Dzień dobry,

W imieniu Dyrekcji SPZOZ w Kędzierzynie-Koźlu, w odpowiedzi na Państwa wiadomość e-mailową, przedstawiam poniżej odpowiedzi na pytania:

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.

Szpital zatrudnia 2 dietetyków na pełny etat oraz 1 dietetyka na ½ etatu.

Zakres obowiązków dietetyka:

a. planowanie jadłospisów dla pacjentów w zależności od stanu zdrowia, zasad dietetycznych i nawyków żywieniowych,

b. prowadzenie kontroli jakości posiłków oraz nadzór nad ich przechowywaniem i przydatnością do spożycia,

c. nadzór nad stanem sanitarno – epidemiologicznym kuchenek oddziałowych,

d. prowadzenie kontroli posiłków pod względem ilościowym i jakościowym,

e. nadzór nad sporządzaniem diet specjalnych,

f. dbanie o estetykę podawanych posiłków,

g. propagowanie zasad racjonalnego żywienia wśród pacjentów – edukacja pacjentów i ich rodzin,

h. współpraca z lekarzem prowadzącym w oddziale/poradni oraz z rodziną, pacjenta, która będzie odpowiedzialna za realizowanie diety,

i. uczestniczenie w dystrybucji posiłków dla pacjentów w wyznaczonych oddziałach,

j. pomoc pacjentowi w spożywaniu posiłków.

2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?

Jeden dietetyk przypada na 144,8 łóżka.

3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?

W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka. Pacjent jest informowany o tym przez lekarza w oddziale.

4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?

Wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala wynosi 16,96 zł brutto.

5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?

Szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej. W umowie została określona minimalna kwota przeznaczona na zakup składników użytych do przygotowania posiłków.

6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.

Szpital posiada dokumentację regulującą wartość odżywczą i kaloryczną przygotowywanych posiłków. Natomiast nie posiada dokumentacji regulującej dopuszczalną ilość konserwantów, barwników i dodatków.

7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

W szpitalu jakość posiłków kontrolowana jest codziennie przez dietetyka lub w przypadku jego nieobecności przez Oddziałową/Pielęgniarkę/Położna.

8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?

W szpitalu nie ma oficjalnego systemu kontroli dotyczącej ilości zjadanych przez pacjentów posiłków.

9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?

W umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka.

10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?

Szpital nie posiada procedury zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia. Pacjent ma natomiast możliwość zgłoszenia skargi w książce skarg i wniosków, a także w ankietach.

11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.

Nie odnotowano zatruć pokarmowych, natomiast została odnotowana jedna skarga dot. żywienia.

12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?

W 2018r. lekarze nie byli szkoleni w szpitalu z zakresu prawidłowego żywienia.

13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).

Diety, które mogą być zlecone pacjentowi:

a. Podstawowa

b. Lekkostrawna

c. We wrzodach

d. W chorobach wątroby

e. Ubogocholesterolowa

f. W cukrzycy

g. Wysokobiałkowa

h. Niskosolna

i. Przetarta

j. Sonda

k. Płynna

l. Kleik

m. Kisiel

n. Beztłuszczowa

o. Dieta małego dziecka

p. W biegunce

q. Inne, np. bogatoreszkowa, ubogoresztkowa, wegetariańska, bezglutenowa, bez laktozy, uwzględniająca alergie pokarmowe, w dnie moczanowej.

14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?

Szpital zapewnia posiłki z uwzględnieniem modyfikacji.

15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?

Szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegańską i wegetariańską.

16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?

Szpital zapewnia pacjentom doustne suplementy pokarmowe takie jak nutridrinki.

_______________________________________________________________
Pozdrawiam,

Katarzyna Kraft | Sekretariat

Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Kędzierzynie-Koźlu
ul. 24 Kwietnia 5, 47-200 Kędzierzyn-Koźle
tel. +48 774 062 500, fax +48 774 062 544
e-mail: {{ email }}<mailto:{{ email }}>, {{ email }}<mailto:{{ email }}>, {{ email }}<mailto:{{ email }}>
www.e-szpital.eu<http://www.e-szpital.eu/>

Załączniki

  • image001_9ubFe8M.gif