Re: Fwd: Wniosek o informację publiczną przez SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KOLE w sprawie Żywienie w szpitalach #889 z SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W KOLE
SPZOZ.IOD.042.3.2019UJ Koło, dnia 27.11.2019 r.
_*dotyczy e-mail: 17.10.2019r.:*_
*udostępnienie następujących informacji publicznych*
/*art. 61 Konstytucji RP*/
/*art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej*/
*Wnioskodawca:*
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
/e-mail:{{ email }} /
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
*NIE*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
*Nie dotyczy*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka?
TAK
Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Pielęgniarka oddziałowa / koordynująca – pisemnie ( informacja dla
pacjenta), ustnie, telefonicznie
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
*12,45 brutto*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
*TAK*
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
*NIE*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków?Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
*NIE*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
*OKRESOWO*
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*PRZEŁOŻONA PIELĘGNIAREK*
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu?
*TAK*
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*PRZEŁOŻONA PIELĘGNIAREK - OKRESOWO*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?
*TAK*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
*TAK*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
*NIE ZGŁOSZONO*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
*NIE*
13. Prosimy o podanie liczby
*15*
i rodzajów diet stosowanych przez szpital:
*podstawowa, lekkostrawna, wątrobowa, żołądkowa,cukrzycowa 3p; 5p;
wysoko/poporodowa, ziemniaczana, dla dzieci, sonda, wysokodżywcza,
papkowata, bezmączna, bezglutenowa, kleik*
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/_*wiedza
dietetyka*__/_publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).
_*wiedza dietetyka*__/; __*wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia
http://www.izz.waw.pl/*_
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
*NIE DOTYCZY*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?
TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?
*NIE*
/_*Opracowano na podstawie:*_/
/1. zawartej umowy
//2. informacji od przełożonej pielęgniarek/
z poważaniem,
--
Urszula Jaskuła
Inspektor Ochrony Danych
Pełnomocnik ds. systemu jakości
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
ul.Ks.J.Poniatowskiego 25
62-600 Koło
tel. 63 2626150
e-mail: {{ email }}
Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej adresatem i może zawierać poufne lub uprzywilejowane informacje. Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne
--
Urszula Jaskuła
Inspektor Ochrony Danych
Pełnomocnik ds. systemu jakości
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
ul.Ks.J.Poniatowskiego 25
62-600 Koło
tel. 63 2626150
e-mail: {{ email }}
Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej adresatem i może zawierać poufne lub uprzywilejowane informacje. Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne wykorzystywanie tych informacji, jak również podejmowanie działań na ich podstawie, przez osoby lub podmioty inne niż zamierzony adresat. Jeśli otrzymali Państwo tę wiadomość przez pomyłkę, prosimy o poinformowanie nadawcy i usunięcie jej z komputera.
SPZOZ.IOD.042.3.2019UJ Koło, dnia 27.11.2019 r.
_*dotyczy e-mail: 17.10.2019r.:*_
*udostępnienie następujących informacji publicznych*
/*art. 61 Konstytucji RP*/
/*art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej*/
*Wnioskodawca:*
Sieć Obywatelska Watchdog Polska
ul. Ursynowska 22/2
02-605 Warszawa
/e-mail:{{ email }} /
1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.*NIE*
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
*Nie dotyczy*
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka?TAK
Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
Pielęgniarka oddziałowa / koordynująca – pisemnie ( informacja dla
pacjenta), ustnie, telefonicznie4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala?*12,45 brutto*
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej?
*TAK*
Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?*NIE*
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków?Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.*NIE*
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
*OKRESOWO*
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*PRZEŁOŻONA PIELĘGNIAREK*
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu?*TAK*
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
*PRZEŁOŻONA PIELĘGNIAREK - OKRESOWO*
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka?*TAK*
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?*TAK*
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.*NIE ZGŁOSZONO*
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?*NIE*
13. Prosimy o podanie liczby
*15*
i rodzajów diet stosowanych przez szpital:
*podstawowa, lekkostrawna, wątrobowa, żołądkowa,cukrzycowa 3p; 5p;
wysoko/poporodowa, ziemniaczana, dla dzieci, sonda, wysokodżywcza,
papkowata, bezmączna, bezglutenowa, kleik*wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/_*wiedza
dietetyka*__/_publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala)._*wiedza dietetyka*__/; __*wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia
http://www.izz.waw.pl/*_14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?*NIE DOTYCZY*
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską?TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)?*NIE*
/_*Opracowano na podstawie:*_/
/1. zawartej umowy
//2. informacji od przełożonej pielęgniarek/z poważaniem,
--
Urszula Jaskuła
Inspektor Ochrony Danych
Pełnomocnik ds. systemu jakościSamodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
ul.Ks.J.Poniatowskiego 25
62-600 Koło
tel. 63 2626150
e-mail: {{ email }}Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej adresatem i może zawierać poufne lub uprzywilejowane informacje. Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne
>
> Szanowni Państwo,
>
> 17 października 2019 r. skierowaliśmy do Państwa wniosek o
> następującej treści:
>
> Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy
> dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska
> Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji
> publicznych:
>
> 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
> bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę
> cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich
> obowiązków.
> 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
> przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
> tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
> używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
> kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
> dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
> Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią
> ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często
> one się odbywają?
> 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
> zatrudnienia dietetyka?
> 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
> niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
> odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
> /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z
> zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
> wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
> dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
> szpitala).
> 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety
> wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki
> sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
> wegańską?
> 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
> wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
> dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
> Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy odpowiedzi, dlatego wzywamy
> Państwa do niezwłocznego jej udzielenia.
>
> --
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> --
>
> Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> tel: 22 844 73 55
> www.siecobywatelska.pl
> www.watchdogportal.pl
> www.funduszesoleckie.pl
> www.informacjapubliczna.org
> NIP 526282872
>
> > W nawiązaniu do pisma z dnia 2019-10-17 08:41:20.264987+00:00 z >
> adresu {{ email }}: > Na podstawie art. 61 ust. 1 i >
> Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do > informacji >
> publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o >
> > udostępnienie następujących informacji publicznych: 1. Czy > w
> szpitalu > zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o > bezpośrednie
> zatrudnienie przez > szpital, a nie przez firmę > cateringową). Jeżeli
> tak, to wnosimy o udostępnienie > zakresu > jego/ich obowiązków. 2.
> Ilu pacjentów przypada na jednego > > zatrudnionego dietetyka? 3. Czy
> w szpitalu istnieje możliwość > uzyskania > indywidualnej porady
> dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki > sposób informuje się o tym >
> pacjentów? 4. Jaka jest wysokość > całościowej dziennej stawki
> żywieniowej > przypadającej na 1 > pacjenta szpitala? 5. Czy szpital
> korzysta z usług > > zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to
> czy w podpisanej > umowie określono > minimalną kwotę/procent
> przeznaczone na zakup > składników użytych do > przygotowania
> posiłków? 6. Czy > szpital posiada dokumentację regulującą > jakość
> produktów > używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość
> odżywczą > i > kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości
> konserwantów, > barwników, > dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej
> udostępnienie. 7. > Czy w szpitalu > kontroluje się jakość posiłków
> podawanych > pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada > za te kontrole i
> jak często > one się odbywają? 8. Czy w szpitalu kontroluje > się, czy
> > pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) >
> odpowiada > za te kontrole i jak często one się odbywają? 9. > Czy w
> umowie z zewnętrzną > firmą cateringową określono wymóg > zatrudnienia
> dietetyka? 10. Czy w > szpitalu istnieje > procedura zgłaszania skarg
> dotyczących niewłaściwego żywienia > > bądź zatrucia? Czy wyznaczono
> osobę odpowiedzialną za kontakt w > sprawie > zgłoszenia ww. skarg?
> 11. Prosimy o podanie liczba > skarg dotyczących > niewłaściwego
> żywienia /zatrucia w szpitalu > zgłoszonych do szpitala w 2017 i >
> 2018 roku. 12. Czy w 2018 > r. lekarze przechodzili jakiekolwiek
> szkolenie z > zakresu zasad > prawidłowego żywienia chorych w
> szpitalu? 13. Prosimy o > > podanie liczby i rodzajów diet stosowanych
> przez szpital wraz ze > wskazaniem > źródeł ich opracowania (wiedza
> lekarza/wiedza > dietetyka/publikacje > naukowe/źródła
> internetowe/wewnętrzne > regulacje szpitala). 14. Jeśli > szpital nie
> jest w stanie > zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np.
> > > bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas
> > posiłki > pacjentowi? 15. Czy na życzenie pacjenta szpital >
> zapewnia dietę > wegetariańską lub wegańską? 16. Czy szpital >
> zapewnia chorym doustne > suplementy pokarmowe wspomagające powrót >
> do zdrowia (np. wspomagające gojenie > ran, dostarczające dodatkowe >
> ilości białka)? Wnosimy o udostępnienie > wskazanych informacji > w
> formie elektronicznej na adres: {{EMAIL}} Szymon > Osowski i >
> Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami > >
> reprezentacji--
Urszula Jaskuła
Inspektor Ochrony Danych
Pełnomocnik ds. systemu jakościSamodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
ul.Ks.J.Poniatowskiego 25
62-600 Koło
tel. 63 2626150
e-mail: {{ email }}Wiadomość ta jest przeznaczona jedynie dla osoby lub podmiotu będącego jej adresatem i może zawierać poufne lub uprzywilejowane informacje. Zakazane jest przeglądanie, przesyłanie, rozpowszechnianie lub inne wykorzystywanie tych informacji, jak również podejmowanie działań na ich podstawie, przez osoby lub podmioty inne niż zamierzony adresat. Jeśli otrzymali Państwo tę wiadomość przez pomyłkę, prosimy o poinformowanie nadawcy i usunięcie jej z komputera.