpracy z Koordynatorem ds. żywienia.
Kontrole odbywają się na bieżąco. W razie potrzeb wdrażane są działania korygujące w dietach
np. zmiana diet , dokarmianie dojelitowe przez pega oraz w niektórych przypadkach włącza się podawanie wspomagających leków dożylnych .
Ad 9
W umowie z zewnętrzną firmą cateringową w wymogach odnośnie planowania i realizacji jadłospisów zastrzeżono ,iż wykonawca przy realizacji zamówień musi posiadać stosowne kwalifikacje zawodowe – dietetyka.
Ad 10
W szpitalu opracowana jest standardowa procedura postępowania w przypadku zatrucia pokarmowego.
Monitorowaniem w razie podejrzenia zatrucia zajmuje się Pielęgniarka epidemiologiczna wraz z Koordynatorem ds. żywienia. Informują one o zaistniałej sytuacji Prezesa /Dyrektora szpitala ,
który decyduje o dalszym przebiegu informacji.
Ad 11
W latach 2017/2018 w szpitalu nie było żadnego zatrucia pokarmowego oraz nie wpłynęły pisemne skargi dotyczące niewłaściwego żywienia.
Ad 12
W roku 2018 lekarze ze Szpitala Powiatowego w Golubiu -Dobrzyniu nie przechodzili szkoleń z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
Ad 13
W szpitalu opracowana jest procedura „Diet leczniczych”.
Stosowanych jest 10 diet ujętych w przetargu oraz diety indywidualne zlecone przez lekarza.
Jest to m. in. dieta: podstawowa(normalna),lekkostrawna,cukrzycowa, cukrzycowa niskokaloryczna,lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu(wątrobowa, trzustkowa),lekkostrawna wysokobiałkowa,lekkostrawna żołądkowa , niskocholesterolowa(kardiologiczna),dziecięca, lekkostrawna o zmiennej konsystencji (zmiksowana, płynna chirurgiczna, papkowata), diety indywidualne -specjalne wg zaleceń lekarza.
Diety opracowano głównie bazując na publikacjach naukowych, źródłach internetowych oraz
wiedzy lekarzy i dietetyka.
Ad 14
Szpital jest w stanie zapewnić pacjentowi dietę wskazaną przez lekarza, gdyż posiada małe zaplecze
magazynowe w którym przechowuje się suche produkty otrzymane od firmy cateringowej
( tzw. depozyt ,który uzupełniany jest na bieżąco wg potrzeb).
W przetargu żywieniowym zaznaczono także , iż jeżeli z przyczyn niezależnych od szpitala
nie zostanie dowieziona zamawiana dieta szpital może zakupić posiłek, a kosztami obciążyć firmę cateringową przedstawiając odpowiednie dokumenty( fakturę zakupu)) .
Ad 15
Szpital na życzenie pacjenta zapewnia szereg różnych diet zleconych przez lekarza np. wegańską,
wegetariańską itp.
Ad 16
Szpital zapewnia chorym pacjentom suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
takie jak: Nutridrinki (specjalistyczne preparaty odżywcze w płynnej postaci).
Ponadto szpital korzysta ze wspomagających leków do infuzji dożylnej (np.Nutriflex, Kabiven)