Mazowiecki Szpital Specjalistyczny Sp. z 0.0.
26-617 Radom , ul. Aleksandrowicza 5
www.wss.com.pl szpital(QQwss.com.pl
| ] Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS 0000490819
Kapitał Zakładowy — 70.000.000,00 zł NIP 7962963679, REGON 670209356
Konto: BANK PKO S.A. Oddział w Radomiu nr: 85 1240 5703 1111 0000 4903 1548
tel. centrala: 48 361 30 00
znak.: DON. 321. 14.2019 JB Radom dn. 22.10.2019r
Nr kanc..4468/2019
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W nawiązaniu do otrzymanej ankiety dotyczącej żywienia z dnia 16.10.2019 poniżej
przedstawiam odpowiedzi na zadane pytania :
Ad.1. - W szpitalu nie jest zatrudniony dietetyk
Ad.2. — nie lotyczy
Ad.3.- nie dotyczny
Ad.4. - Całodzienna stawka żywieniowa w szpitalu wynosi 15,06zł
Ad.5. - Tak, Szpital korzysta z usług firmy cateringowej , w podpisanej umowie nie określono
minimalnej kwoty , określono kalorie, gramaturę potraw, oznaczenie alergenów dla każdej
potrawy oddzielnie, w poszczególnych dietach, obliczoną wartość odżywczą ( energia
„białko, tłuszcze, węglowodany, cholesterol , wapń, żelazo, witamina C, błonniki inne ) dla
wszystkich posiłków w każdej diecie .
Ad.6. - Tak — wartość odżywcza i kaloryczna oraz oznaczenie alergenów w każdej potrawie
dokumentowana jest na dziennym jadłospisie , dostarczanym na oddziały codziennie ze
śniadaniem. Posiłki w szpitalu przygotowywane są z naturalnych artykułów świeżych o
bardzo dobrej jakości uwzględniając sezonowość produktów , wykluczając potrawy z proszku
zgodnie z wykazem Norm Dziennych Racji dla Zakładów Służby Zdrowia opracowanych
przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Ponadto firma zobowiązana jest do
przestrzegania ustawy z 25.sierpnia 2006 o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz.U.z
2017r poz.149) z późniejszymi zmianami, oraz obowiązujących rozporządzeń organów
ustawodawczych UE z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Ad.7. Tak — W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom . W szpitalu
powołany został Zespół Koordynujacy do Spraw Jakości Usług w zakresie Żywienia. Zespół
wykonuje kontrolę jakości świadczonych usług na każdym etapie realizacji umowy, kontroli
pomieszczeń, urządzeń i sprzętów a w szczególności:
e warunków sanitarnych w miejscach przechowywania produktów spożywczych, ich
obróbki, przygotowania posiłków, gotowania, konfekcjonowania
e jakości i ilości produktów spożywczych przeznaczonych do przygotowania posiłków
Mazowiecki Szpital Specjalistyczny Sp. Z 0.0.
26-617 Radom , ul. Aleksandrowicza 5
www.wss.com.pl szpital(Qwss.com.pl
Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS 0000490819
Kapitał Zakładowy — 70.000.000,00 zł NIP 7962963679, REGON 670209356
Konto: BANK PKO S.A. Oddział w Radomiu nr: 85 1240 5703 1111 0000 4903 1548
e dokumentacji technologicznej przygotowania posiłków
e przestrzegania diet, normatywnych wartości energetycznych, _ wartości
odżywczych,smakowych, sezonowości posiłków, temperatury posiłków.
e czystości i stanu wózków, tac, naczyń i innego sprzętu
e środków transportu żywności
e Kontrole odbywają się codziennie , w razie niezgodności sporządzany jest protokoł.
Ad.8. W szpitalu kontroluje się kalorie i wartości odżywcze.
Ad.9. Tak- w umowie z firmą zewnętrzną jest określony wymóg zatrudnienia zespołu
dietetyczek zapewniających prawidłową realizację zamówień.
Ad.10. Zgłaszanie reklamacji zapisane jest w umowie , osobami upoważnionymi do
zgłaszania reklamacji są oddziałowe lub osoby przez nie upoważnione oraz pracownicy
Zespołu Koordynującego Żywienie.
Ad.11. W latach 2017 i 2018 nie odnotowano żadnych skarg dotyczących niewłaściwego
żywienia i zatrucia .
Ad.12. W 2018 roku lekarze uczestniczyli w szkoleniu na temat: „Żywienie pacjenta
z chorobą nowotworową.
Ad.13. RODZAJE DIET STOSOWANYCH W MAZOWIECKIM SZPITALU SPECJALISTYCZNYM
.. Dieta podstawowa.
Dieta bogatoresztkowa
Dieta łatwostrawna.
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (Niskotłuszczowa).
Dieta łatwostrawna Beztłuszczowa
Dieta łatwostrawna z ogr, subst,pobudz. wydziel. soku żołądk. (Oszczędzająca).
. Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji :
e papkowata, papkowata b/mleka, papkowata b/cukru,
e płynna dziecięca
e płynna wzmocniona, płynna wzmocniona b/mleka, płynna wzmocniona
b/cukru
e do żywienia przez zgłębnik lub przetokę (sonda), sonda b/mleka
8. Dieta ubogoenergetyczna.
9. Dieta łatwostrawna bogatobiałkowa.
10. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (Krążeniowa)
11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (Cukrzyca)
12. Dieta z ogrłatwo przyswajalnych węglowodanów i tłuszczu (Cukrzyca
niskotłuszczowa)
13. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
14. Dieta bezglutenowa, bezglutenowa b/mleka, bezglutenowa b/cukru
15. dieta niskoresztkowa
16. Diety bezmleczne: (podstawowa, łatwostrawna, niskotłuszczowa, oszczędzająca,
krążeniowa, beztłuszczowa, cukrzyca, diety papkowate, płynne, sondy iinne) *
Mazowiecki Szpital Specjalistyczny Sp. z 0.0.
26-617 Radom , ul. Aleksandrowicza 5
www.wss.com.pl szpital(Qwss.com.pl
Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS 0000490819
Kapitał Zakładowy — 70.000.000,00 zł NIP 7962963679, REGON 670209356
Konto: BANK PKO S.A. Oddział w Radomiu nr: 85 1240 5703 1111 0000 4903 1548
17. Diety z ograniczeniem soli : (łatwostrawna, niskotłuszczowa, beztłuszczowa,
oszczędzająca, krążeniowa, cukrzyca, diety papkowate, sondy, płynne i inne)
18. Dieta wegetariańska
19. Dieta dziecięca od 1 - 3 lat
20. Dieta dziecięca od 4 — 9 lat
21. Dieta dziecięca od 10 - 14 lat
22. Dieta dziecięca b/mleka
23. Dieta dziecięca pooperacyjna
24. Dieta w alergiach
25. Dieta biegunkowa
26. Dieta kleikowa
27. Każda inna wskazana przez lekarza wyżej nie wymieniona.
Wykaz diet opracowany został na podstawie diet zawartych w publikacji Instytutu Żywności i
Żywienia.
1. „ Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” pod redakcją
prof.dr.hab.n.med.Mirosława Jarosza, Warszawa 2011r.
2. „ Dietetyka Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka” H. Ciborowska, A. Rudnicka,
wydawnictwo PZWL Warszawa 2014r.
3. „Praktyczny podręcznik DIETETYKI * pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza
Warszawa 2010 r.
Ad. 14. Szpital zapewnia pacjentowi diety bezmleczne, bezglutenowe i każde inne diety
wskazane przez lekarza.
Ad.15. Tak, na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską.
Ad.16. Tak, szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do
zdrowia.
ADU
cyjnych
Gi; 4 A5E)
WICEPREZE
ds. Eksploatacyjno-A
Krzysztof Zejąc