Fwd: Re: Wniosek o informację publiczną przez None w sprawie Żywienie w szpitalach #846 z SAMODZIELNY PUBLICZNY SPECJALISTYCZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
Witam,
odpowiedzi przesłaliśmy Państwu 31.10.2019r.
Pozdrawiam,
Jolanta Kunt – Kierownik Sekretariatu Dyrekcji
Tel. 59/ 86 35 325, 59/86 35 331, fax 59/86 33 173
Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lęborku
„Dążymy do udzielania świadczeń zdrowotnych o najwyższej jakości.”
ZANIM WYDRUKUJESZ – POMYŚL O ŚRODOWISKU
Jeżeli nie jesteś wymienionym adresatem tej wiadomości, nie powinieneś jej rozpowszechniać, rozsyłać ani kopiować. Prosimy o powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera.
Jednocześnie informujemy, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679, treść obowiązków informacyjnych dotyczących ochrony danych osobowych, dostępna jest na stronie internetowej naszego Szpitala.
> -------- Oryginalna wiadomość --------
> Od: "sekretariat szpital-lebork.com.pl" <{{ email }}>
> Do: {{ email }}
> Data: 31 października 2019 o 12:45
> Temat: Re: Wniosek o informację publiczną
>
> Dzień dobry
>
> W odpowiedzi na wniosek o udostępnienie informacji publicznej na temat żywienia w SPSZOZ Lębork przedstawiamy dane w odniesieniu do pytań:
>
>
>
> Ad.1 Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
>
>
>
> Szpital zatrudnia dietetyka - w załączeniu przedstawiamy zakres obowiązków ( załącznik nr 1)
>
>
>
> Ad.2 Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
>
>
>
> Na jednego zatrudnionego dietetyka przypada średnio 180 pacjentów
>
>
>
> Ad.3 Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
>
>
>
> W szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka, chorzy informowani są przy
>
> przyjęciu do szpitala.
>
>
>
> Ad.4 Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
>
>
>
> Całościowa stawka żywieniowa na 1 pacjenta wynosi 16 zł +-10%
>
>
>
> Ad.5 Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
>
> Szpital nie korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej
>
>
>
> Ad.6 Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
>
>
>
> Szpital posiada certyfikat bezpieczeństwa żywności ISO 22000.
>
> W załączeniu ( Plan HACCP, Księga Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Program Warunków Wstępnych(PRP), Księga Receptur)
>
>
>
> Ad.7 Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
>
>
> W szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom. Kontrolę przeprowadza dietetyk raz w tygodniu. Kontrolę jakości przeprowadza również Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna raz w roku.
>
>
>
> Ad.8 Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
>
>
>
> Spożywanie posiłków dostarczonych pacjentowi nadzorowane jest na bieżąco przez personel oddziału ( pielęgniarki, położne, opiekunowie medyczni.
>
>
>
> Ad.9 Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
>
> Nie dotyczy
>
> Ad. 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
>
>
>
> W szpitalu istnieje Procedura rozpatrywania skarg i wniosków pacjentów – skargi przyjmuje, kierownik komórki organizacyjnej, Pełnomocnik ds. Pacjenta, Naczelny Lekarz, Naczelna Pielęgniarka, Dyrektor
>
>
>
> Ad. 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
>
>
>
> W roku 2017 i 2018 nie zgłoszono skarg dotyczących niewłaściwego żywienia/zatrucia w szpitalu
>
>
>
> Ad.12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
>
> Lekarze są szkoleni z zasad prawidłowego żywienia jeden raz w roku
>
>
>
> Ad.13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
>
>
>
> Diety w szpitalu opracowane są na podstawie publikacji naukowych m.in. Instytutu Żywności i Żywienia. W zał. klasyfikacja diet stosowanych w szpitalu.
>
>
>
> Ad. 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
>
>
>
> Szpital zapewnia każdą dietę wskazaną przez lekarza.
>
>
>
> Ad. 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
>
>
>
> Jeżeli nie ma przeciwwskazań, szpital na życzenie pacjenta zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską
>
>
>
>
>
> Ad 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
>
>
>
> Szpital nie zapewnia chorym doustnych suplementów pokarmowych wspomagających powrót do zdrowia. Zadanie to spełniają diety stosowane w szpitalu np. dieta wysokobiałkowa.
>
>
>
> Z poważaniem
>
> Marta Frankowska p.o. Dyrektora
> Tel. 59/ 86 35 325, 59/86 35 331, fax 59/86 33 173
> Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lęborku
>
> „Dążymy do udzielania świadczeń zdrowotnych o najwyższej jakości.”
>
> ZANIM WYDRUKUJESZ – POMYŚL O ŚRODOWISKU
>
> Jeżeli nie jesteś wymienionym adresatem tej wiadomości, nie powinieneś jej rozpowszechniać, rozsyłać ani kopiować. Prosimy o powiadomienie, za pośrednictwem poczty elektronicznej, nadawcy o pomyłkowym otrzymaniu tej wiadomości i usunięcie jej z komputera.
>
> Jednocześnie informujemy, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679, treść obowiązków informacyjnych dotyczących ochrony danych osobowych, dostępna jest na stronie internetowej naszego Szpitala.
>
> > > Dnia 17 października 2019 o 10:39 {{ email }} napisał(a):
> >
> >
> > Na podstawie art. 61 ust. 1 i Konstytucji RP i art. 10 ust. 1 ustawy dostępie do informacji publicznej, stowarzyszenie Sieć Obywatelska Watchdog Polska wnosi o udostępnienie następujących informacji publicznych:
> >
> > 1. Czy w szpitalu zatrudniono dietetyka/dietetyków? (chodzi o bezpośrednie zatrudnienie przez szpital, a nie przez firmę cateringową). Jeżeli tak, to wnosimy o udostępnienie zakresu jego/ich obowiązków.
> > 2. Ilu pacjentów przypada na jednego zatrudnionego dietetyka?
> > 3. Czy w szpitalu istnieje możliwość uzyskania indywidualnej porady dietetyka? Jeżeli tak, to w jaki sposób informuje się o tym pacjentów?
> > 4. Jaka jest wysokość całościowej dziennej stawki żywieniowej przypadającej na 1 pacjenta szpitala?
> > 5. Czy szpital korzysta z usług zewnętrznej firmy cateringowej? Jeżeli tak, to czy w podpisanej umowie określono minimalną kwotę/procent przeznaczone na zakup składników użytych do przygotowania posiłków?
> > 6. Czy szpital posiada dokumentację regulującą jakość produktów używanych do przygotowania posiłków – chodzi o wartość odżywczą i kaloryczną posiłków oraz dopuszczalną ilości konserwantów, barwników, dodatków? Jeśli tak, wnosimy o jej udostępnienie.
> > 7. Czy w szpitalu kontroluje się jakość posiłków podawanych pacjentom? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> > 8. Czy w szpitalu kontroluje się, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość pokarmu? Kto (stanowisko) odpowiada za te kontrole i jak często one się odbywają?
> > 9. Czy w umowie z zewnętrzną firmą cateringową określono wymóg zatrudnienia dietetyka?
> > 10. Czy w szpitalu istnieje procedura zgłaszania skarg dotyczących niewłaściwego żywienia bądź zatrucia? Czy wyznaczono osobę odpowiedzialną za kontakt w sprawie zgłoszenia ww. skarg?
> > 11. Prosimy o podanie liczba skarg dotyczących niewłaściwego żywienia /zatrucia w szpitalu zgłoszonych do szpitala w 2017 i 2018 roku.
> > 12. Czy w 2018 r. lekarze przechodzili jakiekolwiek szkolenie z zakresu zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalu?
> > 13. Prosimy o podanie liczby i rodzajów diet stosowanych przez szpital wraz ze wskazaniem źródeł ich opracowania (wiedza lekarza/wiedza dietetyka/publikacje naukowe/źródła internetowe/wewnętrzne regulacje szpitala).
> > 14. Jeśli szpital nie jest w stanie zapewnić pacjentowi diety wskazanej przez lekarza (np. bezmlecznej czy bezglutenowej), to w jaki sposób zapewnia wówczas posiłki pacjentowi?
> > 15. Czy na życzenie pacjenta szpital zapewnia dietę wegetariańską lub wegańską?
> > 16. Czy szpital zapewnia chorym doustne suplementy pokarmowe wspomagające powrót do zdrowia (np. wspomagające gojenie ran, dostarczające dodatkowe ilości białka)?
> >
> > Wnosimy o udostępnienie wskazanych informacji w formie elektronicznej na adres: {{ email }}
> >
> > Szymon Osowski i Katarzyna Batko-Tołuć - członkowie zarządu, zgodnie z zasadami reprezentacji
> >
> > --
> >
> > Sieć Obywatelska Watchdog Polska
> > ul. Ursynowska 22/2 | 02-605 Warszawa
> > tel: 22 844 73 55
> > www.siecobywatelska.pl
> > www.watchdogportal.pl
> > www.funduszesoleckie.pl
> > www.informacjapubliczna.org
> > NIP 526282872
> >
> >
> >
> > >
>
>