W związku z otrzymaną wiadomością w dniu 17.10.2019r SP ZZOZ w Pionkach przekazuje następujące informacje.
1. Tak. Funkcję dietetyka w naszym szpitalu pełni pielęgniarka oddziałowa oddziału chirurgicznego. Posiada zakres obowiązków.
Dietetyk podlega służbowo Pielęgniarce Naczelnej i Dyrektorowi Naczelnemu w SP ZZOZ Pionki.
Zakres obowiązków.
1. Nadzorowanie planowania jadłospisów dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych i nawyków żywieniowych.
2. Nadzorowanie sporządzania diet specjalnych.
3. Ścisła współpraca z firmą cateringową odnośnie sporządzania dekadówek żywnościowych.
4. Zatwierdzanie sporządzonych jadłospisów przez firmę cateringową oraz zgłaszanie ewentualnych zastrzeżeń.
5. Prowadzenie kontroli jakości produktów żywnościowych oraz nadzór nad ich przechowywaniem i przydatnością do spożycia.
6. Prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym jak i jakościowym oraz dbanie o ich estetykę.
7. Kontrolowanie jakości odbieranych posiłków pod względem temperatury, cech sensorycznych, organoleptycznych oraz zgodności z założeniami danej diety.
8. Propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów.
9.Opracowywanie wskazówek dietetycznych dla pacjentów wypisywanych do domu.
10. Edukacja chorych i ich rodzin w zakresie zdrowego żywienia.
2.172 przy pełnym obłożeniu
3. Tak od godz. 6.00 do godz. 13.35
4. 10.00 zł brutto
5. Tak korzysta. Nie określono
6. Tak posiada. Każdy posiłek ma wyliczoną metryczkę jeżeli chodzi o wartość odżywczą, kaloryczną, zawartość soli, cukru itp. Nie możemy przesłać dokumentacji ze względu na zawarte w niej dane – ochrona Rodo.
7. Tak. Panie oddziałowe na bieżąco. Poza tym powołany jest Zespołu Kontroli do spraw nadzoru nad żywieniem pacjenta. Do zadań zespołu należy: Przestrzeganie warunków i zasad higieny w celu zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i stosowania zasad systemu HACCP.
8. Tak. Na bieżąco przez pielęgniarki odcinkowe i oddziałowe.
9. Nie
10. Procedury zgłaszania skarg obejmujące również niewłaściwe żywienie i zatrucia znajdują się w regulaminie pobytu pacjenta w oddziale. Nie przewidziano odrębnej procedury składania skarg dotyczących żywienia.
11. Nie było skarg w latach 2017 - 2018
12. Nie
13. 3 podstawowe diety to ogólna, lekkostrawna i cukrzycowa. Ponadto można wg zleceń lekarskich zamówić diety: bezmleczną, kleikową, niskobiałkową czy np. niskosodową.diety opracowuje dietetyk zatrudniony w firmie cateringowej.
14. Zapewnia to szpital.
15. Tak
16. Nie