Dzień dobry,

W załączeniu przesyłamy nasze odpowiedzi, zaznaczone na czerwono.

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków Nie zatrudniono.
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? Nie zatrudniono.
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? Nie, w szpitalu nie ma możliwości uzyskania indywidualnej porady dietetyka.
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala? Jest to informacja objęta tajemnicą przedsiębiorstwa – łącząca nas umowa zawiera klauzulę poufności, obejmującą tajemnicą również tę informację
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? Tak, oddział szpitalny DaVita w Siedlcach korzysta z zewnętrznej firmy cateringowej. Nie, w umowie nie określono minimalnej kwoty/procenta przeznaczonego na zakup składników użytych do przygotowania posiłków
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. Nie, oddział szpitalny w Siedlcach nie posiada takiej dokumentacji
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak , jakość posiłków kontrolowana jest przez pielęgniarki dyżurne przed podaniem posiłków pacjentom
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają? Tak , kontrolują pielęgniarki dyżurne
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka? Tak, określono taki wymóg
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? Nie mamy procedury. Ewentualne skargi są przekazywane na bieżąco do firmy cateringowej
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. Brak danych , szacunkowo możemy określić na poziomie ok 10 rocznie
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? Nie
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala). 22 diety ułożone przez dietetyka firmy cateringowej
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? Firma cateringowa jest w stanie zapewnić dietę wskazaną przez lekarza
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską? Zapewniona jest dieta wegetariańska
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)? Nie

Pozdrawiam/Best regards
Ewa Diakowska
Corporate Counsel, Poland
radca prawny

DaVita sp. z o.o.
Legnicka 48, bud. F, 54-202 Wrocław
phone no. +48 71 748 95 56
Cell +48 728 414 246
[cid:image002.gif@01D59314.93136B10]

Załączniki

  • image002.gif
  • image003.jpg