i
A h KLINICZNY SZPITAL WOJEWÓDZKI NR 1 | PEWAE)
m im. Fryderyka Chopina |
; pos” w Rzeszowie |
4 | ul. Szopena 2, 35-055 Rzeszów, tel. 17-8666 000, fax 17-8666 020 1b'wrosddss8s
KSW Nr 1-AN.07.36.2019 mdb
LIN J Z INr1 Rze ZO >
KLINICZNY SZPITAL, WO M ÓDZKIN: w, 28 9
w Rzeszowie
35-055 Rzeszów, Ai err Sieć Obywatelska Watchdog Polska
tel. centr.17 8666000, tel se e-mail: sprawa-16870%fedrowanie.siecobywatelska.pl
RA PE 813-29-19-313
REGON 690724114, *
W odpowiedzi na Państwa e-mail z dnia 16 października 2019 r. dotyczący
udostępnienia informacji publicznych, na podstawie art. 10 ust. 1 Ustawy o dostępie do
informacji publicznej, przekazuję poniższe informacje.
Ad. 1. Szpital zatrudnia dietetyków. W załączeniu zakres obowiązków.
Ad. 2. Średnio przypada ok. 36 pacjentów na jednego dietetyka.
Ad. 3. W Szpitalu można uzyskać indywidualną poradę dietetyka. Jeżeli pacjent
zgłosi, że potrzebuje takiej porady, to dietetyk w wyznaczonym miejscu w Klinice przekaże
niezbędne informacje pacjentowi.
Ad. 4. Stawka żywieniowa na jednego pacjenta wynosi 10 zł.
Ad. 5. Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej,
Ad. 6. Szpital od 2008 r. wdrożył system HCCP w kuchni szpitalnej, który ma na celu
identyfikacje i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jej
jakości oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów
produkcji i dystrybucji żywności.
Ad. 7. W szpitalu odbywają się kontrole jakości posiłków podawanych pacjentom,
podczas każdorazowego wydawania posiłku tj. śniadanie, obiad, kolacja z Kuchni Głównej do
danej Kliniki, Kontrole przeprowadza Główny Dietetyk Szpitala.
Ad. 8. W Szpitalu kontroluje się czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu.
Takie informacje posiada dietetyk w danej klinice lub pielęgniarka.
Ad. 9. n/d
Ad. 10. Skargi pacjent może zgłaszać do Pielęgniarki Oddziałowej w danej Klinice.
Ponadto można je zgłosić również do Pełnomocnika Dyrektora ds. Pacjenta.
Ad. 11. Nie było takich skarg.
Ad. 12. Personel medyczny — lekarski uczestniczy indywidualnie w szkoleniach m. in.
z zakresu prawidłowego żywienia.
Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr 1 im, Fryderyka Chopina w Rzeszowie
Ad. 13. W Szpitalu obowiązuje nomenklatura diet opracowana przez Instytut
Żywności i Żywienia w Warszawie. Liczba diet wynosi — 23. Są to: Żywienie podstawowe,
Dieta łatwostrawna, Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, Dieta łatwostrawna z
ograniczeniem soli, Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego, Dieta niskobiałkowa, Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych
węglowodanów , Dieta ubogoenergetyczna, Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów
tłuszczowych, Dieta papkowata, Dieta płynna, Dieta płynna wzmocniona, Dieta kleikowa,
Dieta ścisła, Dieta bezmleczna, Dieta niskopurynowa, Dieta alergiczna, Dieta
wysokobiałkowa, Dieta bezresztkowa, Dieta bezglutenowa, Dieta bezaspirynowa, Dieta
wegetariańska, Dieta wegańska.
Ad. 14. Szpital zapewnia diety wskazane przez lekarza.
Ad. 15. Jeżeli lekarz zleci dietę wegańską lub wegetariańską, to pacjent otrzymuje
zleconą dietę.
Ad. 16. Na zlecenie lekarza, pacjent otrzymuje różne dodatki, w tym białkowe.
Z poważaniem,
p.o. Z-ca DYREKTORA
ds. Klinicznych i Lecznictwa
Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 1
[m/Frydgryka g£hopina
eszdwie
dr hab. n. med. Krzyszto! Gutkowski, prof. UR
Otrzymują:
1. Adresat.
2. Adacta.
Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr 1 im. Fryderyka Chopina w Rzeszowie
rzeszów
ateszpital.rzeszow.pl
Zakres obowiązków Dietetyczki
Do zadań dietetyczki należy:
1
2,
8.
4
o wu
©
mG
lo:
20.
Właściwe zaopatrzenie chorych w pożywienie wg zleceń lekarzy.
Obecność na wizytach lekarskich oraz czuwanie nad zmianami diet chorych.
Realizacja zmian diet chorych w terminie zleconym przez lekarzy.
Sporządzanie zamówień diet chorych zgodnie ze stanem chorych na dzień następny i
przesyłanie ich do Głównego Dietetyka Szpitala.
Prowadzenie oznaczenia diet przy łóżkach pacjentów.
Dokładne sporządzanie zamówień diet z uwzględnieniem zmian zleconych przez lekarzy.
Obecność przy pobieraniu posiłków z kuchni, kontrolowanie ich, dbanie o odpowiednią
temperaturę posiłków.
Obecność przy rozdziale posiłków między chorych oraz dbanie o estetykę ich podawania.
Sprawowanie nadzoru nad utrzymaniem w należytym stanie sanitarno — higienicznym
kuchenek oddziałowych, jadalni chorych oraz naczyń.
„. Wykonywanie lub wykańczanie niektórych precyzyjnych diet. W porozumieniu z
Pielęgniarką/Położna Oddziałową, wyznaczanie osoby do karmienia pacjentów. Interesuje się
spożyciem posiłków przez chorych i w miarę możliwości uwzględnianie indywidualnych
potrzeb chorego.
„ Dbanie o estetykę i higienę osobista personelu zatrudnionego przy rozdziale pożywienia w
klinice.
„ Obliczanie na zlecenie Głównego Dietetyka Szpitala wartości odżywczej niektórych diet.
„ Branie udziału w układaniu jadłospisów tygodniowych lub dekadowych wspólnie z Głównym
Dietetykiem Szpitala.
„ Propagowanie sposobu racjonalnego odżywiania wśród chorych przez udzielanie im
wskazówek dietetycznych, z godnie z ordynacja lekarską.
„ Opracowywanie jadłospisów dla chorych wychodzących ze Szpitala do domu oraz
organizowanie pogadanek z chorymi chodzącymi.
„ Współpraca w zagadnieniach żywienia chorych z Pielęgniarką/Położną Oddziałową.
„ Ocena stanu odżywiania, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze
pacjentów hospitalizowanych w Klinice oraz wydawanie stosownych opinii.
„ Prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia i stanu odżywiana pacjentów
hospitalizowanych, będącej elementem składowym historii choroby pacjenta.
Prowadzenie działalności edukacyjnej na zasadzie poradnictwa żywieniowego na rzecz
pacjentów leczonych.
Koordynowanie działań promocyjnych w zakresie edukacji żywieniowej.
Ponadto dietetyczkę obowiązuje:
1.
b.
Życzliwy i taktowny stosunek do pacjentów i personelu.
Przestrzeganie Regulaminu pracy, zarządzeń Dyrektora, przepisów sanitarnych, BHP, zleceń
przełożonych oraz zachowanie tajemnicy zawodowej.
Przestrzeganie praw pacjenta.
Podnoszenie swoich kwalifikacji zawodowych w ramach programu ustalonego przez Polskie
Towarzystwo Dietetyki.
Pełne i efektywne wykorzystanie czasu pracy na realizacje obowiązków służbowych.
Noszenie w godzinach pracy ubioru służbowego, identyfikatora, dbałość o wygląd zewnętrzny
oraz estetykę miejsca pracy.
Dietetyczka może zajmować się jedna lub kilkoma klinikami, jednak nie powinna pracować
równocześnie w dwóch klinikach wymagających dużego wkładu pracy.
Dietetyczka zobowiązana jest wykonywać inne czynności wchodzące w zakresie jej
kompetencji zlecone przez Kierownika Kliniki lub Głównego Dietetyka Szpitala, a nie ujęte w
niniejszym zakresie obowiązków.