Odpowiedź na wniosek o udzielenie informacji publicznej
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez
szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
obowiązków. – Tak, w szpitalu jest zatrudniony dietetyk na jeden etat, zakres obowiązków w
załączeniu.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? – Około 450 pacjentów.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki
sposób informuje się o tym pacjentów? – Tak, są prowadzone indywidualne konsultacje oraz
edukacja grupowa w oddziałach. Zapotrzebowanie na konsultację zgłasza lekarz, jeżeli pacjent
wyrazi taką chęć lub jest to potrzebne w celu ustalenia
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
– 15,27 zł/osobodzień lub 16,39 zł/osobodzień.
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej
umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do
przygotowania posiłków? – Tak, ustalono minimum 50% wsadu do kotła.
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania
posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. – Szpital nie
dysponuje recepturami, które są własnością firmy kateringowej, ale ma udostępnione listy
składników wykorzystanych w posiłkach oraz listę alergenów. Skład poszczególnych produktów jest
zawsze udostępniany na życzenie dietetyka oraz sprawdzany każdorazowo podczas kontroli
prowadzonych przez dietetyka szpitala w kuchni kateringowej. Firma kateringowa każdorazowo
przekazuje kopie protokołów po kontrolach sanitarno-epidemiologicznych, podczas których skład
potraw i produktów jest sprawdzany.
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? – Wszystkie posiłki poddawane są ocenie
sensorycznej, której dokonuje sanitariusz/pielęgniarka/pielęgniarka oddziałowa wg procedury
postępowania z posiłkiem dostarczonym przez firmę kateringową oraz dietetyk (planowo, doraźnie
i interwencyjnie) zgodnie z Procedurą systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko)
odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? – Każdorazowo przy przyjęciu pacjenta do
szpitala dokonywana jest ocena stanu odżywienia na podstawie zmodyfikowanego formularza NRS.
W przypadku stwierdzenia przez lekarza konieczności monitorowania stanu odżywienia i/lub
wprowadzenia modyfikacji żywienia pomiar masy ciała odbywa się zgodnie z zaleceniem
lekarskim. W jadalni podczas trwania posiłku obecna jest pielęgniarka, która sprawdza czy
pacjenci zjadają swoje porcje. W przypadku kiedy pacjent nie jest w stanie jeść samodzielnie
członkowie personelu udzielają pomocy poszczególnym pacjentom. Pacjenci mają odpowiednie
typy diety w zależności od możliwości gryzienia i trawienia posiłków (diety płynne, półpłynne,
papkowate, rozdrobnione).
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? – Tak,
został określony taki wymóg i jest on realizowany.
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź
zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? –
Wszelkie niezgodności występujące w posiłkach odnotowywane są w karcie Monitoringu
temperatury potraw CCP oraz zgłaszane zgodnie ze schematem ujętym w procedurze
postępowania z posiłkiem dostarczonym przez firmę kateringową oraz procedurą systemu
zarządzania bezpieczeństwem żywności.
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu
zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. – Odnotowano jedną skargę w roku 2018, która po
rozpatrzeniu okazała się być bezzasadna.
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia
chorych w szpitalu? - W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkoleń z zakresu żywienia.
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich
opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne
regulacje szpitala). – Aktualnie wdrożonych jest 15 rodzajów diet, z innej niż podstawowa korzysta
97 pacjentów. Możliwe jest wprowadzenie innych diet specjalnych, w zależności od
zapotrzebowania. Poszczególne diety przygotowywane są na podstawie receptur przygotowanych
przez dietetyka firmy kateringowej. Zaproponowane jadłospisy oceniane są przez dietetyka
szpitalnego, a w razie potrzeby uwzględniane są wprowadzone przez niego zmiany i sugestie. Diety
zlecane są przez lekarzy, a w razie potrzeby odbywa się konsultacja z dietetykiem.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej
czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? – Nie dotyczy –
szpital zapewnia odpowiednie posiłki pacjentom.
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? – Tak, aktualnie 4
pacjentów otrzymuje dietę wegetariańską.
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia
(np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? – Tak, ma to najczęściej
zastosowanie w przypadku rozległych ran odleżynowych. Możliwa jest modyfikacja diety oraz
wprowadzenie suplementacji.