Dzień dobry,

W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej złożony w
trybie ustawy z dnia 6 września 2001r. o dostępie do informacji
publicznej, działając na podstawie art. 10 i art. 13 ust.1 cyt. ustawy
udzielam w imieniu Wojewódzkiego Szpitala Neuropsychiatrycznego w
Kościanie następujących informacji.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków.*_TAK. W ZAŁĄCZENIU ZAKRES CZYNNOŚCI.
_*

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?*_OKOŁO 300_*

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym
pacjentów?*_JEST MOŻLIWOŚĆ UZYSKANIA INDYWIDUALNEJ PORADY DIETETYKA W
FORMIE KONSULTACJI
_*

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*OKOŁO8,00 zł. (tzw. wsad do kotła)*

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*_ 
SZPITAL NIE KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY._*

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*_NIE_*

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?_*TAK, SZEF KUCHNI, KAŻDORAZOWO
*_

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?*_TAK. PIELĘGNIARKA ODDZIAŁOWA LUB WSKAZANA PRZEZ NIĄ
PIELĘGNIARKA.PODCZAS KAŻDEGO POSIŁKU._*

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*_SZPITAL NIE KORZYSTA Z USŁUG ZEWNĘTRZNEJ FIRMY._*

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?_*TAK, NA
OGÓLNIE PRZYJĘTYCH ZASADACH WNOSZENIA SKARG USTNIE/PISEMNIE.
*_

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*_11 SKARG_*

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? *_NIE_*

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).*DIETA NORMALNA, DIETA LEKKOSTRAWNAna bazie diety
lekkostrawnej: 1. wątrobowa, 2. mielona, 3. płynna , 4. papkowata, 5.
bezsolna, 6. cukrzycowa, 7. bogatoresztkowa, 8. bezglutenowa, 9.
bezmleczna, 10. niskopurynowa i inna zlecona przez lekarza.Opracowanie:
wiedza dietetyka/publikacje naukowe.*

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? *_SZPITAL JEST W STANIE ZAPEWNIĆ
DIETY WSKAZANE PRZEZ LEKARZA_*

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? *_TAK_*

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?_*TAK*_

Informacji udzielił: Piotr Zborowski, Z-ca Dyrektora ds.
Ekonomiczno-Technicznych.

W dniu 16.10.2019 o 07:44, Wojewódzki Szpital Neuropsychiatryczny
Kościan pisze:

Załączniki

  • SKM_C364e19102513150.pdf
  • SKM_C364e19102513151.pdf