MSs —21 -071- 1|2ng
Ostrołęka, dnia 22 października 2019 roku
Pan Szymon Osowski
Pani Katarzyna Batko - Tołuć
Członkowie Zarządu
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 06 września 2001 roku
(Dz.U.2019.1429 z późniejszymi zmianami), w związku z otrzymaniem w dniu 15
października 2019 roku wniosku o udostępnienie informacji publicznej, Mazowiecki Szpital
Specjalistyczny w Ostrołęce, uprzejmie przekazuje w formie elektronicznej informację
wskazane we wniosku.
Z poważaniem
Z-ca DYREKTORA
ds. Administracyjno-Technicznych
mgr inż, dorzak
MAZOWIECKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY
im. dr. Józefa Psarskiego w Ostrołęce
Al. Jana Pawła II 120A
07-410 Ostrołęka
tel. 29 765-21-22, fax 29 760-45-69
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków. TAK
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Wszyscy pacjenci.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów? Istnieje możliwość uzyskania indywidulanej porady
dietetyka. Zalecenia lekarzy.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
W okresie od I do VIII bez amortyzacji 15.16 zł z amortyzacją 17.98 zł
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie
określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania
posiłków? NIE
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków — chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów,
barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. TAK Załącznik nr 1
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada
za te kontrole i jak często one się odbywają? TAK zgodnie z procedurą HACCP. Kierownik Zakładu
Żywienia.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Pielęgniarki na oddziałach.
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Nie
dotyczy.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
Procedura postępowania w przypadku reklamacji — Kierownik Zakładu Żywienia.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Nie było
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu? Szpital nie organizował takich szkoleń.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala). 34 diety Załącznik nr 2i Załącznik nr 3.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej
czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Posiadamy takie diety
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
(np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? TAK
Z-ca DYREKTORA
ds. Administracyjnożfegyńcznych
)
mgr, sard Sidorzak
MAZOWIECKI SZPITAL SPECJ
im. dr. Józefa Psarskiego A
Al. Jana Pawła II 120A
07-410 Ostrołęka
tel. 29 765-21-22, fax 29 760-45-69
2019-10-22 09:27:37
Strona nr 1
Jadłospisy na dzień 2019-10-22
zĄt A czwit HK
2019-10-22 NeRodstawowa (N) 4 444zł 2045,41 326,5
2019-10-22 B Bogatoresztkow (B) 2 4,82 zł 2 140,81 61,44 336,1
2019-10-22 | Łatwo strawna (I) 3 4,37 zł 1777,71 61,18 285,7
2019-10-22 IV Łatw. z og. tłusz (IV) 4 4,58 zł 2 069,16 75,21 351,0
2019-10-22 VII Łat. z og. su.po (VII) 5 4,58 zł 2 069,16 75,21 351,0
2019-10-22 IX Płynna (IX) 6 3,30 zł 1 375,05 70,37% 221,9
2019-10-22 P Papkowata (P) T 3,30 zł 1 375,05 ALS 221,9
2019-10-22 X Kleikowa (X) 8 1,89 zł 1 249,95 ZY NŻ 226,7
2019-10-22 VI Ubogoenerge. (VI) 9 3,66 zł 1 552,31 61,56 248,6
2019-10-22 N-CH O ko. za. k. tł (N-CH) 10 4,24 zł 2 034,26 74,22 344,6
2019-10-22 Il Bogatobiałkowa (Il) 11 5,60 zł 2 195,06 86,09 336,4
2019-10-22 Ii! Niskobiałkowa (III) 12 4,11 zł 1 816,59 49,55 326,5
2019-10-22 K Kobiet Karmiących (K) 13 4,69 zł 1 937,69 ME) 313,6
2019-10-22 M Migdałkowa (M) 14 4,22 zł 2 000,01 74,67 333,9
2019-10-22 D Dziecięca (D) 15 5/25 zł 2 272,76 81,30 302
2019-10-22 Vv Zogr. węgi. (V) 16 4,73 zł 2 049,91 81,46 316,5
2019-10-22 XR Kleik ryżowy (XR) r 1,98 zł 1 243,95 24,12 230,0
2019-10-22 PR Papka ryżowa (PR) 18 2,31 zł 1 759,95 34,17 348,3
2019-10-22 Bezmleczna b/ml (IV b/ml) 19 5,12 zł 1 731,94 72,03 294,2
2019-10-22 IV-V z org. tł i węg (IV-V) 20 5,06 zł 1 933,51 74,17 320,4
2019-10-22 Bez mięsna (BM) 21 4,57 zł 1 841,51 62,67 283,5
2019-10-22 b/glutenowa (C) 23 8,50 zł 1 856,21 66,04 308,4
2019-10-22 hypoalergiczna (H) 24 5,99 zł 1 848,89 70,45 822
2019-10-22 płynna b/mleczna (IX b/ml) 25 3,50 zł 1 462,27 MIĘS 242,9
2019-10-22 Ubogoresztkowa (Ub/reszt) 26 4,04 zł 1 668,43 51,82 312,3
2019-10-22 z ogran. węgl. b/ml (V-b/ml) 27 5,81 zł 1 912,84 76,92 309,1
2019-10-22 jarzynowa (J) 28 3,66 zł 1 765,95 31,54 325,6
2019-10-22 bezmleczna 2 (b/ml -2) 29 4,18 zł 1 923,30 64,36 329,7
2019-10-22 V - 1000 cal (V - 1000) 30 2,98 zł 1 298,45 46,98 220,6
2019-10-22 b/ml cukrz. b/gluten (b/ml-b/g) 31 5,32 zł 1 297,11 50,61 200,0
2019-10-22 b/mleczna b/warzyw (b/ml b/w) 32 2,94 zł 1 520,20 43,14 269,6
2019-10-22 ZPO (ZPO) 33 0,51 zł 204,75 10,88 271
2019-10-22 V-26WWW (26WWW) 34
Sporządził
Agata Szczepanek
Diety - Aktywne
DĄ *
2019-10-22 09:31:49
Strona nr 1
MUN
V. GL
| a 21 WW 21 WWW 22
| a 26WWW V-26WWW 34
| a B B Bogatoresztkow 2 5,50 2 000 75 | 65 320
EE e BM Bez mięsna 21 5,00 2000
| a CG b/glutenowa 23
| a D D Dziecięca 15 5,50
| a H hypoalergiczna 24
a I | Łatwo strawna 3 5,50 2 000 15 65 30(
| a Il Il Bogatobiałkowa 11 5,50 2 200 110 70 33
a Tm III Niskobiałkowa 12 - 5,50 2 000 40 65 381
a [IM IV Łatw. z og. tłusz 4 5,50 2 000 82 35 350
a IV b/ml Bezmleczna b/ml 19 5,00 2 000
| a IV CH Bezmleczn CH 6 5,00
aroz IV-V IV-V z org. tti węg 20 5,00
| a IX IX Płynna 6 | 5,50 2 000 80 75 251
| a IX b/ml płynna b/mleczna 25
| a J jarzynowa 28 5,50 |
| a K K Kobiet Karmiących 1S 5,50 2 200 110 70 33
a M M Migdałkowa 14 5,50 1 500 50 | 50 24(
| a N N Podstawowa 1 5,50 2 000 75 65 30:
a N-CH N-CH O ko. za. k. tł 10 5,50 2 000 TAŚ) 60 32:
| a P P Papkowata 7 5,50 2 000 80 65 29
| a PR PR Papka ryżowa 18 4,00
| a Ub/reszt Ubogoresztkowa 26
a V V Zogr. węgl. 16 5,50 1500
a V - 1000 V - 1000 cal 30
a V-b/ml z ogran. węgl. b/ml 27 5,50 ]
| a VI VI Ubogoenerge. 5,50 1 200 75 33 150
JE a VII VII Łat. z og. su.po 5,50 2 000 80 70 paeji
| a X X Kleikowa 5,50 1 000 22
RE XR XR Kleik ryżowy 17 4,00
| a ZPO ZPO 33
| a b/ml -2 bezmleczna 2 29 | 5,50
| a b/ml b/w b/mleczna b/warzyw 32 | 5,50
2 a b/mi-b/g b/ml cukrz. b/gluten 31 5,50
Sporządził
Agata Szczepanek
WYKAZ DIET
Żywienie podstawowe (dieta podstawowa)
Dieta bogatoresztkowa
Dieta łatwo strawna
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa)
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa)
Dieta o zmiennej konsystencji
IX
P
VI
N-CH
II
V
Il
K
M
D
Dieta płynna
Dieta papkowata
Kleikowa
Dieta ubogoenergetyczna
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Dieta bogatobiałkowa
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta niskobiałkowa
Dieta kobiet karmiących
Dieta migdałkowa
Dieta dziecięca
Wymienione diety są w różnym stopniu modyfikacją diety
podstawowej. Różnią się wartościami bezwzględnymi w odniesieniu do ilości
niektórych składników odżywczych oraz zaleceniami odpowiednich technik
kulinarnych przy realizacji poszczególnych diet.
Wymienione diety prawie w całości pokrywają zapotrzebowanie na
zróżnicowane sposoby żywienia pacjentów leczonych w szpitalu.
Diety mogą ulec modyfikacji dostosowując je do jednostki chorobowej
pacjenta
Z-ca DYREKT
ds. Administrącyj
mgr/nż. Ryszard Sidorzak
| 2ĄCA ©Qwuu MU »
ŻYWIENIE DZIECI -
W szpitalu stosuje się praktykę racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży,
które wymagają zwiększonej ilości posiłków rozłożonych w ciągu dnia, tj.
śniadanie (25-30% dziennego zapotrzebowania), II śniadanie (5-10% dziennego
zapotrzebowania) , obiad (35-40% dziennego zapotrzebowania) i kolacja (25-
30% dziennego zapotrzebowania) przy odpowiedniej ilości energii i składników
odżywczych. Dieta dziecka uzależniona jest od jednostki chorobowej pacjenta.
ŻYWIENIE DOJELITOWE
Dla pacjentów, u których stwierdza się problem z karmieniem zaleca się
stosowanie diet przemysłowych dojelitowych podawanych przez sondę
żołądkową lub PEG. Dystrybucja preparatów odbywa się przez aptekę szpitalną.
Z-ca D
ds. Administracy
Piśmiennictwo:
Dietetyka Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka PZWL autor Helena Ciborowska Anna Rudnicka
Żywienie Człowieka Zdrowego i Chorego PWN SA autor Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki
Dietetyka autor Dariusz Włodarek
Praktyczny Poradnik Dietetyki Ministerstwo Zdrowia, IŻiŻ redaktor naukowy Mirosław Jarosz
Praktyczny Poradnik Żywieniowy MEDYK autor Aleksandra Cichocka
Żywienie kobiet w ciąży PZWL autor Dorota Szostak-Węgierek, Aleksandra Cichocka
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach redaktor naukowy prof. Dr hab. n. med.
Mirosław Jarosz
SEO e