SPZZOZ
SZPITAL W IŁŻY:
ul. Bodzentyńska 17
tel.: 0 48 616-31-75
616-30-63
fax. ; 616 -31-75 wew. 12
Internet:
www.szpitalilza.com.pl
E — mail:
szrilza(Oszpitalilza.com.pl
NIP
196-17-04-266
REGON
670902293
Sporządziła:
M. Skalska-Dietetyk Szpitala
We współpracy z:
A. - Pawłowska-Muc,
p.o. Pielegniarki Naczelnej,
Kierownik Zakładu
Opiekuńczo-Leczniczego
SAMODZIELNY PUBLICZNY
ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ
SZPITAL W IŁŻY
27-100 Iłża, ul. Bodzentyńska 17
SP ZZOZ /PN / 65/10/ 2019
Sr 2acej NP| 102) 2OLS
Iłża, dnia 28.10.2019 r.
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
W odpowiedzi na otrzymaną prośbę z dnia 17.10.2019 roku SP ZZOZ Szpital w Iłży przekazuje
poniższe informacje publiczne:
Ad.1. Szpital zatrudnia dietetyka.
Do zakresu zadań dietetyka- inspektora ds. żywienia w szczególności należy:
nadzór nad realizacją umowy na świadczenia usług zakresie całodziennego żywienia pacjentów
hospitalizowanych w SP ZZOZ- Szpital w Iłży ( w systemie cateringowym z dostawą do łóżka
pacjenta)
dokonywanie codziennej kontroli (od poniedziałku do piątku) jakości odbieranych posiłków,
cech sensorycznych, organoleptycznych, zgodności z założeniem danej diety
sporządzenie codziennego zbiorczego zestawienia odebranych posiłków, a po zakończeniu
miesiąca- miesięcznego z podaniem godzin wydawania posiłków
mierzenie temperatury dostarczonych posiłków w każdym dniu ( poniedziałek-piątek)
bezpośrednio przed wydaniem posiłku w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym i'wpisywanie
w zestawienie wyników pomiaru temperatur
codzienne pobieranie próbek do przeprowadzenia badań laboratoryjnych, bezpośrednio przed
wydaniem posiłków do spożycia
opracowanie procedur dot. dostarczania i odbierania posiłków w systemie cateringowym z
dostawą do łóżka pacjenta i konsultowanie ich ze specjalistą ds. higieny i epidemiologii
wykonywanie zestawień żywieniowych na każdy dzień ze wszystkich działów szpitalnych i
Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego, z podziałem na poszczególne diety i przekazywanie ich do
firmy cateringowej.
Ad.2. Dzienny stan pacjentów wynosi ok 100 osób.
Ad.3. W szpitalu nie są praktykowane indywidualne porady dietetyka dla pacjentów.
Ad.4. Całościowa dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta szpitala wynosi
około 22,00.
Ad.5. Szpital ma podpisaną umowę z zewnętrzna firmą cateringową. Nie ma określonej minimalnej
kwoty/procent przeznaczonej na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.
Ad.6. Szpital otrzymuje od firmy cateringowej wartość odżywczą oraz kaloryczność
dla stosowanych diet.
Średnia wartość wskaźników odżywczych w okresie od 2019-10-11 do 2019-10-20.
IŁŻA PODSTAWOWA 2 112,12 78,89 68,72 3 5,66 i
IŁŻA ŁATWOSTRAWNA 33 2100,11 77,51 64,10 322,36
IŁŻA CUKRZYCA 5-POS 34 1 693,82 66,78 55,63 256.89
IŁŻA KLEIKOWA 38 522,00 13,05 1,95 115,05
IŁŻA PRZETARTA 39 1 205,00 29,19 49,31 177,62
IŁŻA DZIECIĘCA 41 2 244,20 78,42 66,51 353,58
IŁŻA DZIECIĘCA BM 42 2 098,82 64,05 61,88 344,11
IŁŻA ZOL PODST. 43 2 196,59 81,78 70,37 331,77
IŁŻA ZOL ŁATWOSTR. 44 2 154,14 80,48 66,77 326,58
IŁŻA ZOL BM 45 1955,33 60,33 59,77 314,85
IŁŻA WRZODOWA 46 1 840,56 74,25 50,32 286,27
IŁŻA ŁATW. DB 48 2 349,41 88,91 72,83 356,45
Ad.7. Za jakość posiłków dla pacjentów odpowiada dietetyk szpitala, on prowadzi bieżącą kontrolę, które odbywają się
codziennie (pn-pt).
Ad.8. Przeszkoleni pracownicy firmy cateringowej rozdzielają posiłki wg odpowiedniej gramatury umieszczonej
w codziennym jadłospisie pod kontrolą dietetyka szpitala.
Ad.9. W umowie z zewnętrzną firmą cateringowa jest wymóg zatrudnienia dietetyka.
Ad.10. Szpital nie posiada takiej procedury.
Ad.11. W latach 2017-2018 r nie odnotowaliśmy niewłaściwego żywienia pacjentów jak również nie wystąpiły zatrucia
pokarmowe wynikające z żywienia pacjentów przez firmę cateringową.
Ad.12. W 2018r nie było szkoleń dla lekarzy z zakresu prawidłowego żywienia chorych.
Ad.13. Posługujemy się następującymi rodzajami diet, które wynikają z wewnętrznej regulacji systemu szpitalnego on-line,
wiedzy lekarzy, źródła internetowego oraz wiedzy dietetyka.
Rodzaje diet w przeliczeniu na jeden dzień:
— _ dieta podstawowa - 13
— _ dieta łatwostrawna - 25
— dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego - 7
— dieta cukrzycowa 5-cio posiłkowa - 20
— dieta cukrzycowa 6-cio posiłkowa - I
— _ dieta z ograniczoną ilością soli
— dieta z ograniczoną ilością białka
— _ dieta wysokobiałkowa - 5
— _ dieta bez/mleczna - 12
— dieta bez tłuszczowa - |
— _ dieta przetarta - 4
— _ dieta kleikowa - 2
— _ dieta małego dziecka - 1
— _ dieta biegunkowa
— _ dieta bez/mleczna przetarta
— _ dieta bezglutenowa
— _ dieta bezmięsna
— _ dieta wątrobowa - 2
Ad.14. Szpital zapewnia wskazaną dietę przez lekarza.
Ad.15. Szpital na życzenie pacjenta może zamówić firmie cateringowej dietę np. wegetariańską lub wegańską.
Ad.16. Apteka zapewnia poniższą kategorię terapeutyczną w postaci produktów leczniczych
i wyrobów medycznych. Szpital, nie prowadzimy obrotu kategorią suplementy pokarmowe.
Z wyrazami szacunku
ja Zespołu
Móme ne dam ele
larzena Barwicka