Re: Wniosek o informację publiczną przez ADRIAN WOJCIECH PRZYSTUPA w sprawie Żywienie w szpitalach #498 z ADRIAN WOJCIECH PRZYSTUPA
W placówce nie prowadzimy wyżywienia .
w/w pytanie nie dotyczą naszej placówki
pozdrawiam
wt., 26 lis 2019 o 21:52 <{{ email }}>
napisał(a):
--
Wojciech Przystupa
+48602635805
W placówce nie prowadzimy wyżywienia .
w/w pytanie nie dotyczą naszej placówki
pozdrawiamwt., 26 lis 2019 o 21:52 <{{ email }}>
napisał(a):> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o następującej
> treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog
> Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie
> zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to
> wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych
> do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków
> oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak,
> wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto
> (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
> pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
> odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną
> za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
> zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
> przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
> zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe
> ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy Państwa
> do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:19:52.630734+00:00 z > adresu
> {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i > Konstytucji RP i
> art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji > publicznej, stowarzyszenie
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o > > udostępnienie następujących
> informacji publicznych: 1. Czy > w szpitalu > zatrudniono
> dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie zatrudnienie przez >
> szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o
> udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2. Ilu pacjentów przypada na
> jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość >
> uzyskania > indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób
> informuje się o tym > pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej
> dziennej stawki żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5.
> Czy szpital korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania posiłków? 6.
> Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość produktów >
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą > i >
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, > barwników, >
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu >
> kontroluje się jakość posiłków podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko)
> odpowiada > za te kontrole i jak często > one się odbywają? 8. Czy w
> szpitalu kontroluje > się, czy > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu?
> Kto (stanowisko) > odpowiada > za te kontrole i jak często one się
> odbywają? 9. > Czy w umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono
> wymóg > zatrudnienia dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura
> zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy
> wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww.
> skarg? 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i > 2018
> roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z >
> zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? 13. Prosimy o > >
> podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze >
> wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza >
> dietetyka/publikacje > naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne > regulacje
> szpitala). 14. Jeśli > szpital nie jest w stanie > zapewnić pacjentowi
> diety wskazanej przez lekarza (np. > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w
> jaki sposób zapewnia wówczas > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie
> pacjenta szpital > zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy
> szpital > zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające
> powrót > do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające
> dodatkowe > ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji
> > w formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i >
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > >
> reprezentacji
>--
Wojciech Przystupa
+48602635805