Dzień dobry!

Informujemy iż :

1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o
bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową).
Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków. - NIE
2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka? -
3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady
dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów? NIE
4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej
przypadającej na 1 pacjenta szpitala? Brak danych
5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli
tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent
przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków? NIE
ma takich zapisów
6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów
używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i
kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników,
dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie. NIE POSIADA
7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom?
Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają?  KONTROLUJE PERSONEL przed podaniem
8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość
pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się
odbywają? Nie ma takich kontroli
9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg
zatrudnienia dietetyka? TAK
10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących
niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę
odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg? TAK
11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia
/zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku. NIE BYŁO
12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu? NIE
13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital
wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza
dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje
szpitala).   - DIETY zapewnione są przez firmę cateringową w zależności
od potrzeb pacjenta.
14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej
przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób
zapewnia wówczas posiłki pacjentowi? ZAMAWIA SIĘ KONKRETNĄ DIETĘ
15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub
wegańską? TAK
16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe
wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran,
dostarczające dodatkowe ilości białka)? NIE

Ponadto informujemy, iż Szpital Asklepios nie prowadzi hospitalizacji
długotrwałych, pacjenci przebywają w szpitalu max 2 doby.  Diety
zapewniane są w zależności od potrzeb.

W przypadku pytań proszę o kontakt.

Ilona Kowalska-Burnat

503935271

W dniu 2019-11-26 o 21:41, {{ email }} pisze:
--
Z poważaniem
Ilona Kowalska-Burnat
Specjalista do spraw marketingu/Office manager
NZOZ ASKLEPIOS B.P. Sp. z o.o.
ul. Podwisłocze 22a; 35-309 Rzeszów
tel.: 17 850 37 10, 667533070
fax: 17 850 37 11
e-mail: {{ email }}
www.asklepios.pl