SZPITALPOWIATOWY
im. Prałata J.Glowatzkiego
« Strzelcach. Otalatieh
cJU?
Strzelce Opolskie, dn. 21.10.2019 r.
SIEĆ OBYWATELSKA
WATCHDOG POLSKA
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
SP/NOA - 0097/10/2019
Dotyczy: wniosku o udzielenie informacji publicznych.
W odpowiedzi na pismo dotyczące wniosku o udzielenie informacji
publicznych Dyrekcja Szpitala Powiatowego w Strzelcach Opolskich przekazuje,
że: |
Ad.1) W Szpitalu jest zatrudniony dietetyk, w załączeniu zakres jego
obowiązków. Ponadto kwalifikacje dietetyka posiada kierownik Działu
Żywienia oraz jego zastępca.
Ad.2) Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada 60 - pacjentów.
Ad.3) Na tablicy ogłoszeń, która znajduje się na każdym oddziale w szpitalu
jest wywieszona informacja o możliwości skorzystania z indywidualnej
porady dietetyka, która odbywa się bezpośrednio przy łóżku pacjenta.
Można także skorzystać z przyszpitalnej poradni diabetologicznej.
W dniu wypisu ze szpitala pacjent otrzymuje również kartę informacyjną z
zaleceniami dietetycznymi adekwatnymi do jego jednostki chorobowej.
Ad.4) Dzienna stawka żywieniowa przypadająca na jednego pacjenta szpitala -w
zakresie tzw. wsadu do kotła, tj. kosztów produktów wynosi 4,70 zł.
Pacjenci diabetologiczni oraz dzieci są na pięciu posiłkach, pozostali
pacjenci są na trzech posiłkach.
Ad.5) Szpital Powiatowy w Strzelcach Opolskich dysponuje własna kuchnią, nie
korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej.
Ad.6) Szpital nie posiada dokumentacji regulującej jakość produktów używanych
do przygotowania posiłków. Kierujemy się ich składem, jest to bardzo
trudne by zapewnić produkty całkowicie pozbawione chemii ale unikamy
produktów, w których skład wchodzi glutaminian sodu, fosforany,
azotyny, azotany, GIEMO, duże ilości cukrów itp. Stosujemy się do
regulacji prawnych dotyczących alergenów. Ponadto, na każdym oddziale
widnieje informacja o dziennym posiłku i występującym w nim
ewentualnym alergenie.
Ad.7) Każdy posiłek wydawany na poszczególny oddział w szpitalu jest
| kontrolowany pod względem jakości. Kontrole przeprowadza dietetyk.
Dietetyk potwierdza posiłek (poprzez swój podpis i pieczątkę) który jest |
zgodny z treścią jadłospisu i asortymentem diety oraz odpowiada
organoleptycznym zasadom. W dni wolne od pracy tj. sobota i niedziela
nie przeprowadza się kontroli, gdyż dietetyk i kierownik Działu Żywienia
pracuje na jedną zmianę od poniedziałku do piątku.
Ad.8) Kontrole odbywają się każdorazowo i są w gestii poszczególnych
oddziałów (karmienie chorych). Ze strony Działu Żywienia jest ustalony
standard talerza dotyczący ilości zupy, ziemniaków, mięsa, jarzyn oraz
napojów - adekwatnie do stawki żywieniowej. Wykładnikiem ilości
spożywanych posiłków są odpadki pokonsumpcyjne, które wskazują na
ilość zjedzonego posiłku.
Ad.9) Nie dotyczy.
Ad.10) Osobą odpowiedzialną za kontakt z pacjentem w sprawie zgłaszania skarg
dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia jest dietetyk oraz
kierownik Działu Żywienia.
Ad.ll) W latach 2017-2018 nie odnotowaliśmy skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia.
Ad.12) W 2018 roku lekarze nie przechodzili szkoleń w zakresie zasad
prawidłowego żywienia chorych w szpitalu.
Ad.13) Szpital zapewnia 22 rodzaje diet:
1. Podstawowa |
. Lekkostrawna
. Lekkostrawna mielona
. Cukrzycowa
. Wątrobowa
.. Niskotłuszczowa
. Nerkowa
.. Ziemniaczano-ryżowo-makaronowa
O 00 1 OG u A w DN
. Rzucawkowa
10.Żimne mleko i galaretka
11.Wrzodowa I
12.Wrzodowa II
13.Roczna
14.Mix
15.Sond- Stomia
16.Płynna
17.Kleik
18.Herbata
19.Herbata i sucharki
20.Bezglutenowa
21.Położnicza
22.Inne - indywidualne (wegetariańska, wegańska itd.)
Źródłem opracowania ww. diet jest wiedza dietetyka oparta na podręcznikach
autorstwa Pani mgr inż. Zofii Wieczorek-Chełmińskiej, Pani mgr Heleny
Ciborowskiej i Pani mgr Anny Rudnickiej
Ad.14) Zapewniamy pacjentom każdą dietę zleconą przez lekarza.
Ad.15) Dział Żywienia w Szpitalu Powiatowym w Strzelcach Opolskich na
życzenie pacjenta zapewnia także dietę wegetariańską lub wegańską
Ad.16) Dział Żywienia nie suplementuje pacjentów - jedynie realizuje zlecenia z
oddziałów (np. diety bogato białkową, niskosodową, wysokobłonnikową,
itp.)
Z poważaniem
Szpital Powiatowy im. Prałata J.Glowatzkiego w Strzelcach Opolskich, 47-100 Strzelce Opolskie, ul. Opolska 38A | SP ZOZ | NIP: 756-17-47-987 |
Regon: 000311585 | Sąd Rejonowy w Opolu, VIII Wydzial Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS: 0000005166 | Certyfikat ISO 9001 : 2008 |
BS Leśnica o / Strzelce Op., nr rachunku: 40 8907 1089 2002 0080 0010 0001
Centrala: 77 140 70 100 | Sekretariat: 77 1461 33 80
fax: 77 140 70 103 | szpitalQ©szpitał.strzelce-op.pl
www.szpitat.strzelce-op.pl
i
3
PEEP
Ella SzZPiraŁPOW, ATOWY
47 =. Prajata Z Gioweatzkiego sa
e LAjelcach Owolskuh i
ul. Gpolska SE A, 47-109 Sho
e pe Stzelca
kę łał ŻYWIENIĄ Opolskie
tegon OCOZ11S83, NIP 756-17-47.
tsł. 77/4651 32 91 "27-887,
Zakres czynności dla Dietetyka Szpitala Powiatowego w Strzelcach Opolskich
Obowiązki i odpowiedzialność:
- Dzienny nadzór nad rozdaniem posiłków na oddziałach z uwzględnieniem standardu
talerza, temp. posiłków oraz zgodności z dziennym jadłospisem i asortymentem diet, a w
razie potrzeby rozdział posiłków na oddziałach
- Kontrola (potwierdzona podpisem i pieczątką) zapisów systemów HACCAP sterylizacji
naczyń na oddziałach oraz Kuchni Ogólnej i Mlecznej jak również stanu sanitarnego
pomieszczeń kuchennych i kuchenek oddziałowych w części należącej dó Działu Żywienia
- Edukacja pacjentów Diabetologicznych raz w tygodniu na Oddz. Wew. I i Wew. II, oraz w
zależności od potrzeb na pozostałych oddziałach
- Przeprowadzenie wywiadów żywieniowych na oddziałach wśród pacjentów i propagowanie
racjonalnego żywienia
- Nadzór nad prawidłowością przebiegu procesów technologicznych tak w kuchni ogólnej jak
i w kuchni mlecznej (kontrola CCP-3), a w razie potrzeby ich realizacja
-Czuwanie nad zgodnością zleceń diet z oddziałów, a jej właściwa realizacją oraz ich
prawidłowym rozdziałem na poszczególne oddziały
- Układanie jadłospisów dekadowych przy współudziale Kierownika Działu Żywienia,
obliczanie kcal, wartości odżywczych i zgodności z dwunastoma grupami produktów
- Obliczanie diet indywidualnych i w razie potrzeby ich wykonanie
- Sporządzanie dziennej dokumentacji w celu realizacji dziennego jadłospisu oraz pisanie ich
treści na poszczególne oddziały do wiadomości pacjentów
- Kontrola (potwierdzona podpisem i pieczątka) nad właściwym i zgodnym z dziennym
jadłospisem, zabezpieczeniem próbek pokarmowych oraz ich opisem
- Przed transportem posiłków na oddziały kontrola organoleptyczna (potwierdzona
podpisem i pieczątką) w jadłospisie dziennym stwierdzająca iż posiłki nadają się do
transportu na oddziały i są zgodne ze zleceniami diet z działów
- Końcem każdego miesiąca skompletowanie, sprawdzenie (potwierdzone podpisem i
pieczątką) dokumentacji z monitoringu systemu HACCP i jej odpowiednie zabezpieczenie
- Wszelkie uchybienia związane z wypełnieniem obowiązujących w Dziale Żywienia zasad i
systemów winny być na bieżąco zgłaszane kierownikowi Działu Żywienia z R |
| 2
- Branie udziału w wydajności procesów technologicznych lub osobista ich realizacja
Zgodność odpisu Z oryginałem
i q
z, „OWN
.....
zaa o sA Y EN EWA
aankaikiusYi
ela SZFiratrPOWIATOWY
KU im. Prałata $.Giowatzkiego
w Eoydeach Okolskizć
ul. Opolska 36 A, 47-100 Strzelce OI8KI
DZIAŁ ŻYWIENIA opolska
Regon 000371585, NIP 758-17-47-987
tal. 77/4861 32 91 "
- Planowanie menu dla personelu płatnego i jego rozliczanie w razie takiej potrzeby
- Podwyższanie swych kwalifikacji
- Dbanie o dobra organizacje pracy oraz dobra atmosferę w miejscu pracy opierająca się na
prawidłowości, lojalności w stosunku do pracodawcy i na merytoryczności działań
- Dietetyczka zobowiązana jest nosić w czasie pracy odzież ochronna
- Raz w miesiącu uzgadnianie osobodni
- Dietetyk zobowiązany jest do zachowania tajemnicy służbowej
- Dietetyczka zobowiązana jest wykonywać inne czynności wchodzące w zakres jej
kwalifikacji zlecone przez oddziały lub kierownika Działu Żywienia, a nie ujęte w
niemniejszym zakresie czynności
- Dietetyk obowiązany jest do przestrzegania przepisów BHP i p.poż.
- Przestrzeganie dyscypliny pracy
NEKATECERCEEYPEESE
A raetraswAŃŁaSaąS NARA aaananą
badpbj stwierdzającego
Beata Czempiel