Witam

W nawiązaniu do poniższego wniosku udzielam informacji na pytania:

1.Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
DIETETYK ZATRUDNIONY BYŁ DO DNIA 31.08.2018R.

2.Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?OBECNIE NIE
DOTYCZY

3.Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
TAK. WZYWAMY DIETETYKA NA KOSULTACJE Z PACJENTEM

4.Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?13,61 ZŁ.

5.Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?TAK .
W podpisanej umowie określono minimalną kwotę przeznaczone na zakup
składników użytych do przygotowania posiłków

6.Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną
posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków?
Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.TAK.W ZAŁĄCZENIU JADŁOSPIS

7.Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?TAK. Pielęgniarka dyżurna, przy każdym posiłku.

8.Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?TAK. Pielęgniarka dyżurna, przy każdym posiłku.

9.Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? TAK. Po stronie wykonawcy ciąży obowiązek
posiadania pracownika z wykształceniem o profilu dietetyka.

10.Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? NIE, ale
zamierzamy wprowadzić.

11.Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.NIE DOTYCZY

12.Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Tak indywidualnie jeżeli
była taka potrzeba.

13.Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala). 14 DIET + INNE ZLECANE PRZEZ LEKARZA NA PODSTAWIE WIEDZY
DIETETYKA ZATRUDNIONEGO PRZEZ FIRMĘ DOSTARCZAJĄCĄ POSIŁKI. Rodzaje diet:
ogólna, lekkostrawna, wątrobowa, wrzodowa, cukrzycowa, niskopurynowa,
trzustkowa, niskokaloryczna, wysokobiałkowa, płynna pooperacyjna, kleik,
płynna do sądy, woda, „O”

14.Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Szpital jest w stanie zapewnić
indywidualnie dietę dla pacjenta.

15.Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? Tak ale po konsultacji z lekarzem.

16.Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
ilości białka)? TAK jeśli jest taka potrzeba.

--- Treść przekazanej wiadomości ---
Temat: FW: Wniosek o informację publiczną
Data: Mon, 28 Oct 2019 08:19:53 +0100
Nadawca: Szpital Powiatowy w Sławnie <{{ email }}>
Adresat: {{ email }}

Załączniki

  • image001.jpg
  • ola_ostapkiewicz.vcf