ŻY B
% )
KA mę
Zakres obowiązków, odpowiedzialności aaa 1
i uprawnień pracownika aepna1z3
SP ZOZ Wolsztyn -
Imię i Nazwisko:
Stanowisko: KIEROWNIK. DZIAŁU ŻYWIENIA
Komórka organizacyjna: |DZIAŁ ŻYWIENIA
Zastępstwa Pasywne: dietetyczka
DYREKTOR SPZOZ
1. Wykonywanie czynności związanych z żywieniem chorych na zasadach
racjonalnej, nowoczesnej dietetyki i higieny żywienia.
2. Zabezpieczenie właściwych . warunków sporządzania posiłków,
sprawowanie nadzoru i kontroli nad całokształtem prócesu żywienia.
Prowadzenie magazynu i dokumentacji.
Kontrolowanie jakości, ilości surowców i _ produktów
żywniościowych oraz warunków ich przechowywania.
Organizowanie zaopatrzenia w artykuły spożywcze oraz
prowadzenie magazynów artykułów żywnościowych.
Przygotowywanie” przetargów na poszczególne towary spożywcze
pod względem merytorycznym. . .
Planowanie jadłospisów z uwzględnieniem norm żywieniowych
i wymogów dietetyczno - leczniczych w oparciu o obowiązującą
klasyfikację diet,
Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład
poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia,
Szkolenie podległych pracowników odnośnie wymogów
sanitatnych i sposobu przygotowania posiłków.
„ Planowanie pracy dla podległych pracowników.
. Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów
technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw
z. . uwzględnieniem systemu , HACCAP - analizy
„zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych (CCP).
. Planowanie, monitorowanie i kontrolowanie zasad GMP i GHP.
. Przyjmowanie i udział w kontroli sanitarno — epidemiologicznej
w dziale żywienia i w kuchenkach oddziałowych. |
. Nadzorowanie działań związanych z funkcjonowaniem bufetu.
„Bieżąca analiza kosztów żywienia i wartości odżywczych
posiłków. „a |
6. Nadzór i kontrola wydawanych posiłków z kuchni oraz naczyń
i termosów z oddziałów.
„ Kontrola wydawania posiłków na oddziałach oraz zbieranie opinii na
temat żywienia.
. Ścisła współpraca z poszczególnymi komórkami szpitala w zakresie
właściwego żywienia chorych. |
„ ")bowiązki
A
SP ZOZ Wolsztyn
Wydanie 1
Zakres obowiązków, odpowiedzialności | Data:
i uprawnień pracownika Strona 2 z 3
Odpowiedzialność
ć
37.
1.
„ Nadzór fachowy nad działalnością kuchenek oddziałowych.
. Udzielanie fachowych porad dietetycznych na temat racjonalnego
żywienia dietetycznego oraz indywidualnego stosowania różnych diet.
„ Ustalanie podziału obowiązków, odpowiedzialności i uprawnień.
„Układanie grafików z zachowaniem i przestrzeganiem
obowiązujących norm czasu pracy.
. Rozliczanie kart czasu pracy.
„ Bieżąca kontrola wykonanych zadań.
. Przeprowadzania okresowej oceny podległego personelu.
„ Organizowanie prawidłowego przepływu informacji.
„ Przeprowadza stanowiskowe szkolenie z zakresu BHP.
. Przeprowadza szkolenia wewnętrzne podległego personelu.
„W przypadku braku możliwości stawienia się do pracy mę
obowiązek niezwłocznego powiadomienia o zaistniałym fakcie
dział kadrowo-organizacyjny.
. Przestrzeganie tajemnicy służbowej i zawodowej,
„Wykonywanie innych czynności bezpośrednio związanych
z wykonywana pracą, a nie objętych niniejszym zakresem
czynności.
. Przestrzeganie obowiązuj acych przepisów w zakresie BHP i p/poż,
a także dyscypliny pracy oraz przyjętych norm etycznych.
„Pracuje zgodnie z obowiązującymi zasadami higieny
i wymaganiami sanitarnymi.
. Noszenie służbowej odzieży ochronnej i identyfikatora w czasie
pracy i zachowania zasad higieny osóbistej.
„ Poddanie się okresowym, kontrolnym badaniom lekarskim.
„Przestrzeganie regulaminu organizacyjnego, regulaminu pracy,
zarządzeń, procedur i instrukcji, poleceń wydawanych przez
Dyrektora i Kierownika oraz pozostałych obowiązujących,
przepisów prawa. L
Identyfikowanie się z celami Polityki Jakości, i respektowanie
założeń Systemu Zarządzania Jakością.
Zadania obejmujące wygląd i zachowanie
Wysoka kultura osobista, cierpliwość, opanowanie, tolerancja
i wyrozumiałość |
Dba o swoje stanowisko pracy , zgłasza każda usterkę sprzętu do
działu technicznego lub informatycznego. .
Kształtuje właściwą atmosferę w pracy, współpracuje
z pozostałymi komórkami organizacyjnymi.
Prawidłowo postępuje z odpadami , śmieciami.
Dba o dobre imię i prestiż SPZOZ w Wolsztynie.
Odpowiada za całokształt spraw należących do obowiązków.
Odpowiada za gotowość i sprawność sprzętu.
Odpowiada za przestrzeganie tegulaminów.
Odpowiada za terminowe i sumienne rozliczanie z powierzonych
zadań.
Zakres obowiązków, odpowiedzialności nić 1
i uprawnień pracownika Strona 3 z 3
+ +
5. Odpowiada za ważną książeczkę zdrowia.
6. Odpowiada za przygotowane potrawy.
7. Odpowiada za kuchnię centralną.
8. Odpowiada za magazyny.
9. Odpowiada za bufet.
10. Znajomość przepisów prawa na danym stanowisku
11. Odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie
powierzonych obowiązków. .
12. Odpowiada za sporządzanie indywidualnych kart czasu pracy
i przestrzeganie dyscypliny pracy.
13. Odpowiada za terminowe dostarczanie list obecności
odzwierciedlających rzeczywisty czas pracy 1 absencje
pracowników,
14. Odpowiada za przestrzeganie norm czasu pracy podległego
personelu. . - | |
15. Odpowiada za zapoznanie personelu z dokumentami SZJ
i akredytacji,
16. Odpowiada za planowanie rocznych planów urlopowych oraz ich
wykorzystanie.
17. Odpowiada za planowanie szkoleń zewnętrznych i wewnętrznych
podległego personelu.
l. Jest uprawniona do własnej inwencji i pomysłowości na
stanowisku pracy ( tworzenia jadłospisów, wprowadzania nowych
potraw, wystrój, zaopatrzenie), |
2. Ma prawo do podnoszenia kwalifikacji w różnych dostępnych
formach. |
3. Samodzielnie organizuje pracę podległego personelu.
4. Uprawniony do oceniania pracy podległego personelu,
5. Ma prawo do delegowania części swoich obowiązków na innych
pracowników.
6._ Uprawniony do kontroli listy obecności nersonelu.
Opracował: " j
Uprawnienia
;
|
Oświadczam, że treść niniejszego zakresu ubowiązków, |
uprawnień i odpowiedzialności jest mi znana i , . |
zobowiązuje się do jego przestrzegania.
Potwierdzam odbiór 1 egzemplarza zakresu.
LA
SP ZOZ Wolsztyn
Zakres obowiązków, odpowiedzialności aa 1
i uprawnień pracownika Strona 1 3
Imię i Nazwisko:
T I
Stanowisko:
Komórka organizacyjna:
Zastępstwa
Bezpośredni przełożony:
DIETETYCZKA
DZIAŁ ŻYWIENIA
aktywne: kierownik działu żywienia, pracownik bufetu,
Pasywne: kierownik działu żywienia, pracownik bufetu,
KIEROWNIK DZIAŁU ŻYWIENIA
Obowiązki
1. Bezpośrednie przygotowanie . potraw dietetycznych zgodnie
z obowiązującymi zasadami, aktualną wiedzą i możliwościami
technicznymi. .
2. Prowadzenie dokumentacji związanej z planowaniem posiłków.
3. Przygotowywanie codziennej dokumentacji zapotrzebowania
żywnościowego z uwzględnieniem norm żywieniowych.
4. Sporządzanie dziennych zestawień ilości chorych i poszczególnych
diet.
5. Sporządzanie miesięcznych zestawień ilości wydanych posiłków
dla chorych dla wszystkich oddziałów.
6. Planowanie i przygotowywanie potraw wchodzących w skład
poszczególnych diet, zgodnie z obowiązującymi zasadami
żywienia.
7. Nadzór i kontrola wydawanych posiłków z kuchni oraz naczyń
i termosów z oddziałów.
8. Rozpoznanie i dostosowywanie się do potrzeb klientów w bufecie.
9. Przestrzeganie podstawowych norm surowcowych określanych dla
poszczególnych rodzajów potraw.
10. Właściwe posługiwanie się sprzętem ( maszyny do obróbki
zimnej surowca, urządzenia grzejne i gazowe, zmywarka,
mikrofalówka, itd. ).
11. Dokonywanie jakościowego odbioru surowców, towarów
handlowych, półproduktów .i wyrobów kulinamych.
12. Sprawowanie i organizowanie obsługi konsumentów.
13. Ustalanie sposobów przyrządzania potraw, przygotowywanie
posiłków i zestawów dań.
14. Pracuje zgodnie z obowiązującymi zasadami higieny
i wymaganiami sanitarnymi.
15. Prowadzenie dokumentacji codziennych raportów: i rozliczeń
materialnych i finansowych ( rozliczenie z pobranych surowców,
półproduktów, wyrobów i towarów handlowych, rozliczenie
dziennego utatgu , inkasowanie należności — bufet ).
16. Sprawdzanie jakość i estetykę gotowych potraw, pobieranie próbek
potraw i zabezpieczenie ich na odpowiedni okres ).
|17. Bezpośrednie obsługiwanie konsumenta pizy bufecie oraz
© wydawanie zamówionych potrawy i napojów.
Wydanie 1
Zakres obowiązków, odpowiedzialności Data:
i uprawnień pracownika Strona 2 z 3
1.
2.
18.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
31.
Monitoruje prawidłowości przebiegu procesów technologicznych
na wszystkich etapach produkcji potraw z uwzględnieniem
systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych
(CCP).
„ Monitorowanie i realizowanie zasad GMP,GHP i HACAP.
. Wykonywanie powierzonych obowiązków zgodnie z ustalonym
harmonogramem czasu pracy przez Kierownika Działu,
„ Ustalony harmonogram czasu pracy nie podlega samowolnej
„ W przypadku braku możliwości stawienia się do pracy dietetyczka
ma obowiązek niezwłocznego powiadomienia o zaistniałym fakcie
kierownika.
Informacje dotyczące urlopów przedkłada kierownikowi na 14 dni
przed opracowaniem harmonogramu czasu pracy. p
Przestrzeganie tajemnicy służbowej i zawodowej, s
Wykonywanie innych czynności bezpośrednio związanych
z wykonywana pracą, a nie objętych niniejszym zakresem
czynności.
Przestrzeganie obowiązuj ących przepisów w zakresie BHP i p/poż,
a także dyscypliny pracy oraz przyjętych norm etycznych.
Pracuje zgodnie z obowiązującymi zasadami higieny
i wymaganiami sanitarnymi,
Noszenie służbowej odzieży ochronnej i identyfikatora w czasie
pracy i zachowania zasad higieny osobistej,
„ Poddanie się okresowym, kontrolnym badaniom lekarskim.
„ Przestrzeganie regulaminu organizacyjnego, regulaminu pracy,
zarządzeń, procedur i instrukcji, poleceń wydawanych przez
Dyrektora i Kierownika oraz ' pozostałych obowiązujących
przepisów prawa. .
Identyfikowanie się z celami Polityki Jakości, i tespektowanię
założeń Systemu Zarządzania J. akością. i
Zadania obejmujące wygląd i zachowanie
Wysoka kultura osobista, cierpliwość , opanowanie, tolerancja
i wyrozumiałość.
Ziręczność manualna, dokładność, szybkość i duża sprawność
fizyczna, dobra pamięć, podzielność uwagi i umiejętność
szybkiego liczenia, | |
Elegancja i miła prezencja.
Obowiązkowy strój, paznokcie czyste, krótko obcięte nie
pomalowane.
Dba o swoje stanowisko pracy, zgłasza każdą usterkę sprzętu do
bezpośredniego przełożonego.
Kształtuje właściwą atmosferę w pracy , współpracuje
z pozostałymi pracownikami Działu żywienia oraz pozostałych
komórek organizacyjnych.
Przestrzega _ prawidłowego postępowania z odpadami
żywnościowymi, śmieciami.
Dba o dobre imię i prestiż SPZOZ w Wolsztynie.
Zakres obowiązków, odpowiedzialności Ya 1
i uprawnień pracownika Strona 3 23
SB ZOZ *Wolsztyz
| Odpowiada za całokształt spraw należących do obowiązków.
Odpowiada za gotowość i sprawność sprzętu.
Odpowiada za przestrzeganie regulaminów.
Odpowiada za terminowe i sumienne wykonanie powierzonych
zadań.
Odpowiada za ważną książeczkę zdrowia.
Odpowiada za przygotowane potrawy.
Odpowiada materialnie za towary w bufecie.
Jest uprawniona do własnej inwencji i pomysłowości na|
. stanowisku „pracy ( prowadzenia bufetu, tworzenia jadłospisów,
Uprawnienia, | wprowadzania nowych potraw, wystrój , zaopatrzenie ).
2. Ma prawo do podnoszenia kwalifikacji w różnych dostępnych
formach.
ł
=> NPR
Odpowiedzialność
—|J OM
Opracował:
Data i podpis Dyrektora
Oświadczam, że treść niniejszego zakresu obowiązków,
uprawnień i odpowiedzialności jest mi znana i
zobowiązuje się do jego przestrzegania.
Potwierdzam odbiór 1 egzemplarza zakresu.
m
a—
(e
BREZOÓŻ Wolsztya
Imię i Nazwisko:
Stanowisko:
Komórka organizacyjna:
Bezpośredni przełożony:
Obowiązki:
Zakres obowiązków, odpowiedzialności Wydanie 1
i uprawnień pracownika
Strona 1lz2
DIETETYCZKA
IZĄKŁAD PIELĘGNACYJNO - OPIEKUŃCZY
1.
KIEROWNIK ZPO
Dietetyczka pracuje zgodnie z ustalonym rozkładem czasu
pracy zaplanowanym przez kierownika ZPO. Jakiekolwiek
zmiany czasu pracy w rozkładzie są nanoszone na grafik tylko
przez pielęgniarkę oddziałową lub naczelną .
Dietetyczka może być przesunięta do pracy w innej komórce
organizacyjnej zgodnie ze swoimi kwalifikacjami jeżeli
zachodzi taka potrzeba.
Jest zobowiązana do noszenia w czasie pracy odzieży
ochronnej oraz imiennego identyfikatora.
W szczególności do zadań dietetyczki należy :
a. pomoc przy karmieniach
b. udział w wizytach lekarskich
c. codzienne sporządzanie raportu dla działu żywienia z
uwzględnieniem ilości i rodzaju diet
d. aktualizacja diet w dziale żywienia w ciągu dnia
e. odbiór, przygotowanie i wydawanie posiłków
pacjentom, dbanie o ich jakość i estetykę,
f. utrzymanie w czystości kuchni zakładu
g. edukacja pacjentów i ich opiekunów odnoście
zalecanej diety
W sytuacjach kiedy działanie przekracza jej wiedzę i
umiejętności dietetyczka jest zobowiązana do poszukiwania
kompetentnej pomocy lub konsultacji
Dietetyczka jest zobowiązana do systematycznego
doskonalenia kwalifikacji zawodowych i jakości świadczonych
usług . |
Ma obowiązek czynnie uczestniczyć w szkoleniach
organizowanych na terenie zakładu pracy
Dietetyczka jest zobowiązana do przestrzegania dyscypliny
pracy, przepisów BHP i p.poż. oraz poddawania się
okresowym badaniom lekarskim
Identyfikowanie się z celami polityki jakości i respektowanie
założeń Systemu Zarządzania J. akością |
|
Zakres obowiązków, odpowiedzialności Wydanie 1
j uprawnień pracownika Strona 2 z 2
Odpowiedzialność: « odpowiada za przestrzeganie regulaminu zakładu
« odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie
swoich obowiązków
Uprawnienia: e ustalanie diet w zakresie kalorii i wartości odżywczych
e do prowadzenia edukacji pacjentów i ich opiekunów w
zakresie prawidłowego odżywiania
Przyjąłem do wiadomości i przestrzegania
zakres obowiązków „odpowiedzialności
i uprawnień
Sporz. w dziale kadrowo - płacowym
NOZNA
Gier:
ol nw: 2
Charakterystyka diety:
Data: 16-10-2019
Dieta: 4 Podstawowa
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w
Wolsztynie
64-200 Wolsztyn, ul. Wschowska 3
683477300
68 384-2590
NIP: 923-15-06-721 REGON: 970773426
Posiłek: Śniadanie
Skład: masło, bułka pszenna, chleb razowy, chleb baltonowski, sałata, kakao, twaróg-gzik
© Gena__ Wartość
1 0,00 / szt 0
2 0015 Chleb Baltonowski 40 g 0,00/ kg 0
3 0043 Chleb Razowy 60 g 0,00/ kg 0
4 0039 Cukier 5g 0,00 / kg 0
5 0072 Kakao 10g 0,00 /kg 0
Ę 0045 Koperek Zielony 10g 0,00 / kg 0
7 0006 Masło Stołowe Śmietankowe 15g 0,00 / szt 0
8 0008 Mleko Pasteryz.2% 350 g 0,0071 0
9 0057 Sałata 20g 0,00 / kg 0
10 0089 Twaróg 150g 0,00 / kg 0
Charakterystyka
Jh
Wartość energetyczna 768,65 kcal
Białko 52,835 g
w tym białko zwierzęce . 42,465 g
| Fłuszcz s: 22,965 g
Węglowodany 87,985 g
Wapń 621,2 mg
Żelazo . 4,84 mg
Karoten 386,75 ug
[Retinol 142,45 Lig
Witamina B1 . " 0,3778 mg
Witamina B2 1,5039 mg
Witamina C : 17,39 mg
Szacunkowa cena posiłku: 0,00 zł
Posiłek: Obiad
Skład: zupa kapuśniak z białej kapusty, kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, mizeria z
ogórków
0
2 0064 Cebula 10g 0,00 / kg 0
3 0035 Jajo 30 g 0,00/ szt 0
4 0047 Jogurt Naturalny Duży 100 g 0,00 / szt 0
5 0036 Kapusta Biała 150 g 0,00 / kg 0
6 0022 Koperek 15g 0,00 / kg 0)
7 0082 Kości Surowe 10g 0,00 / kg 0
8 0028 Marchewka 50g 0,00/ kg 0
9 0075 Maślanka 50 g 0,00 / kg 0
10 0031 Mąka Pszenna 10 g 0,00 / kg 0
11 0065 Ogórek Świeży 100 g 0,00 / kg 0
ZR_CHPS wer.2.1.0.b Strona i z3 Wydrukował: Renata Schlaffke 21-10-2019 12:48
ż
Ę
ś
PR RTP
ATP TEETYĘIĘZZYW
Olej Rzepakowy 0
[73 0083 Pietruszka Zielona 0
[14 0029 Por 0
15 0050 Schab Z /K 0
16 0030 Seler 0)
[17 0032 Śmietanka 18 % 0
[78 0034 Ziemniaki 0
[Wartość energetyczna 906 kcal
Białko 42,725 g
|w tym białko zwierzęce 31,7 g
Tłuszcz 40,59 g
Węglowodany 92,485 g
Wapń 522,75 mg
Żelazo 9,76 mg
Karoten 4321,5 ug
Refinol 129,8 ug
Witamina B1 1,5391 mg
Witamina B2 0,9286 mg
Witamina C 161,615 mg
Szacunkowa cena posiłku: 0,00 zł
Posiłek: Podwieczorek
Skład: jabłko
Podsumowanie składników
1 0111
[Wartość energetyczna 102,5 kcal
(Białko 1g
Tłuszcz 1,25g
Węglowodany 22g
Wapń 7,5 mg
Żelazo 0,5 mg
Karoten 85 ug
Witamina B1 0,0625 mg
Witamina B2 0,0475 mg
Witamina C 16,75 mg
Szacunkowa cena posiłku: 0,00 zł
Posiłek: Kolacja
Skład: chleb baltonowski, masło, chleb razowy, szynka drobiowa, pomidor
Podsumowanie składników
ZR_CHPS wer.2.1.0.b Strona 2 z 3 Wydrukował: Renata Schlafike 21-10-2019 12:48
adept
żoóuA LZ
-RZAFZRZEDIE W
Ę
ł
3
ź
Ź
i
zzynjedz
ś
OE AREAS
(Nazwa składnika:
Chleb Baltonowski
-
2 0043 Chleb Razowy 0,00 / kg
3 0006 Masło Stołowe Śmietankowe 0,00 / szt
4 0021 Pomidor 0,00 / kg
5 0063 Szynka Z Indyka 0,00 / kg
Charakterystyka
EIO
Wartość odżywcz:
Wartość energetyczna
|Białko 15,755 g
w tym białko zwierzęce 9,165 g
Tłuszcz 15,375 g
| Węglowodany 51,695 g
| Wapń 67,4 mg
Żelazo 4,42 mg
Karoten 1 162,05 ug
Retinol 79,95 ug
Witamina B1 0,2714 mg
Witamina B2 0,1926 mg
Witamina C 33,15 mg
Szacunkowa cena posiłku: 0,00 zł
paaaazaanaccanaczackici peaeaz z datazi
sporządził
/Schlaffke Renata/
ZR_CHPS wer.2.1.0.b
Strona 3 23
Wydrukowal: Renata Schlaffke 21-10-2019 12:48
ń
Ę
j
|
i
i
i
GREACEKE kW ZARY